12/70 semimagnum 40g

borderline hunter

Hei, tuossa jollain sivustolla lueskelin että kaikki vanhemmat 12/70 haulikot ei kestäisi paineen takia mini-magnum/semi-magnum pateja, voi piippu räjähtää jne jne...Itelläni varmaan 10-15 vuotta vanha japsipuolari. Onko varmaa tietoa kandeeko ampua raskaimmilla latauksilla?

6

3815

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pumppumies

      Siis jos aseesi on pesitetty 12/70 panokselle, niin ei kannata (ei saa) 76 millistä ampua.
      No itse en muutenkaan tota 40 gramman latausta painavampia juurikaan käytä, vaikka itselläni on 12/89 haulikko eniten käytössä.

    • borderline hunter

      Joo en ole 12/76 -pateja ampumassakaan, tarkoitin 12/70 ja 40 gramman tai 42,5 gramman mini/semi-magnumeita. Kuitenkaan piipussa ei ole haulikossani mitään merkintöjä paineen testauksesta, joten taidan ammuskella max.36gramman pateja.

    • Yjrökkö

      Täh?

      10-15 vuotta aseella ikää ja vielä puoliautomaatti. eihän tuo ole likipitäenkään "vanha" ase vielä, kumma ettei ole 12/76 kaliberiltaan. Kyllä tuollaisella aseella voi aika takuuvarmasti ampua kaikkia 12/70 panoksia mitä kaupasta löydät (huom. itseladatut sitten aivan asia erikseen).

      Tuo varoittelu vanhojen aseiden paineen kestosta koskettaa enempi niitä taittuvapiippuisia torrakoita, millä ikä on pitkälti yli 30 vuoden. Nimittäin 1990-luvun alussa ns. 12/70 minimagnumit olivat jo ihan yleisiä, ja uudet aseet kesti näiden paineet. 70- ja 80-lukujen haulikoita ei vielä kaikkia koeponnistettu isommille paineille. Itselläni on rinnakkaispiippuinen Suhl 60-luvun alusta. Metsästin sillä monet syksyt 42 grammaisilla sellier&bellotin panoksilla, kunnes yhden kerran tuttava aseseppä sanoi että saattaapi huonolla tuurilla olla vaarallista touhua. Siirryin sitten 36 grammaisiin, vaikka ei nuo minimagnumitkaan vaaratilanteita itselle aiheuttanut.

    • borderline hunter

      Parille asesepälle P-Karjalassa soittelin tänään ja molemmilta tuli samantapainen vastaus, omalla vastuulla voi kokeilla ampua 40grammasia. Heidän mielestään kun kerran piipussa ei ole mitään merkintöjä, tähtiä tai koeponnistuslukua 1200, ei kannata riskeerata.

      Appiukko on tosin ampunut japsi 12/70 pointerilla s&b 42,5g minimageilla kauan eikä oo tainnu vielä piippu räjähtää. Pointer takuuvarmasti vanhempi kuin shadowini, eikä senkään piipussa ole mitään merkintöjä.

      Patruunan pituus on suurempi esim. boar 12/70 semi-magnum 40g rullastuukatuilla kuin esim. hubertus spz 12/70 36g tähtisupistetuilla, vaikuttaakohan se mihinkään?

      • Pumppumies

        Hylsyn pituus mitataan auenneesta (ammutusta) hylsystä... Silloin lienevät molemmat saman pituisia.

        Niin ja itse käytin ainakin 1985 vuonna 1983 valmistetussa Baikal 12/70 kalberisessa 42 grammaisia Super Tuneteja, eikä ensimmäisen laukaksen jälkeen haljenneen tukin (takuukorjaus) vaihdon jälkeen ongelmia ilmennyt.


    • borderline hunter

      Okke. Kiitoksia tiedosta. Liekköhän sarjanumeron kautta pystyy jäljittämään aseen valmistusvuoden? Aseellani on ollut aikaisempi lupa -03 vuonna, en tiiä mitä ennen sitä on ollut. Tuo shadowini on aika pitkälle beretan näköinen eli joku lisenssiase. Ajattelin sen olevan 10-15 -vuotias ulkonäön ja kunnon perusteella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4568
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3988
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2541
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      198
      1571
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1253
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1208
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1163
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1075
    Aihe