5- ja 3-vuotiaiden riehuminen nukkumaanmenon jälkeen

Peppi-Lotta 77

Miten saisi 5- ja 3-vuotiaat lapset rauhoittumaan sänkyyn? Nukkuvat samassa huoneessa, ja kaikista rituaaleista ja rauhoittumistoimista (laulut, sadut, peittelyt) alkaa hetken päästä pulina, kikattelu, hyppiminen, juoksentelu ja muu riehuminen. Kiellot kaikuu kuuroille korville. On yritetty lempeästi, rauhoitellen, aikuisen läsnäololla turvaa tuoden, mutta ei auta. On yritetty jäähyä, lelujen pois ottoa, pelikieltoja yms. seuraamuksia, mutta ei sekään auta. Muutoin jäädy toimii meillä aika hyvin, mutta ei näköjään näihin iltariehumisiin. Miten te saatte tämän ikäiset nukkumaan? Eri huoneisiin heitä ei voi laittaa, kun ei ole tilaa. Ja luulen että silloinkin vain huutelisivat seinän läpi ja juoksentelisivat huoneesta toiseen.

Päiväkodissa kaikkien on mentävä päiväunille lepäämään, mutta jos ei ole nukahtanut 45 min aikana, saa mennä toiseen huoneeseen eikä tarvitse nukkua. 5v ei nukahda koskaan päiväunille, 3v nukahtaa joskus, mutta nukkuu max 45 min. Ainakin 5v on iltaisin selvästi väsynyt, mutta ei saa unta kun villiintyy pikkusiskon kanssa hölisemään. Usein illat venyy kymmeneen, ja herätys on klo 7, eli ei mielestäni saa tarpeeksi unta.

Mitä tässä pitäisi tehdä? On tosi kurjaa laittaa jäähylle iltaisin, kaikille tulee huono mieli ja tulee huutoa ja itkua. Haluaisin, että lapset muistelee lapsuuden iltoja lämmöllä, että oli kiva kun äiti luki sadun ja peitteli sänkyyn. Todellisuus on vaan ihan toisenlainen.

29

4740

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • eräsjoku

   Just samaa ongelmaa.. Meillä on vaan että haluaisin siirtää 2 ja 4 vuotiaat samaan huoneeseen. Pari kertaa kokeillut mutta just tollasta on.. Nyt nukkuvat eri huoneissa. 2v nukahtaa vielä nätisti, mutta vanhempaa on vaikea yksinkään nukuttaa, kun pomppii sängystä ja salaa hakee leluja ja jnejne... Mietinkin onkohan se tuollainen ikävaihe..?
   Minusta ei kannattaisi laittaa jäähylle, kun luulisi ettei sitten ainakaan tule uni?

   Sellaisista mielikuvitusleikeistä on ollut meillä vähän apua.. niinkuin sänky onkin keijun pesä ja pistetään silmät kiinni, samanlailla kuin kukatkin nukkuvat nupullansa maljakossa, johon päivällä ne kerättiin :b

  • nuori lastenhoitaja

   Tollasessa tilanteessa mä varmaan itse tekisin niin,että en poistuisi sieltä huoneesta ennen kun molemmat ovat todellakin unessa tai ainakin edes toinen (toiselle voi siinä tilanteessa sanoa tiukasti,että nyt pitää oikeasti olla ihan hiljaa,ettei toinen herää).Kikattelu,puliseminen,pomppiminen yms. tietenkin kielletään/estetään,ja tarvittaessa laitetaan hetkeks jäähylle max 5min (ja siinä jäähypenkillä tosiaan istutaan ihan hiljaa paikallaan),jonka jälkeen yritetään uudestaan sitä nukahtamista.

   Jos yksin joudut lapsia nukuttamaan,niin ensin rauhoittaisin sen nuoremman olemalla ihan siinä lapsen vieressä silittelemässä (jos haluaa,että silitetään)ja estämällä sen sängystä nousemisen.Isompaa lasta käskisin vain jämäkästi olemaan hiljaa,että pienempi sisar pääsee uneen,ja sen jälkeen on sitten isomman sisaren vuoro saada omat silitykset ja se yksilöllinen huomio,jota jokainen lapsi tarvitsee.

   Nukuttaminen kannattaa aloittaan hyvissä ajoin,jos tietää,että siihen voi vierähtää useampi vartti..Isommille lapsille (3-v ylöspäin) voi jo selittää hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa,miksi uni on tärkeää erityisesti lapsille,ja kertoa miten nukkumaan mennessä lasten tulisi toimia.Ja nukuttamistilanteessa ei lasten kanssa tosiaan enää neuvotella mistään,ja ylipäätään vältetään puhumista sen jälkeen,kun on iltasadut luettu.Unilelu/lelut otetaan vain kylmästi pois,jos niillä aletaan leikkimään,ja sängystä jos yrittää nousta,niin nostetaan vain takaisin makuuasentoon.

   • nuori lastenhoitaja

    Niin,ja lisäksi jotain pientä palkitsemista voisi myös alkuun kokeilla,että jos on vaikka osannut viitenä iltana (ei tarvitse olla peräkkäisiä iltoja) olla nätisti sängyssä,ilman mitään temppuiluja,niin siitä hyvästä saa sitten esim.karkkiaskin,tikkarin,pienen vihkon,tarra-arkin yms.Ja noita iltojen määräähän voi sitten lisätä,jos alkaa tepsimään,että esim.10 iltaa/palkinto,ja sitten kun illat alkavat jo sujumaan aina tai lähes aina hyvin,niin sitten voi palkinnot jättää sikseen,ja kertoa vain lapsille,että "Nyt olette jo niin isoja,että osaatte nukahtaa ilman palkintojakin",ja sen jälkeen kehut saavat riittää.


  • adffgfg

   Nukkuvatko kerrossängyssä? Voisi auttaa!

  • 4+6 v naperot

   Meillä kokeiltiin palkintosysteemin ja rangaistussysteemin risteytystä. Hyvästä käytöksestä (eli ajoissa nukkumaan ja hiljaa), sai yhden magneetin jääkaapin oveen, huonosta käytöksestä magneetti vietiin pois. Kun täynnä oli 10 magneettia, niin tiedossa oli jotain kivaa (esimerkiksi huvipuistoreissu tms). Jos toinen jäi jälkeen edes yhden verran, hän jäi kotiin. Mielipaha oli niin iso viimeistään tässä kohdassa, että kaikenlainen venkoilu nukkumaan menemisten kanssa loppui siihen.

  • MM

   pennut ulos vähintään 6 tunniks päivällä ni alkaa illalla väsyttää siinäpä minun neuvo.

   • Poing, poing.

    Tarpeeksi fyysistä leikkiä niin eiköhän ala väsyttämään ajoissa.


   • Anonyymi

    Tosi on raitis ilma rauhoittaa iltaa myöden ja nukuttaa kun on nukkumaan meno aika


  • Paras neuvo ikinä!

   Anna lasten riehua hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Luulisi että alkaa väsyttää. VAI?

   • Anonyymi

    Ei auta. Täällä on riehuttu koko ilta ja sama peli jatkuu sängyssä.


  • Näin se on.

   Sokeri nostaa aktiivisuutta ja aiheuttaa juuri tuollaista riehumista.
   Iltapalalta hiilarit pois. Yllättävän toimivaa.

   • Anonyymi

    Hiilarit pois. Helppo sanoa. Leipää ovat syöneet mutta ei muuta makeampaa. Tuskin pelkällä makkaralla pärjäisivät.


  • 5v+3v

   ei sokeria kuuden jälkeen....meillä 5v ja 3v nukkuneet jo vuoden ja nukahtavat pienten pelleilyjen jälkeen kun sanno jotta huomenna on kiva päivä ku ruvetaan nukkuun...ja kiva päivähä voi tarkoittaa pieniä ja yksinkertaisia asioita... esim saa vaikka käydä siten pyöräilemäs tai vaikka saa pillimehut...
   uhkaalu, kiristys ja lahjonta....eikös se jotakuinkin nuon mee???? :D

  • Väsyy koko perhe...

   Meillä illat yhtä taistelua...
   Lapsia 3kpl. 2v,4v ja 5v,ja on tässä jo vuosi niitten kans tapeltu iltasella,alkaa tässä väsyä ite että mieskin. Pinna palaa tätä nykyä herkemmin kuin ennen,tottakai kun samaa huutoa joka hiivatin ilta.
   Mikään ei auta,ei lahjonta ei kiristys ei uhkailu.
   Sit ku jollai uhkailee,on vanhin sanomassa siitä hoitopaikassa ja sieltä sitten yks hoitaja (itsellään 2lasta jotka jo isoja) on hyvin kärkkäänä sanossa mielipiteitään. Kypsää,sais tulla parin viikon ajan nukuttaa nuo meidän lapset niin ehkä senkin mieli muuttuis.

   Meillä kaks nukkuu samassa huoneessa ja kolmas erissä,mutta eipä se estä,kaikki menevät samaan huoneeseen tai aukovat ovea joka on huoneiden välissä...että ei oikein onnistu tää touhu... Monena iltana menee 11asti ennenkuin nukkuvat,menevät nukkumaan 9aikaan.
   Aamulla nukkuisivatkin sitten 9 tai 10. Tottakai kun ei illalla nukuta.
   Olen alkanut herättää aamulla 8maissa että alkaisivat paremmin illalla nukkua,mutta eipä auta sekään.

   Ulkona ovat kyllä tosi paljon,mutta eipä sekään auta.
   Luulen että meidän tilannetta helpoittais erit huoneet kaikille,mutta ei onnistu ku vaan 3makkaria.

   Että en tiiä mitä tässä enää tekee. Nytkin tuolla nuorin ja vanhin höpöttelee keskenään,ja saa nähdä milloin alkavat nukkumana että pääsee itekkin sänkyyn,kuitenkin aamulla taas duuniin meno... Huoh...

   Ollaan mietitty että pitäiskö ne laittaa vasta 10 nukkumaan,mutta meneekö sitten niitten höpötysten kanssa vielä pitempään,on myös yritetty nukuttaa eri aikaan,mutta ovi huoneiden välillä on ongelma...sitä on teipattu kiinni,mutta lapset repii teipit irti... Otetaan kyllä täälläkin vinkkejä vastaan.

   Riehuminen ennen nukkumaan menoa ei auta,vaan pahentaa tilannetta.

   Minustakin olisi mukava,jos lapset alkaisivat nukkumaan ja päästäis sit miehenkin kanssa olemaan kaksin,mutta aika menee sit lapsia komentaessa,ja molemmilla on sit stressitasot lasten nukahdettua niin korkeat että ei siinä paljon sit enää jaksa toisen kanssa kiehnätä...
   kivahan se ois ku lapsetkin vois muistella niitä kivoa iltoja,eikä sitä ainaista tappelua,tuon ikäisille on ihan turha selittää miksi se uni on tärkeetä,ei niitä kiinnosta,eikä ne vielä ymmärrä vaikka kuin sanois.

  • lkshdglkshdglksh

   Meillä kohta 6 v. poika nukahtaa klo 21-22 ja aamulla pirteänä klo 6 tai 6.30 yleensä. Päiväunet on jo harvinaisia. Virtaa riittää kovasti mutta iltaunille lähteminen on tähän asti melko hyvin onnistunut. Jos on vieraita, varsinkin lapsia niin sitten on vaikeuksia. Lapset pitävät toisiaan hereillä. Meillä 2 krs talossa yritetään nukuttaa oma lapsi ja vierailulla olevat eri kerroksissa ja eri huoneissa, tämä on toiminut joten kuten...

  • 3 kasvattanut

   Poista sokerit lasten ruokavaliosta. Kuulostaa todella paljon sokerin aiheuttamalle yli-kierroksilla käymiselle. Eli siis ei karkkia, makeaa mehua tai limsaa, muroja tai muita sokeri pommeja vaan hedelmiä ja täysmehua.

  • opå

   MIten ihmeellä me "vanhat" yleensä ollaan eletty. Nukuttu kun laitettiin nukkumaan. Uskomatonta. Ennen oli vapaa kasvatus nyt ei ole kasvatusta lainkaan. Mopo karkas jo turha enää vääntää. Mikä ihme tätä aikaa vaivaa? Uusavuttomuus kaiketi.

   • Anonyymi

    Ajattelin samaa kun sitä mentiin nukkumaan niin nukuttiin, ei siinä ollut mitään rituaaleja ja sen tiesinetteä jos alkaa elämöimään niin vanhemmat tulee vihaisiksi. Nythän ei lapset edes välitä siitäkään miten vihaisiksi vanhemmat tulee , vetävät vaan omaa juttuaan siitä huolimatta vaikka kielletään. Lapsella on oltava rajat käytökseensä, ja kumma kyllä se joka laittaa rajat on se josta lapset tykkäävät eniten


  • hankalaa

   Ensin nukkumaan se, joka nukahtaa helpoiten. Sitten toinen kun ensimmäinen on unten mailla.

  • helppoa

   Lyöt nyrkin pöytää ja sanot että perkele, nyt turvat kiinni.

   • Anonyymi

    Ei auta sekään. Huudettu on ja hermot on riekaleina.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei auta sekään. Huudettu on ja hermot on riekaleina.

    Minun ystäväni nisti ulos portaille ilman sanomisia poikansa jok Åsa oli kuusi vuotias kun poika piti melua ja esti pienemmätkin nukkumista.
    Poika paleli portailla ja pyysi sisälle, ja kaverini oli kysynyt häneltä että jos hän tietää miksi laitettiin jäähylle, niin poikamolin sanonut että tietää,
    sen jälkeen ei temppuillut nukkumaan meno aikana, koska tiesi että päätyy ulkorappusille jäähylle ilman mitään selitystä.


  • unimamma

   Meillä jo lapset isoja,mutta tollainen iltavilli-ikä oli tosiaan jossain vaiheessa. Parhaiten auttoi mahdollisimman säännöllinen päivärytmi, ja myös iltatoimet mahdollisimman samanlaiset joka ilta, aina samaan kellonaikaan. iltatoimien jälkeen tiukka linja, että ylimääräisiä pissa- ja juomareissuja ei tehdä, eikä leikitä kun on uniaika. Yksi satu per ilta, ei sitä että lue äiti yksi kirja vielä...vielä...vielä... yksi lapsi halusi nukahtaa itsekseen, yhsen vieressä piti kölllötellä kunnes uni tuli, ja yksi suostui vasta 5-vuotiaana nukkumaan omassa sängyssään omassa huoneessa. Mutta niin vaan päästiin vaikeasta vaiheesta yli, mutta on hellyttävää, että isotkin "lapset" yhä toivottaa hyvää yötä, ja odottavat, että illalla on nukkumaanmenoaikana aikaa vaihtaa pari sanaa jokaisen kanssa omissa huoneissaan.

  • 4 lasta

   Sokeri kokonaan pois (ja kerro myös miksi! --pienen määrän voi saada aamusta/ päivällä palkintona toivotusta käytöksestä) ja melatoniinia sisältävää yömaitoa iltajuomaksi.

   Paljon ulkoilua ja liikuntaa --sitä riehumista ja energian purkamista.

   Nukkumaan ensin se, joka herkemmin nukahtaa ja kunnon sanktio, jos toinen herättää. --muutoinkin palkitseminen ja sanktiot oikeasti toimivat, kun ovat riittävät.

  • äitivain

   mulla melkein saman ikäset tenavat, ja minä pistän tytöt eri huoneisiin nukkumaan, ihan vaan siitä syystä, että tiedän mikä riemu ja riekkuminen siitä syntys, jos pääsisivät nukahtamaan samaan huoneeseen.

   Nuorimman laitan aina omaan sänkyyn. Peittelen, luetaan iltasatu, ja iltarukous, sanon hyvät yöt ja poistun huoneesta.

   Vanhemman taas pistän minun sänkyyn, peittelen, luetaan iltasatu ja iltarukous, sanon hyvät yöt ja poistun huoneesta.

   Vanhin nukahtaa yleensä sukkelasti, ilman mitään temppuiluja, mut nuorin kyllä touhuaa ja ravaa vessassa alvariinsa. Nukahtaa sit joskus puolentunnin-tunnin päästä.

   Sit kun nuorin on nukahtanu, kannan vanhimman omaan sänkyynsä.

  • Anonyymi

   Osta nindendo

  • Anonyymi

   Ulkoilua, kotiin, iltapala, iltapesu yhdessä rauhoitutaan sänkyyn, aikuinen lukee iltasadun, kun lapset menee sänkyihinsä ja kuuntelemaan satua. Ei ylimääräistä ääntä. Pieni valo. Tepsii.
   Ei lapsi rauhoitu, jos sille on huudettu, uhkailtu. Ihan rauhallista oloa ja eloa ennen nukkumaanmenoa. Tvt ja kännykät hitoille. Joka ilta samoihin aikoihin , rytmi.
   Meiĺä poika joka ilta nukkumaan 8.30 viimeistään. Iltarukous, iltasatu, hieroin aina jalkoja. Nukkui aamuun. Ei sen ihmeellisempää.

  • Anonyymi

   Kuten monet muutkin äidit tekee jotka ovat työssä ja lapset päiväkodissa.ilman miehen apua.Kotia syömään sen jälkeen viellä ulos ainakin 1-2h. Leikki puiston tai jos lekki paikka on sinä pihassa.Päiväkodin pihaakin saa käytää sen jälken kuin päiväkoti suljettu.Pihat on lisäksi valistu. Itsesi ja lasten kanalta sällä kuin sällä.Sän mukaiset vaateet pälle. Leikissä purkaavat loput energiansa ULKONA. Päiväkoti on melunen paikka,koko ajan melua,hälinää.Asasta toisen hypimistä ohjatusti. Lapsi kun leikki viellä ulkona ruuan jälkeen.On valmis ulkoilusta ilta pesulle,ilta palale ja ilta satuun.AIVAN VARMASTI NUKUU KELLO 20. EI MITÄÄN ONGELMAA.Sinä pätät itse.Oletko laiska vai haluatko itselesi laatu aikaa sen jälken kun laset uloilut ymm ja nukuvat kello 20. Sama myös vapaa päivät.

  • Anonyymi

   Kuumaa kaakaota ennen aänkyynmenoa ja sitten takin alle ja pyydetään hiljaisuus .
   Monet lapset ovat villimpiä kun toiset, itse aikoinani olin sellainen päiväkotilapsi joka ei liioin nukkunut siellä koskaan päiväunia Ilmeisesti jotenkin yli aktiivinen .
   Niillä pitäisi olla jotain rauhoittavaa tekemistä parintuntia ennen maate menoa että keho ehtisi rauhoittua maatemonon ajankohdaksi . Meillä kävi lapset lämpöisessä suihkussa iltaisin ja sitten ne nukkui kun pienet possut sen jälkeen .

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Melkein lähetin viestin.

   Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
   Ikävä
   161
   2784
  2. Ikävöimäsi henkilön ikä

   Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
   Ikävä
   88
   2000
  3. Tiedätkö autereen?

   Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
   Tunteet
   13
   1897
  4. Mikä tekee kaivatustasi

   haluttavan?
   Ikävä
   105
   1637
  5. Liikenne onnettomuus

   Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
   Orimattila
   97
   1607
  6. Kuka jäi auton alle

   Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
   Kuortane
   9
   1444
  7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

   kaivattusi kanssa?
   Ikävä
   67
   1256
  8. Naisten pitäisi lähestyä miehiä enemmän.

   Milloin viimeksi lähestyit miestä ja pyysit kahville tai treffeille?
   Sinkut
   114
   1143
  9. Oli kyl kunnon reissu

   Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
   Kuhmo
   12
   1114
  10. Vähän pelottaa

   Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
   Ikävä
   45
   1064
  Aihe