Mikä undulaattiani vaivaa?!?

tinssu

Pääsiäisen aikoihin huomasin, että yksi undulaateistani oli orrella sulat pörröllä ja raapi itseään pakonomaisesti pyrstön alta. Kun menin katsomaan läheltä niin huomasin, että pyrstön alla ei ollut enää yhtään sulkia ja uloste oli löysää. Jatkoin linnun seuraamista pääsiäisen päivät ja pistin merkille, että se ei tehnyt muuta kuin nukkui orrella sulat pörröllä ja välillä heräsi raapimaan iteään pyrstön alta. Myös hengitys tuntui jotenkin vaivalloiselta, tai siis linnun hengittäminen näkyi normaalia selvemmin. Soitin sitten eläinlääkärille, joka sanoi että raapiminen ja löysä uloste on seurausta siitä, että lintu suree vajaa kuukausi sitten kuollutta undulaattikaveriaan. Ajattelin sitten, että ehkä asia on niin, koska tämä hetki sitten kuollut undulaatti oli tosiaan tämän kipeän undulaatin puoliso.

No, jatkoin seuraamista ja huomasin, että myös kaksi muuta undulaattiani alkoivat raapia itseään ja muutenkin siivoamaan itseään jotenkin normaalia useammin. Yksikin undulaatti suki itseään rinnasta vaikka kuinka kauan samasta kohtaa, joka on mielestäni aika outoa. Kävin kahdessa eläinkaupassa puhumassa asiasta ja kummassakin sanottiin, että kyseessä voi tosiaan olla suruaika. Toisesta eläinkaupasta sain feather up - jauhetta.

Tilanne ei kuitenkaan lähtenyt muuttumaan mihinkään, joten varasin ajan eläinlääkärille (en sille kenelle soitin) ja kävin siellä tänään. Eläinlääkäri ei kuitenkaan suostunut antamaan mitään lääkettä, koska oireet ei kuulemma ollu niin pahoja, että voisi antaa esim. antibioottia. En kuitenkaan suostu edelleenkään uskomaan, että kyseessä voisi olla pelkkä suruaika, koska olen netistä lukenut, että sulkien pörhistäminen voi olla merkki vakavasta sairaudesta, ja tätä on kuitenkin jatkunut jo pääsiäisestä asti.

Mistä tuo sulkien pörhistäminen ja vaivalloiselta näyttävä hengitys voi johtua, ja kuinka saan tuon löysän ulosteen normaaliksi?

5

383

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tinssu

      Lisäkommenttina vielä, että eläinlääkäri varmisti tänään, että linnuilla ei ole minkäänlaista ihottumaa tai kalkkijalkapunkkia.

    • -M-

      Ylisukiminen voi kyllä ollakin "vain" joku stressireaktio (ainakin tilapäisenä), mutta apaattinen, unelias, voimakkaasti puuskuttava, pörröinen ja ripuloiva lintu on kyllä ihan rehellisesti ja selkeästi sairas! (Mihin se kuollut lintu muuten kuoli...?) "Höyhenettömyys" pyrstön alla johtuu todennäköisesti suoliston ärtymisen turvottamasta alavatsasta jolloin höyhenet näyttää olevan harvassa ja mahdollisesti vielä ripulin linttaan liimaamia jolloin ne kutistuu aika olemattomiin.

      Ensiapuna kiireesti lämpölamppu häkin päälle tai muuten lämmintä linnulle (mieluiten muista erilleen pikkuhäkkiin jos sellainen löytyy), tuoreruoka pois niin kauan kun on ripulia, jos oireet ei pian helpota tai jopa pahenevat niin sanot jämäkästi sille eläinlääkärille että nyt on oikeasti hätä (ei taida olla lintuihin erityisemmin perehtyneet nuo lääkärit?).

    • tinssu

      Se meidän lintu kuoli luultavasti kuputulehdukseen. Ei keritty lääkäriin... Myydäänkö noita lämpölamppuja eläinkaupassa, vai mistä sellaisen saa? Tuoreruoan olenkin jo ottanut pois. Ihmetyttää vain kun menin sellaiselle eläinlääkärille jonka nettisivuilla luki, että hoidetaan myös eksoottisia eläimiä ja paikalla on pieneläinlääkäri. Kuitenkin kun mentiin sinne, niin meidät otti vastaan tavallinen eläinlääkäri...? En sitten tiedä kuinka hyvin tavallinen eläinlääkäri osaa hoitaa pieneläimiä, mutta ihmettelin silti.

    • -M-

      Lämpölampuksi undulle käy jo tavallinen hehkulamppu (siis ihan perinteinen tai halogeeni, ei loistelamppu). Laittaa valaisimen vaan häkin päälle jonkun orren yläpuolelle niin ettei se pääse koskettamaan mitään syttyvää eikä linnut pääse nakertelemaan johtoja. Pyyhe tms parille häkin seinälle niin että lämpö pysyy, mutta niin että lintu pääsee halutessaan viileämpäänkin osaan häkkiä.

      Eläinkaupoista voi myös ostaa matelijoille tarkoitetun keraamisen lämpöelementin (vähän lampun näköinen kierrekantainen) ja siihen kuumaa kestävän keraamisen lampunkannan, sillä saa lämpöä ilman että tavitsee valaistakin häkkiä esim yöajaksi. Infrapunalamppuakin voi käyttää, siitä tulee vähän lempeämpi punainen valo kuin tavallisesta hehkulampusta. Isommassa häkissä voi harkita matelijoiden lämpömattoakin jonkun häkinkulman alle tai häkin seinälle.

    • tinssu

      Siis mä en kestä. Tuo kipeä lintu on alkanut parantuun, mutta nyt toisessa undussa on jotain outoa. Miksi se makaa orrella "mahalteen"? Ei ole siis silleen niin kuin kuuluisi olla, vaan makaa jalkojensa päällä niin, että maha osuu orteen. Sivusta katsottuna lähes vaaka-asennossa. Hengitys näyttäisi olevan jotenkin normaalia tiheämpi, huomaa selvästi esim. siitä, kun pyrstö heiluu hengityksen tahdissa. Ja edelleen nuo kaikki kolme kahnuttavat itseään, vaikka lääkäri ei havainnut ihottumaa tai kalkkijalkapunkkia. Etenkin päätä ne kahnuttavat leluihin ja orsiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8464
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2575
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2297
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1193
    Aihe