Miksi TV-tekstitys ei toimi nykyään

ihmettelen?

Jo useamman vuoden on ongelmana ollut se että tekstitys jää aina välillä pois. On todella kiva katsoa vaikkapa ranskalaista ohjelmaa, kun vähän väliä tekstitys puuttuu ja miettii että mitähän tuossa taas mahdettiin sanoa. Tämä ongelma on siis televisioriippumaton ja toistuu eri televisioiden kanssa, eri kanavilla, kaapeli- tai antenniverkossa ja niin Turussa kuin vaikkapa Vaasassa. Siis huonontunutta tv-katselua teknisen kehityksen myötä.

Nyt aivan lähipäivinä on tullut taas uusi huononnus. Jostain syystä ainakin YLE:n ja MTV3:n kanavilla tekstityksistä jää rivien lopulta pari kolme kirjainta pois. Onko tämä taas joku uusi päivitys joka huonontaa TV:n katselua? Sama ongelma oli jossain vaiheessa MusicTV:ssä, joka jostain syystä jätti ä:än pois äiti-sanan edestä siis TV:ssä äiti oli iti. No en tiedä saatiinko tämä muutama vuosi sitten ilmaantunut bugi korjattua kanavalta, kun en ole jaksanut tarkistaa asiaa.

On kummaa että kun tekniikka kehittyy niin TV:n katselunautinto huononee. Luulisi olevan helppoa saada tekstitykset toimimaan ja näkymään ajallaan,

14

4357

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ndgnfgnfgnfgn

      Täällä Riihimäki-Lahti alueella toimii Ylen MTV3 tekstitys täysin moitteetta,ei viiveitä,ei tekstin puuttumista ,mistähän nämä jutut oikein lähtee liikkeelle,juuri Ylen ja maikkarin sekä nelosen subin tekstit pelaa kuin unelma,.Mtv maksukanavissa voi joskus olla viivettä tms takeltelua mutta senkin saa korjattua itse kun boxista pistää uudelleen DVB text Fin päälle( painaa vain ok sen kohdalla) vaikka se oliskin jo päällä ts pieni "heräte",nopea toimenpide kerran pari viikossa tämän saattaa joutua tekemään

    • ttppii

      Eikä Tampereellakaan ole vuosiin ollut mitään ongelmia.
      Ja siitä rivien luppujen poisjäämisestä: Ei kai vain ole vahingossa tullut väärä kuvakoko päälle ja käyttöön tullut jokin moodi joka leikkaa osan kuvasta pois ja olet niin sokea, että et huomaa sitä kuin tekstityksistä.

    • tarkoitatko nyt perus MTV3:a vai maksukanavia? MTV3:ssa teksti on poltettu kuvaan, eikä se voi siitä mihinkään vastaanottopäässä kadota. Ainoastaan kuvasuhdeasetuksissa oleva vika voi estää osan tekstiä näkymästä. MTV3:n maksukanavat ainakin osin käyttävät DVB-tekstitystä ja niissä voi silloin olla samoja ongelmia kuin Ylen kanavissa, jos vastaanotin ei toimi kunnolla.

      • tekstityksestä ...

        Tarkennusta okaron viestiin sen verran että MTV3:n maksukanavissa on tosiaan DVB-tekstitys (ei lainkaan tekstitv-tekstitystä rinnalla toisinkuin Ylellä joka käyttää molempia tekstitystapoja rinnakkain, tämä siksi että toimisivat myös vanhoissa satelliittibokseissakin), ainoa poikkeus Maikkarin maksukanaviin on MTV3 Max jossa tekstit on poltettu kuvaan kiinni. Kaikissa muissa MTV3 maksukanavissa on irtotekstit DVB-tekstityksellä.

        Mitä sitten tulee perusmaikkariin niin Maikkarissa tosiaan poltetaan ULKOMAISTEN ohjelmien kohdalla tekstit kuvaan kiinni mutta.....nykyään Maikkari laittaa lain vaatimuksesta suomalaisiinkin ohjelmiin tekstit, ja sitä varten perusmaikkarikin käyttää DVB-tekstitystä, tarkemmin tietoa tässä:

        http://www.digilelut.fi/2011/07/mtv3-aloitti-kotimaisten-ohjelmien-tekstityksen/

        Nelosellakin on velvollisuus tekstittää kotimaisia ohjelmia, sitä en tiedä millä menetelmällä se sen tekee koskapa Nelosen kohdalla ei ole tekstitysvalintaa, sen sijaan on äänivalinta tullut uutuutena (vaihtoehtoina Suomi ja Hollanti).

        Mitä tulee DVB-tekstitysten toimivuuteen, luulen että se johtuu ajastusongelmasta, eli sinänsä boksi osaa näyttää tekstit mutta joskus ajastuksen kanssa voi olla ongelma ja siksi joku tekstirivi voi jäädä näkymättä. Huomasin tämän mm. katsoessani erästä ohjelmaa suorasta lähetyksestä tavallisella digiboksilla ja myöhemmin samasta lähetyksestä tehdystä tallenteesta, tallenteessa KAIKKI tekstirivit näkyi oikein joskin tekstit ei aina tule kerralla vaan ensin ylempi rivi ja sitten vasta alempi rivi, mutta suorasta lähetyksestä jokunen rivi saattoi puuttua. Ilmeisesti boksi ei osaa näyttää suorana tekstejä oikein jos kaksirivisessä tekstityksessä molemmat rivit ei tule samaan aikaan.
        Ja suoralla lähetyksellä en tarkoita mitään live-lähetystä (esim. urheilujuttua tai konserttia tahi uutisia) vaan tarkoitan mitä tahansa lähetystä jota katsotaan silloin kun se lähetetään vastakohtana boksiin tallennetulle ohjelmalle jota katsotaan sitten kun jaksetaan.


    • ndgngndgndngdn

      tosiaan ihmeen hyvin noi ylen tekstitykset pelaa vaikka eivät ole poltettuja kuvaan ei mitään häikkää,ei kyllä ole valittamista täällä päin riihimäki-lahti katselu-alueella,hyvä yle

    • ei ongelmia

      Luulin aluksi, että luen jotain 5 vuotta vanhaa keskustelunavausta...

      Käypä tv-kaupassa testaamassa, että onko vikaa sielläkin telkkareissa. Jos vika on lähetyksessä, se olisi jokaisessa telkkarissa siellä. Katso etukäteen tv-ohjelmatiedoista, että tulee ohjelmaa, jossa on YLE:n kanavalla tekstitystä.

      • ap---

        Kyse on uusimmista Samsungin, LG:n ja Sonyn LED-televisioista. Sama ongelma sekä Vaasassa että Turussa, katsoi sitten antenni- tai kaapeliverkon kautta. Telkuista tämä ei johdu. Kyseessä siis eri televisiot.


    • en huomannu ongelmaa

      En ole itse huomannut Ylellä tai muilla kanavilla tuollaista että jäisi mitään pois rivien lopusta. Joku TV Viisi nyt on poikkeus mutta siellä sählätään muutenkin kaikissa asioissa niin paljon mm. kuvasuhteidenkin kanssa ettei ole ihme että jostain Aarteenmetsästäjistä jäisi osa rivin lopusta pois. TV Viidellä ne nyt ei vaan osaa hommiaan (lisäksi käyttävät mustaa pohjaa valkoisen tekstin taustalla, ei sellanen ole nykypäivää kun teksteihin saa mustat ääriviivatkin jolloin mustaa pohjaa ei tarvita!!).

      Itselläni on kuvasuhteet oikein ja boksi ohjaa telkkarin kuvasuhdetta tv-lähetyksen mukaan, eli vaihtaa 4:3 suhteelle silloin kun lähetettävä ohjelma on 4:3 ja 16:9 suhteelle silloin kun tv-ohjelma on 16:9. Mä katson kaiken boksin kautta koska mulla on myös maksukanavia enkä sen takia viitsi turhaan vekslata että "tän ohjelman katson telkkarin omalla virittimellä ja tän sitten boksin kautta". Telkkarissa kun mulla ei ole korttimodulia, paikka sille kyllä on.

      • lkjlkjl

        "lisäksi käyttävät mustaa pohjaa valkoisen tekstin taustalla"
        En sanoisi tuota mustaksi pohjaksi. Tuo on tumma läpinäkyvä taustabanneri. En ole maksukanavatilaaja, mutta viimeksi kun bongasin, Viasatin (eli TV1000) elokuvakanavat käyttivät teksti-tv-graafista tekstitystä, joissa tosiaan oli mustat pohjat. Todella rujoa oli tuo. Maksukanavaksi.


      • en huomannu ongelmaa
        lkjlkjl kirjoitti:

        "lisäksi käyttävät mustaa pohjaa valkoisen tekstin taustalla"
        En sanoisi tuota mustaksi pohjaksi. Tuo on tumma läpinäkyvä taustabanneri. En ole maksukanavatilaaja, mutta viimeksi kun bongasin, Viasatin (eli TV1000) elokuvakanavat käyttivät teksti-tv-graafista tekstitystä, joissa tosiaan oli mustat pohjat. Todella rujoa oli tuo. Maksukanavaksi.

        Okei joo, eihän se tosiaan kokonaan musta ole vaan mustahko transparentti (=läpinäkyvä) tausta. Mutta jokatapauksessa ei kuulu nykyaikaan tuollainen, on lähes samanlaista kuin puhtaasti tekstitv-tekstityksissä käytettävä opaakki (=läpinäkymätön) musta pohja.

        Olen samaa mieltä kanssasi tuosta Viasatin TV1000 kanavien käyttämästä systeemistä, ei sovi kyllä maksukanavalle varsinkaan nykyaikana. Aikoinaan oli kyllä Filmnetillä ja sittemmin Canal kanavilla samanlainen mustapohjainen tekstitv-tekstitys silloin kun kanavat oli vielä analogisia satelliitissa. Kumma kyllä kun siirryttiin digiaikaan satelliitissa, niin vaikka Canal kanavat käytti edelleenkin (ja käyttävät muuten yhä tänäkin päivänä) tekstitv-tekstitystä mutta se karmea musta pohja olikin hävinnyt. Miksihän noin? Miten analoginen lähetystapa eroaa digitaalisesta silloin kun puhutaan tekstitv-tekstityksestä ja siitä että onko tekstityksessä musta pohja? Vai olisiko ero vain siinä että se ensimmäinen Canal Digitalin vastaanottoon tarkoitettu satelliittidigiboksi (Philips/Nokia/Grundig) oli jotenkin kehittyneempi tekstityksen osalta kuin vanhat analogiset PAL/MultiMAC-vastaanottimet.

        Vielä jauhan kun kerran vauhtiin pääsin, niin tuosta teksityksestä että jos olette tilanneet antenniverkossa Disney Channel-kanavan niin olette ehkä huomanneet että jostain kumman syystä polttavat tuon kanavan tekstitv-tekstityksen suoraan kuvaan kiinni, joko Plustv:llä tai Digitalla JA tuossa tekstityksessä on samanlainen tumma/musta pohja, transparentti kyllä mutta silti. Satelliitin kautta kun katsoo Disney Channel-kanavaa niin mustaa/tummaa pohjaa ei ole, vaan teksti näkyy suoraan kuvan päällä. Miksi asiat ei onnistu antenniverkossa yhtä hyvin?


    • Anonyymi

      Minulla teksti on oikeassa laidassa näkyy vain osaksi 1,AVA , 5 ja muutamassa muussa kanavassa.

    • Anonyymi

      Taitaa olla androidien ongelmia, Panasonicin omassa käyttiksessä ei mitään ongelmaa.

    • Anonyymi

      Meillä on 'Smsung' TV-ssä ihmeellinen ongelma, kauniissa ja rohkeissa jättää aika paljon suomennoksia pois, siis monen näyttelijän repliikit peräkkäin.
      Missähän vika?

    • Anonyymi

      Huomannut ettei tosiaan toimi läheskään aina vaikka ilmoitettaisiin että, ohjelmaan löytyy tekstitys, teksti-tv:n sivulla 777 tms. Kun sivulle menee tekstitys ei "lähde käyntiin".

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      195
      4564
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      255
      2582
    3. 133
      1687
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1381
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      202
      1273
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1126
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1104
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    9. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe