kärhöjen kasvu

kärhön kokeilija

Ostin muutama vuosi sitten monta erilaista kärhöä heinäseiväsaidan nojalle. Kaikki kukkivat viime kesänä, tänä keväänä 3 jäi nousematta. Yhdessä on vanhat varret piukasti paikallaan, joten siihen en koskenut, yhden mullasta ei löytynyt mitään ja yhden kun luulin kuolleen ja olin istuttamassa toista köynnöstä tilalle, löysin mehevän juuripaakun, jossa ei kuitenkaan ollut silmuja. Siirsin juurimättään lahonneen paikalle ja toivon että se ensi keväänä jaksaa nousta, ilmeisesti ei ollut kuollut.
Miksi kärhät pitävät väliviosia? harmittavaista kun ei tiedä onko ne kuolleet vai vai uinuvatko vaan Tuohon vanhan varrelliseen en ole uskaltanut koskea ollenkaan.
Ja yhdessä kaaressa oleva Nelly Moser teki uutta varta, mutta nyt yht äkkiä lotkahti, en tiedä mikä siihenkin tuli, ehkä sai liikaa vettä kun kuivala kastelin ja nyt tuli sateet??

5

447

  Vastaukset

  • näyttää olevan kirjoitusvirheitä pullollaan tuo teksti, ei ole lasit päässä :)

  • Miten istutit kärhösi viime vuonna? Eihän vain tulleet liian pintaan? Varsinkin jalokärhöt pitäisi istuttaa tosi syvälle, että selviävät talvista. Itse olen kaivanut kaikki noin puolen metrin syvyyteen ja hyvin ovat selvinneet. Se ei välttämättä kerro mitään elossaolemisen asteesta, onko vanhat varret tiukasti kiinni vai eivät.

   Kärhöjen kanssa ei passaa hätäillä. Varsinkin edellisenä vuonna istutetut eivät välttämättä jaksa kukoistaa seuraavana vuonna. Minulla on käynyt muutaman kerran niin, että kärhö on jaksanut nousta vasta seuraavan vuoden syksyllä tai jopa kahden vuoden kuluttua istuttamisesta. Ja jopa monta vuotta hyvin kasvanut ja kukkinut kärhö on saattanut yhtäkkiä pitää välivuoden ja kerätä voimia seuraavan vuoden kukintaan. En ainakaan muuta syytä keksi välivuosien pitämiseen kuin voimien keräämisen ja juuriston kasvattamisen. Tuskinpa kaikki silmutkaan voivat talven aikana tuhoutua...? Jostain luin, että kärhöt voivat uinua jopa seitsemän vuotta, joten ei kannata mennä liian aikaisin juuristoa penkomaan. Välivuosien viettämisen takia olen istuttanut usein kaksi kärhöä lähekkäin, ettei kukkapenkkiin jää tyhjää tilaa, jos toinen päättääkin jäädä uinumaan.

   Osa kärhöjen viehätyksestä piilee myös siinä, kun ei koskaan keväällä voi tietää, nouseeko jokin kärhö vai ei. Malttia sinulle kärhön kokeilija, pidä kärhöpenkki siistinä rikkaruohoista ja anna ajan kulua. Kyllä ne sieltä joskus ilmaantuvat. :)

  • : no nyt on yksi " uinuvista" kärhöistä viikonlopun aikana tehnyt 20cm varren alun! mielenkiinntoista että ehtiikö se kasvattaa kukkaan asti tänä kesänä, luulin sen jo kuolleen tai pitävän välivuosia.

  • Mitenkähän minun kokeiluni onnistuu,alppikärhö selvisi talvesta parvekkeella ja on loistossan nyt.Kiinankärhö ei herännyt henkiin,vaikka molemmat isot ruukut päällystin tyroksimatolla.
   Naapurin kiinankärhöstä otin tupsuja,säilytin jääkaapissa talven ja puolihuolimattomasti laitoin krassipenkin juureen mullan alle.
   Ja voi mahdoton,satoja pikku alkuja tulee turkkina esiin!
   Mitäs nyt teen? Otin kasan ja laitoin kukkapurkkiin,pitäisi kai jakaa jotenkin eri purkkeihin,miten saan säilymään ne ensi kesään ja tuleeko niistä mitään.

   Siinäpä seurantaa ja puuhaa,osaiskohan joku neuvoa enempää??

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   295
   12095
  2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   227
   7687