Luottokortti Azoreilla

heinäkuu11

Viime aikoina olen kullut pariinkin otteeseen että Portugalissa esim. useat ravintoloitsijat kelpuuttavat ainoaksi maksuvälineeksi käteisen rahan. Luottokortti ei enää kelpaa, koska ilmeisesti haluavat laittaa rahaa "sukanvarteen" tulevia talouden kiristysohjelmia silmälläpitäen, toisin sanoen siis kiertää veroja.
Kuulin tämän Lissabonissa työmatkoilla useasti käyvältä tuttavaltani sekä siellä lomailleelta perheeltä. Sama meininki on kuulemma Espanjassa nykyään.
Mikä on tilanne asian suhteen Azoreilla, Ponta Delgadassa, onko tämä ilmiö jo levinnyt sinne. Onko kenelläkään viime käden tietoa asiasta, joko matkalla olleilta tai nimimerkillä Masseur? Luottokortilla käteisen nostaminen on kallista ja olisi kiva tietää etukäteen pitääkö varautua nostaman kerralla suurempia summia kun on tottunut siihen että luottokortti kelpaa yleensä useampiin paikkoihin.

3

273

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tietooni ei ole tullut, että korttien hyväksyminen maksuvälineenä Portugalissa olisi mitenkään vähentynyt. Aihe on ollut satunnaisesti esillä tiedostusvälineissä siitä syystä, että jotkut ravintoloitsijat ovat pitäneet palvelua kalliina ja halunneet veloittaa asiakasta siitä.

      Kysymyksessä kuvatut tapaukset ovat mitä todennäköisemmin yksittäisiä, joiden perusteella en ainakaan itse voisi yleistää. Luotto- ja käteismaksukorttien käyttö on erittäin yleistä Portugalissa.

      Azoreilla minulla ei mitään havaintoa siitä, että korttien käyttö maksuvälineenä olisi vähentynyt. Tavallisimmat kortit ovat Master Card ja Visa.

      Portugalissa on pantu voimaan kolme säästölakia vuoden 2010 maaliskuusta lähtien. Nämä lait korottivat hieman henkilöverotusta, ja alvia sekä leikkasivat sosiaaliturvaa ja palkkoja. Portugalin hallituksen EU:n, Euroopan keskuspankin ja kansainvälisen valuuttarahaston kanssa neuvottelemaan hätälainapakettiin ei sisälly merkittävästi suoranaisia verojen korotuksia, koska ne oli jo pantu toimeen. Henkilöverotuksen osalta veroja tulevat kiristämään mm. joidenkin verovähennysten rajoitukset. Ensi vuoden alusta leikataan yli 1500 euron eläkkeita. Yritysten kohdalla on odotettavissa yhtenäisen sosiaali- ja eläketurvamaksun alentaminen työllisyyden parantamiseksi. Sen vastapainona alvia korotettaneen joidenkin tuotteiden osalta.

      Azoreilla, jonka verokanta on ollut 30 prosenttia mannerta edullisempi, mainitu etuisuus putoaa 20 prosenttiin.

      Tässä on suurinpiirtein se, mitä verotuksen kiristymisestä tällä hetkellä tiedetään. Riittävätkö nämä toimenpiteet yhdessä säästöjen kanssa valtiontalouden vajeen painamiseksi kolmeen prosenttiin vuoden 2013 loppuun mennessä, jää nähtäväksi.

    • Seinästä repien

      Ensiapuna, "seinästä" eli pankkiautomaatilta voi nostaa sillä luottokortilla käteistä.

    • Portugalin pankkjärjestelmä on varsin moderni ja ainakin tavallisen kuluttajan näkökulmasta vetää täysin vertoja suomalaiselle järjestelmälle. Laskut hoituvat pankin kautta suoraan tililtä tai Internetin kautta kotoa maksaen ja palkat maksetaan pankkiin. Shekkien käyttö on erittäin vähäistä.

      Automaatteja (Multibanco) on varsin tiheässä Ponta Delgadan kaupunkikeskustassa, pienemmissä paikoissa niitä on luonnollisesti vähemmän. Automaatteja on helppo käyttää. Tunnistaessaan ulkomaisen kortin ne kysyvät automaattisesti kielivalintaa. Valittavana on englannin lisäksi pari muuta eurooppalaista valtakieltä. Automaatti antaa korkeintaan 20 euron seteleitä yleensä 150 euroon saakka. Pienissä liikkeissä ei ole ainakaan aamulla vaihtorahaa runsaasti, joten matkailijan on hyvä pitää pienempiäkin seteleitä ja kolikoita kukkarossaan. Kolikoita otetaan mielellään vastaan. Käytössä ovat sekä sentin että kahden kolilkot, mutta useimmat hinnat päättyvät nollaan tai viiteen. Tarjouksissa on hintoja, joiden kaksi viimeistä numeroa ovat 99.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4295
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      125
      1681
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1497
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1422
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1304
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      51
      1207
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1141
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1126
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1091
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      66
      1083
    Aihe