Kursseille pakottaminen ja toimeentulo

työmarkkinatuella

Viitaten alla olevaan lakipykälään:

"8 §. Velvollisuus osallistua koulutukseen.

Henkilö, joka ilman pätevää syytä kieltäytyy menemästä sellaiseen työvoimaviranomaisen osoittamaan hänelle soveltuvaan koulutukseen, jonka aikana hänen ja hänen huollettaviensa toimeentulo on kohtuullisesti turvattu sen tasoisesti kuin työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa säädetään, tai joka aloitettuaan koulutuksen ilman pätevää syytä on eronnut tai omasta syystään erotettu tällaisesta koulutuksesta, ei ole oikeutettu työttömyyspäivärahaan kuuden viikon ajalta koulutuksesta kieltäytymisestä, eroamisesta tai erottamisesta lukien".

Kysyisin, että mitä tämä kohtuullinen turvaaminen ihan konkreettisesti käytännössä tarkoittaa, minkälaisesta koulutuksesta on kyse (tämähän tarkoittaa siis mitä ilmeisimmin kuitenkin myös työvoimatoimiston "koulutuksia", eli erilaisia kursseja?).
Miten tämä taso on määritelty, kuka sen on määritellyt ja mikä summa on käytännössä?Miksei siinä huomioda kaikkia menoja?
Joku 9 euron kulukorvaus nyt on ainakin yhtä tyhjän kanssa, eihän se kata monella edes matkoja.

Jos esim. kolmilapsisen perheen toinen vanhemmista on pienituloinen (ansaitsee ajoittain 1000 €/kk pintaan) ja toinen vanhemmista (aiemmin hoitanut lapset itse kotona ja saanut työmarkkinatukea) saa osoituksen te-toimiston kurssille/koulutukseen (työharjoittelu mukana) 50-100 kilometrin päähän, jonne matkustus ei ole aivan halpaa maaseutubusseilla, tai omalla autolla -auton pitäminen on kallista- (lisäksi tulevat ruoka- ym. ylimääräiset kulut), niin miten se määritellään, että perheen toimeentulo on MUKA turvattu?

Lisäksihän tähän tulevat päälle usein vielä lasten päivähoitokulut. Pienituloisilta ei toki peritä mitään hirmuisia maksuja, mutta jos osa lapsista on ala-asteikäisiä, eivätkä pärjää vielä yksin kotona (on esim. jokin lääkitystä ja valvontaa tarvitseva perussairaus), niin aamu- ja iltapäiväkerhoonkin menee pieni omaisuus. Näissä ei tunneta myöskään yleensä mitään sisaralennusta. Yksi kuukausi kerhossa maksaa 60-80 € . Tämä summa on toki pieni jollekin kohtuupalkkaiselle työssäkäyvälle, mutta työttömälle jo aika suuri lovi budjettiin. Työtön on tässä melkoisen onnettomassa tilanteessa, täysin viranomaisten armoilla!

Päivähoitoonkaan ei välttämättä pääse ihan ex-tempore (usein näitä osoituksia satelee todella pienellä varoitusajalla, itselleni annettiin peräti viikko aikaa järjestää asiat!). Työttömän rahoilla ei yksityisiä hoitajia palkata!
Työssäkäyvälle ja hyvin ansaitsevalle perheelle yksityisen hoitajan palkkaaminen on eri asia, hätätilanteessa.
Vielä hankalammaksi tilanteen tekee se, jos lapset jäävätkin ilman hoitopaikkaa. Joillakin paikkakunnilla on näin käynyt, kerhoihin ei ole enää mahtunut.
Jos ottaa tämän lastenhoitoprobleeman työvoimatoimistossa puheeksi, saa vastaukseksi aina, että "täytyyhän meidän työssäkäyvienkin järjestää nämä päivähoitoasiat omien lastemme osalta".
Niinpä.., mutta kun lähtökohta on täysin eri...! !
Mitään joustoa ei tule edes tilanteen mukaan.
Nämä erinäiset kustannukset ovat siis todella iso lovi pieneen työmarkkinatukeen, vaikka mukana olisi se 9 euron kulukorvaus.
Miksei tähän asiaan ole kukaan saanut mitään muutosta?

Jos vanhemmat tällaisessa tilanteessa joutuvat sitten (karenssin uhalla) jättämään lapset yksin kotiin ja jotain sattuukin, niin tämän jälkeenhän he saavat tietysti syytteen heitteillejätöstä ja lapsen vaaralle altistamisesta. Toisaalta yhteiskunta tuntuu olevan sitä mieltä, että alakouluikäiset lapset pärjäävät jo ilman valvontaa (myös sairaat...10 v eteenpäin ikäisen lapsen sairastumisen takia ei voi olla enää edes töistä poissa ja kroonisesti sairaan 7-vuotiaan pitäisi ilmeisesti pystyä ottamaan jo ihan itse lääkkeensän ajallaan), mutta toisaalta ollaan sitten taas laittamassa rikossyytteeseen, jos jotain sattuu, kun näin on tehty. Aika ristiriitaista.

Kaikilla ei ole lähellä sukua ym., ei myöskään MLL- ym. hoitajia (ja nekin maksavat aika mukavasti).

Kela ei myöskään myönnä ihan helposti mitään hoitotukia, joissakin tapauksissa sairaan lapsen hoitotuen saanti on ilmeisesti lähes mahdotonta, kun lapsi on täyttänyt 7 v, jos hän ei ole toistuvasti sairaalahoidossa. Tällainen on laki, sanoi lääkäri meille ja kieltäytyi jopa kirjoittamasta todistusta, "kun ei sitä tukea kuitenkaan saa".

Jos toinen vanhemmista työskentelee esim. omalla toiminimellä perhe ei saa sosiaalihuollostakaan riittävästi rahaa elämiseen, koska toiminimen laskuja ei oteta huomioon menoina. Toiminimen tulot kyllä sitten otetaan huomioon ja oletetaan, että perhe käyttää ne kaikki yksityisottoina. Yrittäjä joutuu siis pahimmassa tapauksessa lopettamaan firmansa. Että näin kannustetaan työntekoon.

Kuka auttaa tällaista perhettä tositilanteessa?Ei ainakaan sosiaalihuolto, vaikka moni (virkailijakin) näin luuleekin.
Lastensuojelukoneistostakin kannattaa mitä ilmeisimmin pysyä kaukana, se ei vie kuin ojasta allikkoon.

7

298

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • työmarkkinatuella

      Edelliseen vielä sen verran lisäystä, että kyseisessä tapauksessa on esim. aikuiskoulutustuki suljettu pois, koska ehdot eivät täyty.

    • tyokkari

      Hei!
      Kiitos kysymyksestäsi.

      Työnhakijalla, joka ilman pätevää syytä kieltäytyy työvoimaviranomaisen osoittamasta hänelle soveltuvasta koulutuksesta, jonka aikana hänen ja hänen huollettaviensa toimeentulo on kohtuullisesti turvattu, tai joka aloitettuaan tällaisen koulutuksen ilman pätevää syytä on eronnut tai omasta syystään erotettu tällaisesta koulutuksesta, ei ole oikeutta työttömyysetuuteen 60 päivän ajalta koulutuksesta kieltäytymisestä, eroamisesta tai erottamisesta lukien. Jos työnhakija omalla menettelyllään aiheuttaa, ettei tule valituksi koulutukseen, hänen katsotaan kieltäytyneen siitä. Joissakin tilanteissa työttömyysetuuden voi menettää toistaiseksi.

      Työttömyysturvalain mukaan työnhakijan ja hänen huollettaviensa toimeentulo on kohtuullisesti turvattu, jos hänellä on oikeus työttömyysetuuden ja julkisesta työvoimapalvelusta annetussa laissa tarkoitetun ylläpitokorvauksen tasoisiin etuuksiin. TE-toimisto tutkii työttömyysetuuden saamisen työvoimapoliittiset edellytykset ja antaa työvoimapoliittisen lausunnon työttömyysetuuden maksajalle (Kelalle tai työttömyyskassalle).

      Terveisin Teppo työkkäristä

    • ap

      Kuka noilla tuilla sitten muka elää, kun menoja ei ole otettu huomioon realistisesti?

      Jos työnhakijan on PAKKO valita oma ja perheensä hengissäpysyminen jonkun mitäänsanomattoman työkkärin kurssin sijasta. Jos kurssilla käymiseen jossain matkojen päässä ei ole kertakaikkiaan enää rahaa (esim. kalliin kuukausilipun ostoon), niin mikä neuvoksi?

      Miksi TÄHÄN kysymykseen ei OIKEASTI kukaan vastaa?!
      Aina tulee näitä lakipykäliä, jotka jokainen jo osaa vaikka unissaan, joten tällaisesta vastauksesta Teppo-hyvä, ei ollut todellakaan yhtikäs mitään hyötyä, kiitos vaan!

      • Ei niitä kursseja

        järjestetä siksi että Sinä tai joku muu saisi töitä vaan siksi että niiden järjestäjät saavat lypsettyä yhteiskunnalta itselleen käteistä.


    • diipadaapa sinnekin

      Teppo on mitä ilmeisimmin papukaija, kun suoltaa samaa p*skaa, jonka kuka tahansa osaa itsekin lukea?

      Mitä ihmeen neuvontapalsta tälläinen on? Luetaan ohjeistuksia uudelleen?


      Tämähän on taas tyypillisen työkkärimäinen "palvelun" irvikuva, jota ollaan rinta rottingilla esitelemässä mediassa ja keräämässä sulkia hattuun, vaikkei tälläisestä pykälien toistelemisesta ole hyötyä kellekään, saatika että edes yritettäisiin oikeasti auttaa.

      Kaikista järjettömin ja henkisesti murskaavin terrorin muoto on nimenomaan työkkärin "yksilöllinen palvelu", se kun tarkoittaa käytännössä sitä, että mistään ei saa etukäteistietoa, vaan ainoa keino saada asiaansa ratkaisu on mennä inkvisition eteen jälkikäteen kuulemaan yleensä vielä taannehtivat tuomionsa

      Järjestelmästä ei olisi saanut henkisesti tuhoavampaa, vaikka olisi oikein yritetty. Lienee kuitenkin liian natsimainen ajatus, että tämä on tehty tahallaan, joten todettakoon sitten, että se on tehty silkkaa typeryyttään, missä tapauksessa en uskalla ajatellakaan mistä johtuu se, ettei mitään epäkohtia korjata, vaikka tietoa todennäköisesyi onkin olemassa - muualla kuin johdossa.

      Alkuperäiselle kysyjälle vielä, että pysy erityisesti kaukana lastensuojelusta. Käytäntö on selkeästi osoittanut, että työtön ja pienituloinen menettää täysin itsemääräämisoikeutensa, ja sama pätee myös lastensuojelussa. Työttömen lapsia seurataan haukan katseella ja lastensuojeluilmoitus lähtee käytännössä pienestäkin epäilystä. Itse olen nähnyt ilmoituspaperin, jossa lastensuojeluilmoituksen teki yläasteen opettaja pojasta, jolla oli housuissa reikä, ilmoitus tuli virallisena perusteena "epäilynä lasten perushuollon riittävyydestä" ja taustalla mm. esitettiin huolta lasten toimeentulosta, jonka seurauksena perhe kävi useiden tapaamisten kuuluseluruljanssin. Onneksi työttömät vanhemmat olivat raittiita ja lapsia hoidettiin hyvin, mutta jo pelkkä prosessin aloitus kuvaa, missä mennään.

    • työmarkkinatuella

      Näinhän se on.
      Lastensuojeluun turhaan käytettävät rahat ovat miljoona kertaa suurempia kuin ne, jotka voitaisiin maksaa työttömyyspäivärahoina, tai antaa esim. toimeentulotukena ihmisille, jotka oikeasti niitä tarvitsevat.
      Lasten laitos- ja sijaishuoltokoneisto nielee tosiaan täysin käsittämättömän summan rahaa ja moni näistä huostaanotoista on täysin turhia. Jälkiseuraamuksia näistä huostaanottotraumoista saadaan sitten vielä hoitaa terveydenhuollon puolella, ties kuinka kauan ja taas palaa rahaa!!

      Tämä on täysin käsittämätöntä hölmöläisten touhua.
      Näihin asioihin on saatava muutos!!

      Ennen vanhaankin oli kurjuutta, mutta siihen ei puututtu tällaisella koneistolla ja asioihin suhtauduttiin eri tavalla. Jos apua tuli, se oli konkreettista, sitä mitä ihmiset oikeasti tarvitsivat. Yksikään sosiaali-ihminen ei taatusti tullut viemään lasta kotoa, vaikka tällä ei olisi ollut edes kenkiä syksyn tullen. Ne kengätkin sai johonkin maailman aikaan sitten jo sosiaalihuollosta.
      Nyt maailma on kehittynyt entisestään, mutta paradoksaalisesti tuloksena onkin se, että pieni ihminen joutuukin, avun saamisen sijasta, yhtäkkiä kuin nurkkaan ajetuksi.
      Missä vika?

    • Työtön Jobbari

      Niin velkajärjestely ja seurakuntienkin hätäapu laskee "todelliset" tulot ja menot huomioon.Kunnilla ja valtiolla ei ole tähän varaa vain näennäiseen laskentaan mieluimmin hyötypuollle kuin annetaan.

      Mikä se sellainen hyvinvointivaltio oikein on että velalla pitäisi elää niinkuin opiskelijatkin.Velan tulisi olla viimesijainen tilanteessa jossa ei ole mitään takeita miten velan voi maksaa.Tämäkin ohjenuora on ristiriitainen muun lainsäädännön kanssa.

      Köyhyys on sysätty eteenpäin seurakuntien hoidettavaksi.

      Isopalkaiset kunnanjohtajat pois palleilta ja jokaisen virkamiehen palkka sen verran minimiin että työtä ei tehdä kuin vakaumuksesta ja positiivisella mielellä asiakkaan lähtokohdista katsottuna niinkuin pitäisikin lain mukaan.Ei niinkuin nyt rahapussin mukaan.Varmaan turhauttavaa työntekijöillekkin tuollainen valon kantaminen pimeään huoneeseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1305
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1145
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      54
      850
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      751
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      681
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      659
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe