Neitokakadut

Marianna36

Minkä kokonen NeitoKakadun häkki pitäisi olla? Paljonko ne maksaa jos ottaa kasvattajalta? Mitä arvioisitte "neitsikan" hoidon vuodessa? 200 vähän päälle ? Pitäiskö Ottaa kaksi samaan aikaan? Jos täytyy, niin olisiko 2 naarasta, parempi kuin 2 koirasta? Tyttäreni on jo pitkään halunnut Neitokakadua, hän on 11 vuotias, ja täyttää juolukuussa 12, onko neitokakadu tarpeeksi helppohoitoinen Nooralle?

7

1033

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ankku_

      Hei,
      neitokakadun häkiksi sopii vähintään esim. pohjapinta-alaltaan 120*60cm, mutta aina sitä parempi, mitä isompi. Tällainen häkki maksaa eläinkaupassa monta sataa euroa, eikä riittävän suuria häkkiä pienemmällä pinnavälillä oikein edes ole, joten parempi rakentaa itse, jolloin selviää jopa alle satasella. Tarvikkeisiin menee alussa reilu satanen vielä päälle. Neitokakadu maksaa kasvattajalla sadan euron molemmin puolin. Sanoisin, että ruokiin menee vuodessa n. 100 euroa, vitamiineihin pari kymppiä. Hoitoon ei sinänsä paljon muuta rahaa mene, UV putki maksaa muutaman kympin. Onnistuu myös sillä tavalla, että ottaa ensin yhden, ja viimeistään puolen vuoden kuluttua toisen.

      Minä sain ensimmäisen oman neitokakadun 11- vuotiaana, ja sama lintu on minulla edelleen (olen nyt 20). Meillä oli ollut jo ennen tätä neitokakaduja, oikeastaan aina, ja olin hyvin kiinnostunut linnuista sekä muistakin eläimistä. Välillä kiinnostus lopahteli ja sitten se taas kasvoi uudestaan, siinä 14-16 vuotiaana en lintujani niin kovin ahkerasti hoitanut kun kaikki muut asiat oli mielessä. Varaudu siis siihen, että vastuu on lopulta sinun. Neitokakadu elää helposti 15-20 vuotta, ellei enemmänkin. Opeta myös Nooralle, että lintua tulee käsitellä hyvin rauhallisesti eikä se välttämättä kesyynny nopeaa, tuon ikäinen voi olla aika kärsimätön. Jos poikasena lintua käsittelee huolimattomasti, voi olla ettei se enää koskaan luota täysin ihmiseen.

    • Marianna36

      Kiitos vastauksesta, Nooralla on pieni pölypunkki allergia, pölystävätkö Neitokakadut paljon? Luonteeltaan Noora hoitaa esim. isovanhempien koirien kävelyttämisen, ja saa siitä pientä taskurahaa. Noora tekee kotitöitä huvikseen joka on " harvinaista" 11. vuotiaalta tytöltä. Onko siitä haittaa, jos talossa on myös kissa ja koira? olemme sopineet Nooran kanssa että jos lintu hankittaisiin, se ei saisi lennellä talossa muiden eläinten läsnä ollessa.Ulko Kissamme ei onneksi oleskele Nooran huoneessa melkein koskaan :)
      Ja onpas sillä linnulla hintaa! Ja en minä mikään loistava rakentaja ole... Entäs tarvitseeko Neitokakadu muunlaisia" leluja "? Ja Noora puhuu " perhos valjaista" Minkä laiset nämä perhosvaljaat on?

    • Ankku_

      Hei,

      neitokakadut ovat ikävä kyllä yksi pahimmista pölyttäjistä. Niistä irtoaa pientä pölyhöyhentä, joka on tyypillistä vain muutamalla papukaijalajille, muunmuassa neitokakaduillaja muille kakaduille. Esim. mustalla paidalla istuskellessa pöly oikeasti näkyy neitokakadun siinä hetken istuskeltua. Ilmanpuhdistin ei ole mikään huono hankinta. Kissan ja koiran kanssa menee kyllä, kunhan ei jätä vahtimatta keskenään eikä pidä yhtäaikaa kissan kanssa vapaana. Kyllä sille neitokakadullekin saa sopivan suuren häkin myös eläinkaupasta tai netistä tilattuna, mutta hintaa sitten tosiaan tulee noin 300-400e. Ei siis ihan mitään halpaa lystiä! Huom. neitokakadujen siipienkärkiväli on 40cm, tämän vuoksi häkin tulee olla kookas, jotta lintu mahtuu siellä edes avaamaan siipensä, vaikkeikään lentämään.

      Perhosvaljaat ovat yksi valjastyyppi. Valjaat eivät ole mitenkään pakolliset saati tarpeelliset linnuilla. Niillä linnun voi viedä ulos, mutta linnut eivät tästä useinkaan nauti, joten en suosittele. Lisäksi linnun on oltava todella kesy ja luottavainen, jotta sille voisi laittaa valjaat.

      Jos haluat jonkin vähemmän pölyttävän linnut, niin esim. munkkiaratti tai kauluskaija voisivat käydä. Jos pienempikin lintu käy, niin undulaatti tai kaijanen ovat hyviä vaihtoehtoja (tietenkin useampi, undulaatteja ja kaijasia olisi hyvä olla 4 tai enemmän).

    • Nooranen

      ...

      • Marianna36

        Voih, Noora...Unohdin että Noorakin käy tietokoneella! Olen pahoillani Noora :(
        Kiitos silti vastauksista :) käykö Undulaatti Neitokakadun sijaan, Noora?


    • töyhtötäti

      Kahden neitokakadun häkin pinta-alan tulee olla vähintään 0,85 m2 ja korkeuden 80 cm, mutta tällöinkin lintujen on päästävä joka päivä lentämään huoneistoon. Neitokakadu on parvilintu, eli niitä on oltava vähintään kaksi. Kaksi koirasta ovat helpompia kuin naaraat, sillä niiden kanssa ei tarvitse murehtia muninnanehkäisystä. Yksi neitokakadu maksaa kasvattajalta hankittuna väristä riippuen yli 100 euroa, useimmiten 150e.

      Neitokakadu ei ole kovin helppohoitoinen, vaikka niiden kanssa ongelmia on vähemmän kuin suurempien lintujen kanssa. Pelkkä siemenravinto ei riitä, eli päivittäin tulee tarjota monipuolista viherruokaa, kalkkia ja tarvittaessa lisävitamiineja ja jodia. Myös mineraalikivi on tarpeen, mutta ei missään nimessä hiekka. Zooplussan nettikaupasta saa kilohinnalta halpoja suuria eriä siemeniä, ja jos perheessä kulutetaan paljon kasviksia, linnut saavat niitä samalla. Kuluja on vaikea arvioida, ja perehtyneitä eläinlääkäreitä on Suomessa vähän, joten eläinlääkärireissuihin on osattava lisätä matkakulut, jos omassa kaupungissa ei ole osaavia. Mahdolliset lääkärikulut ovat aina suuria menoja, mutta niitä on tarkoitus ehkäistä hyvällä huolenpidolla ja ruokinnalla.

      Huomioitava menoerä ovat lintulamput, joista neitokakadut saavat D-vitamiinin tuotantoaan varten tarvittavaa tietynlaista UV-valoa. Ne olisi hyvä vaihtaa puolen vuoden välein, ja niiden kappalehinta ilman kantaa on n. 50 euroa. Omasta kokemuksestani suosittelen miettimään etukäteen myös mahdollisia pintaremontteja, jos asuu vuokralla. Linnut nakertavat mielellään listoja ja tapetteja.

      12-vuotias ei voi olla yksin vastuussa neitokakadujen hoidosta. Harrastajafoorumeilla näkyy välillä nuoria linnunomistajia, jotka eivät suuresta kiinnostuksestaan huolimatta millään pysty tekemään kaikkia oikeita ratkaisuja lintujen ja niiden tarvikkeiden hankkimisen suhteen, joten vanhemman on hyvä liittyä esim. kaijulin foorumille, ja tutustua itse hyvin tarjolla oleviin hoito-ohjeisiin. Jos aikuinen on aktiivisesti mukana ottamassa selvää ja varmistamassa, että lintuja käsitellään oikein, muistetaan ruokkia monipuolisesti, ja lennättää säännöllisesti, voi 12-vuotiaalle hankkia neitokakaduparin. Murrosikäisille tulee helposti muita mielenkiinnon kohteita, ja linnut unohtuvat helposti häkkiin. Harmillisen usein näkeekin 2-vuotiaita neitokakaduja myynnissä seuraavaan kotiin, kun lintuja ei jakseta enää hoitaa, eikä niitä ole osattu ja jaksettu kesyttää.

      Neitokakadut elävät useinkin yli 15-vuotiaksi, joten kannattaa etukäteen miettiä, voivatko linnut jäädä vanhempien luokse silloin, kun lapsi lähtee ehkä opiskelemaan, eikä voi ottaa opiskelija-asuntoon lintuja mukaan.

      • Töyhtötäti

        En ilmeisesti osaa käyttää palstaa, kun en huomannut aiempia vastauksia. Anteeksi toisto! :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      78
      5841
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2526
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      2017
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1775
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1611
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1408
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1317
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1311
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe