Avioehto, joka perustuu rakkauteen

Padrooda

Tässä esimerkki avioehdosta joka sopii romantikoille:

"Me allekirjoittaneet aviopuolisot sovimme, että avioeroa hakeneella osapuolella ei ole avio-oikeutta toistemme yhteiseen omaisuuteen eikä mainitun omaisuuden tuottoon tai sen sijaan tulleeseen omaisuuteen
Tämän lisäksi että avioeroa hakeneella osapuolella ei ole oikeutta toisen perintönä tai lahjana saamaan omaisuuteen tai sen tuottoon.
Jos avioliittomme päätyy toisen puolison kuolemaan, on tämä sopimus mitätön lukuun ottamatta perintönä ja lahjana saatua omaisuutta, joka siirtyy suoraan yhteisille lapsillemme. Jos avioliiton purkautumisen syy on avioero, noudatetaan tämän avioehtosopimuksen ehtoja kokonaisuudessaan.
Tämän avioehtosopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä noudattamaan."

9

471

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mininie

      Mielettömän hyvä idea! Tälläisen kun lyö ukon naaman eteen, ni johan loppuu puheet avioehdoista...

    • huonompi juttu

      Aika huono idea tuo teidän "sopimusmallinne", itse asiassa. Ei tarvitse miettiä kuin sellaista, täysin mahdollista vaihtoehtoa, että puoliso A ryhtyy avioliiton ulkopuoliseen suhteeseen. Teillä on avioehto, jonka mukaan avioeron hakijalla ei ole avio-oikeutta. Niinpä puoliso A, joka on liiton petollinen osapuoli, ei kiirehdi hakemaan avioeroa, vaan nauttii täysin siemauksin kahden tai vieläkin useamman ihmissuhteen riemuista. Jossain vaiheessa uskollinen osapuoli B saa tietää toisen syrjähypyistä - ja loukatuin tuntein päätyy hakemaan avioeroa. Mutta hänelläpä ei olekaan avio-oikeutta, koska olette yhteistuumin niin sopineet. Halutessasi voit miettiä myös vaihtoehtoja, että A osoittautuu väkivaltaiseksi, narsistiseksi, alkoholisoituneeksi... mutta hänen ei tarvitse kuin odotella, että B hakee avioeroa!

      Käytännön kannalta, sopimuksessanne lukee "avioeroa hakeneella osapuolella ei ole avio-oikeutta toistemme yhteiseen omaisuuteen". Se pitää sisällään, että kumpikin omistaa osansa kyseisestä omaisuuserästä. Ja omaan omistukseensa ihminen ei tarvitse avio-oikeutta, hänellä on siihen omistajan oikeus. Joten tarkkuutta kannattaa käyttää. Avio-oikeus voi olla vain toisen osapuolen omistamaan omaisuuteen tai sitten sitä ei ole. "Yhdessä omistettu" tarkoittaa aina, että kumpikin omistaa esim. 50% eli kumpikin omistaa silloin oman osuutensa. Ja siihen on omistajan oikeus, siihen ei tarvita avio-oikeutta.

      Juu, ideana hauska, mutta käytännössä varmaan aika kelvoton paperi tuo teidän.

      • Padrooda

        Kirjoituksessasi käy hyvin ilmi se asenneilmapiiri, joka nykypäivänä vallitsee. Hedonistisella ajatusmallilla rakennettu avioehto ei tue parisuhdeongelmien ratkaisua, saati kestävää avioliittoa. Siksi puolet nykypäivän avioliitoista päättyy eroon. Ihmisten kykenemättömyys kehittää ja parantaa parisuhteitaan itsenäisesti on heikentynyt vuosien saatossa. Avioero koetaan eräänlaisena "ratkaisuna" parisuhdeongelmiin. Pettäminen, oletettu narsismi, päihteet jne. ovat yleisesti hyväksyttyjä syitä avioeroon. Mikä on avioliiton sitouttava elementti nykypäivän yhteiskunnassa? Mielestäni ei mikään, eivät edes lapset. Totuttu avioehtomalli vähentää entisestään avioliiton sitouttavaa vaikutusta. Jos avioehtomalli käännetään sellaiseksi, että siinä määritellään ne asiat jotka eron sattuessa menetät, ollaan oikeilla jäljillä. Ero on aina menetys, vaikka osapuolena olisi alkoholisti tai oletettu narsisti. Siksi myös omaisuuden jaossa pitäisi käyttää menettämisen symboliikkaa saamisen symboliikan sijalla.


    • huonompi juttu

      En ihan pysynyt mukana logiikassasi. Mutta avioehdon kannalta mallisi on huono, koska se mahdollistaa petolliselle osapuolelle ns. kaikki edut. "Saa pettää" eikä edes menetä avio-oikeuttaan, jos "ajaa" toisen hakemaan eroa. Sen toteaminen on realismia. Sinusta mallisi voi tuntua hyvältä, mutta huonon kumppanin sattuessa kohdalle se on varsinainen sudenkuoppa.

      Itse en periaatteessa kannata avioehtoja, esim. omassa liitossa sitä ei ole. Kuitenkin tiedän jo pelkästään tuttavien toilauksia seurattuani, että on tilanteita, joissa avioehto olisi hyvä olla olemassa. Jotkut eivät vaan romantiikannälältään tunnu pystyvän pitämään hommaa hanskassa, vaan yhtäältä avioidutaan petturiksi osoittautuvan seikkailjan kanssa ja toisaalta itse petetään luotettavinta mahdollista puolisoa. Ja sitten maksetaan tai tienataan avioehdon puuttuessa.

      Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että rahaa tai mammonaa ei pitäisi käyttää kiristyskeinona suuntaan tai toiseenkaan. Siksi myöskään ajatuksesi "avioehtomalli käännetään sellaiseksi, että siinä määritellään ne asiat jotka eron sattuessa menetät" ei ole oikeilla jäljillä. Paljon oikeammilla jäljillä ollaan silloin, jos ei ryntäillä avioliittoon heti eikä välttämättä edes vielä parin vuoden tuntemisen jälkeen. Avioliitto on nykypäivänä ensisijaisesti juridinen sopimus, ja sen solmiminen suurimmassa rakkauden huumassa on tyhmää. Rahaa ei todellakaan pitäisi sekoittaa rakkauteen, kuten usein avioehdon puoltajat sanovat, ei myöskään konstina pitää pakolla yhdessä liitto, joka muuten natisee liitoksissaan.

    • sdlkfäslök

      Vaikuttaa jotlisenkin kornilta avioehdolta: pakko rakastaa ja sietää, muuten menee rahat ja tavarat ja saan aloittaa alusta.

      Keskenkasvuisten touhua.

      • djnds

        Kannattaako mennä naimisiin jos ei halua rakastaa ja sietää? Avopari ei tarvi avioehtoa...


      • tietty!
        djnds kirjoitti:

        Kannattaako mennä naimisiin jos ei halua rakastaa ja sietää? Avopari ei tarvi avioehtoa...

        Tottakai kannattaa, jos haluaa yrittää rakastaa ja sietää. Onhan avioliitolla lain edessä erilainen asema kuin avoliitolla. Mutta ihmisiä kun vaan ollaan, saatamme joskus olla toisillemme armottomia. Ja ihmiset myös muuttuvat, ikuisesti ei olla sitä, mitä on joskus oltu. Ja mitä tahansa ei kenenkään ole pakko sietää, edes avioliittoinstituution nimissä.

        Ps. nykyään avoparienkin kannattaa nämä asiat miettiä, kun tuli se avoliittolaki, niin lapsellisille tai pitkään yhdessä olleille pareille voi nämä omaisuusasiatkin erossa tulla eteen. Ei merkittävästi, mutta mahdollisesti.


    • hokkuspokkusvaan

      Edellisten terävienlin huomioiden lisäksi on esittäsi avioehto ilmeisen pätemätön. Eron ja kuoleman osalle voi määrätä ehdon olevan/ei olevan voimassa, mutta muu syiden ja varallisuuslajien räätälöintisi tekee avioehdosta ilmeisen pätemättömän.
      Maistraatti ei ota rekisteröidessä kantaa tekstin pätevyyteen ja yllätys voipi tulla avioliiton päätyttyä alkavassa oikeuskäsittelyssä.

    • Silirimpsis meni...

      Olisikin ihana uskoa noin sinisilmäisesti avioliittoon, mutta mitä teet, jos toinen vaikka alkaa hakkaamaan sinua avioliiton solmimisen jälkeen? Etkö aio hakea eroa vai annatko kaiken hakkaajallesi ilman mitään hakiessasi eroa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      56
      5694
    2. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      61
      2713
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      56
      2409
    4. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      347
      1113
    5. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      57
      1074
    6. Tietääkö kukaan millaisesta perheestä murhaaja on?

      Onko siis rikkaiden lellipentu, joka luulee, että kaikkea saa tehdä, vai köyhien kakara, jolla ei ole mitään vastuuta ku
      Valkeakoski
      28
      1019
    7. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      4
      907
    8. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      803
    9. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      791
    10. Ohimenevältä

      Tilalta tämä alkaa jo vaikuttamaan. Arjen pieni piristys olimme toisillemme.
      Ikävä
      29
      783
    Aihe