MITÄ TEEN TÄMÄN KOIRAN KANSSA!!

hel me

Heti ensi alkuun haluan sanoa sen että jättäkää te näsäviisastelijat ja vittulijat kokonaan lukematta tämä teksti, haluan ASIALLISIA kommentteja ihmistilta jotka osaisivat ehkä neuvoa..

Elikkä omistan mieheni kanssa noin 1- vuotiaan saku nartun. Koira on aivan ihana luonteeltaan, tosi kiltti ja käskytkin oppi hyvin ja tottelee muutenkin ihan hyvin, tietenkin nuoren koiran uhmakkuutta vielä löytyy.

Kaikki on sujunut ihan ok, mutta pari viimekuukautta ollut yhtä "taistelua" nimittäin koira on alkanut tehdä tarpeensa sisälle heti kun jää yksin. Ei tarvi esim. kuin viedä roskapussi, koira on ulostanut olohuoneeseen. Nimen omaan koira ulostaa sisälle, ei niinkään pissaa. Vaikka koiraa olisi käytetty ulkona 5 min aikasemmin mutta heti kun jää yksin tekee tämän lähes joka kerta.

Koiraa käytän ulkona noin 7 kertaa päivän aikana plus sitten myös metsässä kävelyä,uimista lenkkeilyä... koiralla on virikkeittä, mieheni on koko päivä työssä, itse olen maatalouslomittaja. Eli nytkin olen aamulla 2h töissä ja illalla saman verran eli koira ei joudu edes olemaan paljoa yksin. Pentuna kun hankimme sen, oli satunnaisesti lätäköitä lattialla ja kakkaläjiä. Joten ihmetyttää vaan mikä on?

Ja tiedän että koirahan on vielä pentu, ei voi liikaa vaatia mutta tämä on kyllä mielestäni jo jotain aivan liikaa.. Lattiat alkaa mennä pilalle päivittäisestä paskomisesta. koira on myös 2 kertaa ulostanut meidän sänkyyn.

El. lääkäriltäkin kysyin, ei osanut kuulemma sanoa mikä voisi olla.

15

614

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pen_tu

      Jos koiraa käytetään noin usein ulkona, voi olla ettei se ole ikinä edes oppinut kunnolla sisäsiistiksi. Itselläni on samanikäinen koira ja käymme ulkona 3 kertaa päivässä (joskus 4). Toisaalta koirat ovat yksilöitä. Ehkä sinun kannattaisi aloittaa sisäsiisteysopetus siis alusta?

      Onko koiralla muita ongelmia yksinolon kanssa? Meluuako se tai tuhoaako tavaroita? Pitäisikö myös yksinolon opettelu aloittaa alusta? Voisit kokeilla myös dap-haihdutinta. Se rauhoittaa joitain koiria.

    • help me

      Eipä ole oikestaan ollut. Tietääkseni ei melua ja silloin tällöin on sotkenut, lähinnä tavaroita kuljettanut paikasta toiseen mutta ei tuhonnut paikkoja.

      • Pen_tu

        Ei tule oikein muuta mieleen kuin lisää yksinolon opettelua. Mene hetkeksi oven ulkopuolelle ja palaa samantien sisälle. Koira oppii, että palaat aina takaisin eikä se kerkeä tehdä tarpeita sisälle. Voit myös pukea takkia päälle tai laittaa kengät jalkaan ja ottaakin ne samantien pois. Näin koira ei lopulta ala stressata jo lähdön merkeistä.

        Tekeekö koira tarpeet aina olohuoneeseen? Jos tekee, älä päästä sitä olohuoneeseen (sulje ovi/hanki koiraportti). Jos koira tekee aina samaan paikkaan, tähän paikkaan voi laittaa jonkin esteen (esim. joku laatikko tai tuoli).

        Voihan tuo tietysti olla murrosiästä johtuvaa metkuiluakin...


    • 5+7

      Se vähä mitä noita saksmanneja tiedän ja tunnen, niin varsinkin nartut tahtovat olla vähän sellaisia vinkuiitoja ja perskärpäsiä. Haluavat aina olla omistajassaan kiinni. Siksi mietin että kyseessä voisi olla ahdistusta erostanne ja mietin miten itse käyttäisin olosuhteesi hyödyksi. Eli kun olet maatalouslomittaja ja tuntenet monet asiakkaistasi, niin voisitko ajatella että joihinkin paikkoihin joissa käyt, ottaisit koira mukaan työmaalle? Varmaan ehkä harvassa ne jotka haluaisivat koirasi tulevan elikkojensa pariin, mutta voisiko ajatella sellaista että ajaa vaikka auton jonnekin varjoisaan paikkaan ja laittaa koiran pitkään riimuun vaikka vetokoukusta. Tai jonkun varjoisan puun alle. Kävisit siinä aluksi jonkun kerran moikkaamassa koissua työn välissä ja jatkaisit taas. Näin koira pääsisi näkemään mitä sinä teet sillä aikaa kun olet poissa. Nyt sillä taitaa olla vähän hätä laumansa puolesta. Siihen viittaisi nuo protestipaskat sängyllänne.

      Myöhemmin tai niiden paikkojen osalta jonne ei voi viedä, niin lähtiessä vain kertoilet että nyt on kyseessä paikka jonne ei koirilla ole asiaa, mutta tulet kuitenkin takaisin, sekä rapsutat vähän kuonolle ja poistut takavasemmalle. Alkuun niinä päivinä varmaan on shitit lattialla kun ei pääse mukaan mutta luulisin että voisi tasaantua ajan kanssa. Jätätkö muuten lähteissäsi telkkarin tai radion päälle hiljaiselle volyymille? Joku klassista soittava kanava saattaisi olla paras rauhoittaja.

    • nro nro

      Käytösongelma on kyseessä, ei lääketieteellinen. 1-vuotiasta ei enää sanota pennuksi. Oletteko niin paljon koiran kanssa, että sille on kehittynyt riippuvuus sinusta? Käyppäs PeVi-kouluttajan luona testeissä, rupeaa löytymään avaimet tuollaisen käytöksen poiskitkemiseen. Koiran mukanapitämisellä tietysti voi kiertää ongelman, mutta ei se mihinkään häviä.

    • help lme

      kiitos vastauksistanne :))

      Luulen kans että koiralla on jokin lainen riippuvuus minua kohtaan, olen ollut sen kanssa niin tiiviisti siitä lähtien kun otimme sen, koira ei ala kuitenkaan uikuttamaan kun lähden eikä anna ns. mitään "eroahdistuksen" merkkejä. Kyselin naapurilta että pitääkö koira mitään meteliä täällä pois ollessamme, ei kuulemma pidä (eivät ole ainakaan kuulleet) .Meilä on aikasemmin ollut labbis uors , samalla tyylillä koulutettu kuin tämä kakara mutta ei ole ollut mitään samanlaisia ongelmia. Luulen että ei tule onnistumaan varmaan tuon tytön vieminen työpaikoille, monilla työpaikoilla on eisim. hirvi- ja karhukoiria ulkona häkeissä ja nehän räksyttää ja sittenkun veisin tuon sinne vielä niin ei hyvä, ideana muuten voisi varmasti toimia. Kylähän itse voisin aloittaakki nuo harjoitukset ihan alusta, pelkään vaan ettei mieheni kärsivällisyys riitä enään.

      • Pen_tu

        Kannattaa varmaankin aloittaa siitä, että kotona ollessanne ette huomioi koiraa aina, kun se vaatii huomiota. Ihminen siis päättää, milloin silitellään ja milloin leikitään milloin leikki loppuu. Jos koiran kanssa touhutaan koko ajan, se voi oppia, että kun ihmiset ovat kotona on kivaa ja kun he ovat poissa, on tylsää. Voit myös jättää koiralle jonkin erikoisherkun lähtiessäsi pois (esim. possunkorva tai pakastimessa jäädytetty kongi, jossa on maksalaatikkoa tms). Herkun pitää olla sellainen, että koira saa sen vain silloin, kun se jää yksin. Näin yksinolo yhdistyy miellyttävään asiaan. Voit myös piilottaa makupaloja ympäri asuntoa.

        Älkää myöskään päästäkö koiraa aina samaan huoneeseen kanssanne. Voit piipahtaa eri huoneessa ja sulkea oven ja kohta taas avata sen. Kun koira oppii olemaan ilman sinua vähän aikaa, aikaa voi pidentää: lue vaikka kirjaa tai ole koneella koiran ollessa eri huoneessa. Harjoittelu aloitetaan niin, että olette kotona eri huoneessa ja kun tämä sujuu, harjoitukset siirretään ulko-ovelle.


    • help me

      Pen_tu

      Kiitos paljon vinkeistä :)

    • oisko apua

      Kuinka käyttäännyt itse, kun tulet sisään ja huomaat että on paskaläjä lattialla? Onko sinulla jokin tietty reagointitapa, jonka koira ehkä tulkitsee väärin? Luulee että on hyvä ja palkittava asia tuo kakka.

      Entä jos aloittaisit sillä, että käyt oven takana. Jos takaisin tulleessa ei ole kakkaa, niin palkitset. Jos on, niin niin sitten ei palkintoa, ehkä jopa välinpitämättömyyttä jonkin aikaa. Jos tätä toistaisi oikein usein (vaikka kuuriluontoisesti monta kertaa esim viikonlopun aikana) niin voisi auttaa.

      • Pen_tu

        Toisaalta; ymmärtääkö koira, että välinpitämättömyys liittyy kakkaan, jonka se on mahdollisesti tehnyt jo tunteja aiemmin? Samoin yhdistääkö se saamansa palkinnon siihen, että lattialla ei ole mitään? Koira pitäisi palkita/rankaista sitä samalla hetkellä, kun palkittava/rankaistava asia tapahtuu. Jos palkitset koiran, kun tulet kotiin, se yhdistää makupalan/silittelyt siihen, että palaat kotiin. Ihmisen palaaminen kotiin on siis erikoisen kiva juttu, koska saa palkinnon, vaikka sillä ei pitäisi olla väliä onko ihminen kotona vai poissa.

        Itse suosittelen välinpitämättömyyttä ainakin 15 minuuttia ennen lähdön ja sen jälkeen, kun ihminen palaa kotiin (ei ole väliä, onko lattialla mitään). Näin koira oppii, että ei ole mitään syytä alkaa häslätä kummassakaan tilanteessa, koska siitä ei ole mitään hyötyä. Mahdolliset jätökset kannattaa siivota eleettömästi, koiran voi viedä vaikka eri huoneeseen.


    • 1+1

      Meillä loppui ulostaminen kun koira alkoi sisällä ollessaan viettämään aikaa rajatussa ympäristössä portin takana . Sillä oli siellä peti ja vesikuppi ja leluja ...tilassa ei ollut huonekaluja eikä mitään muuta "ylimääräistä" . Koira mielsi tämän paikan omaksi nukkumapaikakseen eikä sinne halunnut ulostaa . Muutaman kuukauden päästä alettiin kokeilemaan uudelleen koko asunnon käyttöä ja kas kummaa entisestä sisään paskovasta perskärpäsestä oli kuoriutunut sisäsiisti ja itsenäinen nuori neiti ! :)

    • bhrtby

      Oletko varma, ettei alapäässä ole kipuja. Ihminen harvoin näkee koiransa terveysongelmia ja niin mielellään säästä nekin rahat omiin menoihinsa.

    • _2_

      Koirasi ei osaa olla yksin, se taitaa juosta aina kannoillasi eikä käsitä äkillistä katoamistasi. Etsi tietoa eroahdistuksesta.

    • chilla856

      Hmm..
      Totta...Eroahdistus on hyvinkin syynä tuohon ihailtavan raivostuttavaan käytökseen joka meillä johti häkki kokeiluun ja nykyään koira on ovet auki suuressa häkissä eikä tee ulosteita enää sisälle...tosin rankin vaihen oli siivota se häkki, vaikkakin oli mukavempi kuin siivota muualta asunnosta...vieläkään ei ole eroahdistus kokonaan hellittänyt mutta kärsivällisyys kehiin vaan ja anna koiralle aikaa..Kyllä se kummasti vaan oppii että tulet takaisin :)

    • koiraoppilas

      Kuulostaa lieviltä stressinoireilta. 7 kertaa päivässä ulkoilutuskin voi laukaista koirassa stressin.

      Kannattaa tehdä päiväohjelma jokaiselle viikonpäivälle, ja noudattaa noita rutiineja mahdollisimman tarkasti. Koiralla tulisi olla myös ainakin 2 päivää viikossa lepoa, jolloin ei tehdä mitään muuta kuin pissalenkit, nekin vähärasitteisina. Näinä kahtena päivänä kannattaa myös olla huomioimatta koiraa liikaa, jotta se kykenisi rauhoittumaan ja lepäämään. Näin sille luodaan myös turvallisuuden tunne kodin sisällä.

      Jos koiraa virikkeistetään, se tehdään laji - ja rotutyypillisellä tavalla. Voit ostaa sille aktivointileluja, jotta se pääsee käyttämään nenäänsä ja aivojaan. Myös puruluita kannattaa antaa, sillä pureskelu ja kaluaminen lievittää stressiä. D.A.Ppia joku jo ehdottikin, joten siitäkään ei ole haittaa.

      Pitkät lenkit, uimiset, koirapuistoilut, pallon/ fisbeenheitot jne kannattaa tehdä aina erikseen, ei samana päivänä. Koiran stressitaso voi kohota todella korkealle jos päivittäin on hurja määrä riehumista.

      Tarkista myös nukkuuko koirasi tarpeeksi päivässä. koiran unentarve vaihtelee n 14 - 18 h vuorokaudessa, pennuilla ja nuorilla koirilla tarve on huomattava, jotta opittuja asioita voi levon aikana käsitellä. Jos koira on stressaantunut, se tuskin pystyy nukkumaan tarpeeksi, tämä esiintyy mm. seurailemalla omistajia, elleivät he itse ole paikoillaan (esim. television ääressä), tarkkailemalla ulkona tapahtuvia asioita liian tiiviisti, jahtaamalla häntäänsä, touhottamalla ja olemalla levoton, haukkumalla naapureille tai ulkona liikkuville ihmisille ja eläimille. Ulostamisongelmat ovat myös hyvin yleisiä.

      Koettakaa tehdä rutiinit yhteiseloonne. Vähentäkää ulkoilukäyntejä ja pitäkää pari kertaa viikossa lepopäiviä ja pari kertaa liikunnallisia hetkiä. Liikunnan jälkeen koiran tulisi rauhoittua, ei jatkaa höseltämistä.
      Yksinoloharjoittelua kannattaa ehdottomasti lisätä, 2 h yksin voi kylmiltään olla jo liikaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5369
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4785
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3036
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1804
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1767
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      110
      1744
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1653
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1581
    Aihe