Terve!
Kiukettelijoille ja kaikille muillekki heti alkuun tiedoksi että mitään en veneen rakentamisesta tiedä, enkä merillä ole koskaan käynyt paria risteilyä lukuunottamatta. Haavena olisi kuitenkin hankkia joko itse rakentamalla(tottakai siihen jonku tarttee auttamaan ku eihän meikä ite siitä touhusta mittään viel tiiä), rakennuttamalla tai ostamalla valmis paatti.
Vähän mallia millaisesta paatista on kysy:
http://en.wikipedia.org/wiki/MV_Gojira
http://en.wikipedia.org/wiki/MY_Ady_Gil
Kyseiset trimaraanit on kuitenkin rakennettu melko kalliita materiaale ja käyttäen, kuten hiilikuitua ja kevlaria. En myöskään usko, että kyseisten veneiden navigointilaitteistoit ja moottorit olivat mitään markkinoiden halvimpia.
Nyt siis asiaan. Koska itsellä ei kummosempaa kokemusta ole veneiden rakennuksesta ja hinnoista, kysynkin teiltä neuvoa.
Mistä materiaalista kannattaisi kyseistä venettä lähteä rakentamaan? Lasikuidusta ja kenties taktisiin kohtiin sitten jotain vahvikkeita?
Paljonko teidän kokemuksien perusteella 15-20metrisen aluksen rakentamiseen menee aikaa ja kuluja jos sen tekee itse(tuttavia hyödyntäen) ja onko mielestäni esim. 15m pitkä alus riittävän iso kulkemaan merillä. En nyt tarkoita mitään valtamerien ylitystä mutta jos tarkoitus olisi lähteä ns rannikkoja pitkin kulkea(ei nyt kuitenkaan siinä rantahiekassa mutta toivottavasti tajuatte pointin. Sillai että ranta ei välttämättä näy mutta ei tartte viikkoa seilata ku maihin haluaa)
Aluksen mitoista yms nyt turha viel puhuu ku koko homma vasta haavena alitajunnassa mutta jos ajattelisi että veneeseen 4-6 henkeä mahtuisi ja veneessä pitäisi luonnollisesti olla pieni keittokomero jossa ns pakolliset(kaasukäyttöinen jääkaappi, hella ja uuni), WC ois varmaan ihan suotava, tosin en kyl tiedä miten se sit oikeesti toimii tuon kokosessa veneessä. Suihkusta varmaan turha haaveilla. Varastotilaa tietenki sit tarvii tietenki ihan kaikella kamalle mitä kokee tarpeelliseksi moiseen veneeseen ja reissaamiseen.
Mut ei siinä, palataan astialle ja toivottavasti tulee muutaki ku vihapostii.
Trimaraani merille
9
973
Vastaukset
- nuurdikki
15 metrisen rakentamiseen menee todella paljon aikaa, paljon enemmän kuin esim omakotitalon. 20 metrisen rakentamiseen menee huomattavasti paljon enemmän aikaa kuin 15 metrisen. Tarkoitus ei ole masentaa mutta ongelmat ja vaiva nelinkertaistuu veneissä pituuden kaksinkertaistuessa. Veneen koon kasvaessa yleensä myös leveys ja syväys sekä paino ja materiaalitarve kasvaa. Veneen koon määre ei ole pelkästään pituus. Vain vähän pidemmän veneen runko voi olla huomattavasti tilavampi ja myös painavampi.
Noissa trimaraani tyyppisissä moottoriveneissä joihin linkeilläsi viittasit on ideana kulkea kohtuullisen nopeasti valtamerien yli ja siis kuljettaa mukanaan valtameren ylitykseen tarvittavaa suurta polttoainemäärää ollen kuitenkin niin polttoaine taloudellisia ettei lopputulos muistuta ominaisuuksiltaa minikokoista tankkialusta. Kyseessä on siis eräänlainen yhden tarkoituksen alustyyppi.
Kirjoituksestasi ei oikein selvinyt miksi olet päätynyt trimaraani runkoon. Haetko kenties jonkinlaista nopeuden ja taloudellisuuden yhdistelmää. Trimaraani runko ei ole niitä helpoimpia itserakentajalle sillä monirunkoisiin veneisiin kohdistuu merenkäynnissä suuria voimia ja rekenne on myös mutkikas. Yleensä veneet tehdään yksirunkoisiksi jos ei ole jotain erityistä syytä (Tässä nyt tarkoituksellisesti unohdan polynesialaisten avomerelle ja saarine väliseen kulkemiseen tarkoittamat monirunkoiset kanootit). Mieti mikä on se syy miksi olet päätynyt rekenteellisesti vaativaan ratkaisuun.
15 metrinen ei taatusti ole liian pieni rannikkokäyttöön. Rannikkokäytöllä tarkoitan tässä liikkumista rannikon suuntaisesti siten että maa on enimmäkseen näkyvissä tai ainakin jossain siellä joidenkin kymmenien mailien päässä sivulla. Tuossa kokoluokassa on rannikkokäytössä koosta ennemminkin haittaa usein toistuvien satamakäyntien vuoksi. Puolet lyhyempi vene voi olla jo riittävä merenkulkuominaisuuksien puolesta, alle 10 metrisillä veneillä kierretään maapallo. Tuossa on linkin takana juttua 12 metrisen moottoriveneen maapallon kierrosta, kyseisessä venetyypissä on taas päädytty laivamaiseen uppoamarunkoon ja takilasta sivuilla roikotettaviin stabilisaattorihin.
http://www.nordhavn.com/newsroom/articles/SD_07-01_ATW.pdf
Materiaalivalinoista yleinen itserakentajan materiaali on teräs, lopputuloksesta tulee helposti kulmikas, mutta kauneus on katsojan silmässä ja materiaali on mekaanisesti kestävää. Vanerista on tehty pienempiä veneitä, aina kuitenkin tuonne kymmenen metrin pituuteen ja yli, epoksikäsittelyllä voi ainakin vähentää vettymisen ja lahoamisen vaaraa, hyvin hoidettuna vanerivenekin on pitkäikäinen. Lasikuitu veneen tekemiseksi pitää olla muotti. Muotti voi olla joko mallina toimiva toinen vene, lasikuitu veneitä on tehty myös niin että vartavasten valmistetun vaneri tai puuveneen päälle laminoidaan lasikuitu, sitten on olemassa tietenkin varsinaisen lasikuitu muotit jollaisen ehkä voi saada vuokrattua jostain. Sinuna kumminkin katselisin valmista 9…12m runkoa mistä aloittaa valmistus, jos on pakko tehdä alusta loppuun itse niin sitten ehkä teräs. Usein ajatellan että suurimmat riskit merellä kuljettaessa aiheutuu merenkäynnistä, mutta merissä lilluu ylläyyävän paljon ties mitä konteista lähtien ja karille ajon riski on rannikon tuntumassa olemassa. Suuren riskin aiheuttaa myös muiden ihmisten toiminta, veneilijötä tulee ryöstetyksi tai muutoin pahinpidellyksi satamissa ja rannikon tuntumassa.Tulevaisuudessa voi esimerkiksi luoteisella tyynellä merellä törmätä henkilöautoon tai lautakasaan, kestääkö lasikuitu tämän.
En nyt viitsi alkaa stilisoimaan pitkää tekstiä ajan puutteen vuoksi joten lukutaidottomat ja pilkun viilaajat pidättäytyköön kommentoimasta. - spiiidii
ei kannata haukata liian suurta palaa kerralla. kyllähän 40-jalkasella katillakin mennää atlantin yli vaivatta.
- jsoy
Todii, kiitoksia nuurdik vastauksestasi. Tuostahan saakin jo hieman visiota että millasesta hommasta on kyse. Vastaukseksi kysymykseen miksi juuri trimaraani runko, niin juuri tuo nopeus ja taloudellisuus olivat kyllä päälimmäisenä mielessä. Lisäksi monirunkoiset veneet ovat paljon kiinnostavampia ja viehättävämpiä kuin yksirunkoiset. Mutta jos esim tuollaisen 10-12metrisen alusta lähtisi tekemään, niin pystyisikö sen tekemään osaksi teräksestä ja osaksi vanerista joka vielä päälystettäisiin lasikuidulla. Kävi myös mielessä että pystyykö nykylaivoihin laittamaan ns hybridimoottoria ja saako sellaisia edes mitenkään järkevästi toimimaan. Trimaraanissa on suhteellisen paljon pintalaa jonka voisi kattaa aurinkopaneeleilla, mutta riittäisikö niistä saatava virta oikeasti liikkumiseen merellä. Ihme viherpiiperrystä moinen ajattelu kyl mutta saa kait sitä ajatella edes "vihreästi"
Palataanpa taas astialle. - nuurdikki
Kai se olisi mahdollista tehdä esim sivurungot vanerista mutta jällen miksi. Äkkiseltään tulee mieleen että kestävin lopputulos saadaan aikaan kokonaan teräksisellä rungolla. Tietenkin jos suunnittelu lähtee siitä että sivurungot ovat jotain minkä rikkoonnuttua voi vielä jatkaa matkaa niin mutta yleensä trimaraanin vakaus vaatii sivurungot. Ei kai teräs ole materiaalina kovin vaikeampi kuin lasikuidutettu vaneri. Teräksen painosta taas sen verran että varsinaisesti plaanaavalla veneellä ei pitkien merimatkojen tekeminen ole järjellistä. Etua vanerin ja lasikuidun käytössä voitaisiin saada ylärakenteissa jolloin painopistettä ehkä saisi alemmaksi.
Hybridimoottori on järkevä autoissa sillä moottori käy suuren osan ajasta osateholla. Veneessä taas moottorista otetaan suuri osa tehosta ulos tasaisesti koko matkan joten kuvailemassasi hybridissä idea olisi ehkä sitten auringon ja moottorin yhteiskäytöstä. Tällöin veto tapahtuisi sähkömoottorilla ja akustoa ladattaisiin aurinkokennolla ja polttomoottori generaattorilla.
Googlaappa selainen kuin planetsolar, eräänlainen katamaraani joka parhaillaan kulkee maailman meriä pelkän aurinkovoiman turvin. Planetsolar antaa ainakin käsityksen siitä miltä aurinko energiaa käyttävä alus näyttää ja paljonko aurinkokennoja tarvitaan edes jonkinlaisen nopeuden aikaansaamiseksi.
Helposti tälläisessa arinko polttomoottori hybidijärjestelyssä kävisi kuitenkin niin että aurinko ei riitä sellaisiin nopeuksiin mitä olet ajatellut, esimerkiksi tuulivoimalla kulkevat alukset menisi sutjakkaasti ohi. Jos taas auringosta otetaan vain pieni osa niin mikä on sitten koko homman pointti. Kannattaisi ehkä keskittyä vain pienellä teholla veden halki kulkevan rungon suunnitteluun.
Mietippä myös se miksi niin mloni valitsee pidemmille merimatkoille kulkupeliksi nimenomaan purjeveneen. - jsoy
Joo ehkäpä tuo aurinkovoima kannattaa jättää sit oikeille viherpiipertäjille. Tosin voisihan alukseen muutamia aurinkopaneeleja laittaa lataamaan virtaa ihan muihin tarpeisiin kuin aluksen liikkumista ajatellen.
Tuo teräsrunko vaan kuulostaa niin pahalta. Jos mielessä on alus jolla voisi kulkea suhteellisen pitkiä matkoja mukavalla nopeudella ja veneen tulisi kuitenkin olla ns uppoamaton. Luulisi että kevyet, kelluvat rakenteet olisivat tällöin parempia. Mutta ei minulla tosiaankaan ole tarkoitus alkaa ihan itekseen rakenteleen venettä ruutupaperille piirrettyjen suunnitelmien mukaan. Aluksen rakennussuunnitelmat pitäisi saada ns alan ammattilaiselta. Sillä kuten sanoit trimaraanissa on rakenteellisesti kinkkisiä kohtia ja olisi myös ihan suotavaa että ensimmäisen isomman aallon tullessa vastaan ei koko vehe hajoa käsiin. Jos piirrustukset olisi kunnossa niin sittenhän kyseisen urakan kanssa voisi taistella pienellä porukalla.
Jos vene rakennetaan puusta, vanerista ja lasikuidusta, eikö sen korjaaminen olisi mahdollisesti melko helppoa, mikäli runkoon pienempiä kolhuja tulisi? Teräspaattia varmaan melko tuskainen alkaa korjaamaan reissun aikana.- Tripple X
Pistän senverran sormea soppaan että jos tämä trimaraani rakennettais lasikui-
dusta niin jo pelkkien muottien kanssa tärveltyisi paljon aikaa joten se kannattaa
unohtaa kun taas teräsrakenteisestä tulisi turhan painava. Ja taas merialumiini-
sestä melko kallis mutta jos pelkkä katamaraani kelpaisi niin hommaa käytetyn.
- No jeah
Hommaileppa ne piirrustukset ensin ja tee niistä vaikka 1:1 pienoismalli tai vaikka suhteessa oikeaan 1:10. Tämän varustelet sitten radio-ohjattavaksi. Voit hyvin käyttää ohutta viilua, vaneria ja lujitemuovia. Pääset hyvin jyvälle mihin olet ryhtymässä!!
Tuollaisia piirrustuksia varmaan löydät googlaamalla. - Stroh70
Otas jsoy yhteyttä firmaan nimeltä STM-Boats. Niillä on monirunko - designeja ja ovat expailleet myös muottien ja uusimpien valmistustekniikoiden kanssa. Voisivat olla kiinnostuneita, jos vakavissassi olet jonkinlaisen rahoituksen kanssa liikkeellä. www.stm-boats.com
- traaniperse
Veneen rakentamiseen menee huolelliselta tekijältä, esim puusepältä tai metallimieheltä noin tunti ja kilo, kun puhutaan tavallisesta lasikuidusta jos on valmiit muotit. Hiilikuituhommissa pitää olla jo sikäli huolellisuutta ja osaamista, että sitä ei kannata tuollaisella projektilla lähteä edes aloittamaan, vaikka olisi "ammattilainenkin" kyseessä aikaa ja rahaa kuluu jo huomattavasti enemi. Lisäksi suunitelmat pitää olla varsin hyvät. Siihenkin kuluu tuhansia tunteja tuollaisessa vekoittimessa.
Rakenna ensin jolla tuohon veneeseen niin saat käsityksen tuntimäärästä ja riittääkö ikäsi ja sukulaistesikaan ikä moisen rojektin rakentamiseen...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ikävä sinua
Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k395268- 853762
- 503170
- 623045
- 113035
Kesäseuraa
Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t562393- 411878
Kiusaaja otti yhteyttä, mitä tekisit?
Minulle kävi näin pari kk sitten. Olin aluksi todella ystävällinen. Sanoin, että olin jo unohtanut jne. Asia jäi vai1461867Tuksu on edelleen sinkku - nuori Joonas jätti!
Hihhahihhahhaahheee Joonas keksi hyvän syy. : Tuksu on liian Disney-prinsessa hänelle. (Mikähän prinsessa lie kyseessä….101825- 181751