Anssi Sinnemäki: Vastakirja

alvari.raappavaara

Kustannusosakeyhtiö Paasilinna on äsken tuonut julkisuuteen sangen merkillisen kirjan. Merkittävyys riippuu tietennii lukijan kokemustaustasta ja intelligentsiatasosta.
Anssi Sinnemäki osuu sukupolvien ketjussa outoon saumaan. Kauan sitten edesmennyt isi oli körttipappi ja muinainen Lapuan kirkkoherra. Tytär kohta virkaheitto ministeri ja runoilija. Mitä Anssi siinä välissä puuhasteli? No, toimitteli lehtiä ja kirjoja sekä päätoimitti aikoinaan Kulttuurivihkoja, tuota äärilaidan ainoaa oikeaa taidelehteä.
Vastakirja on muodoltaan ikäänkuin päiväkirja parilta viime vuodelta. Merkinnät vain poikkeavat perinteisestä muodostaen miniesseekokoelman. Muutaman rivin sivalluksesta kymmensivuiseen tajunnanvirtamaiseen analyysiin. Lukujen otsikot antavat osviittaa aihepiirin laajuudesta:

Kafka ja porno
Vanhan valtaus
Maailman vanhin romaani
Neitseellisen sikiämisen sosiobiologiaa
Viisi viikkoa punaisten sotavankina
Stallari ja Revari
Pyllistämisen kulttuurihistoriaa
Kusten kirjoitettu
Loiskirjallisuutta
Lestadiolaista realismia

Noin näytteeksi. Sinnemäen muisti on pitkä ja armoton. Aktiivimmin käsittelyssä on 1900-luku alkaen tsaarinvallan viimeisten vuosien teiniaktivisteista, noista al-Qaidan suomalaisista esi-isistä. Osattiin sitä meilläkin käyttää väkivaltaa valtaa vastaan. Kiivainpana taistolaisaikana Sinnemäki oli aatesodan tulenjohtokeskuksessa, Tiedonantajan toimittajana. Herkullinen on kuvauksensa päivittäisestä käskynjaosta, kunhan Fjodor oli ensin soittanut Moskovasta ja määritellyt päivän kannanotot.
Sinnemäki on takinkääntönsä ja katumuksensa tehnyt ja roimii kovalla kädellä viimeisiä umpistalinisteja. Erityisen yrmeissään Sinnemäki on siitä, että Kaj Chydenius vartioi edesmenneen Kulttuurityöntekijöiden liiton arkistoa kuin korppi haaskaa. Sieltä löytyisi aineistoa useampaankin juttuun, niin iso osa taiteen tekijöistä hillui mukana, enemmän tai vähemmän tosissaan, tässä taistolaisten järjestössä.

Ajankuva muutamasta lapsuusvuodesta Valilassa ja kouluvuodesta Lapualla on tarkka ja elävä. Kyllä niistä saisi ihan oman kirjankin, eikä vain muutamaa tuokiokuvaa. Niin erilaiset maailmat nuorta mieltä koettelivat. Perheen hajoamisen ohessa. Lastenlastensa oivalluksia ja tekemisiä Anssi-pappa dokumentoi aidontuntuisesti ja hauskasti. Sinnemäen laaja lukeneisuus huokuu kirjallisuustieteellisistä esseistä. Hän vetelee linkkejä ja yhteyksiä, joita tämmöinen amatöörilukija ei tulisi hoksanneeksi. Artikkeli Pekka Mannisen Kiimakangas-kirjasta avasi silmäni paljon omaa lukukokemusta avarammin.
Erityisesti nuorena kuollut Henry Parland on innostanut Sinnemäkeä. Pitäneepä katsoa mitä Helmet löytää Henryltä.
Rohkenen suositella, lämpimästi.

1

384

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Reiska_l

      Ahmaisin kirjan kahtena päivänä. Itsekin mukanaolleena eli samanikäisenä oli mukava palautella vanhoja 70-luvun juttuja mieleen. Sinnemäellä on vaan tosi pitkä muisti ja pitkä "viha". Sivalluksia saavatkin monet vanhat ja tuoreemmatkin tapaukset. Vappu Taipale saa kunnolla nokilleen LSD-kokeiluistaan ja niistä musitelemisistaan. Jari Tervo saa kyytiä. En osaa ottaa kantaa, koska en ole jaksanut lukea yhtään hänen romaaneistaan. Sanataitaja kaveri joka tapauksessa on, mutta haistaa rahan hajun hyvin. Kaj Chydenius joutuu useaan otteeseen Sinnemäen hampaisiin. Vartioi kuulemma susikoiran tavoin KTL:n (Kulttuurityöntekijöiden liiton = taistolaisten vanha kulttuurijärjestö) arkistoja. Jne.

      Sinnemäen lukeneisuus ihastuttaa. Panin omalle paperilapulle ainakin parikymmentä lukuvinkkiä kirjoista, jotka itsekin haluaisin lukea. Sinnemäki hyödyntää mainisoti näköjään myös kouluruotsiaan ja -saksaansa. Ei ole koulutus mennyt hukkaan.

      Erittäin susoiteltava kirja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      195
      4564
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      255
      2582
    3. 133
      1687
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1381
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      202
      1273
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1126
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1104
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    9. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe