Työttömyysturva ja tarveharkinta

minä vain

Hei,

olen avioliitossa.. Puolisoni hoitokodissa.. ja itse työmarkkinatuella.. kohta putoamassa tarveharkinnan piiriin.. Kysyn otetaanko puolison hoitokotimaksut huomioon tarveharkinnassa? Mietin että kun jollain pitäisi pystyä käymään kaupassakin ja ostamaan ruokaa.. On lisäksi asuntolainaa.. ym. elämisestä koituvat menot..

Siten toinen kysymys, missä vaiheessa työmarkkinatukea korotetaan kuluttajahinta indeksin mukaan tulevalla kertoimella.. entä ylläpitokorvaukset.. milloin niitä korotetaan kuluttajahintaindeksillä.. joka nostaisi ao. tukien tasoa.. kuluttajahintoja vastaaviksi..

6

263

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kela

      Hei,

      Kiitos kysymyksestäsi! Työmarkkinatuki on tarveharkintainen, eli tuen suuruuteen vaikuttavat omien tulojesi lisäksi myös puolisosi tulot. Puolison tuloista otetaan huomion bruttotulot, joista on ensin tehty tulojen hankkimiseen liittyvät vähennykset, esim. työttömyyskassan jäsenmaksut ja verottajan omavastuuosuuden ylittävät työmatkakulut. Muita vähennyksiä tuloista ei tehdä eli esimerkiksi hoitokotimaksuja tai asuntolainaa ei huomioida. Voit lukea tarkemmin puolison tulojen vaikutuksesta linkistä

      http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/280302083352EH

      Työmarkkinatukea ja muita työttömyysetuuksia tarkastetaan kansaneläkeindeksin mukaan kalenterivuoden vaihtuessa. Vuonna 2011 kansaneläkeindeksi nosti työttömyysetuuksia 0,4%.

      Ystävällisin terveisin
      Kirsi Kelasta

    • minä vain

      Kysyn minkä takia hoitokotimaksuja ei huomioida? Mielestäni pitäisi huomioida jos kerran on kysymys halvaantuneesta ihmisestä.. Vai pystyykö Kela kenties parantamaan mieheni niin hyvin että hän pystyisi elämään ja asumaan kotioloissa.. kenties saataisiin se kehon halvaantunut puoli liikkuvaksi jälleen..

      Tuli tunne kun luin tuota yllä olevaa vastausta että kyseiset vähennykset mitä huomioidaan on tehty terveitä ja käveleviä, työssä käyviä puolisoita silmällä pitäen.. Mutta jätetty huomioimatta perheet joissa toinen puoliso on sairastunut ja joutunut hoitokotiin tahi perheet joissa on sama tilanne mutta on vielä lisäksi asuntolainat ym. maksut päällä..

      Kun puhutaan kansaneläkeindeksistä niin vastaako se kuluttajahintaindeksiä ja sitä miten kuluttajahinnat ovat nousseet viimeisten vuosien aikana.. mm. arvonlisävero nousi %-yksikön verran.. ja sen myötä hinnat nousi..

      Jos osallistut vaikka työvoimakoulutukseen, niin ylläpitokorvaus on vain 9 euroa / päivä.. Riittääkö se linja-autolippuun tahi saako tuolla summalla autoon polttoainetta.. ja auton yllä pitoon kun kuuluu muutakin eikä vain polttoaine.. riittääkö?

      Yhteiskunnan pitäisi tarjota työtä.. ja opiskelu mahdollisuuksia.. ja tehdä mahdolliseksi myös se että etuuksia korotettaisiin, kun kerran kuluttajahinnatkin on nousseet..jotta ihmiset pysyis elämään.. ja tulemaan toimeen..

    • mietteitä

      Ja sitten sellainen asia, elikkä voiko työmarkkinatuen ilmoittaa yhdeksi tulomuodoksi haettaessa vaikka lainaa ja valtion avustusta jätevesijärjestelmän laittamiseksi, jotka laki vaatii talouksia tekemään tiettyyn aikaan mennessä.. Onko työmarkkinatuki kilpailukykyinen markkinahintojen ja palkkatason kanssa.. Mielestäni korotusten pitäisi olla vähintään 10 % luokkaa joka vuosi, ja tarveharkinta puolisoilla joista toinen on hoitokodissa tahi muutoin pitkäaikais sairas ja hoitokulut kohtuuttoman isot sairaudesta johtuen (sairaushan se on sekin jos kehosta on halvaantunut osia) normaalistihan ihmiset on käveleviä ihmisiä..mutta halvaus tapauksissa tietyt osat ihmisestä halvaantuu.. ja silloin niiden toimintaa saattaminen kestää vuosikausia jos ei kymmeniä vuosia.. Miten sitten perhe elää.. jos työttömyys jatkuu kovin pitkään toisella puolisolla.. Toki toivona on se että olis työpaikka ja työtä mitä tehdä..

    • mietteitä

      Lisäisin vielä että tarveharkintaa puolisoiden kohdalla ei saisi soveltaa jos toinen puoliso on hoitokodissa ja toinen työmarkkinatuella oleva työtön työnhakija..

      Miksi yleensä on tarveharkinta, mielestäni nyky-yhteiskunnassa se on ihan turha

    • ilman perusoikeuksia

      Jos täysi-ikäinen lapsi asuu samassa osoitteessa, kun työmarkkinatukea saava vanhempi, vaikuttaako lapsen palkkatulot esim. äidin tarvehankintaiseen työmarkkinatukeen? Voidaanko äidiltä evätä tuki? Kuka elättää äidin?

    • kela

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1295
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1145
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      53
      840
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      741
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      681
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      659
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe