Puolikaaleitten väheksyntä

Vieras....

Oletteko tulleet ikinä ajatelleeksi, miten puolikaaleita väheksytään? Kaikki ei tietenkään saa tätä väheksyntää osakseen eikä kaikki myöskän ole väheksyjän roolissa, mutta valitettavan paljon vaan saa kuulla tällaista perimään perustuvaa väheksyntää, halveksuntaa ja jopa syrjintää, tapahtuvan.

Vaikka puolikaaleista on ollut täällä paljon juttua, mielestäni tätä asiaa ei ole kuitenkaan kunnolla otettu esille eikä myöskään kunnolla käsitelty.

Voitaisiinko asiasta puhua nyt? Tarvetta olisi. Ehkäpä keksittäisiin, miten asia voitaisiin ratkaistakin...

Kun kerran huudetaan tasa-arvoa, niin eikö sen pitäisi vallita myös meidän omankin kansan keskuudessa?

26

476

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lkhb hkib poihb

      Sivusta.

      Olen hiljakseen seuraillut mustilaispalstoja. Osittain ihan mielenkiinnosta, osittain siksi, että just puoliverisistä on tullut ongelmia. Ei heimopukuisten "aitojen" mustilaisten kanssa koskaan mitään, mutta sekaveriset tuntuvat olevan hankalia, niitten kanssa ei tahdo pärjätä.

      Ollut useammankin kerran propleemia. Net kun ei mun käsittääkseni ole hyväksyttyjä mustilaisten piirissä, eikä met valkonaamat pidetä niitä valkoisina.

      Just yks lapsuuskaveri vasta kertoi olevansa osittain mustilaisverta. Viiskymppisenä. Höh, kaikkihan sen on aina tienneet. Siitä ei vain ole sen kummemmin numeroa tehty ikinä. Se on vanhemmiten muuttunut jotenkin. Sillä alkaa olemaan jonkinlaisia mustilaismaneereita, käyttäytyy äänekkäästi, puhuu kummallisia, kovin taikauskoinen jne. Ei se nuorempana ollut sellainen. Se oli ihan samanlainen kuin muutkin. Tietyt piirteet kuitenkin korostuvat ihmisissä vanhemmiten, ihminen alkaa muuttumaan karikatyyrikseen, tai jotain., Niin kaikilla, ei mitään rotuoppia tässä.

      Ja siis tunnen/tavannut muitakin. Puoliverisen jotenkin tunnistaa. Jos ei ulkonäöstä, niin käytöksestä. Osasyy voi tietenkin olla, että monetkaan ei ole kouluja käyneet ja sivistystaso on mitä on. Mutta on net jotenkin röyhkeitä ja tahtovat usein sotkeentua ikävyyksiin, ihan vain luonteensa takia.

      Mun mielipide nykyään kuitenkin on just se, että puoliveriset ei todellakaan kuulu mihinkään ryhmään. Mustilaiset tai valkonaamat ei niitä oikein huoli omikseen. Ja ne ite jyrkästi kiistävät mustilaisuutensa. Tai no kiistävät ja kiistävät. Toi kaveri, josta kerroin, on alkanut ainakin päissään ylikorostamaan mustilaisuuttaan, leikillään, mutta tullut tavallaan ulos kaapista. Voinut olla kovapala selvittää asia itelleen.

      mä en tiedä, miten romaanipiireissä suhtaudutaan sekaverisiin, jos ne jää yhteisöön. Ainakin pari valkonaamaa tunnen, jotka on alkaneet eleleen mustilaisten kanssa. Hyvä asiahan se mustilaisillekkin on, pieni rotu suomessa, edes vähän veri vaihtuu.

      Mutta mulla siis ei ole angsteja perinnemustilaisia kohtaan, ongelmana ollut muutamia kertoja nämät puoliveriset.Niitä koitan vältellä. Kuten tuota kamuanikin, aikoi katkaista multa käden, jostain syystä :(

      Mutta taitaa olla puoliveristen asia enenpi mustilaisten oma asia, kunhan nyt kommentoin minäkin.

      • Hoh hoijaa!!

        Näin valkonaamana, ja sua nuorempana pakko sanoa, että ei meille nuoremmille ole enää mikään "juttu" jos joku on puoleksi tai osittain romani tai jotain muuta kansaa. Meidän ikäluokissa on syntyperältään afrikasta, aasiasta ja vaikka mistä päin maailmaa olevia ihmisiä, jotka on osa syntyneet suomessa -puhuvat täydellisesti suomea ja jopa oman paikkakuntansa murteita, joten meille alkaa olla tilanne se, että se ihonväri on jokseenkin yhtä yhdentekevä kuin hiustenväri. Ja itse olen jo siis kolmikymppinen, minua nuoremmissa näitä on vielä enempi.

        On vain sekä romanien että meidän kantaväestöön kuuluvien kannalta hyvä, jos sekoittumista eri kansojen kesken tapahtuu. Pieniä kansoja ollaan molemmat, ja aina on hyvä saada uutta geeniperimää. Ihan turhaa yleistää, että kaikki puoleksi romanit olisivat tuollaisia kuin ystäväsi, jolla ehkä on joku sairaus esim. aivokasvain tai joku muu aivoja tuhoava, ja siksi alkanut persoonallisuus muuttua.

        On täysin valkonaamoissakin ihan yhtälailla näitä väkivaltaisia tyyppejä, ja myös iän myötä persoonallisuus saattaa joillain muuttua. Jos sinä sitten tunnet useammankin puoliverisen ja kaikilla on jotain ongelmia ja ongelmakäytöstä, niin etkö tajua, että ehkä se johtuu siitä, että heitä on aina kohdeltu eri tavalla kuin muita, ja eivät ole koskaan oikein kuuluneet joukkoon.

        On meissä valkonaamoissakin monia, joita syrjitään koko ikä syystä tai toisesta (esim. sosiaalinen status) ja se aiheuttaa meillekin loppujen lopuksi yhtälailla häiriökäyttäytymistä. Se ei ihmisen mieli kestä sitä, jos joka puolelta saa kuulla olevansa huonompi kuin muut, ja toisten alapuolella. Jossain vaiheessa siihen vain kyllästyy, ja käytös saattaa muuttua vihamieliseksi.

        Aloittaja puhuu kyllä asiaa, sillä ketään ei saa syrjiä -olipa mitä kansaa hyvänsä, tai puoliverinen.


      • romanilo

        mussa on valkolais verta myös mutta en ole pahemmin tuota joutunut ajattelemaan,en alenna itseäni sen takia tai ylennä itseäni sen takia.

        ihmisen ihonvärillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa mitä me ollaan sisältä päin,tietenkin jotkin ihmiset antavat sen vaikuttaa tai jotkin ihmiset taipuvat painostuksen alla jne. kaksverisiä kyllä sorsitaan joskus molemmin puolin,itseäni ei kyllä koskaa olla kaksverisyyden takia sorsittu mutta kun on tumma pärstä ja mustat hiukset,silmät,eläväinen ja äänekäs niin se kyllä on erottunut ja oon kyllä saanut kuulla "paikkani" niin monta kertaa valkolaisten taholta,mustalaisten kanssa olen kyllä keksutellut ja kysellyt mutta ei ole ollut mitään ongelmaa monet on vaan rohkaisseet ja auttaneet jos on nähneet että jokin asia painaa oikeasti mieltä.

        nuorena-aikusena on tullut enemän ja isoja kysymyksiä eteen,joita olen koettanut etsiä ja ymmärtää mutta verenperinnöstäni en ole pettynyt tai häpeä,päin vastoin tunnen itteni onnekkaaksi ja vahvaksi.

        en itse ainakaan erota yleensä edes kuka on kaksverinen jne. mustalaispiirteet ruumiinrakenteellisesti ja kuten myös ihonväri tulee aika vahvasti esille kun virtaa mustalaisverta suonissa. mustalaisia on niin monenlaisia oikeasti vaikka yleisesti valtaväestöt tahtovat pitää kiinni steretypioista jota yleensä maalaavat todella yksinkertaista kuvaa meikäläisistä,tälläiset sitten nostavat niitä ennakkoluuloja ja yleistyksiä ylös..paljon ois asiaa aiheesta mutta täytyy lopetella nyt ja jatkaa myöhemmin.


    • isaskar keturi

      Huomattu on, juuri tuo sama. Ja se julkeus, se on siinä vielä mukana.

    • KOKONAINEN IHMINEN

      Missä väheksyntää, tarkoitatko siis kaaleitten parissa.

      Minkäs takia pitäs ottaa asia käsiteltäväksi, oletko sinä tai joku muu tuon asian ratkaisija. Oletkohan ihan täysissä järjissä oleva ihminen????

      Ihminen on aina toiselle ihmiselle susi ja susi on ihmislle koira:)
      Tämän kansan keskuudessa ei tasa-arvolle ole sijaa olet sitten kokonainen tai puolikas. Ihmiset eivät ole tottuneet vielä käsittelemään niin laajoja kokonaisuuksia. Sitä purraa ketä voidaan ja uskalletaan.Kaikkien kohdalla se ei vain onnistu, niistä puolikkaistakin kun sattuu löytymään niitä oikeita miehiä ja naisia ketä tohtii seisova ja vastaavat aina huutosa seisaaltaan.

      Mutta kuin nuin olet asialla niin ruppeeppa sinä oikien ajamaan asiaa.
      Se vain niin, että kuka luulee jotakin olevansa sen perusteella mitä ittelleen luulottelee.Ihminen ei ikinä saa onnea ja tyytyväisyyttä elämässään jos tarkoitus on toista alentaa ja itseään sen livulla korottaa...

      Ei kaalo tarvia tasa-arvoa vaan riittää jos on sydämen sivistytä, semmoset ihmiset pärjää, eivätkä sorru jakamaan ihmisen arvoa sen perusteella onko puolikas vai kokonainen..

      Ihminen on aina kokonainen JUMALAN LUOMUS..ja ken tätä pilkkaa pilkkaa JUMALAN LUOTUJA eli Jumalan käden työtä...Se onkin jo rankempi asia.

    • Sivusta seuraaja

      Itse taas tiedän monia ns. puoliromaneita, jotka on kouluttautuneet ja saaneet sitä akateemista sivistystäkin siinä sivussa. Osa näistä tuntemistani pukeutuu ihan romanivaatteisiin ja on muutenkin kaaleen elämässä mukana, osa sitten puolestaan on valinnut kaajeen elämän kaajeen vaatteissa.

      Tämän perusteella minusta siis tuntuu tosi hullulta nämä puheet, joiden mukaan kokokaaleet on tietynlaisia ja puolikaaleet puolestaan toisenlaisia.

      Jokainen ihminen on minusta yksilö, oli sitten kaaleita kokonaan tai puoliksi tai vaikkapa ns. varttikaalo.

      Ei sitä ihmisen luonnetta tai olemusta mustalaisveren määrällä voi määrittää, vaan nämä asiat tulee muualta. Ennen kaikkea kotikasvatus ratkaisee.

      Toki on sanottava, että moni ihminen, joka ei luonnollisena itsenään saa sitä hyväksyntää osakseen, mikä jokaiselle ihmiselle kuuluu, niin sitä hyväksyntää lähtee sitten helposti hakemaan väärillä tavoilla. Tuntuu, että on ihmisiä, joiden täytyy jollain tapaa todistella mustalaisuuttaan muille - jotta näyttäisivät muiden silmissä joltain. "Jollain tapaa" tarkoittaa monesti nimenomaan sellaista yliampuvuutta; sisältää valitettavan monesti myös kaikenlaista ikävää, mitä nyt jokainen voi omassa mielessään kuvitella.

      Minustakin asiaa on hyvä käsitellä, ja siitä on hyvä jutella. Onhan niitä huonompiakin aiheita. Olisihan se suotavaa että tällaiset "Puolikkaat on vaihokkaita"- tyyppiset jutut loppuisivat ja ihmiset ottaisivat järjen käteen siinäkin asiassa.. Toki on niitäkin "puolikkaita", jotka olemukseltaan ja käytökseltään ovat varsinaisia "vaihokkaita", mutta kunhan muistetaan: yleistäminen ei kannata.

    • sirigli...

      minä oon huomannu että monasti nimenomaan naiset on tässä suurimpina kärsijöinä.. kaajeen räklitki on puolikasta naista korkia arvosemmassa asemassa.. vaikka perimän perusteella ei pitäis määritellä mutta niin moni tekee.. onko tuo nyt oikein tai laitaa.. minusta ei.. mutta minkäs teet ihminen on peto toiselle eikä kenenkään ajatusmaalimaa voi väkisellä muokata..

    • ihan oikia ihminen:

      No mitenkäs sitten kokokaalot. Miten heidän käytös? Entäs sitten he kun eivät saa arvostusta juuri missään. Monet rupeavat kyllä sisusmaksojaan myymään kaajeille, mutta ei kaajeet heitä sen koommin arvosta.Kaalo on aina kaajeen silmissä ei mitään. Ja sitten ei näitä kokonaisia kaalojakaan, takin kääntäjiä arvosta kaaleetkaan, vaikka ois kuinka hortto, eikä oo kumma???
      Ei saa arvostusta, ja näistä onkin sitten tehty kaaleen silmissä ihan jullija.

      No herää kysmys ketäs se kaalo sitten arvostaa.???.hmm ei ketään muuta kun ittiään.

      No mutta eikös pääasia ole kuitenkin se, että ihminen on aina kokonainen ihminen.Ei sitä voi kaalo parkakaan miksikään muuttaa, vaikka väliin tuntuu että meistä kaaleista löytyy pahimmat HITLERIT.
      No ollaan varovaisia ei syrjitä ei sorreta, kun sillä viimeisellä tuomiolla jokainen sana mikä on lausuttu vastataan aivan yksin ja itse...

      • nimimerkk11

        kaite niitä on kaaleitakin monelaista ehkä se on se äänekkäin tai näkyvin osa kaaleista ketä aattelee tuollailla toisista kaaleista.sellaiset kaalol tai kaajeet ketä aattelee kaksverisistä että ne on jotenki vähemän ihmisiä kuin he niin alentavat kyllä itteään sellaisilla mielipiteillä. ja kasvattavat eroa omaan kansaansa, saatta vielä langeta omaan nilkkaansa tuollaiset moraalin säätelyt. itte tunnen kyllä ihan toiste ja tunnen koko romaheimon rakkaas ja omas,enkä erottele ketän vaan täytyy kunnioitta jokaista päälimäisenä ihmisenä ja sitten vasta heimona kansana tai kultuuri uskonot ja niin poes päin.
        en kyllä koskaan vertais kaaleita hitleriin mutta ymmärsin kyllä että tuota erottelu politiikkaa verrattiin ja kyllä ne on ihan älyttömiä,samoin kuten köyhän ja rikkaan erottelu.


    • öINENKOOK

      Tässähän me voitaisiin yleisesti ottaen puhua ihan kaikista, jotka tällaista kummaa väheksyntää saavat osakseen. Ei siis pelkästään puolikaaleet vaan ihan varttikaaleet ja kokokaaleetkin. Puhumattakaan vaalea hipiäisemmistä mustalaisista, joita kutsutaan kaajeen rakleiksi ja rakloiksi haukkuma- ja nimittelytarkoituksessa…

    • Kokonainen ihminen..

      Niin ihan totta.Ei tuo erottelu koske vain puolikkaita. Samoin kaalo ajattelee toisesta mustalaisesta jos ei ole vaikka tietyn sorttinen. Tai on ihan jullikan näköne elikkä vaalia tukkanen ja sinisilmäne. Eihän oikia mustlainen ole sinisilmäne niin oikia kaalo ajattelee, toisesta "täyskaalostakin" eikö ole kumma??

      Mutta juonne käänne onkin tässä, sen sorttine, je herättäen suuria kysmyksiä,,,, voiko kukaan olla niin julma toiselle kun on toinen kaalo toiselle.

      Ei kukaan oikia ihminen erottele kaaleitten kesken ketään nuilla kriteereillä mitä on kaikissa edellä maintuissa lueteltu...

      Mutta ollaan ihmisiä toinen toisilemme, ei se paljon vaaji.

    • Vaalea Sveittistä

      Kyllä se on totta että ei meidän puolikkaitten ole hyvä olla,aina sorsitaan.

      Hyvää kesän alkua kaikille sinne kauaksi Suomeen.

    • kkkk....

      Minusta on hienoa kuinka romanit pitävät kiinni tavoistaan, tosin ei niistä huonoista niin väliä.
      Monet ovat jo koulujakin käyneet ja ovat mukana tässä yhteiskunnassa.
      Itse en tunne näitä puoliverisiä mistä mainitaan tai en ainakaan usko tuntevani mutta kylällämme asuu kyllä romaneita, eivät kyllä ole työelämässä.
      Mistäs ne erottaa nämä puoliveriset taitavat olla aika peijoonia?

    • yksinäisyys huipussa

      Pakko sanoa,tässä ketjussa on moni kirjoitus saman ihmisen tekemää. Minä tiedän. Mikä saa ihmisen näin hassusti kirjoittamaan ja vastaamaan itselleen? Minä nauran tätä.

      • havaaa

        ihme että sitä voi toisten puolesta sanoa miten asiat on.. lienet itte ollu asialla sitte...


      • Kokonainen ihminen :

        Taidat omata näkijän kyvyn.. : / Taitaa kuule monet kaaleet olla tätä nykyä aika yksinäsiä ja onnettomia, mikä on sääli.

        Sinulle taitaa "yksinäisyys huipussaan" olla vieras käsitys kuinka näillä palstoilla otetaan osaa keskusteluun..

        Eikö ole hienoa, että osataan jakaa ajatuksia ja auttaa myös muita siinä.
        Vai oletko niitä kaaloja joka puuttuu vain epäoleellisiin epäkohtiin, kun ei osaa ottaa kantaa rakentavasti.
        Mitä väliä vaikka kirjoittajia on kymmenen tai muutama tai sitten vain yksi jos aihealue pysyy hyvin kontekstissa..
        Kyllä meillä kaaloillakin pitää olla sanantynkää jakaa asioita rakentavasti... eikööö:)


    • nainen vaan-.-.--.

      Minä erottelen ihmisen sen tekojen ja elämäntavan mukaan oli sitte mikä kaalo tykkää. jos ihminen on oikia se opiskelee ja hommaa työpaikan, kohentaa elämää rehellisesti. Jos elää muiten siivellä ja sossun luukulla nii sen takia ettei viitti niin on mun silmissä roska sakkia

      • opiskelu kannattaa

        Asiaa puhut, ne jotka toisten verorahoilla elää olkoon tumma tai vaalea niin ovat roska sakkia. Työtä tekevälle riittää ja löytyy.
        Minun suvussa on suurin osa töissä ja elättäävät itsensä ja niin olin minäkin ,mutta en enää jaksa kun sydän rupesi reistailemaan ja on jo tuota ikääkin kertynyt.
        Ei se jouten olo pitkän päälle mukavaa ole eikä siinä ole minkäälaista tulevaisuutta. Nyt elämän ehtoopuolella on niin mukava kun lapset kouluttavat itseään hyviin ammatteihin ja tulevat varmasti selviämään elämässään eikä kukaan pysty sylkemään silmille alentavia kommentteja.


    • Half Human

      Puolikaaleekin on kokonainen ihminen.

    • Minä ensin

      Kokokaaleet perinteiset kyynärpäillä eteenpäin menneet ilmaseks kaiken saaneet on pahimpi muiden kaaleiden kiusaajia ja väheksyjiä. Ihonväri kertoo kuinka puhtaita kaaleita ollaan, siitä ei pääse mihkään. Mutta onko sillä mitään väliä, EI OLE, tärkeintä olisi, että mustalainen oppisi arvostamaan ja kunnioittamaan muitakin kuin omaa itseään.

      Mitä huonompi itsetunto ja epävarmempi osaamisestaan ja asemastaan, sen enempi sellainen kaalo on muiden kimpussa. Säälittäviä tyyppejä, varsinkin kun joukossa on vaikka mitä.

    • Kyllä vain

      Juuri nuin puhut vähän mutta asiaa... Tosissaan..oikein tiivistit

      "Mitä huonompi itsetunto ja epävarmempi osaamisestaan ja asemastaan, sen enempi sellainen kaalo on muiden kimpussa"

      Mutta lopputuloshan on että kait nuita raukkoja pitää sääliä...nii se menee..

    • tudkija m

      Käykö puolikkaat enemmän töissä kuin kokonaiset, onko siitä tutkimusta?

    • tuli vaan mieleen

      Jos joku pukeutuu kuin nk. kaajeet, on se jokaisen oma asia.
      Ja jos joku nk. kaale ottaa siitä jostakin syystä hittiä itteensä, on se ihan omaa tyhmyyttä ja rajoittuneisuutta.
      Semmosille ihmisille tahdon sanoa että nyt eletään nykyaikaa ja jos jonkun kaaleen kulttuuri tosiaan on niin rajoittunutta että tuntemattoman ihmisen pukeutumistyyli loukkaa jollakin lailla, kannattaa varmaan sitten pysytellä ite kotona, eikä tulla ihmisten ilmoille ollenkaan.
      Jokainen taplatkoot tyylillään, sen kummempia ihmisiä olla kuitenkaan.

    • Anonyymi

      No valkolaisille ainakin ollaan samanlaista saastaa kuin täysromanitkin.
      Ei niille merkkaa mitään, oletko täys- vai puolikaale ja vaikka olisit elänyt ikäsi valkolaisten yhteiskunnassa heidän normiensa mukaan.
      "Mustalainen on mustalainen vaikka sen voissa paistaisi" on aika yleinen sanonta heillä heidän ilmaistessaan asenteitaan.
      Sinäsä outo juttu, että silloin ovat mielinkielin ja suvaitsevia, kun tarvitsevat jotain, mutta sitten kun tarvetta ei ole, niin haukkuminen alkaa. Puhumattakaan, jos tulee jotain kinaa jostain, kuten normi sosiaalisessa kanssakäymisessä joskus tulee. Alkaa aina se mannettelu.
      Romaniyhteisön asenteista mulla ei ole kokemusta oikeastaan, kun en ole ollut romanien kanssa lapsuusaikojeni jälkeen oikeastaan missään läheisemmässä kanssakäymisessä.
      Joskus muuten olen ollut mustalaisten kanssa juttusilla ja ihan mukavia ovat ainakin mulle olleet.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9910
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      404
      4321
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      90
      2976
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2855
    5. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      229
      2654
    6. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2644
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      153
      1835
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      70
      1691
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1620
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1423
    Aihe