Perintöä 200 000 euroa, mitä tekisi?

hälmistynyt

Hei

Mistä kannattaa aloittaa?

Oman pankin sijoitusneuvoja jo kerkesi parissa tunnissa saada mun ja miehen päät sekaisin, sijoitustuottokoria tarjosi osalle rahalle, samalle summalla saisi vuodeksi paremmalla korolla pitkäaikaisen määräaikaisen talletuksen. Ja sitten pieni summa puoleksi vuodeksi..

Nämä on sellaisia rahoja joita olisi sitten eläkkeellä parempi käyttää pienen eläkkeen lisänä, miehellä siis 10 vuotta eläkkeelle, mulla tuplasti tuo aika. Ehkä muutama kymppitonni saattaisi vuoden parin päästä laittaa talon kattoon kiinni, ehkä ikkunatkin uusia. Mutta siis niin matalalla riskillä kuin mahdollista.

Eikös noi määräaikaiset ole niitä riskittömiä jos jakaa vaikka kahteen pankkiin, niin että se turvahan on aina pankkikohtainen. (huomaatteko, en hallitse edes sanasto että niin alkeissa ollaan)

Neuvojan mukaan ei hänen pankki kaadu joten ei tarvetta laittaa toiseen pankkiin, siinä pikkasen korvassa kävi mulla surinaa.. et ei kai se nyt noin sano, onhan näitä kaatunut ja maailman tilanne aika epävarman oloista kuitenkin kun on toi kreikkakin kriisissä eihän siitä tiedä mihin menee.

Olen näitä juttuja googlaillut, mutta tuntuu että sijoittamisessa jo tuo kieli on vierasta, onko olemassa jotakin sijoittajan sanakirjaa? Mistä sen löytää?

Onko hyväksi havaittuja kirjoja tai linkkejä?

Kovin olen hämilläni, epätietoinen ja silti haluaisin ettei inflaatio syö noita vanhuuden ajaksi ajateltuja rahoja...

Kiitos kaikille jotka jotakin vastaatte!

17

2081

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Taustatyö ensin

      Tässä taloustilanteessa tuottavan sijoituskohteen valinta on epätoivoinen juttu. Inflaation päihittäminen ilman riskiä ei näytä onnistuvan suurilta eläkeyhtiöiltäkään ja ne sentäs panostavat hommaan kaikkensa.

      Eli avainsananne on pääomaturva ja yhteistyökumppanit vakavaraisiksi todetut pankit. Määräaikainen talletus on juuri nyt hyvä väline, siitä kannattaa pyytää pankeilta henkilökohtaisia tarjouksia. Koron määrään vaikuttaa summa, talletusaika ja pankin into saada teidät asiakkaaksi.

      Ennen sen kummempia sijoituksia on aikaa perehtyä aiheeseen. Googlettamalla löytää yleistä tietoa ja pörssisäätiön sivustolla on sanasto. Rahasto, joukkolaina, indeksilaina, indeksirahasto, talletus, näitähän piisaa. Tutkikaa monenlaisten toimintaperiaatteet ja markkinoiden rauhoituttua valitkaa sellainen, jonka ihan varmasti ymmärrätte.

      Jos ei ole sitä pääomaturvaa, niin aina on mahdollista myös hävitä. Mitä isompaa tuottoa luvataan, sen isompi on riski päätyä tappiolle. Jos jokin näyttää liian hyvältä ollakseen totta, niin siihen älkää koskeko ollenkaan - ahneus tulee aina kalliiksi.

    • hölmistynyt..

      Kiitos vastauksesta ja googletettavista sanoista!

      • Vakuusvaje

        Pitäkää varanne "pääomaturvan" suhteen. Jos sijoitustuote on pääomaturvattu, se yleensä tarkoittaa myös, että tuotto jää hyvin lähelle luvattua minimiä. Noissa virityksissä kaikki edut ovat pankin puolella. Muuten olen suurin piirtein ensimmäisen vastaajan kannalla: hankkikaa tietoa ja toimikaa hitaasti.

        10 - 20 vuoden sijoitusajalla pistäisin pääosan rahoista osakkeisiin suoraan tai indeksirahastoon. Tehän ette sitä tietenkään uskalla tehdä ja epäilette minunkin mielenterveyttäni, kun tällaista uhkapeliä ehdottelen, mutta oma on tappionne. Välttämällä riskin ottamista menetätte luultavasti tuossa ajassa paljon rahaa, sillä riskittömät pitkäaikaiset sijoitukset jäävät säännöllisesti inflaatiosta jälkeen.


    • Perintöpohtija myös

      Ensimmäiseksi kannattaa "sijoittaa" (niin, kulutukseen ostaminen ei sitten ole sijoittamista, vaikka mainostajat tätä sanaa usein käyttävät) johonkin tuoreehkoon sijoituskirjaan. Siitä voi rauhassa opetella keskeiset käsitteet (toki netistä voi tarkistella, mutta syvempi paneutuminen on eri asia).

      Seppo Saario on pitkän linjan sijoituskirjoittajia (esim. Saarion sijoituskirja : miten sijoitan pörssiosakkeisiin / Seppo Saario Helsinki : WSOYpro, 2007), mutta on muitakin. Kirjojen liitteenä on yleensä jonkinlainen sanasto.

      Sijoittajien tapaamisissa kuten sijoitusmessuilla voi hengata, mutta varoa pään menemistä pyörälle. Markkinointitilaisuudet eivät ole päätöksentekopaikkoja. Sijoittajilla on myös yhdistyksiä, kuten Osakesäästäjien keskusliitto, jonka paikallisyhdistykseen voi liittyä. Jäsenmaksulle saa vastinetta yleensä ainakin säännöllisen lehden muodossa.

      Aktiivisen sijoittamisen ohella mahdollista on myös "laiska sijoittaminen", joka ei tarkoita rahojen makuuttamista vaan sijoittamista esim. indeksirahastoon, jossa kulut ovat pienemmät kuin aktiivista sijoittamista harjoittavissa rahastoissa.

    • arvotonko?

      Mä olen vuosikaudet pienellä rahalla ostanut kaikenlaista kivaa keräilytavaraa
      20 vuoden aikana sijoittanut noin 20-30000 yhteensä, katselin tässä noin 100 kalleimmaksi tietäni esineen toteutuneita myyyntihintoja viimeisten 3 kk aikana, vaakuutusta varten ... huokeat 550000 euroa .... alkaa jo vakuuttaminen maksaa .
      Tein vastaavan viime vuonna ja silloin hinta oli 420000 eli ihan kivasti vaikka lama onkin..parhaat on 3 v aikana 10 kertaistuneet, oikeisiin esineisiin sijoittaminen kannattaa, mutta vaatii asiantunremusta ja onnea. Eli arvoesineiden keräily on kivaa mutta niissä on myös suuri riski, mutta ainakin jotain jää käteen vaikka hinnat tippuisi.

    • pepe007

      Näinä päivinä kannattaa sijoittaa lähinnä kultaan ja kultakaivoksiin. Pitemmällä tähtäimellä maatalouteen ja juomaveteen. Öljykin tekee gutaa.

    • agesenta

      Mistäkö kannattaa aloittaa? Peiliin katsomisesta. Kuka minä olen, mitä minä arvostan, mistä minä ymmärrän jotakin.

      Oma juttuni on ollut asuntosijoittaminen, mutta se vaatii aikaa ja paneutumista. Tuo arvoesineiden keräilykin kiinnostaa, samoin kulta, energia-ala ja maatalous. Nämä ovat sellaisia konkreettisia kohteita, joista ymmärrän itse jotakin. Juuri nyt on tosin osakemarkkinoilla niin sekavaa, etten lähtisi lusikkaani siihen soppaan kastamaan, koska en tiedä enkä ymmärrä asiasta tarpeeksi. Joku osaava salkunhoitaja taas tekisi rahoillanne tässäkin markkinatilanteessa sievoisen voiton. Kyselkää ja kilpailuttakaa pankkeja.

    • Pankkkk

      Älkää ainakaan ensimmäiseen tarjoukseen tarttuko.
      Se pankin Pentti tai Pinja ajaa kuitenkin itselleen parempaa palkkiota, joten mieti rauhassa. Kiertele myös muissa pankeissa tutustu myös muihin kuin Suomi24 foorumeihin, kuten esim. KL.

      Pankkitilillä ei kannata rahoja lepuuttaa. Korkoa voi suurelle summalle saada 3-4% jolla just ja just päihittäisi inflaation (3,5%).

      Kannattaa tutustua morningstarin (googleta morningstar) on ainakin tulleet alas.sivuilla noihin pankkien omien rahastojen toimintaan ja kehitykseen. Sieltä saa sen totuuden rahastojen historiasta selville, koska totuutta ei pankissa tietenkään kerrota. Melkein kaikki rahastot

      Ja asuntosijoittaminen kannattaa unohtaa ainakin toistaiseksi. Asuntojen hinnat alkaneet tuleen alemmas ja tulee koko ajan kun pelokkaat sijoittajat alkaa myymään pois.

      Ja varmaan paras neuvo on: Älä luota kenenkään sanaan vaan tarkista kaikki itse ja kun sopimusta oot tekemässä niin lue todella kaikki mitä paperissa on. Säästyt paljolta.

    • Minun vastaukseni

      Eilen lopetin Sampopankin korkorahastot ja otin rahat väliaikaisesti säästötilille, vaikka virkailija kuinka yritti keplotella pitämään rahat rahastossa (tehnyt pelkkää miinusta puoli vuotta). Laittaisin tässä taloustilanteessa osan säästötilille, mille neuvottelisin koron (itselläni 1,5%, joillakin jopa 2%) ja osan vaikka määräaikaisille. Ei ainakaan tule tappiota. Kun taloustilanne paranee niin sitten uudelleen arvioisin tilanteen.

    • arvotonko ?

      Arvotavaraa löytää toisinaan puoleen hintaan eli ostaessani teen jo hyvän voiton varsinkin ostaessani ns isoja eriä joista paskat myyn pois heti jolloin usein ostokseni ei maksa enää mitään ... ja hyvät jäävät odottamaan kohtuullista hinnan nousua. Aika riskitöntä tällaiset ostokset , sanoisin.

    • Näin minä teen

      Ostat uuden yksiön pk-seudulta ja loput rahat, muutama kymppitonni, laitat yhteen osakkeeseen, vaikka Nokiaan. Yksiö tuottaa joka kuukausi mellevän summan joko käytettäväksi tai säästöön, indeksirahastoon laitat.

      Kunjäät eläkkeelle myyt asunto-osakkeen, sinulla on indeksirahastossa iso mukava pesämuna ja Nokiaan sijoitetut parikymmentä tonnia olet menettänyt tai ne on moninkertaistanut.

      Tässä on kaikkea, varma vuokra tuotto, indeksiosakerahaston pienet kulut ja ostat halvalla/kalliilla, sekä jännitystä, voit menettää kaiken tai tehdä hyvän tilin. Koska Nokiassa vain parikymmentä tonnia ei paha vaikka kaiken menettääkin. Tosin aivan yhtä hyvin saa hirmutilin.

      • SipeSijoittaja

        Pk-seudun yksiöt ovat naurettavan hintaisia, ja vuokratuotto hädin tuskin pärjää inflaatiolle.

        Tästäkin keskustelusta huomaa että sopuli-ilmiö elää ja voi hyvin. Rahat omaisuusluokkiin jotka ovat pärjänneet hyvin viime aikoina (pk-seudun kuplahintaiset yksiöt, huippuhintainen kulta, syksyn pudotuksesta tappiotta selvinneet varman päälle-"sijoitukset" kuten talletukset), ja äkkiä pois niistä omaisuusluokista jotka ovat pudonneet.

        Eli osta kalliilla, myy halvalla.

        Jos sijoitushorisontti on pitkä (10v tai enemmän), sijoittaisin pääosan osakkeisiin. Arvostukset ovat alhaisia, odotettu kituva kasvu on jo hinnoissa. Ja kun talous aikanaan tokenee, taas kerran tulee aika jolloin haikaillaan että kun olisi uskaltanut sijoittaa vuosina 2008-2011. Sama juttu kuin edellisen laman aikana, kannatti ostaa sitä Nokiaa laman aikana vaan ei kuplan huipulla. Silloin kun kaikki näyttää taas hyvältä, on liian myöhäistä. Kurssit ovat jo nousseet aikoja sitten, ja Teppo/Tarja Tuulipuku jää junasta.

        Eli 8-12 yhtiön osakkeita, painotus alhaisessa velkaantumisasteessa ja osinkotuotossa. Tai indeksirahastoon, joita löytyy vaikka Seligsonilta. Rahamarkkinarahastoon tai vaikka sinne pankkitilille vararahasto (esim. 20% sijoitussalkusta) siltä varalta jos lähivuosina tulee vielä parempia ostopaikkoja.


    • ap.kysyjä miettii..

      Kiitos antaumuksellisista vastauksista!

      Kysyn vielä yhtä asiaa: onko kenelläkään tietoa sijoitusneuvojista jotka eivät ole pankin omia / eivät itse myy sijoitustuotteita?

      Yritin googlettaa mutta helposti heittää tuonne pankkien mainoksiin... vai onko niin että suomessa ei tälläisiä edes ole olemassakaan?

    • etfSijoittaja

      ETF-rahastoon joka sijoittaa suomalaisiin suuryhtiöihin. Varma nakki, ei suuria riskejä. Eli selgson omxh25.

      Tosi kattavat ohjeet saat tuolta:
      http://sijoitusrahastot.org/rahastot/etf-rahastot/

      Sieltä myöskin löytyy ohjeet arvo-osuustilin avaamiseen ym.

    • äolutjhglk

      Lue yksi kirja: Marko Erolan Paras sijoitus. On tärkeää, että tiedät edes jotain aihepiiristä.

      Ydin: sijoitusluokkia on kolme. Käteinen, korot ja osakkeet. Käteinen riskittömin, osakkeet riskisin. Jonkin verran riskiä kannattaisi ottaa, koska pelkkä käteinen jää joissain tilanteissa perään inflaatiosta. Mutta toisaalta ei kannata ottaa riskiä, jota ei ymmärrä.

      Ensimmäinen ajatukseni oli jakaa potti hyvin pienellä riskillä näin: 100000 euroa käteistä eli määräaikaisia talletuksia, 50000 euroa korkoja (passiivisia indeksirahastoja) ja 50000 euroa osakkeita (passiivisia indeksirahastoja). Mutta hyvin paljon riippuu sitä, miten te kykenette, voitte ja haluatte ottaa riskiä.

    • kysymys-.,-.-

      Pelaan indeksirahastoilla nyt ja vähän muilla kustannus 0,4% vuosi. Pankkien ovia en ole availlut kaikki tapahtuu kotona.

      Myös eläkerahastot joita myös nyt käytän ja sijoitan tuleviin.

      Onko asiallisia muita keskustelupaikkoja.

    • 15+6

      Omat vinkkini tässä:

      Ei missään nimessä pidä sekaantua mihinkään pankkien yms. muiden monimutkaisiin systeemeihin. Niissä ei pysy itsekään mukana ja välistä vetävät niin että tuuli käy keuhkoissa asti.

      Jos olet kokematon sijoittaja ja haluat vinkin, miten sijoittaa rahat HELPOSTI yhteen paikkaan, missä kuitenkin sinulta vedetään vähiten välistä suositukseni on: Seligson Pharos -rahasto. Yhdistelmärahasto jossa sijoitetaan 50/50 -suhteella korkoihin ja osakkeisiin. Tuo 10 vuoden sijoitusaika on siis täysin sopiva mutta riski on hallittu. Toki rahastossa on kuluja mutta Pharos on Suomen edullisin yhdistelmärahasto, varsinkin tuossa 50/50 -kategoriassa. Linkki: http://www.seligson.fi/suomi/rahastot/kuvaukset/pharos.htm

      Voit myös tehdä niin että laitat vaikka 50k Seligson Rahamarkkinarahastoon (riskitön korkosijoitus) ja loput Pharokseen. Tämä on helpoin mutta silti hyvä ja kilpailukykyinen konsti sijoittaa rahat. Myös yksinkertainen konsti ja tiedät missä rahat ovat ja voit tehdä niille mitä haluat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1408
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1261
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1205
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1155
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      28
      1147
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1053
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1043
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      33
      1038
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    Aihe