Haaveissa koira, rotu hakusessa

qwerty.

Eli siis, itselläni ei ole paljon kokemusta koirista, tai pikemmin koulutuksesta. Kotona on lähes aina ollut koira, mutta ne on tulleet aikuisena ja olleet ihan normaaleja maalaiskoiria. Remmikäytös ei ole ollut erityisen hyvää, vaan on kiskottu yms. mutta toisten koirien tai ihmisten päälle ei ole käyty, eikä muutenkaan oltu mitenkään yli-innokkaita ja -ystävällisiä vieraita ihmisiä tai koiria kohtaan, vaan pikemmin pidättyväisiä, mutta ei vähääkään aggressiivisia. Sellaisia sekarotuisia pystykorva -karhukoira viritelmiä ovat olleet. Ongelmattomia koiria muuten, paitsi remmikäytökseltä tai luoksetulemiseltaan, sillä jos on karkuun päästy, niin on menty kuin pyssyn suusta, ja tultu takaisin omia aikojaan.

Nyt asun kaupungilla ja haaveilen ensimmäisestä omasta koirasta. Koiran on tarkoitus olla seurakoira ja lenkkikaveri, eli normaali kotikoira, ei mitään erikoisempaa. Lenkillä käytäisiin paljon, mutta ei nyt mitään maratoonaria kuitenkaan. Toivoisin koiran olevan mahdollisimman helppo kouluttaa ja luonnostaan tottelevainen ja luoksetulo ja luona pysyminen myös olisivat luontaisia. Koolla eikä ulkonäöllä ole merkitystä muuten, kuin että turkin pitäis olla suht. helppohoitoinen, eli ei mitään hirveää trimmaamista ja naamakarvojen leikkelemistä. Koko saa olla pieni tai suuri tai jotain siltä väliltä.

Ehdotuksia siis ns. helposta rodusta ensikoiraksi, jonka kanssa ei mene herkästi metsään. Tietysti koirakouluun menemme jne. mutta siis ennen kaikkea rauhallista ja luonnostaan omistajan lähellä pysyvää ja tottelevaista rotua olen etsimässä. Mitä suosittelette?

16

163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • canis.familiaris
    • Minä vain :)

      Phalene :)

    • qwerty.

      Oikein kivoja ehdotuksia molemmat, ja tuon terrierin naama on kyllä yliveto. :)

      Ehdottaa saa myös isojakin rotuja, sillä koolla ei ole väliä, ja en pelkää isoja koiria. Kaverillani on labbis, ja sitä olen hoitanut välillä ja se on oikein ihana koira kaikessa lempeydessään ja ystävällisyydessään, mutta liian kova riehumaan ja "rakastaa" kaikkia tuntemattomia himpun verran liikaa. :) Jos olis toooosi rauhallinen labradori, niin se olis täydellinen, eli vähän siihen suuntaan oleva rotu, jos on olemassa..?

      Olen myös hoitanut yhden kesän irlanninsusikoiraa, joka oli tosi kiva koira, rauhallinen ja kiltti kun mikä ja kivan pidättyväinen vieraita kohtaan, mutta en tiedä onko se rodulle tyypillistä vai oliko vain tämä yksilö super helppo koira.

      Eli siis koolla ei väliä, kunhan on rauhallinen, ystävällinen, tottelevainen, omistajan läheisyydessä irtaallaankin helposti pysyvä ja vieraita koiria ja ihmisiä kohtaan ystävällinen mutta pidättyvä, niin se olisi täydellinen.

      Ehdotuksia? :)

      • Minä vain :)

        Isompia ehdotuksia ois labradori, kultainen noutaja tai ehkäpä novascotian noutaja.

        Mutta muista että lähelläpysyvyys, luoksetulo ja asenne vieraita kohtaan on paljon koulutuksesta kiinni :)


    • Tötsö
    • canis.familiaris
    • Onkomullevalehdeltu?

      Tässä ketjussa suositellaan aikas monta terrieriä. Mä olen aina luullut, että terrierit on sieltä hankalimmasta päästä ja jotenki tulisia ja hirmu paljo jotain toimintaa vaativia, tai muuten sekoavat. Muutenki oon ollu käsityksessä, että ne ois hankalia kouluttaa ja myös turkki olis hankala. Ainaki jack russelit tuntuu olevan aika säpäköitä tapauksia, tosin turkki ei ole hankala. Itse diggailen jack russeleita, ja olen luopunut toivosta ottaa sellaista, kun niin usein näkee jokseenki huonosti käyttäytyviä ja taistelunhaluisia niissä. Semmosia tosi tulisia pikku otuksia, jotka ei varmana anna periksi lohikäärmeellekään.

      • canis.familiaris

        Katso kuinka monta eri terrierrirotua löytyy ja vilkaise yllä olevia linkkejä. Kaksi viimeistä, ei niin pieniä terrierrejä. Vertauspohja ei voi olla, että kaikki terrierrit on, eikä ehkä juuri jack, tai parsoni käy yleistämisessä. Minulla esimerkiksi on kk-foxi ja rauhallisempaa ja tervepäisintä koiraa saa etsiä, laitetaan se sitten mihin tilanteeseen tahansa. Koirasta tule sellainen, millaiseksi se kasvatetaan, sama se mikä rotu kyseessä.

        Itse "diggaan" parsonista todella paljon, ja en luovu mistään päätöksestä toisten koirien perusteella. Pitää suhteuttaa. Jos koiran tarpeet täytetään päivittäin, niin ongelmia tuskin on. Näkemilläsi koirillä todennäköisesti ei.


    • Suomi-rodun edustaja

      Hyvä qwerty, älä tosiaan ainakaan palaa vanhaan "tuttuun" rotuun, koska et ilmeisesti tiedä mitään (Suomen?)pystykorvista ja karhukoirista. Sen verran kuitenkin näköjään tiedät, etteivät kovin hyvin istu vaatimuksiisi. Hyvä niin!

      Onnea ja tsemppiä sitten uuden koiran kanssa, joka on tosiaan toivottavasti jotain ihan muuta kuin metsästyspystykorva. Ei niin, ettetkö varmasti haluaisi olla hyvä koiranomistaja, mutta nuo rodut vain eivät sovi ihan kaikille.

      • qwerty.

        Mikäs ihmeen vastaus tuo on? Minähän vain kerroin millaisia koiria mun kotona on ollut, ja mistä mulla on kokemusta. En ole väittänytkään olevani mikään asiantuntija pystykorvien ja karhukoirien suhteen, tai minkään muunkaan rodun. Meillä vain on sellaisia ollut, ja ne on aikuisena tulleet ja nämä yksilöt on olleet normaaleja ja mun mielestä helppoja kotikoiria. Pidättyväisiä vieraita ihmisiä ja koiria kohtaan, mutta ystävällisiä. Muuten ongelmattomia tapauksia, mutta kovia kiskomaan taluttaessa, ja kovia karkailemaan eikä todellakaan ole tulleet kutsusta takaisin jne. Sen verran noistakin roduista kuitenkin tiedän, että kaupunkikoiriksi ei varmaankaan sovellu, joten en sellaista ole ottamassakaan. Ei kuitenkaan mitään hankalia ole ne olleet, joitten kanssa minä olen ollut tekemisissä. Niin ja hankalana koirana pidän aggressiivisia koiria, kohdistuipa ihmisiin tai toisiin koiriin, yli-innokkaita ja yli-ystävällisiä jotka rakastaa ihan kaikkia eikä malta kuunnella omaa omistajaa, kun on niin kiire leikkimään jonkun ihanan Turren tai hössötädin kanssa. Myös hirmuisen paljon hajujen perään olevia koiria pidän hankalina, eli sellaisia jolla on taipumus lähteä huitelemaan hajujen perässä tajuamatta mistään muusta mitään.


    • Bostoninterrieri

      Bostoninterrieri. Bostoninterrieri ei ole nimestään huolimatta terrieri, vaan se on sukua bulldogeille ja mastiffeille. Bostoni on seurallinen ja ystävällinen pieni koira. Bostoninterrieri on miellyttämisenhaluinen ja helppo kouluttaa. Turkki on helppohoitoinen. Se harjataan ja pyyhitään säämiskällä tarvittaessa.

      Bostoninterrierin kanssa voi harrastaa agilityä, tokoa, pelastusetsintää ja näyttelyitä. Bostoni viihtyy erinomaisesti myös ilman mitään harrastuksia, sillä sen alkuperäinenkin käyttötarkoitus on seurakoirana toimiminen.

      Bostoninterrierillä ei ole metsästysviettiä, joten se ei karkaa vaan pysyy omistajansa läheisyydessä. Metsästysvietin puutteen vuoksi se tulee myös hyvin toimeen muiden eläinten kanssa.

      Bostoninterrieri ei vaadi välttämättä pitkiä lenkkejä, mutta jaksaa kuitenkin liikkua paljon. Bostoninterrierillä ei ole aluskarvaa, joten kylmällä säällä ulkoillessa se tarvitsee takin päälle.

      Bostoninterrierin hienolaatuinen karva on lyhyttä ja kiiltävää. Väriltään se on joko brindle, seal (musta, jossa on punainen vivahde) tai musta. Yleisin väri on brindle. Kaikissa väreissä tulee olla valkoiset symmetriset merkit.

      Bostoninterrieri on Suomessa melko harvinainen rotu, ja pentueet ovat pieniä, joten pentua voi joutua odottamaan jonkin aikaa. Yhdysvalloissa bostoninterrieri on suosittu rotu, onhan se Yhdysvaltain kansalliskoira.

      Bostoninterrieri on melko terve ja pitkäikäinen rotu. Rodulla esiintyy allergioita, epilepsiaa ja silmäsairauksia.

    • Terrierin omistaja

      Minäkin vähän mietin että miksi ihmiset ehdottelevat terrieriä. Kovasti me olemme ainakin töitä tehty jotta pystyisi pitämään vapaana. Tänä päivänä onnistuu hyvin. Toki yksilöissä eroja mutta jos vertaa terrieriä esim puudeliin niin kyllä puudeli helpompi vaikka saattakin olla yliystävällinen.
      Itse pidän yliystävällistä koirista mutta kannattaa katsoa kiinanharjakoirat. Ovat yleensä yhden ihmisen koiria, ei aggressiivisia kuitenkaan jos jaksaa sosialistaa kunnolla. Urokset hieman ärhäkkäitä ehkä.
      Isompi rotu voisi olla juuri collie.

    • lapparisti

      suomenlapinkoira.

    • sakumaanikko

      näyttelylinjainen saksanpaimenkoira. paimenet yleisesti ottaen pysyy omistajan vierellä, helpoimmasta päästä oleva koira kouluttaa (ei ole turhaan maailman suosituimpia palveluskoiria), ei liian ohjaajaherkkä niinkuin esim bordercolliet usein ovat. käyttölinjaisissa on sen verran moottoria ja ruutia että sellaisia älä edes harkitse. joku sellanen suht lepsukka punaturkki. löytyy avoimia koiria ja myös pidättyväisiä. kattelee vähä millasta taapertajaa pentulaatikossa on, kyllä sen 8 viikkosesta jo näkee onko ihmisten lähellä viihtyvä, helposti lähestyvä vai itsenäinen pihan tutkiskelija. ja sitten vaan tsekkaa että on suht terveet vanhemmat.

    • koirallinen

      Jos haluat lähellä pysyvän koiran, niin kaikki rodut joissa on metsästysviettiä ovat auttamattomasti pois laskuista (pystykorvat, ajokoirat, muut metsästyksessä käytetyt rodut..). Nämä rodut on yleensä jalostettu itsenäistä työskentelyä varten. Tästä syystä ihmettelen myös terrierien suosiota tässä listassa, eikö niilläkin ole metsästysviettiä?

      Sen sijaan katselisin koiraa seurakoirista tai paimenkoirista. Seurakoiriksi jalostetut rodut viihtyvät usein ihmisen lähellä. Samoin paimenkoirat, joilla on tarve pitää lauma kasassa. Paimenkoirat vaan yleensä tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktivointia, joten siihen kannattaa varautua, jos paimenrotuisen hankkii.

      Kannattaa käydä tekemässä koirarotutesti:
      http://www.koiranomistajanperuskurssi.fi/rotutesti
      -> tuolta saat ideoita mahdollisista roduista

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      254
      2403
    2. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      72
      1814
    3. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      332
      1526
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      174
      1524
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1065
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      84
      949
    7. Oho! Niko Saarinen saa melko persoonattomaan kotiinsa luksus faceliftin - Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Niko Saarinen ja aika näyttävä face lift! Palkitun radiojuontajan koti sai aivan uutta lämpöä ja hehkua tv-ohjelmassa.
      Suomalaiset julkkikset
      5
      795
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      176
      780
    9. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      205
      731
    10. Ettet vaan pety niin

      Varoitan etukäteen kaiken kokemamme jälkeen että en tule laittamaan viestiä enää (ensin) enkä lähestymään (ensin) enää.
      Ikävä
      50
      730
    Aihe