Marjatilan perustaminen(ko)??

pohjoosen likka

Olisiko jollakin kokemuksia lähimenneisyydestä? Mitä marjaa kannattaisi harkita ja minkä verran?

Olenko ihan hakoteillä, jos haavailen herukoista, vadelmista ja pensasmustikoista?? Mansikat ei oikein sykähdytä, vaikka niiden menekki varmaan on suurinta..

Miten luomumarjat, joko niiden kysyntää on riittävästi?

Mistä tämmöisesta kannattaisi lähteä kyselemään? Paikallisesta Ely-keskuksesta vai mistä?

Meillä on sellainen tilanne, että itse olen hoitovapaalla (työpaikka on), mies töissä muualla. Olemme muutama vuosi sitten ostaneet vanhana asutustilana olleen talon 1ha:in tontilla. Myyjällä on hallussaan "tilan" loput maat; noin 10-15ha suht uutta peltoa sekä metsää ja suota, yhteensä noin 200ha. Pellot on tällä hetkellä ruokohelpin viljelyssä.
Maiden ostosta on ollut puhetta, lähinnä nyt polttopuun tekoa varten, pelloista ei ole sen kummemmin puhuttu mitään. Taloa ostaessa oli maininta, että peltoa voisi vuokrata, myöhemmin myös ostaa..
Myyjä ei ole hirmuisen innokas pikkulänttejä myymään, koska ilmeisesti verotus menee aika kovaksi? Talon mukaana olisi ollut valmis myymään useammankin hehtaarin, mutta sitten olisi vissiin tulkittu yrityksen myymiseksi ja verottaja olisi ottanut omansa.. Eli lohkottiin hiven alle 1ha.

Lähinnä tuota paltojen marjankasvatuskäyttöön muuntamista nyt mietin, onniistuuko sellainen? Pellot on suosta raivattu, aika vasta ilmeisesti.

Mietintämyssy on ollut päässä siitä asti kun tänne on muutettu, että mitä voisi elantonsa saamiseksi täällä perällä tehdä, ettei molempien tarvitsisi kulkea lähes pari sataa kilometriä päivässä työpaikan peräässä..

Elukoita ei oiken kannata harkita, kun tuo vanha navetta ei ole ollut koskaan käytössä (rakennettu v-70), vaatisi uuden eläinsuojan tekoa. Ja ei tuo mieskään ole kovin innostunut ollut ajatuksesta. Itse olen maitotilan vieressä kasvanut (isovanhemmilla oli), joten tilan arki on tuttua ja voisin kuvitella itseni siihen.. Mieheni ei ole maanviljelyn kanssa ollut koskaan tekemisissä, joten ei itse rupeasi.

Olisi mukava kuulla (asiallisia) kommentteja ja kokemuksia!

3

375

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tämän kokenut

      Yhdistelmä monivuotinen marjakasvi ja suosta tehdyt pellot ei kuulosta kovin hyvälle. Yleensä suosta otetut pellot ovat hallanarkoja ja siten mainituille kasveille enemmän tai vähemmän sopimattomia.

    • kjgiuh

      Savea ja multaa vaan turpeen päälle, puskat olisivat juurineen maanpinnalla parissa vuodessa pelkällä turvemaalla.

    • Tukiaisgubbe

      Joo, unohtakaa eläimet sovinnolla. Navetat ja muut investoinnit vanhalle asutustilalle suon laidassa ei kuulosta mitenkään innostavalta ja järkevältä.

      Niistä marjoista sitten, suosta tehdyt pellot, niin mitä marjoja suolla kasvaa, taitaa olla puolukka. Karpaloakin viljelevät ihan viljelemällä ja siihen riittää vetisempikin pellon lotku. Pensasmustikka viihtyy happamalla maalla ja hieman samanlaisen marjan tekevä saskatoon (miten lie nyt kirjoitettiinkaan) viihtyy aika pohjoisessakin, muistaakseni viljelevät Kanadassa: http://www.kiviharju.net/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=27
      Meillä tuota saskaa kasvaa pihalla muutamia pehkoja ja marjat on tosi hyviä.
      Markkinoiden luominenhan se on sitten aina oma juttunsa, marjanostajat ei paljoa maksa tuottajalle, joten itse pitää hilloja alkaa keittelemään ja elintarvikkeiden jalostamiseen soveltuvia EU-direktiivit täyttäviä tiloja rakentelemaan...

      Vaan sitä työmatkaa tuossa ajattelin... Meillä vaimo tekee valtion palveluksessa etätyötä kotosalla tälläsen "Vennamolaisen" yläkerrassa ja työmatkat on suhteellisen lyhyitä, joskus pitää pyörähtää Helsingissä "pääkallonpaikalla", sinne sitten junalla jne. Olisiko teilläkin ajateltavissa joku sopiva etätyö kotosalla taikka joku alihankintatyö siellä vanhassa navetassa?? Olen tässä vuosien varrella nähnyt monenlaista yritystä maaseudulla, joita toimii vanhoissa navetoissa: harjanvarsia sorvaten, Briolle leluihin osia, perävaunun vetoaisan hitsausta, rappurallien hitsausta, mehiläispesien valmistusta, silkkikauppaa, kultasepänverstas (alihankintaa), juomatehdas, vesipullotuslinja, pesäpallomailasorvaamo, puukenkäverstas, hitsausmaskitehdas jne. Listaa vois jatkaa pidemmällekin, me suomalaiset olemme aika kekseliäitä täällä maaseudulla.

      Tuosta marjankasvatuksesta vielä, että pientä tiedustelua voitte suorittaa tietysti teollisuuden puoleen, että mitä he haluavat ja millaisena. Ratkaisu voi olla varsin yllättäväkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      130
      7671
    2. Rokote otti taas omansa. Maki Kolehmainen kuollut.

      RIP Maki. Muusikko, tuottaja ja säveltäjä Maki Kolehmainen on kuollut. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle. Kolehmainen k
      Maailman menoa
      72
      3683
    3. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1323
    4. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      75
      1077
    5. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      94
      1007
    6. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      56
      995
    7. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      123
      823
    8. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      102
      705
    9. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      36
      688
    10. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      38
      663
    Aihe