pallokaloista

pallo

onko kokemuksia pallokaloista?
onko hoito vaikeaa, entä kotiloiden kasvatus?
montako 50Litraseen akvaan?
mistä saa sinipallokaloja, paljonko maksavat?
millainen sisutus akvaarioon?
kauanko elävät?

5

2623

Vastaukset

 • Tietoa sopivasta lajista pitää olla. Mitä tahansa palloa ei voi ostaa, sillä vaikka ne kuinka kaikki ovatkin söpöjä, niin lajikohtainen hoito vaihtelee valtavasti.

  Kotiloiden kasvatukseen tarvitsee oman akvaarion.

  Sinipallokalan nykyinen oikea nimi on kääpiöpallokala. Tämä onkin ainoa lajeista, jota voi ehkä 50 litraiseen ajatella.

  Pallot ovat oikealla hoidolla pitkäikäisiä. Akvaarioon runsaasti kasveja ja muuta kivaa jännää. näille sisustuksen mielenkiintoisuus on kaikki kaikessa.

  hyvää ja oikeaa tietoa mm. Pallokalan kotisivuilta
  http://www.psyanide.com/pallokala/omatkalat.php

  http://www.uta.fi/~sk63895/akvaario/kaapiopallokala.html

  Lisäksi kaikissa kysymyksissä suosittelen kääntymään sen ainoan foorumin pariin, jota maamme pallokalagurut käyttävät.

  Hakusanana: muut kalat ja eliöt
  Auttaa eteenpäin.

 • Carinotetraodon travancoricus

  Syö siis elävää ruokaa, esim. kotiloita ja hyttysentoukkaa. Myös pakastettua ja pakastekuivattua surviaisentoukkaa.

  Huom! Ei syö ollenkaan hiutaleruokaa!

  Nyppii toisten kalojen eviä ollessaan nälkäinen, eli ei voi pitää toisten kalojen kanssa kuin varauksella.

  Koiraat voivat olla aggressiivisia toisiaan kohtaan kutuaikana. Kääpiöpallokaloja kannattaa hankkia haaremi, eli useita naaraita ja yksi-kaksi koirasta altaan koosta ja lajista riippuen.

  Uhitellessaan toisilleen (esimerkiksi kutu- tai ruoka-aikana) kääpiöpallokalat osoittautuvat nimensä veroisiksi: ne todella voivat pullistaa itsensä aivan täydeksi palloksi, ja näyttävät olevan räjähtämäisillään! Aika erikoinen näky :)

  Sukupuolierot: naaraan kylkien kuviot ovat selvärajaiset ja väreissä on suuremmat kontrastit kuin koiraalla, ja naaraan vatsa on vaalea/valkoinen. Koiraan kuviot taas ovat "vesivärimäiset" (haaleammat ja epäselvät), ja värit pastellisävyisiä. Koiraan vatsa on keltainen, ja kutuaikana tai muuten toisille pörhistellessä vatsaan tulee näkyviin musta raita. Sukukypsillä koirailla on myös usein silmien takana selvästi havaittavat "rypyt".

  Pieni akvaario (50 litraisesta ylöspäin) riittää, mutta siellä pitäisi olla paljon kasveja piilopaikoiksi.

  Makeanveden pallokala. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa, pH:n tulisi pysyä neutraalin tuntumassa.

  Aktiivisia ja uteliaita kavereita, jatkuvasti tutustumassa akvan ulkopuoliseen elämään.

  Hinta/kpl: 5-10 euroa

  Kotiloista; Hae sellainen kasvi akvakaupastasi jonka myyntialtaassa kuhisee kotiloita.
  Odottele pariviikkoa ennenkuin ostat akvaasi johon tuon kasvin laitoit ennenkuin ostat sinne tuon pallokalahaaremin. Olisi hyvä olla myös piilopaikkoja ja koloja minne kotilot voisivat mennä piiloon ja lisääntyä rauhassa niin ei pallokaloilta lopu ruoka ihan heti kesken.
  Muista lisäksi ruokkia vaikkas sillä pakaste surviaisella joka toinenpäivä ettei kaloilta ala pyrstöt kadota????!!!!! Ruokinnan on tapahduttava "täsmäruokintana" nimittäin kaverit on niin rauhallisia että nopeet syö hitailta ruoat ellei tosiaan ole tarkkana ja varmista että pallokalat SAA ruokaa.

  Mulla on nyt 4 vuotta vanhoja palleja ja vielä hyvin porskuttavat.

  • Vai että neljä vuotta vanhoja palleja (oli ihan pakko)


 • Mulla on 6 kpl kääpiöpallokaloja 63-litraisessa akvaariossa yhdessä 2 leväkatkaravun kanssa.

  Sukupuolijakauma on 3 ja 3. Alunperin tarkoitus oli hankkia 1 koiras ja 3 naarasta, mutta niinhän siinä kävi, että koiraita tuli 3 ja naaraita 1. Pienistä poikasista ei sukupuolen erottaminen ole ihan helppoa vaikka tietäisi mitä pitää katsoa. Naarilla on selkeä kuviointi ja joillain myös ihan pieniä mustia pilkkuja. Koiraiden kuviointi on epäselvempää ja yleisväri keltaisempi. Niillä on sillä tuulella ollessaan myös masussa ruskea raita kaulasta pyrstöön ja maha muutenkin keltainen. Naaraan vatsa on puhtaan valkoinen.

  Kuva naaraasta:
  http://www.fishforever.co.uk/images/dwarfpuffer.jpg
  Huonohko kuva koiraasta:
  http://www.mariongoelz.de/weblog/august/puffer.jpg

  Meillä kääpiöpallot syövät mieluiten kotiloita (joita kasvaa yllinkyllin poikasaltaassa), toka suosikki on pakastetut surviaiset, sitten tulee räkmiks, pakastekuivatut surviaiset, oikein pahaan nälkään menee myös Seran Microgran.
  http://www.aquaristikshop.com/pictures_xxl/385004.jpg

  Omista kaloistani maksoin muistaakseni 3,90, mutta hinta tietysti vaihtelee kaupan mukaan. Yleensä saa varautua siinä 4-10 euroon/pyrstö.

  Pallomeressäni on tuuhea kasvusto. Ihan siitäkin syystä, että kaikki koiraat haluavat itselleen oman pienen reviirin ja reviirillä pitää olla kasvitiheikkö. Käytännössä 1/3 koko akvaarion tilavuudesta on juurakkosokkeloa jonka päällä kasvaa jaavansammalta. Pohja on neulaheinää ja taustalla kasvaa paria melalehtilajia.

  Eliniästä ei ole tietoa, arvaisin että ei ole kovin pitkäikäinen...jotain viiden vuoden hujakoilla kai.

  • Piti vielä mainita, että kääpiöpallokalakoiraat ovat erinomaisen pöllön näköisiä silloin kun uhittelevat toisilleen. Ne menevät aivan littanikis pituussuunnassa siten että kun sivulta katsottaisiin (se puoli näytetään "viholliselle") ovat mahdollisimman iiisoja. Jotenkin onnistuvat kasvattamaan keesin vielä otsan kohtaan, samoin kuin rintaan. Sivusta päin ovat varmasti varteenotettavan vastustajan näköisiä, mutta edestä katsottuna ovat harvinaisen tyhmän näköisiä :D


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.