Koska lapsesi söi ensimmäisen kerran karkkia?

Emmin äiti

Hei! Olen 2v1kk vanhan tytön äiti ja ainakaan vielä lapsi ei ole saanut maistaa mitään "herkkuja" lukuunottamatta jäätelöä. Ei siis keksejä, pullaa, piirakkaa, mehua, limsaa, karkkia, suklaata yms. Ei olla myöskään tarjottu pizzaa, hampurilaisia, hotdogeja, lihapiirakoita ym. rasvaisia ruokia.

Kun vauva syntyi, päätin, että lapsi saa tutustua herkkujen maailmaan vasta kun menee kouluun. Nyt on alkanut epäilyttää, onko tällainen totaalikieltäytyminen sittenkään hyväksi lapselle?

Olisi kiva tietää, milloin muiden lapset ovat saaneet karkkia ensimmäisen kerran? Kokemuksia eritoten niiltä joiden lapsi on pidättäytynyt karkista kouluiän tuntumaan olisi hyvä tietää.

Kiitos :)

4

191

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äökhtum

      No itsellä esikoinen on vasta 10kk mutta aion pitää hänet erossa näistä turhan päiväisistä herkuista, joita siis on karkit, limpparit, keksit, pullat... Ja myös roskaruoka. Miksi opettaa lapselle keinotekoista makeaa, kun luonto on täynnä herkullisia marjoja ja hedelmiä. En siis meinaa, että meillä syödään vain tuoretta eikä mitään lisäainejuttuja. Toki yritän välttää, mutta ei sitä pakoon pääse. Aion opettaa häne tkotiruoalle, herkut voivat ihan hyvin olla pelkkä jäätelö silloin tällöin, myös itsetehdyt rahkat ja smoothiet ajavat saman asian :)

      En voi tietenkään loputtomiin nöitä kieltää, tuleehan jossain vaiheessa vastaan kavereiden synttäreitä joissa siis varmasti on herkkuja, enkä tietenkään kiellä häntä niitä syömästä. Samoin, sitten myöhemmin (alle kouluikäisenä kuitenkin), jos vierailulla ollaan ja joku ehtii jo tarjoamaan jotain hyvää lapselle, annan syödä. Parastahan se olisi, että lapsi ei koskaan tulisi hirveänä pitämään turhista herkuista.

      Tunnen 30 vuotiaan miehe, joka ei tykkää ollenkaan mistään makeasta, ei karkkia, limpparia, pullaa.. ei mitään. Hänen äitinsä opetti joskus lapsena siihen, että rusinat ovat karkkia ;D

      ELi jos lapsen varta vasten opettaa karkeille, että karkkipäivä on silloin ja silloin sitä syödään, hän kuvittelee että niin mennään. ja vaatii sitä.

      En minä ainakaan usko että siitä mitään vahinkoa syntyy jos ei ennen kouluikää mitään tuollaista tarjoa.

    • ----------

      Minä ajattelin myös noin aikoinani, kun esikoiseni syntyi. Aika pitkään se onnistuikin, mutta ei todellakaan kouluikään asti, koska lapsen kasvaessa alkaa niitä herkkuja tippua muualtakin kuin vain kotoa ja lapsi oppii, että muilla on jotain hyvää, mitä ei itse saa. Minusta tuo totaalikieltäytyminen on todella hieno asia niin pitkään kun se järkevästi onnistuu, eli siihen asti, kun lapsi alkaa todella haluta herkkuja. Sen jälkeen on vähän epäilyttävää, että onko se lapselle hyväksi, että hänestä tehdään niin erilainen verrattuna kavereihin ja muihin. Ei se lapsi kuole siihen, että saa vaikka karkkia silloin kun joku sitä tarjoaa (mitään säännöllisiä karkkipäiviähän ei silti tarvitse pitää), mutta enemmän varmaan kärsii siitä, kun ei koskaan saa mitään, vaikka muut saavat.

      Seuraavien lasten kohdalla totaalikieltäminen onkin sitten vaikeampaa, kun ne isommat syövät herkkuja, jolloin nuorinkin haluaa.

    • joppasjoo

      Se tuli mieleen, että niin kuin monet muutkin asiat, karkista saattaa tulla se kielletty hedelmä, varsinkin jos se on täysin kiellettyä. Eli siis silloin esim, jos ollaan kylässä ja muut mässäävät herkuilla ja lapsikin haluaa mutta ei saa kuin porkkanaa. Houkutus kasvaa ajan myötä..

    • Mummi-2005

      Tyttärelläni on 6- ja 2-vuotiaat lapset. 6-vuotias taisi saada ensimmäisen karkkinsa keväällä erään kaupan avajaisissa.Hän kysyi minulta, saako hän ottaa karkin, minkä kaupan täti tarjosi, ja annoin luvan. Ei siinä mitään kummallisempaa reaktiota syntynyt.
      Aiemmin hän on saanut ihan peruskeksejä (Marie) ja rusinoita. Erilaisilla rahkoilla ollaan herkuteltu ja jäätelöllä. Suklaata (ei edes jäätelössä) hän ei ole syönyt. Sama linja on 2-vuotiaalla.

      Heidän karkittomuuttaan on helpottanut se, että lapset ovat kotihoidossa, ja koska vanhemmatkaan eivät syö lasten nähden karkkeja, eivät lapsetkaan tiedä niitä kinuta.
      Limsaa ei ole kumpikaan juonut koskaan. Vanhemmalle riitti 3-4-vuotiaaksi vierailullakin maito (tai vesi), mutta nyt on pillimehuja ostettu joskus kotiinkin, ja pienempikin on niitä juonut.

      Jos muiden lasten synttäreillä on ollut karkkeja tarjolla, lapset ovat tiedustelleet mitä ne ovat ja miltä ne maistuvat, äitinsä on vastannut, ettei hän itse ainakaan tyykkää niistä. Niinpä lapsetkaan eivät ole nitä ruikuttaneet.

      Vanhemman (ja ainoan) lapsen kanssa on tietysti aina helpompaa pitkittää karkittomuutta, mutta yllättävän helppoa se on ollut.

      Minusta on fiksua olla antamatta makeisia ja muita herkkuja pienille, jotka eivät niistä ymmärrä mitään, eivätkä siis tiedä niiden olemassaolostakaan, ennen kuin tottuvat saamaan niitä.

      Tämä tyttärenikin taisi olla 3-4 -vuotias, kun minun mummoni sai (salaa) annettua hänelle karkin suuhunsa.

      Jatka vain "Emmin äiti" rauhassa samalla linjalla. Kyllä lapsesi ennättää herkkuja syödä ihan tarpeeksi elämänsä aikana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 126
      3269
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      91
      3001
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2278
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      25
      1796
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1539
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1504
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1447
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1407
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1345
    Aihe