Helpompi kuoulutettava, saku vai belgi?

Elina Katriina

Täällä taisi olla jo melko samanlainen aihe mutta laitan silti omani. Eli kumpaa pidät helpommin koulutettavana, saksanpaimenkoiraa vai belgianpaimenkoiraa? Ja nimenomaan malinoista? Koirakokemusta on mutta ei näistä "kovaluonteisista" roduista. Narttu olisi joka tapauksessa. Ja luotettavalta kasvattajalta ilman muuta. Ei mistään halpamyynnistä.

16

606

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hmmmm#

      Koirien koulutettavuudella tarkoitetaan kahta asiaa: koirien kouluttamista käyttäytymään sosiaalisesti ja koirien kouluttamista eri temppuihin/tehtäviin. Kumpaa siis tarkoitat ?

    • truebeliver

      Edelliseen viitaten oli miten päin vain on malinois kaikista vaativin ja haasteellisin. Malin päässä kaikki tapahtuu hurjaa vauhtia ja on tärkeää että kouluttaessa mm. palkkaukset tulevat juuri oikealla sekunnilla. Vaaditaan runsaasti johdonmukaisuutta ja varmasti usempi harrastus viikossa jollet halua antaa kotiasi koiran harraste kentäksi. Jos tiedät mikä näin yleisellä kannalla ajateltuna on ero käyttölinjaisella ja tavallisella on mali lähes poikkeuksetta aina käyttölinjaisen luonteen omaava. Malinoisit lukeutuvat usein myös niihin palautettaviin koiriin koska niiden kanssa ei pärjätä. Mikäli siis olet ihastunut belgianpaimenkoiraan ja harkitset sellaista, suosittelen että mietit vielä tervueren tai groendael -muunnoksia joissa myös riittä tulta ja tappuraa mutta ovat haasteellisuuden helpommasta päästä.

    • pelelelelel

      Etpä ole malia nähnytkään. Pelkkää oletuslegendaa esität. Enpä tiedä kontaktihakuisempaa ja helpompaa koulutettavaa kuin käyttömalit. Niillä tulosta syntyy helposti ja nopeasti. Näyttikset ovat sitten toinen juttu. Ne ovat pääsääntöisesti tyhjänhölöttäjiä ja hermostuneita pelkureita. Ne vaativat usein satakertaisen koulutusrupeaman ja ihmekonsteja käyttölinjaan verattuna.

      • samaa mieltä"

        Aivan. Hän on ilmeisesti tavannut ainoastaan yhden luonnevikaisen malin ja tehnyt johtopäätökset rodusta sen perusteella. Näyttelylinjaisetkin ovat helposti koulutettavissa, vaikkakin kasvattajasta riippuu, kuinka huolellisesti on jalostukseen sopivan luonteisia koiria valinnut ja miten näyttelylinjaisia tulevia jalostuskoiria käyttää työ- ja harrastusmuodoissa. Näyttelylinjaiset eivät toki ole keskimäärin yhtä palvelualttiita kuin käyttölinjaiset, mutta ihmisystävällisempiä ja sosiaalisempia ne yleensä ovat. Kaverillani on vesipelastus- ja valjakkohiihtovalioinen näyttelylinjainen malinois, joka ei pelkää mitään ja käyttäytyy ystävällisesti niin ihmisten kuin toisten koirien seurassa. Se asuu lapsiperheessä, johon kuuluu myös kissoja ja kaneja. Mutta on malinois sitten käyttö- tai näyttelylinjainen, niin joka tapauksessa upea koira täynnä ketteryyttä, energiaa, uskollisuutta ja miellyttämisenhalua :-)


    • omistajasta kiinni

      .. muutaman malin omistanut.. sekä geelareita että käyttölinja mix, ja käyttölinjasia. käyttölinjaiset ovat tietysti hieman kovempia kuin geelari.. mutta enpä sitten vetäisi sitä johtopäätöstä että näyttelylinjaiset eivät olisi yhtä palvelualttiita
      Kyllä se kaikki on ihan siitä kiinni miten aktiivinen omistaja on. Käyttölinjaisia koiria aletaan treenaamaan aivan eritavalla kuin geelareita, ihan jo omistajan motivaatiosta johtuen.. Hyvä geelari esimerkki Tuulilaukan Armoton, käykää katsomassa meriittilista..saman pentueen koirat vailla sen kummempia tuloksia.
      Ja mallien koulutuksesta, kyllä.. ovat äärimmäisen nopeita, kaikessa, myös ympäristön huomioimisessa, oppivat nopeasti.. mutta oppivat nopeasti myös vääräaikaisella palkkauksella virheitä.
      Tietenkin malit tarvitsevat paljon aktiviteettejä, nehän ovat palveluskoiria jotka rakastavat työtä!! Sitä varten ne on jalostettu, eikä sellaista koiraa ole fiksua ottaa pelkän ulkonäön vuoksi sohvalle makaamaan.
      Eikä malit paljon kiertoon mene tai kasvattajalle palaudu siksi ettei niiden kanssa pärjätä,eivät sen enempää kuin muutkaan koirat.

    • aikamali

      Just. Koirista paasataan hemmetisti pelkkää legendaa. Esim. käyttikset ovat todella sosiaalisia, oppivaisia ja helppoja koiria. Ei ne raivopäitä ole ellei ole sellaisiksi koulutettu.

    • pentu-is-rocking

      Ei se koulutettavuus ole rodusta kiinni vaan koirayksilöstä, ihmisestä ja menetelmistä. Tai tottakai geenit/perimä vaikuttaa jonkin verran, mutta suurin tekijä on yksilöllisyys.

      Olen sanonut monille ja monta kertaa, että on typerää, kun ihmiset valitsevat itselleen rotua. Minusta kun heidän pitäisi valita ennemmin yksilöä.

      Tietenkin, että koiralla on rotumaisia piirteitä ja viettejä korostettuna, esim. just paimenkoirilla paimenviettiä. Mutta silti tiedän kyllä monia esim sekarotuisia yksilöitä, joilla on paljon suurempi paimenvietti kuin parilla bordercollieyksilöllä.

      Eli siis vietikkyys/luonne/energisyys/aktiivisuus/koulutettavuus on enemmän yksilökysymys eikä rotukysymys. Näin minun mielestäni.

    • näyttiskäyttis

      Vielä tuosta käyttömali-näyttömali-jutusta. Itselläni on käyttölinjainen, ja ollut usemapi näyttelylinjainen aiemmin, sekä vieläkin. Kyllä meillä näyttelylinjaiset tuli esim. paremmin lasten kanssa toimeen kuin käyttis, käyttis on voimakasviettisempi ja selkeästi dominoivampi, ne ovat tosi hyviä ominaisuuksia kentällä mutta se näkyy kyllä sitten koulutuskentän lisäksi arjessa, ei voi laittaa off-asentoon. Esim. jos ruokaa pöydällä mitä on keksinyt "vahdata" ja lapsi tulee siihen viereen, niin on kyllä pelko että saattaa tulla hammasta. Näyttikset eivät tällaista tehneet. Käyttis ei vaan pidä lapsia ylempinään, ei millään. Siinä on vanhempien oltava tarkkana ettei satu haavereita.
      Ja meillä kyllä näyttikset on olleet huomattavasti palveluhaluisempia, kuin käyttis. Meidän käyttikselle tottikseen on saanut näyttävyyttä (ja lisäviettiä) paineen kautta, vaikka on hyvä saalis niin ei se vaan riitä jos jössikkä on suht rauhallinen eikä miellyttämishalua ole ylenmäärin. Virtaa kyllä siis löytyy mutta se on vaan vaikeammin kanavoitavissa haluttuun tekemiseen kuin näyttiksellä.

      Että ei mun mielestä käyttis ole ainakaan helpommin koulutettavissa kuin hyvä ja vietikäs näyttis, mutta sitten taas jos haluaa purulajeja harrastaa niin käyttikseltä löytyy tarvittavaa 2-viettisyyttä, itsevarmuutta ja dominanssia siihen. Kansallisiin sopii mielestäni erinomaisesti hyvä näyttiskin, ja joistakinhan on suojeluunkin, ehkä tosin ennemmin pitkätukissa kuin maleissa. Näyttömaleissa ei ole puruotetta jalostettu senkään vertaa kuin pitkätukissa.

    • helppppppppoo

      Koiran kotikäytös on kasvatuksesta kiinni. Meillä käyttikset viettävät perhe-elämää lasten kanssa. Usein vieraitakin käy ja ne otetaan ilolla vastaan.. Ovat aina uskomattoman hyväkäytöksisiä ja ystävällisiä, vallankin lasten kanssa. Samaa sukupuolta olevia koiria ei meille kannata tuoda. Saattavat läsnäolollaan provosoida rähinöitä. Muuten todella helppoja elukoita.

      • pentu-is-rocking

        helppppppppoo:

        Onko sulla itsellä siis uroksia vai narttuja? Malikoita? Montakin? Ihan mielenkiinnosta kysyn. :)


      • elävääks
        pentu-is-rocking kirjoitti:

        helppppppppoo:

        Onko sulla itsellä siis uroksia vai narttuja? Malikoita? Montakin? Ihan mielenkiinnosta kysyn. :)

        Monta. Kuollut ja elävä.


    • beeshe

      Mistä linjoista ovat käyttölinjaisesi, helpppppoo, kysyn siis ihan mielenkiinnosta? On kyllä hyvä juttu jos tulevat lasten kanssa tosi hyvin toimeen. Mutta ei aina ole kotikurista/kasvatuksesta kiinni, jos eivät tule lasten kanssa toimeen, tiedän niin monta käyttölinjaista, jotka kyllä valvotusti tulevat pienten lasten kanssa toimeen, mutta joita ei voi jättää lainkaan kahdestaan alle kouluik. lapsen kanssa.
      Nythän on ollut ainakin noiden ring-linjaisten malien kohdalla aika monta purematapausta, vakaviakin, ja ainakin osa omistajista on ollut kokeineita, kisanneitakin ohjaajia. Että kyllä mielestäni täytyy aina kaikkeen varautua eläinten, etenkin voimakasviettisten käyttölinjaisten kanssa. Puremavoima on kuitenkin yleisesti ottaen eri tasoa kuin näyttelylinjaisten kanssa. Pelkopuremisessa on kyseessä yleensä näykkäisy, jota ei toki sitäkään voi olankohautuksella sivuuttaa, mutta muunlaisissa ihmisen päälle hyökkäyksissä voi tulla todella pahoja vammoja ja parantumattomia haavereita...

    • kymppikäytös

      Kaikki ns. puhtaat käyttömalit ovat ring-linjaisia. Muita ei ole. Pääsääntöisesti Malit ovat hemmetin sosiaalisia ja käytökseltään varmoja. Mutta mitään ei voi jos omistaja on kusipää ja ei ymmärrä koiran kasvatuksesta/koulutuksesta edes perusteita. Kyllä puudelikin puree ellei sille kerrottu miten perheessä eletään. Tuntemistani koirista juuri työlinjainen malinois on helpoin ja luotettavin kotikoiranakin. Vielä sanottava, että koti- ja työkäytös ovat kaksi eri asiaa. Kisamenestys ei takaa hyvää kotikäytöstä. Ne hieman eri projekteja.

      • malisuvut

        Toki kaikki käyttömalit on ring-linjoista lähtöisin, mutta tänä päivänä voidaan hyvin erotella ainakin ranskalaiset, belgialaiset, hollantilaiset ja saksalaiset suvut. Nykyisistä belgialaisista ns. NVBK-linjoista tulee paljon epäsosiaalisia koiria, kun taas vanhemmat deux Pottois -sukuiset, joita täällä Suomessa paljon on, ovat käsittääkseni melko sosiaalisia. Minulla on ollut tuollainen nyky-NVBK-linjainen malinois ja se oli epävarma, todella terävä ja sillä oli alhainen kynnys purra. Ei ollut helppo kotikoira. Belgiassa koiria pidetään kait vieläkin paljon vain tarhoissa ja ne sieltä viedään lähinnä kentälle koulutukseen, niin heitä ei ilmeisesti koirien sosiaalisuus juuri kiinnosta.


      • tarkkaa o
        malisuvut kirjoitti:

        Toki kaikki käyttömalit on ring-linjoista lähtöisin, mutta tänä päivänä voidaan hyvin erotella ainakin ranskalaiset, belgialaiset, hollantilaiset ja saksalaiset suvut. Nykyisistä belgialaisista ns. NVBK-linjoista tulee paljon epäsosiaalisia koiria, kun taas vanhemmat deux Pottois -sukuiset, joita täällä Suomessa paljon on, ovat käsittääkseni melko sosiaalisia. Minulla on ollut tuollainen nyky-NVBK-linjainen malinois ja se oli epävarma, todella terävä ja sillä oli alhainen kynnys purra. Ei ollut helppo kotikoira. Belgiassa koiria pidetään kait vieläkin paljon vain tarhoissa ja ne sieltä viedään lähinnä kentälle koulutukseen, niin heitä ei ilmeisesti koirien sosiaalisuus juuri kiinnosta.

        Nykytotuutta lotkit.. Belgia ei ole ollut pitkään aikaan malinoisin suurmaa. Valtiona Belgia on aina ollut identiteetiltään rikkinäinen kusettajien paratiisi ja on sitä edelleenkin. Malipiireissäkin huijattu porukoita oikein olan takaa. Rotuun on otettu paljon paskaa, näyttelylinjaa, jopa doggeja, pittejä, ties mitä. Kehitys näkyy nyt monen linjan ja koiran kohdalla liian suurena kokona, hermojen häilyvyytenä, pinta-arkuutena, varauksellisuutena, paukkuherkkyytenä, tyhjänräkyttämisenä etc. Hyvä malinois ei turhia räkytä. Se räyhää vain kun tarve. On hieman erikoista, että juuri Belgia on maa, josta Malinoisin rappio lähtenyt käyntiin.


    • beeshe

      No kyllä ainakin nämä viime aikojen purematyapaukset, jotka kohdistuneet siis ihmisiin (niin lapsiin kuin aikuisiinkin) ovat olleet pääosin ring-linjaisia käyttömaleja. Kyllä yleisesti puhutaan ipo-linjoista ja ring-linjoista, niissä painotetaan hieman eri ominaisuuksia: ring-linjaiset koirat ovat usein epäsosiaalisempia, eivät niin saalisviettisiä, ja nauttivat ennen kaikkea puremisesta, eivät niinkään saalistamisesta. Aiheuttaa ongelmia usein tottiksen rakentamiseen. Ovat ehkä temperamentiltaan rauhallisempia, jotenkin työkoiratyylisempiä, "vakavampia". Ipo-linjoissa painottuu hyvä, vahva saalisvietti ja ohjattavuus. Tottakai siellä on samoja koiria taustoilla, kun mennään sukutauluja tarpeeksi pitkälle. Mutta kyllä ovat hieman eriytyneitä jalostuslinjoja, vaikka toki niitä sekoitellaankin keskenään, että eivät sillä tavalla puhtaasti esiinny varmasti.
      Ei kai voi sentään sanoa, että kaikki nämä purematapaukset olisivat omistajan syytä jotenkin? Ainakaan mielestäni ei voi, siellä on ohjaajia, jotka ovat kilpailleet niin kansallisissa kuin ipossakin aiemmilla maleillaan, ja varmasti kotikasvatus on kutakuinkin kunnossa. Toki poikkeuksia aina löytyy, mutta pääsääntöisesti kuitenkin kotiasiat kunnossa. Mutta ihan totta, että kisamenestys ja kotikasvatus eivät nekään aina korreloi, tosin väittäisin, että kyllä nuo ipon rm:ssä menestyneet osaavat myös kasvattaa koiransa. Mahtavia koiria ja ohjaajia ovat!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5015
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3167
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    10. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1235
    Aihe