Tyhmiä syitä olla muuttamatta Suomeen

ulkomaanelävä

Olen asunut n. kolmisen vuotta Keski-Euroopassa. Parissakin eri maassa. Nyt olisi edessä muutto Suomeen. Jotenkin on vain alkanut ahdistamaan yhä enemmän ja enemmän muutto takaisin. Tuntuu, että olen hirveän pinnallinen kun seuraavat seikat ärsyttää Suomessa:

- minun mielestä Suomi on ruma maa. Ei niinkään luonto, vaan rakennettu ympäristö. Kaupungit ja kirkonkylät on ympäriinsä tuhottu, ja tilalle on rakennettu tasakattoisia hökkeleitä. Mikään Euroopan maa (edes Itä-Euroopan maista) ei tunnu niin rumalta. No, sentään hieman lohduttaa että ilmeisesti Ruotsissakin on aikoinaan purkuvimmassa onnistuttu tuhoamaan melkoisesti vanhoja taloja.

- juopot ihmiset ja yleinen alkoholikulttuuri. Ja siihen liittyvä kuseskelu, p´skantaminen ja roskaaminen. Ei taida koskaan muuttua tuo kulttuuri...

- jonkinlainen agressiivisuus ja ahdistuneisuus huokuu monista ihmisistä. Tietynlainen ilottomuus.

- ihmisten ruma pukeutumistyyli. Miksi ihmiset eivät voi vähääkään välittää, mitä laittavat päälle? Ja jos käyttää ja on kiinnostunut muodista, niin on pinnallinen ja turhamainen. Varsinkin miehet eivät missään tapauksessa halua/saa pukeutua tai olla kiinnostunut muodista = silloin voi olla vaikka homo

- roskaaminen ja syljeskely. Siis, tässä nykyisessä maassa näen harvoin kenenkään syljeskelevän ja varsinkaan nuorien. Kun Suomessa nuoret ovat ringissä ja siinä sitten räitään minkä ehditään.

- käytöstapojen puute. Olin aikaisemminkin sitä mieltä, että mitä ne ihmiset valittaa; suomalaisethan ovat yhtä kohteliaita kuin muutkin. Nyt vasta tuo seikka on alkanut ärsyttää. En todellakaan kaipaa teitittelya tai herroittelua/rouvittelua Suomeen, mutta edes sanat kiitos, päivää, näkemiin ja anteeksi. Aukaiskaa ovi ja antakaa vanhemmille ihmisille paikka.

Pyydän anteeksi jo etukäteen kirjoitusvirheitä, sitä jos loukkasin jotain ja ei, en todellakaan luule, että esim. nykyinen maa on välttämättä parempi paikka asua. Kaipa tämä oli vain tällainen valituslista, kun lähdön aika lähenee.

12

377

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rara avis

      Asun Etelä-Euroopassa, ja mitä enemmän vuosia tulee, sitä vähemmän haluan edes kesälomalla matkustaa Suomeen. Nimenomaan ihmisten 'suomalaisen käyttäytymisen' takia. Se oli suurin syy poismuuttoonikin.
      Talvivisiitti Suomeen ei tulisi kuuloonkaan enää, kylmyyden ja pimeyden takia.
      Ei minunkaan asuinmaani ole täydellinen, ei todellakaan, mutta tietynlainen rentous, luontevuus ja positiivisuus ihmisissä lyö suomalaisen apatian/kateuden/ankeuden/ylpeyden/sulkeutuneisuuden/ilottomuuden mennen tullen. Eikä ilmastossakaan ole valittamista.

    • myös keski-eurooppa

      Lyhyesti; olen hiukan samassa tilanteessa. Minua Suomessa harmittaa mm. juoppous, käytöstavat nimenomaan kasvatuksen puute lapsilla ja jonkinlainen ihmeellinen agressiivisuus aikuisilla ihmisillä mm. kännissä ollaan nyrkit pystyssä... herra isä, aikuiset ihmiset !..

      Lasteni takia hyvä koulusysteemi ja omalla kielellä opetus vetää minua Suomeen takaisin, mutta pitkin hampain. Ehkä tilan tunne ja luonnossa liikkuminen myös.

      Katsotaan nyt...

      • av

        Tätä juuri tarkoitin. Onneksi jotkut sentään ajattelevat samalla tavalla asioista. Harmittaa, jos kritisoi Suomea jossain asioissa, niin heti ollaan sanomassa "mitäs muutit tänne takaisin", "on pahempiakin paikkoja" jne. Kuitenkin, kuulumme Eurooppaan (ja toivottavasti myös jossain määrin Länsi-Eurooppaan, tosin ei sillä, etteikö Itä-Euroopan monissa maissa oltaisi vaikkapa juoppouden suhteessa paremmalla tolalla kuin Suomessa). Todellakin kaipaan Suomesta kieltä se nyt on aivan selvää. Äidinkieli on äidinkieli ja siihen liittyen elämä vain on helpompaa, kun kieli tulee selkärangasta ja voin ymmärtää kaiken. Ja yllättäen kaipaan myös viileämpää ilmastoa, vaikkei tämä nykyisenkään maan ilmasto ole erityisen lämmin. Pitempi kesä kuitenkin. Kaipaan myös juurikin tilaa, kuten sinäkin sanoit. Sukua ja perhettä en suorastaan kaipaa, vaikka onhan niitäkin joskus mukava nähdä. Ystäviä nyt ei olekaan montaa.

        Lisäksi tuli tuohon valituslistaan mieleen:

        - ihmeellinen kyykytys-tyyli joka suhteessa. Työelämässä, virastoissa jne. Tämä viranomaisten huono suhtautuminen muistaakseni ilmenikin jossain tutkimuksessa verrattuna muihin Pohjoismaihin.

        - Suomessa en olekaan tehnyt varsinaisia töitä (lukuunottamatta kesätöitä ja opiskelun ohella), mutta siitä huolimatta tuntuu, että monilla työpaikoilla on kireä ja huono ilmapiiri. Suoranaista kiusaamista. Ja tätäkin asiaa on todellakin tutkittu ja eipä Suomi siinä Euroopan mittakaavassa saa kovin maireaa tulosta.

        - ja vielä kerran yksinkertaisesti esteettinen silmä on suomalaisilla kamala. Sitä on kyllä ollut, mutta se kadotettiin 60-luvulla, eikä takaisin ole tullut... Pihat ja puistot hoitamatta, talonröttelöitä, rumaa arkkitehtuuria, vanhaa ei arvosteta... Huoh, tämä on kyllä toivotonta taistelua.

        Sinulla on tietenkin eriasia kun on lapset. Jos haluaa, että oppivat kunnolla kielen ja juurtuvat Suomeen, niin ehkä siinä suhteessa paras ratkaisi on muuttaa takaisin. Vaikka enpä usko koulusysteeminkään olevan niin hyvä kun tutkimukset kertovat. Kiusaaminen on yleistä ja siitä on itselläkin kokemusta. Enkä usko asioiden muuttuneet merkittävästi, sillä niin lyhyt aika siitä on, kun lopetin peruskoulun.

        Muutto kuitenkin on parin kuukauden päästä. Saa nähdä miten käy. Vuosi kuitenkin olisi tarkoitus olla ja sen jälkeen pidemmälle matkalle. Jotta ehkä käytän vuoden hyväksi kielenopiskelun suhteen :)


    • aidalla istuja

      Hassua; olen kerrankin samaa mieltä kaikkien edellä kirjoittaneiden kanssa. Asun subtropiikkisessa maassa, viihdyn hyvin, mutta tunnen oloni ulkommalaiseksi yhä. Suomeen kaipaan sen luonnon takia ja sen tunteen, että 'kuulun' sinne. Ihmiset ovat paljolti rasittavia. Kieltä kaipaan, ja suomalaista suorasukaisuutta ja tietynlaista naiiviutta, joka minussakin on.

      Jaksaisinko asua Suomessa? En tiedä. Ehkä rakkaan ihmisen kanssa jaksaa missä tahansa. Suomen luonto kyllä on kaunis. Talvella ja kesällä.

      • - EU ->

        >> Asun subtropiikkisessa maassa, viihdyn hyvin, mutta tunnen oloni ulkommalaiseksi yhä.

        Tuo itsensä ulkomaalaiseksi tunteminen ( vaihtelevalla asteikolla henkilöstä riippuen ) on lienee aivan luonnollinen asia, joka seuraa ajan tappiin saakka ja joka tulee hyväksyä osana elämää ( sillä on jopa myönteisiäkin piirteitä ). Synnyinmaan geeniperimä ja juuret kuitenkin ovat osa ihmisen identiteettiä ja seuraavat mukana minne hän sitten asettuukin.

        Luonnollisestikin tuon tunteen voimakkuuteen / laimeuteen vaikuttaa miten hyvin on rakentanut paikallisia ihmissuhteita ja jopa hyviä ystävyyssuhteitakin, kielitaito, samoin kuin oma henkinen sopeeutuvuus, venyvyys ja paikallisen kulttuurin ja mentaliteetin sisäistäminen sen eri vivahteineen. Toisinaan kutsun sitä henkiseksi "kamelionttiudeksi" , johon liittyy halu oppia tuntemaan, ymmärtämään ja sisäistämään paikallisten sielunmaisemaa.

        Kauan Etelä-Euroopassa asuneena on toisinaan tunne, että tuo "kamelionttius" alkaa olla osa omaa identiteettiä ja liika homogeenisyys kuin "vajavuus". Pidän kovasti Suomesta, mutta itselleni olisi kovin vaikea atella asettumista asumaan sinne. Kaipaan kosmopoliittista "ihmisten sulatusuuni" ilmapiiriä, jossa ihmisiä on vähän kaikista kulttuureista ja taustoista. Lukamani perusteella Torontossa ilmapiiri on oikein hyvä, sillä siellä liki kaikki ovat siirtolaisia vähän kaikilta maailman kulmilta ja yhteiselo sujuvaa ja "lungia".


    • suomi juntteja täynn

      Suomalaiset ovat pääsääntöisesti juntteja. Perusjunttia ei ole kasvatettu sosiaaliseksi syystä että vanhemmatkin ovat juntteja.

      Parhaimmankin koulutuksen saanut yritysjohtaja vetää silloin tällöin perskännit ja kusee yrityksen kukkaruukkuun.

      Suomalaisten geeneissä jotain mätää, syynä varmaan sisäsiittoisuus.

      Yksi pahoista piireistä suomalaisissa on kateus. Kaikki menee itsellä hyvin jos kaverilla menee vielä huonommin. Jos joku pärjää niin hänelle ei puhuta.

    • 24

      tähän minulla tulee mieleen vitsi:

      naapurilla on uusi auto.

      ruotsalainen ajattelee, millä saisi samanlaisen.

      suomalainen ajattelee, että millähän saisi sen pois naapurilta.

    • .

      Suomesssa on on vaikeaa sellaisella ihmisellä joka on hieman turhamainen ja omaa asiallisia käytöstapoja.
      Eli jos on synnynnäistä tyylitajua ja pitää kauniista vaatteista ja nauttii estetiikasta tulee olemaan vaikea elämä.
      Täällä yritetään kaikin tavoin lannistaa tyylikäs, hienokäytöksinen nainen koska herättää kateutta, mustasukkaisuutta jne...
      Haukutaan snobiksi ja mikä sä kuvittelet olevas jne...
      Surullista....
      Minä haluan pois tästä luolaihmisten maasta, haluan kasvattaa tyttäreni vapaammassa ilmapiirissä jossa nainen saa olla naisellinen ja mies miehekäs.

    • eiole_

      Ei kai mikaan syy olla muuttamatta Suomeen ole sen tyhmempi kuin Suomessa asuvien syyt olla muuttamatta pois Suomesta.

      Tassa nyt muutama syy miksi en halua muuttaa Suomeen:
      - ilmasto on liian kylma. Sain tarpeekseni talvista ja kylmasta siella lapsena asuessa. Kehoni toimii paremmin kun ei tarvitse karsia talvesta.
      - ilmasto myos valon maaran suhteen. Kesalla ei saa nukuttua, talvella ei pysy hereilla sen takia etta on liian vahan tai liikaa valoa
      - tylsyys. Onhan siella varmasti tekemista, mutta monta vuotta mietin mita suomalaiset tekee toiden jalkeen. Istuu kotona perheen kanssa ja katsoo tv:ta? Kavelee niiden naurettavien kavelysauvojen kanssa? Miten suomalaiset tapaa sosiaalisesti jos pubielama naytti (ainakin viela 90-luvulla) olevan aika vahaista?
      - maailman napa-asenne. Medioiden mukaan Helsinki on maailman napa ja suurkaupunki, minusta taas Pietari on lahin iso kaupunki ja jos Eurooppaan pitaisi muutama maailman napa laittaa niin kai ne olisi Lontoo, Pariisi, Rooma, Madrid ja Berliini (tai Hampuri).
      - mies, tai siis kieli. Meilla on kotikielena englanti, eika hanta kiinnosta enempaa opiskella suomea kuin minun opettaa sita - Suomi ei vain tunnu sellaiselta paikalta jossa kumpikaan meista haluaisi asua
      - se miten kaikki toimii. On toki hyva etta peruspalvelut tms toimii, mutta kun kaikki on niin tarkkaan selitetty ja maaritelty miten voi olla tai toimia. Olen asunut liian monessa kaoottisessa maassa siihen etta sopisin tuohon yksi kaava sopii kaikille-tyyliin
      - verotus. Varsinkin jos on lisaantymisvietiton ei oikein tunnu silta etta saa vastiketta 60-70% verotukselle
      - ihmiset on liian samanlaisia. Toki kun maahanmuutto on lisaantynyt ja ihmiset matkustelevat enemman, tuokin muuttuu vahitellen
      - tyo. Oman alan toita saa paremmin mm. Texasissa, Californiassa, Irlannissa, Singaporessa, Australiassa, Uudessa Seelannissa, Australiassa, Intiassa ja Karibialla. Eipa oikein innosta downgradeta kummankin toita ja lyoda siihen paalle isompi verotus
      - perhe ja ystavat. Yli 90 % ystavista asuu muualla kuin Suomessa. Perheesta ainoa jolla on valia on aiti joka asuu Suomessa, mutta hanta ei saa edes Helsingissa asti kaymaan. Nyt alkaa vahitellen riittaa se etta mina joka ikinen kerta kayn kaymassa hanen luonaan (kun aiti ei myoskaan koskaan kay siskoni luona joka asuu pk-seudulla). Aidin asenteen mukaan lasten pitaisi viettaa loppuelama tanssien vanhempien pillin mukaan ilman mitaan rajoja... (tulen tuon asenteen kanssa paremmin toimeen kun saannollinen yhteys on skypella eika maassa kaydessa)
      - kaytostavat ja kohteliaisuus. Onhan Suomessa toki ihmisia jotka hallitsevat kaytostavat, mutta tuntuu etta on suurempi maara niita joilla ne ei ole hallussa kuin monessa muussa maassa jossa olen asunut. Lisaan myos muut asiat jotka voi lisata laajasti taman alle eli vaikkapa kateus tai alkoholi (= kun ainoa sen kayttotapa on itsensa juominen humalaan, seka asenne etta on OK tehda tyhmyyksia kun oli humalassa)
      Ruokaa en viitsi talle listalle lisata, koska itse kokatessa ei tarvitse rajoittua siihen mita muut tekevat.

    • lähimaaaaa

      Tallinnassa asuessa on ilmasto kutakuinkin sama kuin Helsingissä, kansallishymni samoin, kieli on hyvin kotoista ja kaupunki on oikea kaupunki.
      Täällä nuoret antavat bussissa istumapaikan venhemmalle ihmiselle, toisin kuin Helsingissä.
      Helsinki on lähellä ja päiväreissu sinne onnistuu kätevästi milloin vain.
      En aio enää muuttaa ikinä takaisin Suomeen.

    • Avrio

      Olen asunut noin 15v etelä-Euroopassa ja nyt olisi joulun aikoihin tarkoitus muuttaa takaisin Suomeen. Syyt:

      -koti-ikävä. Vanhemmat vanhenevat,siskon lapset kasvavat enkä isekkään enään nuorru...
      -sää. Olen saanut tarpeekseni 40- 45 asteen helteistä. Kaipaan kirpeitä pakkasia ja talviurheilulajeja.
      -ihmiset! Välimeren lepsuilu ja ihmisten välinpitämättömyys ja olkapäiden kohauttelut saavat raivon partaalle.Olen myös kyllästänyt olemaan ulkomaalainen.

      Tässä minun syyni valita Suomi.

    • Foobar957

      Asuin n. 5v Pohjois-Amerikassa ja muutin sitten takaisin Suomeen muutama vuosi sitten, joten voin puhua hieman omasta kokemuksestani sekä myös muiden takaisin muuttaneiden kertomista kokemuksista.

      Suomessa on monia hyviä asioita, mutta myös liuta huonoja asioita. Olen asunut neljässä eri maassa ja aina toivonut että voisin jotenkin yhdistää kaikkien maiden hyvät ominaisuudet yhteen maahan. Se mitkä ovat hyviä/huonoja asioita riippuu tietenkin mihin maahan verrataan ja mitkä ovat sinulle henkilökohtaisesti tärkeitä asioita.

      Jos aloitan niillä itse kokemillani hyvillä syillä muuttaa Suomeen:
      - Äidinkieli ja tutut toimintatavat
      - Perhe ja suku, sekä sen tuoma tuki
      - Kaunis ja puhdas luonto
      - Pitkät kesälomat (5vk juhlapyhät)
      - Ilmainen ja suhteellisen hyvä koulutus
      - Sosiaaliturva
      - Vähäinen korruptio

      Ja tässä minun mielestäni niitä huonoja asioita:
      - Suhteellisen korkea verotus, ALV tulovero (sosiaaliturvan kääntöpuoli)
      - Heikentyvä julkinen terveydenhuolto (mieluummin pistäisin verorahani yksityiselle kuin tukisin julkista)
      - Ihmisten epäsosiaalisuus
      - Pimeä ja pitkä talvi
      - Korkeat elinkustannukset (asuntojen vuokrat, autojen hinnat, muu eläminen)
      - Suhteellisen alhainen palkkataso (varsinkin verrattuna Pohjois-Amerikkaan)
      - Julkinen örvellys, rettelöinti ja epäsivistynyt käytös kännissä ja sen yleinen hyväksyminen
      - Epäkansainvälisyys ja sisäänpäin lämpiävä ajattelumaailma. Suomalaiset eivät ole kovinkaan hyvin perillä miten asiat toimii käytännössä muualla maailmalla koska Suomessa asuu erittäin vähän ulkomaalaisia ja vain harvat ovat asuneet ulkomailla ja palanneet Suomeen. Suomalaiset kuvittelevat esim. että sosiaaliturva on jotenkin erityisen hyvä asia Suomessa kun eivät osaa verrata sitä muuhun maailmaan.
      - Saamaasi ulkomaankokemusta tuskin arvostetaan työpaikallasi. Ehkä tämä menee siihen suomalaisen kateuden piikkiin ja johtuu varmasti osittain myös yleisestä kokemattomuudesta kansainvälisestä ilmapiiristä.
      - Suomalaiset näkevät varsinkin lähipiirissä olevien ihmisten menestymisen uhkana eivätkä mahdollisuutena, joten ei haluta kannustaa menestykseen. Esimerkkinä jos puhut suomalaiselle yrittäjyydestä hän alkaa puhumaan sen riskeistä ja pitkistä työpäivistä, yms. negatiivisista asioista, kun taas Pohjois-Amerikassa siihen ensisijaisesti kannustetaan, tuetaan ja kerrotaan liuta kontakteja joita voit hyödyntää yrittäjyydessäsi, jne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5589
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3455
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1865
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1558
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1463
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1356
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1347
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe