kellon metsästysseura hajoamassa

vierestä seuraaja

ilmeisesti kellon metsästysseura on hajoamassa kun meinaavat uusia ampumaraan keskelle tulevaa kylää.liekkö taasen asialla kellon jäykkä puupää joka ei anna periksi vaan saa kauhean sotkun aikaan.
ottakaahan kellolaiset järki käteen, voimia yhdistämällä ja sopuisasti saadaan hyvää aikaan. ja metsästäminen ei ole politikointia eikä ponnasduslauta.
politikot pois ja tervettä erähenkisyyttä peliin ja riistanhoitotyö kunniaan.ja järkevä metsästäminen kantoja kunnioittaen ja niistä huolehtiminen.

61

4568

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mehtämiehes

      Ja metsästysoikeus vain maanomistajille, maattomat pois seuroista!

    • AHVEN11

      Jaa, oikein vain maanomistajille? ! Miksi muut ei saa metsastää kuin maanomistajat?
      Maanomistajakaan ei saa kruununlehmää metsästää ellei ole 1000 hetaaria yhtenäistä maaluetta.
      Hänen on oltava "kompuksessa" muiden maaomistajien kanssa saadakseen osallistua jahtiin.
      Jos on kunnan jäsen, miksei voisi osalllistua jahtiin. SEHÄN OLISI AOIKEUDENMUKAISUUTTA !
      Te maalaiset haluatte hyötyä tukiaisista, jotka pääsääntöisesti maksaa kaupunkilainen verotuksen kautta. Hiton typerää väittää, että metsästys olisi koko kansan mahdollisuus. No jonku jäniksen tai sorsan saa paukauttaa halvoilla luvilla ja siihen se sitten jää.
      Maalais-Jussien maan arvo nousee hirvilupien myötä ansiottomasti. TÄTÄ PITÄÄ RYHTYÄ VEROTTAMAAN !
      Maajusseille, joilla on metsästyskelvollista maastoa ja joilla on ilmoitettu maa-alue hirvenmetsästykseen, tulisi verottaa optiomiljöönäärien lähdeveron mukaan, eli 29 %. TÄMÄ ON OIKEUDENMUKAISUUTTA JOS JOKIN.
      OLATAISIIN SAMALLA VIIVALLA TAVALLISEN KANSALAISEN KANSSA, JOKA OSTAA AHVENTA 12E KILO JA MAKSAA SIANLIHASTA 8E/KILO.

    • sovittelia

      pää asia olisi että metsästyseura olisi fiksua porukkaa, joka olisi solidaarinen ja ei aina tuijottaisi vain omaan napaansa.ja huolehtisi että metsästettäisi lain mukaan ja riistaa hoidettaisiin ja valvottaisiin että ne menestyisivät ja lisääntyisivät omalla alueella. näin ei kelon metsästysseurassa ole tapahtunut 10v .riidat ovat kyllä lisääntyneet kun ahneet ovat päässeet vereslihanmakuun,on unohtunut kohtuus ja metsästysseuran tarkoitus. harrastus on jalo kun sen oikein oivaltaa.kello ei omaa ampumarataa tarvitse ja kun se vielä on tulossa asutuskeskuksen reunalle.kyllä oulun laajeneminen ajaa ennenpitkää muualle jos tuohon tekevät.rahat vain menevät hukkaan.ei kannattaisi radantakia mainettaan ja välejä rikkoa maanomistajiin. sovussa on parasta elää ja kun ei varepudaskaan ole kaukana. vaihtakaa johtomiehet niin kylläse sopu löytyy.

    • filosofi*

      Miten maata voi omistaa, jos oikein syvällisesti ajatellaan.

    • Kellossa kaikki OK !

      Ei pidä levitellä perättömiä asioita, Kellon seura n ja pysyy, nyt arvostettu puh.joht. valittu Oulun kaupunkiin varalle tärkeään virkaan hoitamaan haukiputaalaisten asioita.

      • kellolainen maanomis

        ei tiedot ole perättömiä. kellon seuran puh.joht ei ole arvostettu muualla kuin ahneitten porukassa.onneksi varalle narsisti ei saisi päästä enään johtamaan mitään


      • Tuleva oululainen
        kellolainen maanomis kirjoitti:

        ei tiedot ole perättömiä. kellon seuran puh.joht ei ole arvostettu muualla kuin ahneitten porukassa.onneksi varalle narsisti ei saisi päästä enään johtamaan mitään

        kellolainen maanomis
        4.6.2011 22:35


        ei tiedot ole perättömiä. kellon seuran puh.joht ei ole arvostettu muualla kuin ahneitten porukassa.onneksi varalle narsisti ei saisi päästä enään johtamaan mitään



        nimim.”maanomistaja”, sinä aliarvioit puh.joht., miehen joka on vastannut sinunkin mahdollisten jälkeläisten opettamisen, ellet ole ns.”tuhkamuna”, lisäksi seuranjohdon lisäksi hoitanut haukiputaalaisten asioita erittäin hyvin. Oltaisiinko liittymässä Ouluun ellei hän olisi ollut asiaa hoitamassa? Olisi hyvä etet enää parjaisi ja aliarvioisi häntä, joku voi ottaa tosissaan vielä kirjoittelusi!


      • praavda
        Tuleva oululainen kirjoitti:

        kellolainen maanomis
        4.6.2011 22:35


        ei tiedot ole perättömiä. kellon seuran puh.joht ei ole arvostettu muualla kuin ahneitten porukassa.onneksi varalle narsisti ei saisi päästä enään johtamaan mitään



        nimim.”maanomistaja”, sinä aliarvioit puh.joht., miehen joka on vastannut sinunkin mahdollisten jälkeläisten opettamisen, ellet ole ns.”tuhkamuna”, lisäksi seuranjohdon lisäksi hoitanut haukiputaalaisten asioita erittäin hyvin. Oltaisiinko liittymässä Ouluun ellei hän olisi ollut asiaa hoitamassa? Olisi hyvä etet enää parjaisi ja aliarvioisi häntä, joku voi ottaa tosissaan vielä kirjoittelusi!

        kyll sun pitäisi ruveta ajattelemaan omilla aivoillasi eikä tarrautua häneen,olet aika manipuloitu, huomaa kirjoittelustasi. eikä tuolla ylhäällä kukaan ole ali-arvioinut, tosiasiat on vain tunnustettava, minun jälkeläisiä hän on opettanut vähän ja eikähän voinutkaan koska oli rehtorina ja kunnanvaltuustohommissa joka vei aikaa häneltä ja keskittymisen, monet kokoukset ovat olleet koululla ja käytetty yhteisiä varoja puoluepoliittiseen toimintaan, myös metsästysseuran monet monisteet on sattunut livahtamaan meidän yhteisistä varoista jotka on tarkoitettu oppilaiden käyttöön.
        eihä sitä oltaisi vielä menossa ouluun jos hänellä ei oplisi takki kääntynyt sinne mistä tulisi parhaat vaikuttamisen mahdollisuudet, piittaamatta kannattajien kannasta ja kunnan edusta/kuntalaisten eduista. nämä ovat vain tosiasioita jotka eivät muutu vaikka kuinka olet riippuvainen hänestä ja roikut hänen helmassaan.
        totuus ei pala tulessakaan. eikä tässä ole parjaamisesta kyse tai aliarvioimisesta nämä on vain totta.minä arvostan häntä joissakin asioissa mutta metsästys ja poliitiikassa hän on pahasti ajellut karille. ihmisille sattuu vain virheitä ja ei aina onnistu


    • Antidemari

      Ongelmia on vain tamäntapaisessa vasemmistolaiskunnassa. Sossu haluaa sosialisoida kaiken.

    • Vallankammari

      Uusi Oulu ei muuten enään vuokraa samoinehdoin maitaan seuroille, seurojen metsästysalueet menevät uusjakoon lähitulevaisuudessa. Yhteisalueille pääsee muutkin Oululaiset paukutteleen.

    • ohi juoksia

      ku olisi vaihdettu viimeksi talvikokouksessa puheenjohtaja niin ei tätäkään kähinää olisi tullut. näkyy olevan aina missä tämä häärää niin kohta on jonkinmoinen hässäkkä päällä ja kellossa on ollut jokavuosi kun tämä on johtanut jonkinmoinen härdelli. miksi annamme pyörittää meitä kokoajan vai onko venäläinen tyyli johtaa hajoita ja hallitse menttaliteetti päällä. onneksi on nousemassa kansanrintama ja se ei niinkään ole kellon seuraa vastaan vaan ennemminkin puheenjohtajaa vastaan,ikävä ettei ymmärrä itse tehdä johtopäätöksiä vaan joutuu kärsimään sivullisetkin,niin kuin minäkin. en toivo ampumarataa kylän keskelle.

    • Hirvivainaa

      Johtaja pysyy maanomistajien äänillä.

      Näin on saleetti

      • Vanhat varalle

        Puheenjohtajassa ei muuta vikaa kuin ikä alkaa olla liikaa mutta ei ole ainoa johtaja jolla on. Johtaja ei saisi olla yli neljänkymmenen, kun se menee yli niin eivät osaa antaa tilaa nuoremmille ja porukka ei kehtaa antaa ”lopareita”. Nuoriso ei perusta kuunnella vanhojen ”höpinöitä”, miten toimittiin ennen, uudet ideat ja siitä seurojen toiminta vilkastuu.


    • Ahneuven huippu

      Maanomistajat ahneuksissaan touhuavat tässä. Tekopyhyyden huippu. Ensinnä estetään ampumarata, kun omien maiden arvo laskee, niille ei saa rakentaa kun ovat vaaravyöhykkeellä. No kun saadaan ampumarata torpattua niin ei ne maat tule jahtiin vaan niille rakennetaan.

      Metästysseuran kannalta ampumarata säilyttää jahtialueen siinä missä se on.

      Jos joku ois edes nuo maat saanu ostamalla, mutta kun perimällä tai reittä pitkin. Se vaan on ollut sattuma että on sattunu syntymään sellaisen maanomistajan lapseksi jolla maat on täällä maalikylissä. Voitais vaihtaa nuo maat hehtaari hehtaarista vaikka ranuan korpiin niin ei tuntus niin pahalta tuon ampumaraan rakentaminen.

    • jalavanpirtistä

      Olisi viisasta katsella Uuden Oulun alueella metsästysseurat uusiksi, ei samassa kaupungissa kymmeniä seuroja tarvitse, vanhan Haukiputaan alueelle riittää hyvin yksi seura. Seurojen yhdistäminen tuleekin olemaan ehtona kaupungin maiden vuokraamisen metsästysseuroille.

      Ajat ja tavat muuttuva

    • Lintujannu

      Ihme kitinää täällä.

      Ketkä päättää seuran asioista? = Jäsenet.
      Ketkä valitsee puheenjohtajan? = Jäsenet.
      Kietä on suurinosa jäsenistä? = Maaomistajia.

      Puheenjohtajan ja johtokunnanjäsenten pestit on katkolla joka toinen vuosi. Eli sinne voi joku jäsen mennä tyrkylle jos kiinnostaa tehdä talkoo töitä.

    • Kalime

      Kellossa on hyvä ja toimiva metsästysseura, johtaja on kokenut ja erittäin pätevä henkilö, jota koko seura ja kokenut johtokunta tukee ja täydentää.
      Aina on ollut ja tulee olemaan kateellisia ja katkeria ihmisiä, jotka yrittävät kaikin tavoin sekoitaa ja häiritä, sääli näitä poloisia. Myös ampumarataa tarvitaan, tuskimpa se ketään haitaa, jos siellä muutaman kerran vuodessa käydään harjoittelemassa, olisihan se valtavaa tuhlausta kun n.200 hirvimiestä ajaisi rallia Vareputaalle, tulee niitä kilometrejä muutenkin tarpeeksi.

      • Kalime kirjoitti.OK

        Kirjoitit asian niin kuin se on, ei johtaja voi olla kaikkien mieliksi, kun joukossa on sellaisia jotka on syönyt kalaa yli sallitunrajoitusten, myrkyt pehmentäneet aivoja, ja sen huomaa helposti kun kuuntelee juttuja. Sillä ns. ”sisäsiittoisuus” tiettävästi rajoittuu takkurantalaisiin.


    • riistapelto

      kalime
      oletko seuraillut muita seuroja yleensä miten ne toimivat,ei siellä tarvi öykkäröidä niin että osa ei viitsi käydä edes kokouksissa tämä tyyli on vain kellossa. meuhaamalla ajetaan kunnon metsästäjät pois että saadaan valta keskitettyä yhdelle, joka häärii lähes joka jaoksessa eikä anna heidän itse toimia,koska päätökset eivät olisi mieluisia hänelle. tästä on erinomainen esimerkki hirvikanta esim. tällähetkellä, ammuttanut kaikki hirvet ettei jäljentekiäälöydy.
      ja ampumarata joutaa siirtää vareputaalle, ja säästöjä polttoaine kustannuksiin löytyisi parhaiten hirvikannan nostolla. pidettäisiin 2v rauhotusta niin ei tulisi kuluja ja sittenkun olisi elukoita ei ammuttaisi sukupuuttoon vaan harkiten. ja säilytettäisiin suosituksen mukainen kanta niin olisi mukava joskus käydä ihailemassa kruunupäitä.eikä haittaisi vaikka kilonmetrejä tulisikin ja ei tarvitsisi kitistä.
      hyvä johtaja on sellainen joka antaa vastuuta muillekkin ja on kokoojana ja koordijoijana, heikkoin johtajan omonaisuus on ettei luota muihin. vaan pitää olla jokapaikassa päällimmäisenä.

      nyt voisimme siirtyä kirjoittelemaan siitä millaisen uuden johtajan haluamme ja millaisia vaatimuksia me hänelle asetamme. ja siirtää katseet tulevaisuuteen. ei varmaan seura yhteen mieheen kaadu. osaamista löytyy muiltakin. ja parempi olisikin kun seurassamme olisi useampi puheenjohtajuuden kokenut. ja muissakin toimielimissä toimineita jokainen vuorollaan.

      • Kettu-(nen)

        Nimim.”Riistapelto” kirjoitti ehkä järkevimmän ja asiallisimman kirjoituksen tässä ketjussa, kyllä asiat on niin kuin hän kirjoitti, itse ainakin kannatan hänen ajatustaan muutaman muun metsästäjän kanssa.


    • Kalime

      Taas keskustellaan hirvikannasta ja sen säätelystä, niin kuin on tehty aina.
      Jokainen tietää mielestään miten kanta pitää säädellä, mutta niin se vaan on
      etteivät maan parhaat asiantuntijatkaan sitä hallitse. Metsästäjät haluavat, että
      hirviä olisi aina ja tarpeeksi, ja pakastimet täyteen. Autoilija joka on ajanut hirvikolarin, sanoo kaikki hirvet nurin. puhutaan muuttohirvistä, talvikannasta,vasojen ampumisesta ja vaikka mistä, asiasta ja asian vierestä.
      Voisiko joku kertoa miten homma pitää hoitaa, ammutaanko kaikki, rauhoitetaan, ammutaan vain mulleja, rakennetaan lisää hirviaitoja, lisää riistapeltoja ym. ym.

      • Hannu Lohi

        Vastauksen annoin tuossa toisessa keskustelussa: http://keskustelu.suomi24.fi/node/9651142

        Eli ammutaan oikeanlaisia hirviä niin kanta lähtee kasvuun, mutta pysyy pienenä. Oleellista on, että tuottavat naaraat ja astuvat urokset säästyvät ja vasoja jää henkiin sen verran kun aikuisia on pyydetty.

        Keskustelin viikonloppuna Klaus Ekmanin kanssa. Hänen mukaansa hirvikanta on paikallisten metsästysseurojen vastuulla. Lupia annetaan ja kannustetaan hakemaan "tarpeeksi", jotta ei synny tilannetta että kanta paisuisi ylisuureksi ja tästä voisivat maanomistajat syyttää riistaviranomaisia.

        Oleellinen asia tässä on se, että metsästysseurojen vastuulla on pitää hirvenmetsästys niin pienimuotoisena että kanta säilyy. Eli suomeksi sanottua, kaikkia ei tarvitse kaataa mihin on luvat.

        Tämä asia on takavuosista muuttunut, silloinhan oli ihan normaalia että lupia sai hivenen "hintsusti" ja porukat panivat nurin kaikki luvat. Pidettiin jopa kunnia-asiana että kaikki hirvet saatiin.

        Nykyisestä hirvikannastamme näemme, että Kellon Metsästysseurassa ei tätä asiaa ole tiedostettu taika ymmärretty ja siksi kanta on nyt olematon. Asiasta on kyllä varoiteltu, joten voidaan kysyä onko tämä jossain määrin tuottamuksellista.

        Seuralle tarvitaan jämerä hirvipolitiikka, jossa pysytään. Tämä korostuu, kun alueella on kiertävät porukat jolloin jos yksi porukka säästää esimerkiksi tuottavan naaraan syntyy pelko, että seuraava porukka sen ampuu joka tapauksessa. Itse toki olen kierron kannattaja, koska silloin seuran jäsenet tutustuvat laajemmin oman seuransa ja kotipaikkakuntansa alueisiin, eli tämä ongelma-asia on ratkaistava jotenkin toisin.

        Hirvikannan pitäminen elinvoimaisena ei ole mitään "rakettitiedettä". Monilla paikkakunnilla asiassa on erinomaisesti onnistunut, kannattaa käydä opintomatkalla esimerkiksi eteläpohjanmaalla. Henkilövalinnoissa suosittelisin katsomaan sellaisia henkilöitä jotka liikkuvat omaa paikkakuntaa isommalla alueella.

        Sille joka ensi syskynä hinkkaa tyhjää maastoa ja yrittää etsiä itselleen kaadettavaa saattaa homma tuntua katkeroittavalta. Tapahtunutta emme saa tapahtumattomaksi, vaan voimme ainoastaan katsoa tulevaisuuteen ja miettiä millä toimin tilanne saadaan paremmaksi.


    • kosteikko

      kalime
      suhteellisuuden tajua vähän. en kannata yhtään uhria, mutta enemmän rattijuopot saavat uhreja aikaan.mitä heille tulisi mielestäsi tehdä?
      olen ollut kapiaiseen yhteydessä ja hän kertoi että hänen alueella on heikoin hirvitiheys juuri tällä alueella. ei ole mitenkään perusteltua että tämä olisi jotenkin erikoisaluetta ja kun täällä vielä vaarallisin tie on verkotettu ja muualla kun noudatettaisiin liikennesääntöjä ja rajoituksia, on minimaalinen onnettomuusmahdollisuus, enempäänsä ei voi vaatia. ja lain oppineet ja tutkiat ovat yhdessä säätäneet lain joka velvoittaa kestävänkäytönperiaatteen metsästyksen. ja laki on minusta oikea ja hyvä kun sitä vain noudatettaisiin ja lisäksi metsästys suoritettaisiin koirapyyntinä/peltopyyntinä jolloin hirvi ei tunne eikä aisti oloaan uhatuksi ja säntäile mihin sattuu. elikkä lain tarkoittama metsästys olisi oikein ja kanta suosituksen mukaiseksi yli 2 hirveä/1000ha. nyygreen on viimeisin tutkia joka on julkaistu ja hän toteaa että jos kanta alittaa 2/1000ha niin kanta ei täytä kestävänkäytönperiaatetta ja kanta vääristyy. kyllä asiantuntiat tietävät ja osaavat hommansa mutta seurat eivät noudata ohjeita jolloin hirvitalousalueella toinen reuna on runsas ja toinen sukupuuttoon kaadettu. ja vielä kun lisätään kantojen vääristely mitä täällä on harjoitettu niin aina vain pahenee. nämä tulisi korjata seuraava puheenjohtaja hirvien osalta ja muun riistanosalta myös. ja riistanhoitotyö arvoonsa jota täällä tehdäänkin. kosteikkoja ei vain ole tehty.

    • Jänökoira

      Hirvikoiramiehiä kannan niukkuus tuntuu eniten harmittavan. Ei ole mahdollisuutta koiria kouluttaa tai laatija saada. Olisiko seurojen jäsenillä hirvikoiria kantaan nähden hivenen liikaa?

      • tuleva jousimies

        metsästykseen kuuluu olennaisena koirat. porukat pitäisi muodostaa silleen että koiramiehet olisivat samassa porukassa ja muut metsästäisisivät ajamalla ja kyttäämällä. silloin ei varmaan harmittaisi kyttääjiä ja ajometsästystä harrastavia kannan vähyys.siellä tornissa olisi kiva kuunnella linnun laulua ja ei tulisi aika pitkäksi.
        minusta pitäisi palauttaa mieliin mitä varten metsästysseurat on yleensäkkin perustettu,ja mikä on sen tehtävä yhteiskunnassamme. sen tarkoitus ei ole nokkia ja mitätöidä toisten mallia pyytää ja harrastaa vaan tukea ja suoda mahdollisuuksia erillaisille pyyntitavoille. olin erittäin ilahtunut kun joku on aloitellut jousipyyntiä. itseänikin kiehtoisi tuollainen. pidän tuolla tavoin saalistettuna paljon makoisempana ja arvokkaampana lihakiloja mitä saapi.eikä jousiampujat voi ruveta vaatimaan että kaikkien pitäisi siirtyä sillalailla metsästämään, ja halveksimaan muita. mutta jousiharrastajille tulisi antaa enemmän mahdollisuuksia että harrastaja määrä kasvaisi.
        jänökoira tuntuu olevan toisten kiusaaja ja ilkkuja. harmittaa että tälläisiäkin löytyy vielä. tuollainen ei vie seuratoimintaa eteenpäin. kyllä pitäisi olla metsämiesten yhteinen huoli riistakannoista,eihän tyhjät maastot innosta metsästysharrastusta.


    • korjausliike

      jänökoiraa taitaa muutoin hirvikanta harmittaa kun ei ole hirvikoiraa vaan jänökoira. ja olet oikeassa että 'kanta on liian alas päässyt mutta tulevaisuudessa korjaamme tilanteen.

    • ataminletku

      Metsästäkää ukot sovussa!!

      Minun syksyinen harrastus on vikitellä metsästäjien naisia.
      Aseena on atleettinen vartalo ja hyvät puhe lahjat, parhaimpina päivinä meidänkin naapurustossa saan tarjota letkua usealle naiselle.

      Toisille syksy on metsästystä, minulle se on rakastelua kiihkeiden naisten kanssa.

    • karhunkolloo

      Nelostien riista-aidalla näyttäisi olevan suuri merkitys hirvikannan muutoksessa.
      Aita katkaisi luontaisen kulkureitin ja vaikutus näyttää ulottuvan myös laajalle aidan länsipuolisille alueille saakka. Selvityksissä onkin todettu ihmisen luontoon kohdistuvat toimet (tiet, rakentaminen, metsätalous) vaikuttavat riistakantoihin huomattavasti enemmän kuin varsinainen metsästys.

      Hirvien kulkureitti rannalle on suljettu Kempeleen seudulta aina Iihin saakka, ei tuolle välille paljon luontaisia rakoja jää hirven kulkea.

      • Hannu Lohi

        On osin totta. Aidan rakentamisen jälkeen hirvet pakkautuivat aidan varteen ja niitä näkyi normaalia enemmän. Samoin aidan sisäpuolelle tuli hirviä muun muassa Siikajoen suunnalta eivätkä päässeet sisämaahan ja siksi ajautuivat kaupunkiin.

        Tästä syntyi harhakuvitelma että hirviä olisi enemmän kuin todellisuudessa oli. Kaleva kirjoitteli myös runsaista hirvimääristä, liekö tämä harhakuva ollut yksi syy.

        Harhakuvan pohjalta ylimitoitettiin kanta-arviot ja ammuttiin hirvet loppuun. Nimenomaan hirvien ampumisesta on tässä ollut kysymys, ei siitä että ne olisivat kuolleet aitoihin tai jääneet lisääntymättä aitojen vuoksi.

        Tämäkin asia on ollut pitkään tiedossa, varoituksen ääniä ei vaan olla haluttu kuunnella.


    • kruunupää

      riista-aitahan on ollut hyvä ja tehnyt tehtävänsä suojaamalla liikenteen ja se on oikein. mutta metsästäjät eivät ole osanneet reakoida ja lupia hakeneet ja kaataneet lupamääränsä jolloin on unohtunut seuran tärkein tehtävä huolehtia kestävästäriistan verotuksesta vaan on iskenyt himo. joka vuosi kellon kotilohkolla on talvehtinut elukoita vaikkakin suurimmalla osalla on ollut virheellinen käsitys siitä ettei täällä talvehi elukoita. viimetalvenakin yksi elukka oli talvehtinut hätälänpeltojen maastossa.ja siitä huolimatta uskoteltu ettei täällä talvehi. ja jokunen vuosi sitten oli 10elukkaa ja 4 siliässäkankaassa. on manipuloitu tieto ettei täällä viihtyisi hirvi talvella. tiet ei muuhun vaikuta kuin on vain helpompi metsästäjien liikkua,hirvi kävelee tien yli ja taasen on metsänsuojassa.

    • Kalime

      Kyllähän se totta on että hirvikanta Kellosakin on romahtanut, mutta eihän syy tietenkään ole yksin kellolaisten? Samoja sarvipäitä kun Haukiputaalla jahtaa neljä muutakin seuraa, ja jokainen seura pyrkii hieman "ahnehtimaan". Yhteistyö seurojen välillä kangertelee pahoin, mitä tekee riistanhoitoyhdistys???
      Lisäksi kanta on huvennut myös lähikunnissa, jotka osin nekin pyytävät samoje elukoita, Kiiminki, Yli-kiiminki, Ii ja Yli-ii.
      Kun vielä tapettaan liikaa ja mikä pahinta ammutaan aina vääriä elokoita, joistakin pinnalisista ohjeista välittämättä. Isot urokset harvassa, samoin tuottavat lehmät, kaikki vasat jotka suinkin löydetään, ekö nurin vain, muutaman mullin varaan sitten kannan kehitys jätetään, ja sitten voivotellaan ja ihmetellään, mistä tulisi muuttohirviä?? Jotain tarttis tehä ja heti....

      • sääli hirvi rukkaa

        se ainakin pitäisi lopettaa että ammutaan emä ja vasa samaan läjään niin kuin pj tekee tai kun ammutaan vasa ja seuraavana päivänä mennään ja ammutaan emä ja ollaan rintakaari pystyssä ettei meillä ammuta samaan läjään, on aivan sama ammutaanko samaan läjään vai onko vuorokausi väliä. tosi halpamaista touhua. tällä jäljimmäisellä tyylillä saamme pikkasen kilpeä kiillotettua mutta käytännössä on sama asia, hirvi emä vain on vuorokauden itkenyt vasan perään ja ollut surullisella mielellä. sille pitäisi mieluummin viedä evästä.


    • toukomettinen.,.,.

      Metsästyksellä on joudutettu kannan heikkenemistä, mutta kyllä perussyy on ihmisasutuksen ja rakentamisen leviäminen pitkin rannikkoa.

      Tässä kylän pinnassa aiemmin talvehti useitakin pieniä hirvilaumoja, jopa ihan kaava-alueen laidassa. Kun riista-aita rakennettiin hävisivät talvehtivat elukat, vaikka alkuvaiheessa elukoita oli vielä ihan kivasti pyydettävänä.

      Sillä on iso merkitys kun ranta on tukittu 8-tien aidasta alkaen aina Räinänperälle saakka. Olisi syytä jälleen pantahirvillä tutkia miten nykyisin vaeltelevat talvi ja kesälaitumien välillä.

      Hirvikannan säätelystä,

      Suomen hirvenmetsästykseen omaksuttiin 1970-luvun alussa valikoivan metsästyksen periaatteet, joiden tavoitteena oli maksimoida vasatuotto hirvikannan ikärakennetta muuttamalla. Metsästysstrategiassa tapahtui huomattava muutos, kun hirvisaaliin vasaosuutta lisättiin selvästi. Tämän seurauksena naarashirvien keski-ikä ja vasatuotto kohosivat. Vasojen suuri osuus saaliissa oli keskeinen tekijä hirvikannan rajuun kasvuun. Valikoivaan metsästykseen siirryttiin, koska hirvikannan ikä- ja sukupuolirakennetta haluttiin muuttaa mahdollisimman tuottavaksi lisääntymisen kannalta.

      Vasojen valikoiva metsästys nostaa naaraiden keski-ikää, josta on seurauksena vasatuoton kohoaminen. Kestävän metsastyksen harjoittamiseksi tarvitaan mahdollisimman tarkkoja tietoja vasatuotosta. Suomen hirvikannan tärkein seurantamenetelmä on ollut jo 1970-luvulta lähtien hirvihavaintokortti. Kultakin alueelta saadut havainnot naaraista ja vasoista ovat tietoja, joiden avulla saadaan indeksi vasatuotosta.

      Naarashirvien tuottoteho oli huipussaan meillä vuonna 1999, jolloin Suomessa syntyi keskimäärin 97 vasaa/100 naarasta. Lapin riistanhoitopiirin vasatuotto oli heikoin, 78 vasaa/100 naarasta. Tuottavin oli Pohjois-Hämeen riistanhoitopiirin naaraskanta, joka tuotti 109 vasaa/100 naarasta. Kaksosprosentti tässä yhteydessä tarkoittaa kaksossynnytysten osuutta kaikista synnytyksistä. Kaksosprosentti koko Suomessa vuonna 1999 oli 47.

      Hirvisaaliin vasaosuus on erittäin tärkeä hirvikannan ikärakenteen ja vasakannan säätelykeino. Saaliin vasaosuus on mietittävä huolella, jotta hirvikannan vakaa ikärakenne voidaan turvata. Se ei saa olla vakiona vuodesta toiseen pidettävä prosentti, vaan siinä on oltava myös joustavuutta. Hyvänä esimekkinä on hirvikannan pienentämisvaihe, jolloin saaliin vasaosuutta on monesti syytä pienentää. Hirvikannan hoitoa voidaan tehostaa ikärakennetietojen avulla, sillä niiden hyödyntäminen metsästyksen suunnittelussa auttaa ehkäisemään hirvikannan ikärakenteen vääristymiä. Ikärakennetiedot ovat myös arvokkaita hirven kannanvaihtelujen ennustamisessa. (Miska Kopponen: Valikoivan metsästyksen vaikutus hirvikannan ikärakenteeseen ja vasatuottoon Savonrannan ja Sodankylän riistanhoitoyhdistysten alueilla).


      Se on ikävä tosiseikka ettei Haukiputaan alueella hirvikanta tule enään koskaan palamaan entisiin mittoihin.

    • ruokkija muhoksella

      tuossahan on mallia miten saadaan kanta nousemaan jos ei muka entiselleen miin ainakin kohtuulliseksi. en kyllä ymmärrä miksi ei voisi nousta esim 1999 tasolle. en kyllä kannatakkaan kannan nousua niin korkealle mutta on häpeällistä hävittää näin alas. olen vakuuttunut että jos rauhottaisimme 5v tai metsästäisimme valikoiden jättämällä emät ampumatta ja pari jalostus urosta niin kanta nousee nopeasti. nimittäin on jo osoitettu ettei kantava naaras vaella 10km kauemmas. ei tarvi kun seuraa nyt käytössä olevia pantoja. ne vaeltavat hirvet ovat nuoria emiä ja uroksia, ja vaeltamistakin voidaan ruokkimalla rauhoittaa, nimittäin hirvi on aistinvarassa reakoiva eläin. riistanhoitutyöstä ei saa tehdä liian vaikeata kun se on niin yksinkertaista,jos on ruokaa ja rauhallista niin ei elukka lähde mihinkään vaan tulee jo vastaan kun on oppinut saamaan ruokaa. mutta ruuan loputtua siirtyvät sinne missä ruokaa on. kannan nosto vaatisi kellossa asennemuutosta ja pientä porukkaa joka huolehtisi ruokinnan ja seurannan ja muun hyvinvoinnin. ympärillä olevien seurojen mukan tulo olisi suotavaa. mutta tulevat viimeistään siinä vaiheessa kun meillä kanta kohillaan ja heillä rapakunnossa. ja lisäksi kun meillä on älyttömän hyvät maastot täällä.

      kyllähänse lyijy on pahinta myrkkyä ja sitten seuraavaksi ahneus ja hallitsemisenhalu ja kateus. mutta tuosta joukosta ei tarvitsisi ottaa pois kun lyijyn niin rupeaisi kanta nousemaan.

    • karjalankarhukoiruus

      Koirien koulutusaikaa pitää myös lyhentää! Paras olisi sallia koulutus metsässä vasta varsinaisen metsästyksen jo alettua.

      • susi-sukua

        mieluummin vähän myöhemmin, alotuspäivästä kuukausi ja lopettaa joulukuun alkuun.


      • Hannu Lohi

        Väittäisin täysin päinvastaista tästä asiasta. Kokemukseni ympäri suomea ovat sellaiset, että siellä missä koirien koulutus ja koetoiminta on aktiivisinta, on myös paras hirvikanta. Esimerkiksi käyvät etelä- ja keskipohjanmaan kunnat. Myös Pohjois-Pohjanmaalla on hyviä hirvialueita ja niissä on koiraharrastus useimmiten ympäröiviä seuroja aktiivisempaa, esimerkiksi käy vaikka Piippolan Lamu. Miksikö koiratoiminta parantaa hirvikantaa:

        - Tällöin hirvistä on muutakin iloa kuin vain lihantuotto, hirviä halutaan säästää ja kasvattaa.
        - Koiraharrastus auttaa seuraamaan hirvikannan kehitystä ja jos tämä yhdistetään hyvään päätöksentekoon seuroissa, ei kanta romahda
        - Hirvet tottuvat koiriin. Tällöin ne eivät myöskään pakene holtittomasti jahtiaikana koiraa. Kun hirvet eivät lauko ympäriinsä on valikoiva metsästys paljon helpompaa.


    • rehti kouluuttaja

      karjalankarhukoiruus on tyypillinen esimerkki ahdasmielisestä ja itsekkäästä metsästäjästä joka ei voi sulattaa muunlaista metsästystä mihin hän itse on tottunut. täysin kehityskelvoton yksilö.
      kyllähän se on esimerkiksi valvonnan kannalta parempi kun metsässä on käyttäjiä erilaisia, salametsästäjät ovat sitämieltä ettei metsässä saisi muuten kulkea kun pyyntiaikana, niin olisi tilaa itselle. taitaa karhukoiruuksella olla koiruus mielessä. niinkuin nimimerkki antaa suoraan ymmärtää.
      lieneekö marjastajilla ja sienestäjillä lupa käydä raakoja kuikuilemassa
      haukiputaan seurojen tulisi vaihtaa edustaja riistakeskukseen. luulempa että sieltä lähtee kieroutunut hirvenmetsästys.

    • kalime

      Noniin, jos sitten noista muutamista asiallisista mielipiteistä tekee yhteenvedon, niin kyllä hirvikanta voitanee vielä pelastaa, mutta entisellä hirvipoliikalla se tuskin onnistuu. Hyviä syitä löytyi; hirviaita, ahneus, kateus, "lihanhimo", lyijy, eripura asutus ym, ym.
      Nyt kun syyt suurinpiirtein (on varmaan sata muutakin) tiedetään kannaisiko Haukiputaan seurojen hirvipäättäjienkin vähän asiaan paneutua ja ryhtyä talkoisiin kannan elvyttämiseksi, että jälkipolvillekin jäisi jotain metsänriistaa.
      Pitäisikö joidenkin katsoa peiliin, ja miettiä vähän mitä tehdä, ja muistaakaa kaikki, yhteistyö on voimaa, yksin ei kukaan onnistu. Haukiputaalla on 400-500 hirvimiestä ja jänis ja lintumiehet ym. päälle, etteiköhän sietä asiantuntemusta löytyne, hyvää kesää kaikille.

    • metsällinen hirvimie

      Ja kaikesta päättää silti metsästysoikeuden haltijat eli maanomistajat. Jos he haluavat kannan alas se on silloin alhaalla, halusi hirvimies sitä tai tätä.

      ps. nyt kun tulee se uusi metsävero, aletaan metsästysoikeuksista periä ihan käypää hintaa. Ei se vero tukkipuuhun mene, veronmaksajiksi tulee joutumaan riistanpyytäjät!

    • maallinen

      Ja sitten voimme ruveta metsästämätömiltä Maanomistajilta perimään palvelumaksua tuhoeläinten piostosta, kustannukset voivat vähentää verotuksessa. Ja laki kuitenkin on sama mihin täytyy tyytyä myös metsänomistajakin 2/1000 ha.
      Eli yhtälyhyt kuin pitkäkin.

    • Kasvaa isoksi

      Ei hajoa, oululaisia tulossa jäseniksi, tiedusteluja tehty useita.

      • ei isommaksi

        varmaan ja varsinkin nyt kun pj on luvannut jäsenyyden seuraan kun hänelle annetaan kunnon pesti uudessa oulussa.(tieto varma) kattokaapa kun hän siellä vähänaikaa häärii niin kohta on jonkinmoinen riita käynnissä kun hän ei saa periksi kun siellä on muitakin nokkelia. ei nuorena poikana olisi uskonut kuinka voi valta turmella isonkin miehen, ennen samalla hiekkalaatikolla leikitty ja sovussa. oman edun tavoittelu tullut mahottoman tärkeäksi joka on sotkenut nämä seurankin asiat. seuraajalta vaadittaisiin sivistynyttä otetta ja kaikkien osapuolten kuulemista ja sovittelua, rauhan rakentajaa, sillä ei uudella seuralla ole juuri sen helpompaa ja maattomien osuus seurassa on pieni. mutta uusia voidaan rajoittaa, mutta pitää maallisten virkistyä metsästämään runsaammin ja riistahoitotyöhön ja pienpeto torjuntaan.


      • Teppo T
        ei isommaksi kirjoitti:

        varmaan ja varsinkin nyt kun pj on luvannut jäsenyyden seuraan kun hänelle annetaan kunnon pesti uudessa oulussa.(tieto varma) kattokaapa kun hän siellä vähänaikaa häärii niin kohta on jonkinmoinen riita käynnissä kun hän ei saa periksi kun siellä on muitakin nokkelia. ei nuorena poikana olisi uskonut kuinka voi valta turmella isonkin miehen, ennen samalla hiekkalaatikolla leikitty ja sovussa. oman edun tavoittelu tullut mahottoman tärkeäksi joka on sotkenut nämä seurankin asiat. seuraajalta vaadittaisiin sivistynyttä otetta ja kaikkien osapuolten kuulemista ja sovittelua, rauhan rakentajaa, sillä ei uudella seuralla ole juuri sen helpompaa ja maattomien osuus seurassa on pieni. mutta uusia voidaan rajoittaa, mutta pitää maallisten virkistyä metsästämään runsaammin ja riistahoitotyöhön ja pienpeto torjuntaan.

        Älä viitsi, kun et kerro totuutta, vain yrität mustamaalata !


      • valkaisua
        Teppo T kirjoitti:

        Älä viitsi, kun et kerro totuutta, vain yrität mustamaalata !

        kyllähän lahjontamalli on ollut käytössä ennennii haukiputaalla.jos muistellaan niin taisi entinen kunnanjohtaja päästä ovev raosta sisään ja jäseneksi, ja ei neliötäkään omista maata kellosta. ei tarvinnut riistahoitotyötä tehä niin kuin muiden. ei olla samanarvoisia vaikka pitäisi säännöt olla samat kaikille. eikait malli ole muuttunut miksikään, vanhamies on hidas muuttumaan. tiesitkö teppo t tätä, ja on muitakin kolttosia vaan tiputellaan vähän kerrallaan niin pysytte paremmin mukana ei tule liian isoa kakkua kerralla. toista oli mäkelän aikaan. silloin oli kaikki samanarvoisia.


      • Jäsen num.
        valkaisua kirjoitti:

        kyllähän lahjontamalli on ollut käytössä ennennii haukiputaalla.jos muistellaan niin taisi entinen kunnanjohtaja päästä ovev raosta sisään ja jäseneksi, ja ei neliötäkään omista maata kellosta. ei tarvinnut riistahoitotyötä tehä niin kuin muiden. ei olla samanarvoisia vaikka pitäisi säännöt olla samat kaikille. eikait malli ole muuttunut miksikään, vanhamies on hidas muuttumaan. tiesitkö teppo t tätä, ja on muitakin kolttosia vaan tiputellaan vähän kerrallaan niin pysytte paremmin mukana ei tule liian isoa kakkua kerralla. toista oli mäkelän aikaan. silloin oli kaikki samanarvoisia.

        Taidat olla ”ihmetyyppi”, eiköhän kunnanjohtaja kuulu automaattisesti metsästys-seuraan ilman mitään jänisten ruokintaa, on varmasti tärkeämpiä asioita hoidettava kuntalaisten eteen kuin jänikset. Oletpa tosityhmä, ellet ole ennen nähnyt tyhmää, niin katso peliin.


    • Kalime

      Kellon metsästysseuran kesäkokous on kohta käsillä, pääasia on uuden vetäjän valinta. Mistähähän löytyy se guru, jolla olisi kokemusta ja taitoa saada pahasti pirstaleinen palapeli taas kasattua toimivaksi seuraksi. Nuorista räksyttäjistä ei siihen ole, tarvitaan kokemusta, taitoa, auktoriteettiä ym. hyviä ominaisuuksia sekä tietysti halua ja innostusta asialle. Kokouksissa käy n.10% seuran jäsenistä, jotka nyt suorittavat valinnan, joka linee alustavasti jo johtokunnan toimesta ehkä sovittu. Mikähän olisi oikea tapa valita vetäjä, ja jotta tietäisimme etukäteen, mitkä ovat hänen tavoitteensa ja suunnitelmansa??
      Pitäisikö olla useita kanditaatteja, jotka kertoisivat suunnitelmistaan ja tavoitteistaan, miten aikovat seuraa kehittää. Pitäisiköhän johtokunnan toimintaakin jotenkin kehittää ja modernisoida nykyajan tasolle, vaan annetaanko kaiken vain olla entisellään , kyllä aika hoitaa.....

    • vakoilia

      kalime
      mikähän on mielestäsi johtokunnan kehittämis tarve, eikö se toimi. ja toivottavasti uusi vetäjä ei ole suvereeni johtaja että antaa muillekkin ja jaostojen vetäjille vastuuta, että heillä olisi mielenkiintoa tehdä työtään. minua huolettaa eniten riisanhoiotyö se ei oikein ole avointa ja vilpitöntä. heidänkin tulisi huolehtia riistakannoista.
      mutta kuitenkin ei seura voi huonompaan suuntaan enään mennä. joka tapauksessa suunta on ylöspäin on systeemit saatu niin sekaisin. uudella vetäjällä on melkoinen selvittely eessäpäin.

    • villi sika

      tänne ei kuulemma saa kirjoitella jos ei ole kellon johtokunnan jäseneltä kysytty lupaa. oli kokouksessa ärhennellyt ja syytellyt syyttömiä. tosi lapsellista. mielestäni tämä on kaikkien foorumi tehkää asiat oikein niin ei tarvitse niitä täällä repostella. ja kunnioittakaa toistenne mielipiteitä ja tapaa tehdä työtä seuran hyväksi, tuollainen käytös ei millään tavalla paranna seuran toimintaa.

    • jäsen maaton

      oli mielenkiintoinen kokous. mutta jäi ihmetyttämään edellisen pj kehuskelu että on saanut seuran talouden kuntoon? ihmettelen vain mitähän on oikeasti saanut aikaan ja millä tavalla. kun hän ei omaksu liiketaloudellisia pelisääntöjä. jos nostamalla jäsenmaksua saadaan seurantalous luntoon niin ei kannattaisi kovin retostella, niin kun jäsenmaksu on kaikkein suurin verrattuna lähiseuroihin. kunnan talous oli paranemassa ja hän myi kuntamme oululle ei ole kovin vakuuttava talouspuolella. mutta tästä on ponnistettava eteenpäin valoisin mielin. saas nähdä kuinka pj paranee alku näyttö ei ollut kaseva.

    • Miehet o pikkupoikii

      Leikkipyssyt koko porukalle niin jää hirvet eloon ja niitä rittää varmasti seuraavillekin sukupolville eikä niistä tartte sitten riidellä ja rähistä joka vuosi. aikuisten mieste, jotka on itse asiassa isoksi kasvaneita ja karvoittuneita sekä toisillen kateellisia pikkupoikia.

    • kettu tyttö

      hirvet pitäisi rauhoittaa luonnonsuojelun vuoksi ei tämmöinen riisto ole mistään kotoisin. kettutytöt tielle

    • 100p

      siinäpä sitä olisikin kellolaisille metsämiehille metsästämistä kun kettutytöt saapuisi tienvarsille törröttelemään. varmaan isokalinperiset olisivat etuoikeutettuja ensin yrittämään että sattuisko kymppiä.

    • Näin pitää toimia

      Aloittaja levittelee perättömiä juttuja, seura ei hajoa vaikka maattomat eivät saa metsästää, siihen pitää pyrkiä jotta riistaa riittää.

    • Mielenkiintoinen ja asiallinen keskustelu. Kyllä metsästysseurakulttuuri on Suomessa aikansa elänyt! Pitäis viedä saunan taa ja lopettaa seuratoiminta ja aloittaa uudelleen. Perinne joka on täynnä kateutta, kateutta ja vihaa toisia kohtaan ja samalla aseet kädessä. Lapsellista sakkia.. Ja uudet metsästäjät kehiin. Ne joilla ei ole näitä sukurasitteita takanaan. Nehän ei nyt pääse mihinkään harrastamaan, eikä kyllä kiinnosta kun meno on juuri tällaista kun tääkin ketju osoittaa!

    • Ei hajoa

      Näyttää olleen seuralla uusittu vuosikokous,voisko joku paikalla ollut selventää kokouksen valintoja ja niiden taustoja.

      • supikoira

        takkurantalaiset kitisee ja maattomat. palattiin vanhaan aikaan eripuraa viljelemään. niinhän se kellossa on aina ollut. kyllä maanomistajille kostetaan kun härnäsivät karhua viime kesänä. ampumarata tullaan varmaan rakentamaan. nyt päätökset tehdään vain taiten. ainut konsti on estää perustamalla uusi seura ja saada valtaosa maista uuteen seuraan. silloin jää maattomat pios ja maanomistaja enemmistö päättäis asioista. tämä vanha seura on mätä.


      • Ei hajoa
        supikoira kirjoitti:

        takkurantalaiset kitisee ja maattomat. palattiin vanhaan aikaan eripuraa viljelemään. niinhän se kellossa on aina ollut. kyllä maanomistajille kostetaan kun härnäsivät karhua viime kesänä. ampumarata tullaan varmaan rakentamaan. nyt päätökset tehdään vain taiten. ainut konsti on estää perustamalla uusi seura ja saada valtaosa maista uuteen seuraan. silloin jää maattomat pios ja maanomistaja enemmistö päättäis asioista. tämä vanha seura on mätä.

        Näyttää kapia olevan liikkeellä,kyllä se rapsuttamalla helpottaa.


    • sotsotsot joko näkyy

      Ompa niin hilijasta että tekis mieli kilijasta ja sitten huoahtaa....

      • !!!

        onko puheenjohtaja vaihtunut?


    • Hirvimerkki

      Nyt nämä johtajat haluaa lopettaa hirvikoeammunnat Haukiputtaalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      67
      2914
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      412
      2812
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      99
      2247
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      87
      2014
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1904
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      11
      1834
    7. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1830
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      151
      1785
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1602
    Aihe