Huopakaton uusinta

Huuopaa

Eli vanha huopa otetaan pois että nähdään missä kunnossa aluslaudoitus on, parissa kohtaa vuotoja ( siis kyse on mökin saunan katosta).
Laitetaan palakatteesta uusi.
Onko alushuopa miten välttämätön??
Tuleehan siinä kumminkin liki 10cm aina huopa alemman päälle.

30

6397

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • katontekija

      laita ihmeessä se alushuopa, tekee paljon kestävämmäksi,

    • laattaspecial

      Höpö höpö miksi siitä sen tiiviimpi/kestävämpi tulisi, hakkaathan aluskatteen laattakattoa naputellessasi reikiä täyteen. Päinvastoin ilmankierto toimii paremmin, kun laattojen raot tuulettavat. Se on yksi elementti laattakatossa.

      • katontekija

        ootko tosissas? mistä lähtien vedeneristeen on töytynyt hengittää? tuuletus hoidetaan muulla tavalla. oot joo TODELLINEN laattaspecial..varmaa just vkoloppusin snagari jonossa kuuden lihiksen jälkeen. jos et tiedä mistä puhut ni älä oikeesti viitti ryssiä muiden kattoja. ilman alushuopaa voit laittaa tois arvoiset rakennukset esim.vajat huussit jne. ylipäätään jos haluat varman katon niin käytät "rulla"tavaraa, ei vuoda ellet tee reikiä. mut älä ala neuvoo muita jos et tiedä asiosta mitään


    • laattaspecial

      Ei ole aluskate vedenpitävä kun se hakataan laatoittaessa reikiä täyteen n. 50 reikää/m2 Joten ei siitä mitään hyötyä ole. Pelkka kustannustekijä.
      Tässähän se meillä vasta idiootti on, ensin hän neuvoo asentamaan aluskateen ja reiittämään sen .Sitten asentamaan "rulla"tavaraa reiittämättä. Siis aluskate reiitetään vedenpitäväksi pintakermi ei.
      Ootko ollu Katepalilla kesän "rulla"poikana ja tekelehdit asiantuntijaksi. Vai lueskellut Kattoliiton ajattelemaan kykenettömille väsäämiä lehdykäisiä

      • OHO MITÄ TARINAA

        Samaa mieltä katontekijän kanssa. Tämä laattaspecial on täysin tietämätön tästä asiasta. Ehdottomasti alushuopa alle ja mielellään kumibitumikermiä. Mitä tulee reiittämiseen niin kumibitumi tiivistyy reiän ympärille eikä siis vuod jos ei naulaa ota pois. Jo se että mies puhuu aluskatteesta laattakaton yhteydessä kertoo kaverin tietämättömyydestä. Yksikään alalla ollut ei puhu aluskatteesta huopakaton yhteydessä. Eikä kukaan ole myöskään katepalilla rullapoikana, koska a: sellaista nimikettä ei alalla tunneta ja b: Katepalilla ei ole omaa urakointia. Ja tälle väitteelle siitä että ei kannata tehdä liian tiivistä katetta koska laattojen kuuluu hengittää ei voi muuta kuin nauraa. Vai että oikein yksi elementti katossa? Kaikkeen ei ehkä kannattaisi puuttua jos ei tieto taito riitä. Älkää vaan uskoko tätä herra huuhaata. En tiedä onko tarkoituskin yrittää saada ihmiset pilaamaan kattonsa vai mistä mahtaa olla kyse.


      • katontekija

        äläs poika viitti tehdä itsestät uhan täyttä pelleä, mis välissä olen sanonut että en tekisi pintakermistä pitävää. vaikutat vaan aika pirun hölmöltä. sinä et ainakaan ole montaa pvää näitä hommia tehnyt, muuten tietäisit paremmin. tai sit oot niitä kavereita ketkä pakon edessä otetaan sesonki avuksi ja joiden tyriä saa sit paikkailla, mut kiitos siitä saaneerauksesta saa ihan ok hinnan =)


    • laattaspecial

      No tuolla opillahan laattakatto pitäisikin naulata käpälista, sehän ei vuoda jos ei naulaa oteta pois. Eikä käpälät suotta tuulessa leppase :)
      Kumma kyllä tämän päivän ohjeistus suosii piilonaulausta muissakin kattotöissä kun laattakatoissa. Kumibitumikermi kutistuu 2vuodessa ja naulanreikä vuotaa. Se on fakta. K-EL ei ole edes lähtökohtaisesti naulattuna vedenpitävä.
      Käytännössä ainoa tilanne jossa aluskermiä tarvittaisiin on paannejään muodostuminen jolloin vesi nousisi ylöspäin. Laattakate ei ole pitävä vedenpainettavastaan mutta asia ei korjaannu reiiteyllä aluskemeillä joka hidastaa kyllä veden imeytymistä mutta ei estä sitä, vaan tulos on pahin mahdollinen piilovuoto joka aiheuttaa homeongelmat.

      Olisikin paljon parempi jos vesi tulisi reippaasti sisään ja päästäisiin korjaamaan yläpohjan lämmöneristyksen puutteita ja poistamaan syy eikä seuraus. Rakenteet kestävät hetkellistä kosteutta hyvin. Vertaa putkirikko jos putki paukahtaa on onni jos se on riittävän suuri ja huomataan, hiljalleen liruva pieni huomaamaton vuoto pilaa talon .

      "Kumibitumikermit soveltuvat aluskatteeksi silloin, kun alustana on raakapontti tai kosteudenkestävä pontattu vaneri. Tämän rakenteen etuna on yksityiskohtien, esimerkiksi läpivientien luotettava tiivistys ja sekä kumibitumin antama erittäin hyvä pitkäaikaiskestävyys."
      Tamä on suora lainaus Icopalin sivulta lukutaitoiselle selviää, että OHO ukko ei itse hallitse ammattisanastoa.

      "Rullapojaksi" kermieristäjät kutsuvat harjoittelemaan tulleita opiskelija tai ensiaskeleita ottavia eristäjän ituja joiden työtehtäviin kuuluu kermirullien siirto ammattilaisille. Eli jostain on aloitettava. Kesän katolla juossut vasikka on vielä kaukana ammattieristäjästä jollainen sinä olet.

    • OHO MITÄ TARINAA

      Osaathan sentään etsiä tietoa internetin ihmeellisestä maailmasta. Ny kun olet päässyt vauhtiin haepas samalla minkä katevalmistajan ohje tai valtakunnallisen urakoitsijan tai ylipäätään kenenkään muun kuin itsesi kehittelemä ohje jossa sanotaan, että pohjakermiä/huopaa ei kannattaisi käyttää. Voin jo nyt kertoa että olet mielipiteesi kanssa yksin.
      Visiosi mukaan tiilikattoonkaan ei siis kannata laittaa aluskatetta koska ruoteet naulataan kuitenkin kiinni. Tiilikatto ei varmaankaan tarvitse mitään muuta tuuletusta koska kaikki saumat ja varsinkin harja tuulettavat niin tehokkaasti.
      Mitä tulee laattakaton alustoihin niin muita vaihtoehtoja ei nykyisin olekaan kuin mainitsemasi pontti ja vaneripohjat. Ja mikä katontekijä miettii tehdessään, että vuotaisipa nyt oikein reippaasti niin kävisi kerralla selvälksi mistä tiputtaa. Hyvä puhuja olet jos saat tuon asiakkaalle myytyä vuotavilla katoillasi. Näille kermikatoille annetaan kuitenkin se 10 vuoden takuukin niin ei siinä urakoitsija ainakaan käsiään hiero jos kaltaistasi ajatusmallia aletaan yleisesti soveltamaan.
      Kumibitumikermi K-MS eli EI siis mainitsemasi K-EL pohjalle ja siihen laatta päälle niin päästään ehdottomasti parhaaseen lopputulokseen jos on pakko saada laatakatto. Paras vaihtoehtohan olisi tietenkin laittaa myös pintaan hitsattava kermi.
      K-EL ja kumibitumikermi samassa asiayhteydessä mainittuna paljastaa jälleen tietämättömyytesi. Jokainen alalla edes käynyt tietää näiden kahden eron.

      • d

        Tästäkään ketjusta ei taida löytyä ainutaakaan asian tuntevaa kirjoittajaa. Jokainen haukkuu toisiaan ja laukoo mutu tietoa, joka ei perustu mihinkään muuhun kuin kuulopuheisiin.

        Muutamia faktoja aiheesta.

        1. Alushuopa(=aluskate) katelaatan alla on AINA varmempi vaihtoehto, kuin jättää se pois.

        2. Kumibitumikermejä ovat mm. K-EL, K-MS, K-TMS, K-PS, K-PL yms. Runko ei vaikuta nimitykseen kumibitumikermi.

        3. Älkää hyvät ihmiset tehkö mitään ratkaisuja tämän palstan "faktojen" pohjalta. Vaan kääntykää oikeiden asiantuntijoiden puoleen. (Rakennusinsinööri/-mestari ei riitä, asiantuntijuuteen vaaditaa pitkä ja monipuolinen kokemus alalta.)


      • laattaspecial
        d kirjoitti:

        Tästäkään ketjusta ei taida löytyä ainutaakaan asian tuntevaa kirjoittajaa. Jokainen haukkuu toisiaan ja laukoo mutu tietoa, joka ei perustu mihinkään muuhun kuin kuulopuheisiin.

        Muutamia faktoja aiheesta.

        1. Alushuopa(=aluskate) katelaatan alla on AINA varmempi vaihtoehto, kuin jättää se pois.

        2. Kumibitumikermejä ovat mm. K-EL, K-MS, K-TMS, K-PS, K-PL yms. Runko ei vaikuta nimitykseen kumibitumikermi.

        3. Älkää hyvät ihmiset tehkö mitään ratkaisuja tämän palstan "faktojen" pohjalta. Vaan kääntykää oikeiden asiantuntijoiden puoleen. (Rakennusinsinööri/-mestari ei riitä, asiantuntijuuteen vaaditaa pitkä ja monipuolinen kokemus alalta.)

        Tosiasiaksi kuitenkin jää. että käytetäänpä mitä aluskermiä tahansa minimikaltevuus pysyy aina samana 1:5 eli metrin matkalla kaatoa tulee olla 20cm. Ja kun palahuopa asennuksessa naulat lävistävät aluskermin muuttuu se ”reikäpojaksi” joka tarkoitus on siirtää kattoremontti takuuajan ulkopuolelle.

        Kaikki tämän päivän kermit ovat K- niinkuin kumikermejä eikä muita enää ole käytössäkään, ainakaan minun tiedossani.

        Mielipidepalstojen perusteella ei kukaan vesikattoansa rakentele. Lähinnä täältä tee se itse mies saa virikkeitä oikeisiin ja vääriin kysymyksiin rautakauppaan mennessään


    • laattas

      Sinulla on paha lukihäiriö Teitkö Hakkaraiset ja jäi peruskoulu kesken.
      Kirjoitin:
      -Kumibitumikermi kutistuu 2vuodessa ja vuotaa Se on fakta
      (eli vuotaminen naulanreiistä alkaa 2vuoden jälkeen)
      -K-EL ei ole edes lähtökohtaisesti naulattuna vedenpitävä
      (ei ole naulattuna vedenpitävä ensinkään)
      Menikö jakeluun.

      Kovin tunnut sinäkin kuten aiempi kirjoittaja tuputtavan toinen "rulla"tavaraa toinen pintakermiä Usko "reikäpoika” huopaan laattakaton alla taitaa pahasti horjua. Naulaamalla taidatte reppanat naputella tasakattojen aluskermitkin kuten 30 vuotta sitten.
      Tiilikatoista sinunlaisesi kanssa on turha edes aloittaa kun et hallitse edes vesikattotöiden alkeita.

      Vesikattourakoitsijat myyvät/tekevät aina laattakatot aluskermeineen, tämä siksi. että niin tehtynä saadaan tavaraa kaupaksi ja sillä on paremmat mahdollisuudet kestää takuuajan 10v. Takuuaikana tapahtuneet mahdolliset piilovuodot ja niiden aiheuttamat rakennusvauriot eivät heitä kiinnosta vaan kiinteistönomistaja saa pitää ne pahkassaan. Tästä on näilläkin palstoilla riittänyt parran pärinää.

    • sdgfds

      Ei muuta kun konesauma pelti niskaan niin ei tarvii ihmetellä alus huopia.

    • tip tip tip26

      Ja on siinä konesaumakatossa sekin hyvä puoli, että aluskatetta ei hakata reikiä täyteen. Julkeavat vielä täällä setviä rättikattojaan.

    • Kolmiorima

      Laattakatot tehtiin joskus -70 ja -80-luvuilla ilman pohjakermiä ja käyttöikä oli mitä oli. Kaikki valmistajat ovat suositelleet pohjakermin käyttöä jo parinkymmenen vuoden ajan. Kumibitumikermi on itsetiivistyvä, eli kermi todellakin tiivistyy siihen naulan ympärille. Eikä todellakaan kutistu mihinkään ajan saatossa, johan noilla hehtaarikatoilla olisi melkoiset kutistumat jos tämä kutistumisteoria pitäisi kutinsa.

      Sinänsä ne naulat voisi tiiveyden puolesta paukuttaa vaikka laatan pinnasta läpi, ei vuotaisi noinkaan. Mutta piilonaulaus tehdään ulkonäkösyistä.

      Mitä konesaumakattoon tulee, niin onhan noissakin käytetty aluskatteita. Joko rättejä tai bitumikermiä. Hyvin tuulettuvan voi tehdä harvalaudoituksella ilmankin. Hyvin tehty konesaumakattohan ei juuri vuoda, mutta se kondenssi...

      Tosin nuo "vuotamattomat" konesaumakatot ovat nyt kahtena talvena vuotaneet niin perkeleesti, kun vanhojen talojen huonot lämmöneristeet ovat päästäneet lämmön yläpohjan läpi ja lumi on sulanut pellin yläpinnassa vedeksi. Painava lumi on tehnyt sitten sopivan vedenpaineen, joka on mennyt kaksinkertaisista saumoista läpi että heilahtaa.

      • katteeksi

        Mitä varten ne aluskatteetkin ohjeiden mukaan pittää piilonaulata eihän ne näy mihinkään? Mistä niitä itsetiivistyviä huopia saa ostaa? Olisi mökillä tarvis ja voisin itsekkin näputella ne paikoileen. Kyselen sillä kun K-raudassa eivät tienneet.


    • pientä rajaa

      Paskapuhetta. Tämä pässi se paukuttelisi "itsetiivistyvät" kerminsä tasakatoillekin naulaamalla. Kummallista, että valmistajan ja urakoitsijoiden takuut vaativat kuitenkin 1:5 kaltevuuden palahuopakatoille olipa aluskermi mikä tahansa. Kaikki materiaalit elävät, vanhenevat, kutistuvat, haurastuvat. Eikä palahuopa ole pärekattoa kummempi reikäsellä aluskatteella tai ilman.
      Jokainen voi tehdä kokeeksi huovanpalasta kourun lyödä siihen naulan pystyyn ja katsoa miten vesi tipuu Siihen ei mene kahtavuotta.

      • Joku vaan

        Saahan naula vuotaakin, kunhan aluslaudoituksessa on tuuletusväli alla. Kyllä lauta sitä kautta kuivuu. Ilman laudoituksen tuuletusta katto ei monta vuotta kestä.


      • pientä rajaa
        Joku vaan kirjoitti:

        Saahan naula vuotaakin, kunhan aluslaudoituksessa on tuuletusväli alla. Kyllä lauta sitä kautta kuivuu. Ilman laudoituksen tuuletusta katto ei monta vuotta kestä.

        Tämä viisaus tästä vielä uupuikin.


      • Kolmiorima

        Pässejä on monenlaisia. Tehdäänkö kuitenkin sillä tavalla, että koitat löytää tuosta kirjoittamastani tekstistä virheet, etkä keksi itse mitä saattaisin mielestäsi voida tehdä. Vai oliko kuitenkin niin, että paskapuhe on sinun puolellasi, faktat tällä puolella.

        Paljonko kermit mielestäsi "kutistuvat"? Voit vastata ihan prosentteina tai milleinä, miten haluat. Käydään sitten jollain kauppakeskuksen katolla, jossa kermipintaa voi olla esim. 200 metrin leveydeltä, johan siellä pitäisi olla kutistumaa melkoisen paljon. Mitä veikkaat, onkohan siellä kutistumaa?

        Laattakaton 1:5 minimikaltevuus takaa sen, ettei siinä naulan kohdalla tai muuallakaan ole vedenpainetta. Naulanreikä on itsetiivistyvä, mutta painetta sekään ei rajattomasti kestä - eikä tarvitsekaan.


      • pientä rajaa
        Kolmiorima kirjoitti:

        Pässejä on monenlaisia. Tehdäänkö kuitenkin sillä tavalla, että koitat löytää tuosta kirjoittamastani tekstistä virheet, etkä keksi itse mitä saattaisin mielestäsi voida tehdä. Vai oliko kuitenkin niin, että paskapuhe on sinun puolellasi, faktat tällä puolella.

        Paljonko kermit mielestäsi "kutistuvat"? Voit vastata ihan prosentteina tai milleinä, miten haluat. Käydään sitten jollain kauppakeskuksen katolla, jossa kermipintaa voi olla esim. 200 metrin leveydeltä, johan siellä pitäisi olla kutistumaa melkoisen paljon. Mitä veikkaat, onkohan siellä kutistumaa?

        Laattakaton 1:5 minimikaltevuus takaa sen, ettei siinä naulan kohdalla tai muuallakaan ole vedenpainetta. Naulanreikä on itsetiivistyvä, mutta painetta sekään ei rajattomasti kestä - eikä tarvitsekaan.

        Jokainen ammattieristäjä tuntee kutistumisilmiön. Aikanaan kermit kutistuivat huomattaviakin määriä, esim. nimimerkkinäsi käyttämä kolmirimakatoissa se näkyy huopien kiristymisenä rimojen välissä. Tämän päivän kumibitumikermien kutistumat ovat vähäisempiä n.0.3-1%luokkaa mutta ammattilainen näkee sen kermien saumoista, sinä et.

        Miksi sitten 200metriä pitkän hallin päässä ei ole metriä kattamatonta alaa? Kysymys on yhtä viisas kuin kysyjäkin kermit vetävät jokainen sisäänsä, samasta syystä siellä ei ole metriä laudoittamatonta osaa vaikka laudat kutistuvat. Jokainen ammattirakentaja tietää tämän.

        Ohjeistuksen mukaan aluskermit asennetaan nimenomaan paannejään muodostamaa vedenpainetta vastaan. Jopa K-EL on ehjänä vedenpainetta kestävä. Reikäisenä se ei siihen, aivan niinkuin itse totesit, kykene. Vaan toimii kuten täällä on jo ylempänä mainittu mainiona takuun siirtäjänä.
        Voisit myös lopettaa lapsellisen löpertelysi itsetiivistyvistä kermeistä, kukaan edes valmistajat eivät ole niistä tietoisia.


    • IlmanMuuta Aluskermi

      Aluskermiä ei olisi keksitty, jos ei sille olisi ollut tarvetta. Ei millään rakennustarvikevalmistajalla ole intressiä valmistaa turhia tuotteita kuten ei myöskään tuotteita jotka eivät kestä riittävän hyvin. Sellainen firma kaatuu viiden vuoden sisään, kun tuotteen kehnous paljastuu.

      Mieluummin sijoitan hieman enemmän rahaa ja laitan aluskermin kuin muutaman vuoden päästä hiippailen tuon tuosta katolla vuorokohtia etsimässä ja liimailemassa paikkalappusia. Tällä hetkellä valmistajat lupaavat palahuopa aluskermikaton kestävän 50 vuotta.

      • piilovuoto

        Aivan niin kuin ylempänä on todettu. Aluskate auttaa vain jos se on ehyt, olkoon pintakatemateriaali mikä tahansa. Täällä kovasti mainostettua ”itsetiivistyvää” aluskermiä ei aikuisten oikeesti valmisteta.

        Yritä ymmärtää. Yksikään kermivalmistaja ei lupaa sinulle 10-15 vuotta enempää takuuta. Jos he todella uskoisivat tuotteensa pitävän 50 vuotta, he pystyisivät takuun tälle ajalle antamaan ja takuulla kauppa kävisi.
        Niinpä sinä hiippailet joka tapauksessa katolla vuotokohtia etsimässä.
        Reikäinen aluskate on auttanut urakoitsijaa siirtämään hiippailun vain takuuajan ulkopuolelle.


      • Aluskermistä

        Minulla on Icopalin palahuopakatto ja se kestää varmasti. Olenhan sen itse asentanut. Pohjana on homesuojattu katevaneri. Alushuopa asennettiin huhtikuussa 2008. Oli aika kylmä sää, lämpöasteita alle kymmenen. Katto on aika jyrkkä ja kermi olisi jäänyt laittamatta, jos ei olisi asennettu vaakaan kakkosnelosia. Ne kiinnitettiin huovan päälle ruuveilla aina yläpalkin kohtaan, kun työ edistyi.

        Kesä 2008 oli sateinen. Sateella katselin, että pitääkö pelkkä aluskermi. Hyvin piti, mistään ei tullut läpi. Se olisi ollut helppo havaita, kun kattona oli pelkkä katevaneri. Heinäkuun lopulla päästiin asentamaan palahuopaa. UV-säteily oli tehnyt alushuovasta jo aika haperoa. Siihen päälle laitettiin palahuopa. Läpiviennit tuli todella tiiviisti bitumimönjää käyttäen.

        Elokuussa katselin, kun katto hieman kupruilee. Melko kylmänä kiinnitetty alushuopa eli jonkin verran. Soitin siitä Icopalille. Siellä kerrottiin, että alushuopa on tarkoitettu asennuksen suojaksi. Se on helppo vetää nopeasti rullalta ja suojaa siihen asti, kun palahuopa on kiinnitetty. Kupruilu loppuu, kun alushuopa ja palahuopa asettuu paikalleen. Auringon puolelta näin on jo käynytkin, mutta varjon puolella sitä vielä esiintyy jonkin verran.

        Autokatos/varasto on tehty myös palahuovalla. Siinä vielä leikkasin alushuopaan viiltoja, ettei se kupruile. Hyvin on vettä pitänyt ja tulee varmasti pitämään 30 vuotta. Roskaa katolle ei puista pääse. On tärkeää, että tuuletusväli on riittävä ja katolle mieluiten pari alipainetuuletinta.

        Mutta vastauksena riitelyynne. Alushuopa on tarkoitettu asennuksen aikaiseksi suojaksi. Sillä ei ole juurikaan merkitystä katon kokonaiskeston kannalta. Varsinkin, jos auringon UV-säteily on sitä polttanut muutaman viikon.


      • Joku vaan
        Aluskermistä kirjoitti:

        Minulla on Icopalin palahuopakatto ja se kestää varmasti. Olenhan sen itse asentanut. Pohjana on homesuojattu katevaneri. Alushuopa asennettiin huhtikuussa 2008. Oli aika kylmä sää, lämpöasteita alle kymmenen. Katto on aika jyrkkä ja kermi olisi jäänyt laittamatta, jos ei olisi asennettu vaakaan kakkosnelosia. Ne kiinnitettiin huovan päälle ruuveilla aina yläpalkin kohtaan, kun työ edistyi.

        Kesä 2008 oli sateinen. Sateella katselin, että pitääkö pelkkä aluskermi. Hyvin piti, mistään ei tullut läpi. Se olisi ollut helppo havaita, kun kattona oli pelkkä katevaneri. Heinäkuun lopulla päästiin asentamaan palahuopaa. UV-säteily oli tehnyt alushuovasta jo aika haperoa. Siihen päälle laitettiin palahuopa. Läpiviennit tuli todella tiiviisti bitumimönjää käyttäen.

        Elokuussa katselin, kun katto hieman kupruilee. Melko kylmänä kiinnitetty alushuopa eli jonkin verran. Soitin siitä Icopalille. Siellä kerrottiin, että alushuopa on tarkoitettu asennuksen suojaksi. Se on helppo vetää nopeasti rullalta ja suojaa siihen asti, kun palahuopa on kiinnitetty. Kupruilu loppuu, kun alushuopa ja palahuopa asettuu paikalleen. Auringon puolelta näin on jo käynytkin, mutta varjon puolella sitä vielä esiintyy jonkin verran.

        Autokatos/varasto on tehty myös palahuovalla. Siinä vielä leikkasin alushuopaan viiltoja, ettei se kupruile. Hyvin on vettä pitänyt ja tulee varmasti pitämään 30 vuotta. Roskaa katolle ei puista pääse. On tärkeää, että tuuletusväli on riittävä ja katolle mieluiten pari alipainetuuletinta.

        Mutta vastauksena riitelyynne. Alushuopa on tarkoitettu asennuksen aikaiseksi suojaksi. Sillä ei ole juurikaan merkitystä katon kokonaiskeston kannalta. Varsinkin, jos auringon UV-säteily on sitä polttanut muutaman viikon.

        Minulle sanoi huopakattofirman asiantuntija 90-luvun alussa, että laita kattoon alushuopa palahuovan alle, niin katteesta tulee "ikuinen". Mökkiprojektini oli kuitenkin liian rankka, ja alushuopa jäi laittamatta. Hyvältä palahuopakate vielä näyttää, mutta alushuopa olisi hyvä varmistaja.


      • katteellinen
        Aluskermistä kirjoitti:

        Minulla on Icopalin palahuopakatto ja se kestää varmasti. Olenhan sen itse asentanut. Pohjana on homesuojattu katevaneri. Alushuopa asennettiin huhtikuussa 2008. Oli aika kylmä sää, lämpöasteita alle kymmenen. Katto on aika jyrkkä ja kermi olisi jäänyt laittamatta, jos ei olisi asennettu vaakaan kakkosnelosia. Ne kiinnitettiin huovan päälle ruuveilla aina yläpalkin kohtaan, kun työ edistyi.

        Kesä 2008 oli sateinen. Sateella katselin, että pitääkö pelkkä aluskermi. Hyvin piti, mistään ei tullut läpi. Se olisi ollut helppo havaita, kun kattona oli pelkkä katevaneri. Heinäkuun lopulla päästiin asentamaan palahuopaa. UV-säteily oli tehnyt alushuovasta jo aika haperoa. Siihen päälle laitettiin palahuopa. Läpiviennit tuli todella tiiviisti bitumimönjää käyttäen.

        Elokuussa katselin, kun katto hieman kupruilee. Melko kylmänä kiinnitetty alushuopa eli jonkin verran. Soitin siitä Icopalille. Siellä kerrottiin, että alushuopa on tarkoitettu asennuksen suojaksi. Se on helppo vetää nopeasti rullalta ja suojaa siihen asti, kun palahuopa on kiinnitetty. Kupruilu loppuu, kun alushuopa ja palahuopa asettuu paikalleen. Auringon puolelta näin on jo käynytkin, mutta varjon puolella sitä vielä esiintyy jonkin verran.

        Autokatos/varasto on tehty myös palahuovalla. Siinä vielä leikkasin alushuopaan viiltoja, ettei se kupruile. Hyvin on vettä pitänyt ja tulee varmasti pitämään 30 vuotta. Roskaa katolle ei puista pääse. On tärkeää, että tuuletusväli on riittävä ja katolle mieluiten pari alipainetuuletinta.

        Mutta vastauksena riitelyynne. Alushuopa on tarkoitettu asennuksen aikaiseksi suojaksi. Sillä ei ole juurikaan merkitystä katon kokonaiskeston kannalta. Varsinkin, jos auringon UV-säteily on sitä polttanut muutaman viikon.

        Tässä on kyllä apinaa koijattu. Tällä logiikalla uudisrakennuksissa ei aluskatetta tarvita ollenkaan kunhan tekee katon ennen sisätöitä. Silloinhan ei ole niin kiire saada kattoa sääsuojaan. Lisäksi eikö pressu olisi halvempi ratkaisu kuin väliaikainen aluskate. Eikä todellakaan tee uv-säteily muutamassa viikossa mitään aluskatteelle.


      • Joku vaan
        katteellinen kirjoitti:

        Tässä on kyllä apinaa koijattu. Tällä logiikalla uudisrakennuksissa ei aluskatetta tarvita ollenkaan kunhan tekee katon ennen sisätöitä. Silloinhan ei ole niin kiire saada kattoa sääsuojaan. Lisäksi eikö pressu olisi halvempi ratkaisu kuin väliaikainen aluskate. Eikä todellakaan tee uv-säteily muutamassa viikossa mitään aluskatteelle.

        Hyvin näkyy kestävän ainakin 30 vuotta ilman aluskatetta. Katon tekokin on helppoa jos aluslaudoitus on suorassa. 90-luvun alussa harva taisi kattoonsa alushuovan laittaa.


    • IlmanMuuta Aluskermi

      Olen taipuvainen uskomaan, että aluskermi ei ole pelkkä säänsuoja asennusvaiheessa vaan tavallaan varmistaa palahuovan toimivuuden. Huopalappusissa on paljon saumakohtia jotka ovat potentiaalisin rikkoutumis- ja vuotokohtia. Kermillä saadaan myös räystäät suojattua paremmin kuin pelkällä palahuovalla ja reunakaistalla. Voihan katon suojata asennusvaiheessa pressulla joskin aluskermi on jatkoasennuksen kannalta käytännöllisempi.

      • Nykyään...

        ...on muuten räystäspellit. Eri versiot päätyyn ja sivuille. Palahuopaa tulee kaksinkertainen kerros joka kohtaan. Kaikki saumat jää piiloon.

        Itse en luottaisi hirveästi pressun suojauskykyyn. Niin isoja pressuja ei ole, että ne peittäisi kerralla koko katon. Toiseksi tuulella on hirmuinen voima...


    • Anonyymi

      On se vaan ihmeellistä ettei jotku ymmärrä että alushuopa on hyväksi..vaikka se vuotaisikin naulojen kohilt

      • Anonyymi

        Jatkuu..kyl se huopa siel alla jokatapauksessa antaa lisävuosia..ja hengittävyys...joo.o..kaikkee sitä kuulee..yks hyvä ohje on olla laittamatta joka toinen vuota..kyl tuulettuu..saattaa kastuakkin
        .dd


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1535
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1107
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1006
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      927
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      674
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe