Leikkunesteissä antibioottia?

Bioeettinen

Ajattelin kysellä sellaista, että tietääkö kukaan käytetään noiden CNC-koneiden leikkuunesteissä jonkin asteista antibioottia estämässä bakteerikasvustoa?

Olen sellaisen väitteen kuullut kyllä, että leikkunesteet on lievästi antibioottisia. Mutta onko tässä perää? Ja jos on niin onko jossain päin nettiä asiasta jotain tietoa?

12

1728

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • en tiä mut

      Yhdessä firmassa leikkuuneste on ihan vihreää kun siellä kasvaa jotain levää tms :D

    • Eesau Öljymäeltä

      Kerran yhden koneen neste haisi ihan kuselle. Mietin että oliko joku kussut siihen. Kerran myös eräs ulkomaalainen antoi minulle teetä mikä haisi kuselle ja oli väriltäänkin keltaista. Olen jäänyt miettimään oliko se kusta. Leikkuunesteissä käsittääkseni on aineita mitkä estävät siinä olevia bakteereja kasvamasta. Siksi siinä kasvaakin niin tehokkaita bakteereja. Joskus koneisiin kaadetaan myös erillistä puhdistusnestettä, mikä tappaa bakteerit.

    • näin meillä

      meillä ainakin seuraillaan bakteriipitoisuuksia mittaamalla muutamista avainkoneista, ja tarvittaessa lurautetaan muutama huikka jotain bakteerintappajaa sekaan. kannattaa ainakin varoa ettei pääse verenkiertoon / haavaan leikkuunestettä, ei tee erityisen hyvää ainakaan meikäläiselle. monille työkavereille itselleni tulee myös helvetin kipeitä punaisia näppylöitä käpälät täyteen jos enemmänkin tulee lutrattua ilman kumihanskoja, ne tosin häviää nopeasti kun pesee ja rasvaa käsiä usein :) joku tuossa mainitsi vihreästä litkusta, veikkaan että se johtuu vain ja ainoastaan messingin ajosta, ainakin omissa koneissa värjääntyy aika nopeasti.

    • Ken tietää

      Kyllä veteen sekoitettavissa lastuamisnesteissä usein käytetään biosiidejä eli bakterisidi ja fungisidejä estämään bakteerien ja hiiva- ja hoomesienien kasvua.

      Bakterisidit ovat voimakkaita aineita, jotka ovat haitallisia ihokosketuksessa tappaen ihon luontaisen bakteerikannan, mitä sitten jälkeen päin pitää elvyttää esim. rasvaamalla ihoa jne. Bakterisidiä sisältävä lastuamisneste voi aiheuttaa iho-oireita, jos työhygieniasta ei huolehdita kunnolla. Herkkyys oireiluun on hyvin tapauskohtaista. Lisäksi bakteereilla on kyky kehittää vastystyskyky käytettyjä bakterisidejä vastaa. Tämän huomaatte helposti tihentyvästä tarpeesta lisätä "tehoaineita" haju yms. oireiden ilmestyessä yhä uudelleen. Ken taistelee luonnonvoimia vastaan on tuomittu häviämään.

      Yleisin käytety bakterisidin on formaldehydi, jota ei huonosta maineesta johtuen usein mainita käyttöturvatiedotteissa. tyypillisesti se esiintyy nimellä ***triatsiini, joka on formaldehydin ja perusöljyn yhdiste.

      Tämän takia markkinoilla on myös bakterisidittömiäkin nesteitä ja niistä on kovin kirjavaa kokemusta. Eräs merkki toimii kuin junan vessa ja toinen hyvin nopeasti haiseekin siltä vessalta. Itse en suostuisi käyttämään bakterisideillä ryyditettyjä tuotteita oman terveyden uhalla. Huomaa, että kaikki ns. bioöljypohjaiset nesteet sisältävät kaikki mahdolliset biosidit. Bioöljythän ovat biohajoavia, joten jollain ne täytyy saada pysymään kasassa.

      Harva OIKEASTI tietää miten / OSAA toimia lastuamisnesteidensä kanssa. Eivät edes kaikki kauppiaatkaan tiedä mitä ovat tyrkyttämässä, mihin ja miksi..? Koko aihe on hyvin poikkitieteellinen sisältäen konepajatekniikkaa, lääketiedettä, työhygieeniää, kemiaa ja vielä mikrobiologiaa.

      • Bioeettinen

        Mietin vaan, että mitä tykkää joku suolistonkin bakteerikanta. Kun sitä leikkuunestettä kumminkin aerisolsoituu, kun leikkuuneste törmää CNC-koneen nopeasti pyöriviin osiin. Ja vaikka CNC-koneessa olisi leikkausneste aerosolia/höyryä poistava laitteisto. Niin aina sitä aerosolia menee vähän hengitykseen ja sylkeen ja sitä kautta mahaankin. Tuskin suoliston bakteerit asiasta hyvää tykkää kun joutuu tekemisiin bakteereja tuhuovien aineiden kanssa ja vielä hyvin äkäisesti niitä tappavien kanssa.

        Puhumattakaan sitten ihon normaalibakteerikanta yms. Tiedän itse yhden, jolta tuo leikkunesteen aerosoli/höyry vie äänen välillä. Itse kuulemma sen yhdistänyt noihin höyryhin. Kun ääni tuppaa lähteä kuulemma pyörivän koneen ääressä ollessa. Muuten ääni ei kumminkaan petä.


      • Ken tietää.
        Bioeettinen kirjoitti:

        Mietin vaan, että mitä tykkää joku suolistonkin bakteerikanta. Kun sitä leikkuunestettä kumminkin aerisolsoituu, kun leikkuuneste törmää CNC-koneen nopeasti pyöriviin osiin. Ja vaikka CNC-koneessa olisi leikkausneste aerosolia/höyryä poistava laitteisto. Niin aina sitä aerosolia menee vähän hengitykseen ja sylkeen ja sitä kautta mahaankin. Tuskin suoliston bakteerit asiasta hyvää tykkää kun joutuu tekemisiin bakteereja tuhuovien aineiden kanssa ja vielä hyvin äkäisesti niitä tappavien kanssa.

        Puhumattakaan sitten ihon normaalibakteerikanta yms. Tiedän itse yhden, jolta tuo leikkunesteen aerosoli/höyry vie äänen välillä. Itse kuulemma sen yhdistänyt noihin höyryhin. Kun ääni tuppaa lähteä kuulemma pyörivän koneen ääressä ollessa. Muuten ääni ei kumminkaan petä.

        Suolistoon ei lastuamisnestettä juurikaan pääse hengitysilman mukana ja jos pääsisi niin se sekoittuisi niin suureen massaan, etten usko sen juurikaan vaikuttavan haitallisesti.

        Tuo hienojakoisen öljysumun joutuminen keuhkoisin ja hengitysteihin onkin jo vakavampi juttu. Keuhkoissa ei ole samalla tavalla suurta massaa / voluumia, mihin se voisi absorboitua, vaan se pääsee suoraan keuhkorakkuloihin ja sieltä verenkiertoon.

        Monet öljysumunerottimet ovat suoraa p**kaa, jotka levittävät sumun tehokkaasti ympäristöön. Kannattaa oikeasti tutkia mitä ostaa. Halvalla ei hyvää saa ja monet kalliitkin ovat varsin heikkoja ja etenkin kalliita käyttää vaihdettavine suodattimineen. "Pestävä on kestävä" kannattaa pitää mielessä. Kunnolliset vehkeet ilmoittavat mitatun erotustehokkuuden eri kokoisille sumupisaroille alkaen 0,5 mikron luokasta ylöspäin. Mitä pienempi sumun pisarakoko on sitä pidemmälle keuhkoon se pääsee ja sitä tehokkaammin imeytyy. Ongelma ei ole vain sumun kemikaalit vaan sumu sisältää kaiken sen elävän ja kuolleen bakteerimassan, joka nesteessä luontaisesti on. Monet hengitystieinfektiot ja herkistymät ovat aiheutuneet juuri nesteiden bakteereista, bakteerien aineevaihduntatuotteista taikka kuolleiden bakteerien soluseinien osista.

        Tyypillisesti bakteereja on nesteessä noin 10^4 - 10^6 kpl/ml. Määrä ei ole kriteri vaan bakteerien laatu. Kunnollisissa lastuamisnesteiden laboratoriotesteissä tunnistetaan eri bakteerit ja lasketaan niiden määrä. Onko taudinaiheuttajia vai ei, on oikea kysymys. Kuinka paljon onkin jo väärä kysymys? Ihmisillä on kummallinen kammo bakteereja kohtaan ja asiaan suhtaudutaan tunteella. 80kg painoisella normaalilla ihmisellä on kehossaan noin 1.5 - 2 kg elävää bakteerimassaa, josta suuri osa on elimistölle elintärkeitä. Ilman niitä kuolisimme! Ja kuka sanoi, että bakteerit ovat pahasta?

        Ne bionesteiden kauppiaat vielä 90- luvulla mainostivat biohajoavuutta ja siltä pohjalta lupasivat, että monin paikoin saa vanhan nesteet hävittää viemäröimällä. Huh huh..??? Tiivisteestä on vain noin 30 - 40% perusöljyä ja loput kaiken näköistä kempparia. Koneessä käytön jälkeen nesteestä löytyy ne bakteerit, homeet, hiivat jne sekä terämateriaalista liuenneita raskasmetalleja, työkappaleiden mukana tuomat kemikaalit jne ja vielä sokerinapohjalla kaikki koneen vuotoöljyt. Ei se johdeöljy mihinkään kulu, vaan päätyy sinne nestesäiliöön sekoitttumaan nesteeseen. Ja tämä coctail sitten viemäriin...? Ehkei sittenkään!

        Se mitä vuotoöljy tekee yhdessä nesteen kanssa onkin jo aivan toinen juttu. Lopputulos voi olla oikein hyvä taikka täysi katastrofi riippuen nesteestä ja öljystä. Tyypilliset ongelmat ovat: korroosio, kumiosien hapertuminen, maalin irtoaminen, rajakatkaisjoiden rikkoutuminen, sähköjohtojen hapertuminen, tiivisteiden pettäminen jne. Eli paljon sellaista, joka yleensä luullaan olevan normaalia kulumista ja sellaista jonka ajatellaan kuuluvankin "hajota" ajan kanssa.

        Paljosta pahasta pääsee, jos tähänkin asiaan perehtyy huolella. Ongelma vain on tiedon saanti ja sen hankkimiseen käytettävät resurssit. Kun kauppiaat (huom. on niitä hyviäkin kauppiaita) vielä tunteisiin vetoavilla argumenteilla ylistävät omaansa ja painavat kilpailujaa on käyttäjä aika heikoilla, ellei omaa tietoa asiasta ole riittävästi.


    • konneistaja

      Kertokaas viisammat miks jonkin alkeellisen "superloni" suodattimen läpi
      työstökoneen höyryt voi vetää suoraan halli-ilmaan kaikkien henkitettäväks?
      Mutta koneelta putki suoraan seinästä läpi on kieletty?

      Kuoleeko pikkulinnut jos höyryt pääsee hallista ulos?

      Nyt mennään poijjaat mettään ja raskaasti tuutte sen huomaamaan, valitettavasti meidän terveys huomaa sen ensin!

    • Ken tietää

      Vai että mennään metsään. Mielestäni ollaan oltu siellä metsässä jo jonkin aikaa.

      Tuo superlonisentrifuugi, jota ilmeisesti tarkoitat, ei kovin hyvä suodatin ole. Erotustehokkuudet ovat kovin vaatimattomat, etenkin pienillä pisarakoo' illa. Ainoa hyvä puoli siinä on, ettei se haaskaa lämmitysilmaa harakoille.

      Tuo ulos puhaltaminen onkin sitten vänkä juttu. Eräässä eurooppalaisessa terästehtaassa kylmävalssauslinjan valssiöljyhöyryt vedetään kohdepoistolla tehtaan katolle. Mittaamalla poistoilman öljypitoisuus ja poistetun ilman määrä voidaa tarkasti laskea kuinka paljon öljyä sinne katolle oikein vuositasolla menee. Tulos oli huikeat noin 50 tynnyriä. Sen tehtaan peltikatto ei muuten ruostu eikä ruostu tehtaan parkkipaikalla olevat autotkaan.

      Erikoista kuitenkin on, että tilanne on tarkasti tiedossa, muttei sille ole tehty tietääkseni yhtään mitään. Tehtaan imagoon muuten kuuluu voimakas ympäristöviritteinen liturgia ja hapatus..?

      Ei tuossa pienen konepajan pikkupäästöt enää mitään paina.

    • konneistaja

      Ilman on hallissa vaihduttava muutenkin miksei koneiden imurien kautta?
      väliin vaan leikkuuöljyn talteenotto ja loput MYRKYT pihalle!

      No Suomi on Suomi ja pelastaa maapallon makso mitä makso!

    • Leikkuuneste

      Vanha keskustelu, mutta pitää kommentoida, että mitenkähän käy leikkuunesteiden, kun EU kielsi monien biosidien eli juurikin "antibioottien" käytön nesteiden seassa joulukuun alusta syöpävaarallisina. Liekköhän tulee nesteiden käyttöiät tippumaan, kun ainakaan isojen valmistajien sivuilta ei löydy korvaavista aineistakaan tietoa.

      • KuhaEiRessaa

        Se on hyvin paha juttu että on opittu vaikenemaan asioista jotka vaikuttavat haitallisesti omaan elämään. Esim. metallin koneistuksessa moni tietää että jos 15 vuotta hengittelee niitä öljysumuja niin menee keuhkot, ja vielä nopeammin tulee ihottumaa käsiin leikkuunesteillä "läträyksestä", koska ei ihokosketusta voi välttää, koska koko kone on täynnä leikkuunestesumua. Usein konepajoilla on vielä käytäntö ettei ketään kiinnosta puhdistaa koneita kunnolla koskaan, vaan annetaan "haista". Tutkimuksissa on havaittu että leikkuunesteiden kanssa työskentelevillä on mm. hälyttävät maksa-arvot, koska aine imeytyy ihon läpi ja rasittaa jopa maksaa. Lisäksi vuorotyö, meluisuus, kiire ja pieneksi poljettu palkka aiheuttavat mm. stressiä.


    • printtaaja

      100 vuoden päästä androidit nauravat paskaisesti miten typerät ihmiset ähräsivät paskasten koneiden parissa keskellä paskasta leikkuunestettä sun muuta paskaista usvaa ja höyryä..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 171
      5042
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4563
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2921
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1937
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1719
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1710
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1706
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1623
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe