Endometrioosi hoitamatta?

Kibuileva

Ennen kuukautisia vatsa turpoaa, kärsin ummetuksesta ja ilmavaivoista, kuukautiskipumaisia kipuja on joskus parinkin viikon ajan ennen H-hetkeä. Kuukautisten alusta sattuu 2 päivää välillä todella kovasti, vihloo tai kourii; koko vatsanpohja tuntuu kosketusaralta. Joskus on voimakasta pahoinvointia. (Särkylääkkeitä en edes voi käyttää allergian ja vatsakatarriuhan takia.)

Olen jo 35 v ja voi hyvinkin olla mahdollista että minulla on endometrioosipesäkkeitä vaikkapa suoliston alueella. En halua lapsia, enkä halua mitään laparoskopioita jossa ilmeisesti vatsa puhkaistaan, saati leikkauksia. Voiko olla jotain vaaraa siitä että endometrioosi on hoitamatta?

(Gyn. tutkimuksessa ja lab.kokeissa reipas vuosi sitten ei ollut mitään poikkeavaa, mutta end. ei ilmeisesti olekaan siten todennettavissa?)

7

5670

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • neito

      Hoitamatta olevan endon suurin vaara taitaa olla se, että suoli tukkeutuu kiinnikkeistä. Uskoisin kuitenkin, että tätä ennen esiintyy yleensä veriripulia kuukautisten aikana, kun endometrioosikudos vuotaa suoleen. Varmaksi en osaa ennusmerkeistä sanoa.

      Toinen hoitamattoman endometrioosin ongelma on mahdollinen endometrioosikysta, endometriooma, joka voi puhjeta ja vuotaa vatsaonteloon, jolloin päädyt joka tapauksessa leikkauspöydälle. Kipu on tällöin lamaannuttavan kova ja erotat sen kyllä pienemmistä kouristuksista. Endometriooma näkyy yleensä ultraäänitutkimuksessa ilman, että vatsaa täytyy avata. Kiinnikkeet sen sijaan eivät normaalisti näy, voivat kyllä tuntua asiantunteviin käsiin painellessa, jos vetävät esimerkiksi rakkoa, kohtua tai suolta yhdeksi möykyksi.

      Endometrioosin hoitaminen ei kuitenkaan tarkoita ainaista paratiisia - se saattaa uusia ongelmaksi asti vaikkapa puolen vuoden kuluttua. Siksi kiinnikkeitä poistetaan lähinnä raskaiksi haluavilta (minkä tekstistäsi päätellen jo tiesitkin).

      Ehkäisypillerit hidastavat endometrioosin etenemistä ja joskus jopa surkastuttavat jo kasvaneita pesäkkeitä.

      • Mie

        ..lisäksi kivut lisääntyvät pikkuhiljaa ja vaivojen "skaala" kasvaa myös, jos tautia ei hoideta, joten helpommalla selviät kun lääkärisi kanssa voit yhteistyössä suunnitella hoitosi. Veikkaisinpa että leikkaukseen joudut ennemmin tai myöhemmin, halusit tai et. Endometrioosiyhdistyksen sivuilta asiatietoa ko. sairaudesta.


      • tytteli
        Mie kirjoitti:

        ..lisäksi kivut lisääntyvät pikkuhiljaa ja vaivojen "skaala" kasvaa myös, jos tautia ei hoideta, joten helpommalla selviät kun lääkärisi kanssa voit yhteistyössä suunnitella hoitosi. Veikkaisinpa että leikkaukseen joudut ennemmin tai myöhemmin, halusit tai et. Endometrioosiyhdistyksen sivuilta asiatietoa ko. sairaudesta.

        Ei siinä mitään vatsaa puhkaista kun endoa aletaan hoitamaan. Sulle tehdään tähystysleikkaus nukutuksessa. Kolme pientä reikää vatsaan eikä kummosia arpiakaan jää. Mulle tehty ekan kerran n. 1,5 vuotta sitten ja todennäköisesti joudun tulevana syksynä uudelleen.


    • kipunen

      Kuulostaa erittäin tutulta. Itse hakeuduin lääkäriin tammikuussa ja ultrassa näkyi jotain poikkeavaa munasarjoissa. Endometrioosiepäilyn vuoksi nyt jonossa erikoislääkärille tarkempaan ultraan. Endometrioosi todetaan tähystysleikkauksessa, jonka aikana mahdollisia pesäkkeitä poistetaan.

    • Johbero

      se tähystyleikkaus ei ole niin itsestäänselvä. Minulla oli niin pahat kiinnikkeet suolessa, että joutuivat tekeen avoleikkauksen kesken tähystysleikkauksen. SUolta poistettiin iso pätkä koska endo oli tuhonnut lähes koko peräsuolen. Siitä on vuosi aikaa ja nyt kohta taas menossa leikkaukseen koska oireet tulivat takaisin. Hämärin seikka tässä on, että vaihdoin ehkäisyrenkaasta Yasmin pillereihin jonka jälkeen oireet tulivat todella voimakkaina takaisin. Eli minä en tulevaisuudessa kyllä koske e-pillereihin, vaikka niiden väitetään korjaavan ongelmaa. Minulla se menee kyllä toisin päin, ne pahentavat ongelmaa!

    • Anonyymi

      Julkinen terveydenhoito: entinen kättärissä oli puoskarilääkäreitä ja samoin näyttää olevan myös naistenklinikallakin. Välinpitämättömiä lääkäreitä. Julkinen terveydenhuolto on ajettu alas. Potilaat ovat vain karjalaumaa.

    • Anonyymi

      Yksityisellä kohdellaan potilaita hyvin ja asiantuntevasti. Pitää olla vakuutukset kunnossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      388
      3783
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      130
      2641
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      128
      1855
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1310
    5. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      51
      1172
    6. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      167
      1169
    7. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1167
    8. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      63
      1104
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      291
      930
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      50
      922
    Aihe