Rintatulehdus ja maito jossa klönttejä

Nalluskaneiti

Saiskos täältä neuvoja, miten toimia tälläisessä tilanteessa?

Meillä on kotona reilun 4kk ikäinen vauva. Täysimetyksellä ollaan menty koko aika, eikä ole ollut ongelmia. Ilmeisimmin sain torstaina rintatulehduksen, kun toinen rinta oli todella kipeä ja kova. Minulle nousi myös lähes 40 asteen kuume, jonka sain laskemaan Panadolilla. Jatkoin imetystä normaalisti eikä rinta ole ollut tämän jälkeen kipeä. Kuitenkin tänään huomasin rinnassa kovan pahkuran, joka ei oikein tahdo lähteä vaikka tyhjentäisin rinnat kunnolla. Lisäksi tästä "pahkurarinnasta" tuleva maito on lönttistä, täynnä limaisia sattumia. Vähän tuli myös verta. Rinta ei kuitenkaan ole oikeastaan kipeä.

En ole antanut vauvan tänään syödä tuosta oireilevasta rinnasta, vaan olen tyhjentänyt sitä pumpulla. Lisäksi olen antanut rinnalle lämpöhoitoja.

Onko syytä käydä lääkärissä tämän takia, vai meneekö tämä itsekseen ohi? Miten pitkää tuota "lönttimaitoa" tulee, ja koska voin taas imettää rinnalla normaalisti?

Kiitokset asiallisista vastauksista!

2

1575

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • imetystä!

      Rinta pitäisi ehdottomasti saada kunnolla tyhjäksi, ja tuskin saat sitä pumpulla tyhjennettyä kunnolla. Voit ihan hyvin antaa vauvan imeä myös kipeästä rinnasta jos hän suostuu, tulehdusmaitokaan ei ole vauvalle mitenkään vaarallista mutta vauva on kaikkein paras tyhjentämään tukosta.

      Pahkura pitäisi tosiaan saada tyhjenemään, mutta kiire ei ole lääkäriin jos kuumetta ja kipua ei ole. Kuume kyllä todennäköisesti nousee uudestaan jos rinta ei ala tyhjentyä kunnolla, lääkäriin sitten jos kuumetta taas tulee.

      Eli ensimmäisenä hoitona tiehyttukoksissa/rintatulehduksissa on aina ahkera imetys kipeästä rinnasta! Voit yrittää löytää vielä sellaisen imetysasennon, että vauvan leuka on samaan suuntaan kuin missä tukos on, imu kun on vauvan leuan puolelta tehokkainta. Lämpö, pumppaaminen, varovainen hierominen ja lypsäminen voi myös auttaa.

    • jamare

      Tuo lönttimaito johtuu rintatulehdusbakteerista eikä sinällään ole vauvalle vaarallista. Myöskään pieni määrä verta ei lasta haittaa, sillä mahahapot hoitavat sen kyllä. Pientä pulautusta voi toki esiintyä. Tulehduksen väistyessä nuo "löntitkin" vähenevät. (Ilmeisesti bakteeri siis vaikuttaa äidinmaidon koostumukseen siten, että se tuolla tavalla "hyytelöityy".)

      Imetysten välillä tulehtunutta rintaa voi ja kannattaa hautoa viileällä. Tämä hidastaa bakteerien lisääntymistä ja vähentää kudosturvotusta, ja saa maidon usein virtaamaan paremmin. Sitten juuri ennen imetystä rintaa voi vähän lämmittää esim. lämpimällä vedellä valelemalla, hieromalla kevyesti (pyörivin liikkein) tai vaikka hiustenkuivaajalla puhaltamalla. Lämpö edesauttaa herumista ja siten rinnan tyhjentymistä.

      Jos tukos ei aukea, voi olla järkevää käydä lääkärissä hakemassa antibioottikuuri. Hoitamaton tulehdus voi muuttua rintapaiseeksi, jonka hoito on aina suuritöisempi kuin tulehduksen. Tuo parasetamoli lisäksi kuumetta alentaessaan voi hyvinkin peittää muut tulehdusoireet, joten jos rintakipu ja maidon lönttiytyminen jatkuu, niin itse lähtisin kyllä lääkäriin.

      Tsemppiä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      7936
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2892
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2472
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      120
      2198
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1855
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      11
      1616
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1459
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1415
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1374
    Aihe