Koittakaa nyt jo tajuta!

uskokaa jo nyt

Tavalliselle flunssalle ei kukaan ole immuuni. Ympäri vuoden on kymmeniä eri flunssaviruksia liikkeellä eli turha kysellä onko sinun flunssasi "jotakin erityistä jota juuri nyt on liikkeellä". Flunssaan ei ole pikaparannusta. Flunssa on aivan eri tason tauti kuin kunnon influenssa.

Aivan tavallisia flunssan oireita ovat:
- lämpö/kuume (kova kuume on tyypillisempää influenssalle)
- kurkkukipu
- nenän tukkoisuus ja vuotaminen
- yskä, joskus repivä, voi olla kuiva tai räkäinen, kova tai vaimea
- väsymys
- äänen käheys
- lihasten lievä särky (kova särky on tyypillisempää influenssalle)
- lievä päänsärky

Flunssan hoito on lepo, särky/kuumelääke ja nesteytys. Aikuinen ei kuole flunssaan. Yskää aletaan tutkia vasta, jos siihen liittyy hengenahdistus, tulehdusarvonousua ja/tai kova kuume ja yleisvoinnin huonous TAI jos se on lievänä ja kuumeettomana kestänyt aikuisella yli 6vkoa. Kurkkukipu on angiinaa eli bakteerin aiheuttamaa tonsilliittia yleensä vain, jos kurkkukivun lisäksi on kova kuume, ei juurikaan nuhaa eikä yskää ja imusolmukkeet turpoavat.

Antibiootti auttaa vain, jos on selvä flunssan KOMPLIKAATIO jota hoidetaan, esim. keuhkokuume. Keuhkoputkentulehdus ei yleensä ole bakteeritauti vaan oireet johtuvat viruksen aiheuttamasta värekarvalamasta ja limantuotosta. Iso osa "keuhkoputkentulehdespotilaista" kärsii ihan tavallisesti virusflunssasta ja syö mahdollisen antibioottikuurinsa turhaan. JOKA ANTIBIOOTTIKUURI TUHOAA SUOLISTON TERVEEN BAKTEERIKANNAN JOPA VUODEKSI!

Yskänlääkkeet ovat plaseboa, yhtä hyvä teho on lämpimällä teellä.

Älä mene flunssassa töihin tartuttamaan muita. Niistä nenäliinaan ja käytä käsidesiä.

Mene lääkäriin vain, jos kärsit tavallisia oireita voimakkaammasta voinnin huononemisesta. Ne potilaat, jotkas juoksevat pienenkin yskän kanssa arvuuttelemaan onko heillä keuhkoputkentulehdus eivät koskaan ole nähneet millaista on, kun on oikeasti keuhkokuume tai muu oikeasti antibioottia vaativa flunssan komplikaatio.

13

570

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dohd

      Veit sanat suustani!
      Ihmisillä tuntuu olevan jotain niin tajuttomia aivopieruja flunssan suhteen, että oikein hävettää. "Nenä vuotaa!!! Kurkku kipeä!Apua! lääkäriin?? Kuolenko??!!" Ja usein vieläpä ihan täysikasvuisilla henkilöillä.

      Luulisi, että niinkin yleinen tausti olisi jo sen verran tuttua kauraa, ettei joka kerta tarvitsisi käydä läpi samaa paniikkia heti kun flunssa alkaa oireilla. :)

    • kandipaatti

      "mulla vuotaa NENÄ!!! onko nyt jotain liikkeellä?????"

      pahimpia aivopieruja on erityisesti alilämpö. "Onko kuumetta?" "ei, vaan ALILÄMPÖÄ!!!" alilämmöstä puhutaan vain hypotermiapotilaiden kohdalla. Ihmisen ruumiinlämpö voi vaihdella asteen verran vuorokauden aikana terveilläkin, ja alilämpö on yleensä aiheutunut vain tästä vaihtelusta, kuumemittarin kalibraation pienestä virheestä tai siitä, että mittari ei ole ollut kunnolla paikoillaan mitattaessa. Eli suomeksi: alilämpö ei ole minkään muun sairauden kuin hypotermian oire!

    • ei immuuni...

      "tavalliselle flunssalle ei kukaan ole immuuni"...

      Juu, varmaan tavalliselle flunssalle ei kukaan ole immuuni...

      Omalla kohdallani on nyt vaan niin, että mitään noita mainittuja flunssan oireita ei ole ollut reiluun vuoteen. Eli en varmaan ole immuuni, mutta joku estää, ettei ne pöpöt kuitenkaan itsessäni pahemmin jyllää, vaikka ympärillä.

      Toinen juttu on se, että moni lääkärikäynti liittyy varmaan siihen, että tönantaja vaatii sairaslomatodistuksen viimeistään jos 3 päivässä ei olo kohene. Siksipä työpaikoilla näkeekin aivan liian paljon flunssaisia ihmisiä muita tartuttamassa...

      • jjoooo

        Monilla työpaikoilla vaaditaan sairaslomatodistus heti ensimmäisestä poissaolopäivästä.


    • liid

      Riippuu ihan henkilön puolustusjärjestelmän tehokkuudesta/yleiskunnosta ym. kuinka pahasti flunssa oireilee. Itselläni flunssat jäävä usein hyvinkin lieviksi, esim. pelkkää pientä väsymystä, lihasheikkoutta ja lievää kurkkukipua saattaa esiintyä, mutta nuhaa ja kunnon limayskää ei ole ollut moneen vuoteen.
      Kuntoilen kyllä säännöllisesti, mutta syön miten sattuu ja alkoholiakin menee. Luulenpa, että hyvä vastustuskyky on positiivisen elämänsasenteeni ansioita. :3 Never know.

    • fffffffffffffgggggg

      No kyllä se kuule riippuu vähän siitäkin, minkä flunssaviruksen olet kulloinkin saanut. Vaikka olisi mikä Batman-vastustuskyky niin influenssa oireilee rajummin kuin esim. rinovirus.

      NOSTO tälle ketjulle, on täyttä asiaa

    • -Sairastin-

      Aloittaja neuvoo jäämään pois töistä ja menemään lääkäriin. Tämä voi olla mahdotonta, jos ei ole rahaa käydä yksityisellä niin monta kertaa että saa LÄÄKÄRIN sairaslomatodistuksen koko taudin ajalle. Nurmijärvellä ei ainakaan pääse terveyskeskukseen lääkärille flunssan takia. Ennemminkin kannattaa keskittyä siihen ettei pöpö leviä töissä.

      Ja olet oikeassa tuon influenssan suhteen: olen hyväkuntoinen urheileva ja elämäni ensimmäinen influenssa vei minut todella heikkoon kuntoon 5 viikoksi. Pelkäsin oikeasti kuolevani. En yhtään ihmettele miksi heikot ja vanhukset kuolevat influenssaan. Minä - kiitos Nurmijärven kunnan päättäjille - taistelin urhoollisesti viikkoja töissä influenssassa. Työnteostahan ei tullut mitään...

      Normiflunssat kuumeineen menee töissä paljon helpommin.

      • diux

        No huhhuh. Tuohan kuullostaa jo lainvastaiselta toiminnalta pitää työntekijä sairaana töissä..


    • peeloveena

      nosto, ketju on täynnä asiaa

    • täällä tälleen

      Meidän työpaikalla jos on päivänkin sairaana, pitää hakea työterveyshoitajan/lääkärin todistus. Että pakko sinne lekuriin on juosta pelkän kuumeenkin takia, jos ei töihin kykene menemään tai siellä olemaan :I Joskus se ärsyttää, kun itse on ollu todella harvoin kipeänä. Mutta sitten on niitä, jotka on vähän välia sairaslomalla, varsinkin jännästi aina loman jälkeen..
      Tai voihan sitä olla muutenkin pois, mut ei tipu palkkaa siltä päivältä.

    • Senkin..!

      Paskiaiset! Ottaisitte huomioon, että ihmisillä on myös erilainen KIPUKYNNYS.

      • paci esciainen

        Näinhän se oleilee. Meikä kun alvariinsa terve kuin pässi niin jo 0,01 kuume tuntuu tosi pahalta sairaudelta. Ylilämpöön nappaan heti oitistansa parasetamoolikapselin ja vähän Cointreau likööriä. Kuitenkin vain lääkemitallisen.


    • Ei ole flunssaa kun

      oma vastustuskyky on kunnossa!

      ............jatkuu...........testasin itse ensin näiden bakteereiden turvallisuuden ennen kuin uskalsin tehdä testejä ulkopuolisilla henkilöillä!
      Potilastesteissä palaute oli 100%.sti positiivista silloin kun Probiootti-bakteerien käytössä ei oltu tehty virheitä!
      Lisäys 29.12.2012:
      >>>>Sillä rahamäärällä mikä minulta meni aiemmin vuodessa(!) synteettisiin lääkkeisiin, niin v.2008 jälkeen samalla rahamäärällä olen saanut 2,5 vuoden hyötybakteeri-tuotteet ja mm flunssan sairastin viimeksi reilut 4-vuotta sitten!>>>Ja oman immuunipuolustus järjestelmän vahvistaminen tapahtuu 1.L-a, 2.L-b ja 3.Bif hyötybakteereilla:
      http://maitohappobakteeri.omasivu.fi/mhb-maitohappoprobiootti-bakteerit-pahkinankuoressa-vaiheittain-lyhyesti/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      263
      2501
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      91
      1997
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1596
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      157
      1417
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      66
      1258
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1185
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1076
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1074
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1010
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe