Totuus työharjoittelusta

Suomi, tuleva Italia

"Pätkätyöläisten ja harjoittelijoiden hyväksikäyttö on jo käymässä kalliiksi Italian kansantaloudelle. Italiassa on vakituisen työntekijän irtisanominen ollut aina vaikeaa, joten yritykset tarttuivat hanakasti 14 vuotta sitten voimaan astuneeseen lakiin, joka mahdollistaa harjoittelijan palkkaamisen minimipalkalla ilman sosiaaliturvaa. Nyt Italiassa on yli 2 miljoonaa pätkätyöläistä"

"Esimerkiksi Milanossa on aivan tavallista nähdä mielenosoitus, jossa ammattiliitto osoittaa mieltään yritystä vastaan, joka korvaa työntekijänsä harjoittelijoilla. Monessa yrityksessä on usein myös harjoittelijoita enemmän kuin vakituisia työntekijöitä."

"Suomessa tilanne on samansuuntainen. Suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle pulaa tulee maksajista. Entinen pääministeri Matti Vanhanen keksi Rukan lumilla hiihtäessään ratkaisuksi työurien pidentämisen, jota on ajettu kuin käärmettä pulloon eläkeiän nostamisella. Samaan aikaan jo valmistuneiden nuorten on vaikeaa löytää oikeaa työtä. Yritykset ja TE -toimistot tarjoavat nuorille ratkaisuna työharjoittelua työkokemuksen hankkimiseksi.

Työharjoittelu kuuluu kuitenkin jo koulutukseen. Opiskeluaikoja esimerkiksi ammattiin opiskelevalla on pidennetty kolmeen vuoteen aikaisemman kahden vuoden sijasta, jotta nuori ehtii hankkia myös työkokemusta harjoittelemalla yrityksissä opintojensa aikana. Kun valmistumisen jälkeenkin tarjotaan vain harjoittelupaikkaa ilman palkkaa, on suuri joukko nuoria vaarassa syrjäytyä kokonaan työelämästä motivaation puutteessa."

Yhteenveto: tekemällä töitä työharjoittelijana ammut vain itseäsi polveen.

http://ajassanyt.fi/index.php/uutiset/80-tyoeharjoittelijoiden-hyvaeksikaeyttoe-tulee-jo-kalliiksi-italian-kansantaloudelle

3

555

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dfhdfhdfh

      uppia, että immeiset näkee!

    • aaasss

      "...mahdollistaa harjoittelijan palkkaamisen minimipalkalla..."


      Italiahan truntuu olevan edistynyt valtio. Suomessa ei ole minimipalkkaa, eikä harjoittellusta myöskään makseta mitään.

    • Ilmainen työntekijä

      Valmistuin viime kesänä sosionomiksi (AMK) ja alalla riittää töitä. Olen kuitenkin yhä työttömänä, ellei 2,5 kk:n sijaisuutta lasketa. Olen ahkera työnhakija ja kirjallisesti ihan lahjakaskin, joten hakemuksissa ei mielestäni ole vika. Minulla on myös työkokemusta, sillä olen 13-vuotiaasta ollut kesätöissä ja lukion jälkeen vakituisesti töissä 5 vuotta kerryttääkseni työkokemusta, jonka turvin pääsen myöhemmin oman alani töihin. Hahhah...

      Koska olen tottunut tekemään töitä, eikä ansiopäivärahani osa-aikatyöstä johtuen ole kummoinen, lähdin etsimään itselleni TE-toimiston suosituksesta työelämävalmennuspaikkaa. Tällä hetkellä suoritan toista jaksoa, eikä palkkatöitä ainakaan näistä paikoista ole ikinä luvassa.

      Olen käynyt muutamassa työhaastattelussa, joissa saan kehuja siitä, etten vain makaa kotona, vaan kehitän ammattitaitoani ja kerään työkokemusta. Samoin taivastellaan sitä, mitä kaikkea olen jo tähän ikään (24) mennessä ehtinyt tehdä, kuten toimia esimiestehtävissä. Silti näitä asioita ei arvosteta niin paljoa, että minua palkattaisiin töihin.

      Koen lievästi sanottuna turhauttavaksi sen, että uskon täyttäväni kaikki nuorelta työnhakijalta vaadittavat kriteerit ja teen vielä ilmaiseksikin töitä, mutta silti mikään ei riitä. Haluaisin lyödä hanskat tiskiin ja olla edesauttamatta työntekijöiden korvaamista ilmaisilla harjoittelijoilla, mutta tarvitsen elääkseni sen 5 euron korotusosan päivärahaani ja 9 euron kulukorvauksen. Että minkäs teet?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2640
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      91
      1976
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1511
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      933
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe