Normimitoitukset kylppärissä?

Kohta selkävaivainen

Aloin ihmetellä nykyisen kerrostaloasuntoni kylppärissä lavuaarin ja pöntön korkeutta. Alkoi tuntua, että onko ne mitoitettu kääpiöille.

Talo rakennettu 80-luvun alkupuolella. Kylppärissä lavuaarin yläreunan korkeus lattiasta on 76cm ja vessanpöntön korkeus istumalevyineen vastaavasti 40cm.

Vaikka en olekaan mitenkään hirveän isokokoinen, niin tuntuu, että molemmat on jotenkin alimitoitettuja. Pöntöllä pitää istua lähes polvet korvissa ja naama pitää pestä selkä kaksinkerroin lavuaarin yllä roiskumisen estämiseksi. Asuin pitkään ulkomailla ja siellä mielestäni nuo mitat olivat järkevämmällä tasolla.

Kaipaisin ainakin itselleni ainakin 10 - 20 cm korkeampia tasoja joihin olen tottunut.. Onko mainitut korkeudet Suomessa jotenkin standardisoituja ja saako jostain korkeampia pönttöjä. Lavuaarin kai saa sijoiteltua niin ylös kuin haluaa. Mikä tässä mättää vai onko suomalaiset mitoitukset jotenkin tarkoitettu lapsille/kääpiöille?

27

8511

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pönttö...

      Ennenvanhaan oli ihmiset lyhyempiä. Uudemmissa on allas n 10cm korkeammalla.
      Pönttöjäkin saa kaupasta normaalia korkeampana tai alle korotuspala. Ei näiden kanssa kannata elää ja selkää pilata.

    • kj kj kjn ökjn

      Voi niitä muuttaa. Ihmisen pituus on kasvanut jatkuvasti, varmaan jotain puoli metriä sadassa vuodessa.

      Noin pöntöstä puhuen, suomessa on matalammat pöntöt kuin joissain muissa maissa. Se kun toi ihmisen luontainen ulostusasento on toi kyykkypaska-asento.Noin niinkuin teoriassa ja käytännössä suolen on helpompi tyhjentyä niin. Seisaaltaan harvempi ulostaa... Niisiis, meillä luontaisemman korkouiset, siis matalammat päntöt.

      Pönttöjä olemassa erikorkuisia. Ulkomailla liikkeitä, joissa voi testailla pönttöjä kuivaistumalla niitä, siis eri korkuisia malleja vierekkäin. Suomessa rakennuttaja soittaa jonnekin rautakauppaan ja tilaa niitä pyttyjä, joista saa parhaat alennukset:D

    • _:

      Lavuaarin korkeus n.85cm että pystyy normikokoinen mies munat pesee.

      • ain oppii

        Hyvät herrat! Tosta m:n pesusta kysyn asiallisesti. Kun me naiset käytetään alapään pesuun bideesuihkua pytyn päällä, niin käytättekö te miähet semmosta koskaan? Onko teitillä tosiaan keinona pestä kriittiset ja tärkeät paikat noin, lavuaarin päällä? Kysymykseni on ihan aito.


      • Anonyymi

        Puhut vähän mutta asiaa.


    • 90 cm

      Liian lyhytmunainen joutuu laittamaan altaan pikkasen matalammalle, normikorkeus on se 90cm

      • ihmettelee90

        eikä tuo 90cm sovi yhdellekään kotona olevalle lapsellekaan,

        meillä oli lapset 170 cm, kun 15-16 v kodista lähtivät, nyt kaikki yli 180cm, mutta ei vaimot, eli tuo 90 cm on aina liian korkea,

        lepuutatko siinä käsivarsia, vai miksi reunan korkeus on niin tärkeä olla max koeeudella.


      • 18+1
        ihmettelee90 kirjoitti:

        eikä tuo 90cm sovi yhdellekään kotona olevalle lapsellekaan,

        meillä oli lapset 170 cm, kun 15-16 v kodista lähtivät, nyt kaikki yli 180cm, mutta ei vaimot, eli tuo 90 cm on aina liian korkea,

        lepuutatko siinä käsivarsia, vai miksi reunan korkeus on niin tärkeä olla max koeeudella.

        Laitapa parikymmentä senttiä korkea jakkara jalkojen alle ja sitten alat pesupuuhiin, niin näet miltä se tuntuu! Ei väliä pesetkö hampaita, naamaas tai käsiä,nin aina roiskuu päällesi ja tulee selkä kipeeksi pitemmän päälle.


    • pieni m

      oliskohan ne ennenwanhaan ollu sit tosi pienimunaisia kun ne altaat on ollu niin alhaalla?

      • Pituutta riittää

        Ennenvanhaan olikin tosi riippamunia, munat vaan pestiin suoraan vessan pytyssä, jos pestiin.


    • Munat korkealla

      Pitäisin 80-luvulla rakennettuja kerrostaloja vielä melko nykyaikaisina. Nythän ei puhuta 1800-luvusta vaan 1900-luvun lopusta. Ei siitä ajasta ihmisen koko ole miksikään muuttunut. Onhan se mahdollista, että asunnon ensimmäinen ostaja on ollut pieni ihminen ja varta vasten halunnut sopivat kalusteet huusholliinsa.

      Munien koollakaan ei lavuaarin korkeudella ole merkitystä Enemmänkin jalkojen pituus vaikuttaa siihen minne munat yltävät ja minne ei.

    • muuttunut,,

      On moni muukin asia muuttunut ajan saatossa esim. valuutta.

    • korko%&tuotto

      Niin kyllähän pöntönkorkeusindeksi vaikuttaa nykyisiin valuuttakursseihin. Ja sen kautta tulee sitten inflatsiooni ja Kreikan ongelmat ihan suoraan korreloiden samaan asiaan.. Kun olis osannut valita parikymmentä vuotta takaperin oikean pönttökorkeuden, niin olisimme välttyneet nykyisiltä vakuusrahstoprobleemeilta.

    • 12 14

      joo aika pönttöjä ovat siellä kreikassa olleet

    • 6

      Mielenkiintoista olisi kuulla onko muilla vastaavia korkeuksia aloittajalla.

    • 12 10

      No vanhemmissa taloissa joissa ei ole remontoitu on yleensä korkeudet noin, myös keittiötaso on alempana.

    • asukaskylpijä

      Olenpa joutunut joskus tuollaisen kääpiöille tarkoitetun(?) kylppärin kohtaamaan. Ihan naurettavaa hommaa eikä mitään järkeä tuollaisessa. Jos tosiaan halusi, että kaikki vedenpärskeet ei lennä syliin, vaatteille tai lattialle, niin piti tosiaan olla aivan kaksinkerroin kippurassa lavuaarin yllä pestessään hampaita tai naamaansa..

      Otti todella päähän senkin suunnittelija.

      Olen kuullut joistain oululaisista arkkitehtiharjoittelijoista, jotka todella tekivät typeriä ratkaisuja jossain korpikainuussa.

      Voin kertoa oikeita äärimmäisen typeryyden malliesimerkkejä jos joku haluaa tietää.

      • ...

        Haloo.

        Asia tosin menee niin, että arkkitehti suunnittelee duunin asiakkaan toiveitten mukaisesti. Eri juttu suunnitella kämppä rollaattorilla kulkevalle pygmille kuin kolmimetriselle koripalloilijalle.

        On olemassa ns. standardeja, niitä käytetään vuokra-asunnoissa jne, että on tavallaan yleispätevät mitoitukset. Jotka sitten sopivat vain yleispätevälle ihmiselle. Joita ei oikeastaan edes ole olemassa, on vain laskennallinen keskiarvo.

        Itellä vaimo melkein kolyt senttiä itteä lyhyempi. Remppaa tehty paljonkin. Siinä on aina junailunsa, että joku vessan kaapin peili on on kummallekin sopivalla korkeudella. Tarkoittaa käytännössä, että peili on sitten korkeampi, kuin standardi peilit.

        Sama pytyissäkin. Haloo, suomessa pyttykauppiaat myy istuinrenkaita, että kakarat ei valu pönttöön paskantellessaan. Ja kun ne sitten hyppää sille keskimääräisen ihmisen mukaan mitoitetulle pöntölle, niillä jalat roikkuu ilmassa. Lapsille valmistetaan matalia ja pieniä pönttöjä, jostain syystä aina äänessä olevat lapsiperheet eivät ole vaatineet lapsille sopivia pönttöjä asuntoihinsa, se kun maksaa vähän niitten omaa rahaa :DDDD


    • tätä mieltä.

      mittasin meidän, pönttö oli 42 cm ja se minulle nyt 78v 172, nuorena 176 cm on oikean korkoinen, ei ainakaan yhtään matala.
      Hieman alan ammattilaisena tiedän myös että pönttö ei saa olla yhtään liian korkea, jos ei halua vanhana peräpukamia tai muita ongelmia.

      matalaan pönttöön saa monenlaista korotusta, mutta miten teet sen toisinpäin, siinäpä on miettimistä.

      Pesualtaassa ei tarvi pestä mitenkään reunan korkeudella tai pohjassa,
      minä ainakin laitoin suuren ja komian altaan kun uudistin 10v. takaperin, laitoin sen 75 cm korkeuteen, kukaan, tosiaan kukaan ei ole valittanut.

      Hanan valinnassa kannattaa käyttää järkeä, se ratkaiseen pesualtaan arvon, ei korkeus.

      • peffa ilmassa?

        Voisitko selvittää, "pönttö ei saa olla yhtään liian korkea, jos ei halua vanhana peräpukamia tai muita ongelmia". Minulle ei mitenkään aukea tämä syy-yhteys?


    • hieman ammattilainen

      Peräpukamien ammattilaiselle tiedoksi että siinä pytyllä voi kakatessa käyttää jakkaraa tms alla jos pytty tuntuu liian korkealta

    • Pällinkutka

      Onko sulla siinä jakkarassa reikä, että jotta jätökset menevät pyttyyn, vai kaavitko ne siitä pyttyyn paistinlastallasi?

      • p.ässi

        Se jakkara on jalkojen alla jos pytty on liian korkea. Lapsekin sen tietää.


    • lukutaitohukassa

      pitää osata lukea jotta voi ymmärtää D

    • eric hög

      Jos kerrostalosta ostaa vanhan kämpän, niin ei siinä paljoa voi vaikuttaa mitoituksiin. Täytyy tyytyä niihin asetuksiin mitkä siellä on olemassa. Ihmetyttää kylläkin, että miksi ne kaikki on kääpiökokoisille tarkoitettu vielä nykyäänkin. Epäilen, niinkuin joku jo mainitsikin, että rakentajat käyttävät vanhoja ja typerien rakennusmestarien mitoittamia vanhanaikaisia mittoja kukatie sen takia, että
      ne ovat halvempia. Todellakin typeryys huipussaan.

    • nuukuutta

      Kyllä niitä moni muuttaa mutta se maksaa. Ei se ole ongelma paitsi jos on nuuka.

    • Anonyymi

      Missä opettaja pesee siinä jätkä kusee! On hyvä mitoitus ohje!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe