Kannattaako lähteä opiskelemaan IT-alaa?

Lukiopoika

Olen lukiolaispoika ja minua kiinnostaisi lähteä opiskelemaan IT-alaa lukion jälkeen. Olen kuullut, että työllisystyminen on huono ja paljon yt-neuvotteluja. Kannattaako enää lähteä opiskelemaan IT-alaa, vai pitäisikö vain luopua ajatuksesta? Entä mikä koulutus on paras tälle alalle? IT-tradenomi, IT-insinööri, IT-alan diplomi-insinööri,tietojenkäsittelytiede yliopistossa vaiko KTM pääaineena tietojenkäsittely?

30

3733

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • it-alaton

      Ei kannata, paitsi jos haaveilet tulevaisuudesta työttömänä tai ilmaisharjoittelijana.

      Jos välttämättä IT-alaa lähdet opiskelemaan, niin sitten kannattaa suunnata diplomi-insinööriksi. Teknillisessä yliopistossa voit opiskella sivuaineena jotain muutakin (esim. sähkövoimatekniikka, lämpötekniikka yms.) jonka myötä voi sitten töitäkin löytyä.

    • alalla 20 v.

      Kyllä alalla on tulevaisuutta. Ylitarjontaa on lähinnä yleistason tyypeistä, joiden taidot rajoittuvat perusasennukseen ja mediapuolen sovelluksiin.

      Hyvistä tietokanta-asiantuntijoista ja muista "vaikeita" juttuja hallitsevista henkilöistä on aina pulaa. Isojen firmojen tietojärjestelmien pyörittämisessä on Suomessa työssä jatkossakin valtava määrä porukkaa, vaikka uutisointi keskittyy koko alan kannalta merkityksettömiin pelifirmoihin.

      • it-alaton

        IT-alalle tyypillistä on se, että tietotaito on hyvin lyhytikäistä. Vaikka olisikin tänään "vaikeita" juttuja hallitseva asiantuntija, voi muutaman vuoden kuluttua olla työttömänä. Nuorena tietenkin pystyy helposti opettelemaan uusia asioita, mutta iän myötä tämä vaikeutuu.

        Hyvänä esimerkkinä voisi olla Symbian osaaminen. Vielä muutamia vuosia sitten oli suuri tarve Symbian-osaajille ja alan asiantuntijoilla ei ollut vaikeutta löytää työtä. Nyt kuitenkin kaikki tämä osaaminen on täysin arvotonta ja voidakseen säilyttää työnsä joutuisi aloittamaan nollasta jollain toisella osa-alueella.

        Perinteisemmillä aloilla kuten sähkövoima- tai lämpötekniikan aloilla ei asia ole näin. Näillä aloilla ei osaaminen muutu muutamassa vuodessa arvottomaksi, vaan nuorena hankittu osaaminen on arvokasta kokemusta jota tarvitsee vielä myöhemminkin työuralla.


      • Microsoft-tuotteet
        it-alaton kirjoitti:

        IT-alalle tyypillistä on se, että tietotaito on hyvin lyhytikäistä. Vaikka olisikin tänään "vaikeita" juttuja hallitseva asiantuntija, voi muutaman vuoden kuluttua olla työttömänä. Nuorena tietenkin pystyy helposti opettelemaan uusia asioita, mutta iän myötä tämä vaikeutuu.

        Hyvänä esimerkkinä voisi olla Symbian osaaminen. Vielä muutamia vuosia sitten oli suuri tarve Symbian-osaajille ja alan asiantuntijoilla ei ollut vaikeutta löytää työtä. Nyt kuitenkin kaikki tämä osaaminen on täysin arvotonta ja voidakseen säilyttää työnsä joutuisi aloittamaan nollasta jollain toisella osa-alueella.

        Perinteisemmillä aloilla kuten sähkövoima- tai lämpötekniikan aloilla ei asia ole näin. Näillä aloilla ei osaaminen muutu muutamassa vuodessa arvottomaksi, vaan nuorena hankittu osaaminen on arvokasta kokemusta jota tarvitsee vielä myöhemminkin työuralla.

        Kannattaa keskittyä esim. Microsoftin tuotteisiin: SQL Server, Sharepoint on kova juttu, Active Directory, Exchange Server, esim. näitä tuotteita käytetään lähes kaikissa isoissa yrityksissä, ainakin osaa näistä, Siis nämä ovat hyviä osaamisalueita administroinnissa, koodaamispuoli on asia erikseen, tosin Sharepoint liittyy siihenkin sitten. Näistä tuotteista ei noin vain luovuta, vaan niitä painvastoin päivitetään jatkuvasti uudempiin versioihin. Itse olen keskittynyt Sharepointiin ja hakenut nimenomaan Sharepoint-työpaikkoja ja ollut Sharepoint-administroinnissa jo useammassakin työpaikassa, en ikinä olisi päässyt nykyiseen työpaikkaani ellen olisi systemaattisesti hankkinut koulutusta ja työkokemusta nimeonmaan Microsoftin yritystuotteissa. Eli kannattaa olla jokin selkeä fokus oman osaamisen ja kokemuksen hankkimisessa.


    • Kekkonen22

      Kyllä, työllistyminen on tällä hetkellä huonoa ja alalla todellakin on usein YT-neuvotteluita. Jos nuo riskit hyväksyy niin voihan IT-alaa toki opiskella jos se eniten kiinnostaa. Nousu ja laskuaikoja tulee aina, noin 15-20 vuoden välein. Miten sinulle käy ei voi etukäteen sanoa.

    • Liian kauan IT alaa

      Ei kannata enää.

      4-6 vuoden opiskelupanoksen kannattaa käyttää johonkin alaan, joka oikeasti voi työllistää pitkäjänteisesti.

      IT alalla päädyt pahimmillaan suoraan työttömäksi tai vuosien ilmaisharjoittelija kierteeseen vuosien opiskelujen jälkeen. Muutenkin ura IT alalla voi työllistymisenkin myötä jäädä varsin lyhyeksi, 10-15 vuoteen. Mikään koulutustaso IT alalle ei suoraan takaa työpaikkaa. Hyvä tuuri, suhteet, muut ominaisuudet merkitsevät hyvin paljon IT alan arpapelissä.

    • matemaatikko2

      Opiskelin sivuaineena tietojenkäsittelyä. Huomasin, että pystyn paljon paremmin ratkomaan yksinkertaisia ohjelmointiongelmia kuin lukiolaisena. Taidot riittää yksinkertaisten Linux-ohjelmien ja -skriptien tekemiseen. Mutta kun en ole intohimoinen koodari, niin ei ole toivoakaan pärjätä IT-alalla.

      Kannattiko opinnot? Mielestäni kyllä, koska pystyn kuitenkin ratkomaan joitakin tietokoneella tehtäviä juttuja paremmin kuin ennen. Lisäksi opin olemaan paremmin järjestelmällinen kuin ennen koodaamisen aloittamista. Samoin tajuan, kuinka isojen ohjelmistojen ylläpito on aika monimutkaista, eli kaikkia bugeja ei ratkaista tuosta noin sormia napsauttamalla.

    • alalla 20 v

      Näinhän se on. Kun hallitsee tietojenkäsittelyä syvemmin, ei esimerkiksi ohjelmointikielen vaihtuminen jätä tyhjän päälle.

      Pidän alaa varmana työllistäjänä moniin muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Hyvää motivaatioitahan tämä homma vaatii. Työpaikkailmoituksissa on mahdottomia vaatimuksia, käytännössä riittää vähempikin nippelien hallitseminen.

    • kldjfldskjflksdj

      Kannattaa lähteä opiskelemaan juuri sitä alaa, mikä kiinnostaa. Sellaisella alalla työllistyy, menestyy ja jaksaa kaikkein parhaiten. Yleensä juuri ne eivät työllisty, jotka ovat lähteneet alalle muiden syiden kuin kunnon kiinnostumisen takia.

      Pienet ja keskisuuret yritykset ovat rekrytoineet enemmän kuin nuo muutamat mediassa olleet isot yt-neuvotelleet. Kaiken lisäksi opiskelet alan nyt jopa seuraavaksi kymmeneksi tai kolmeksikymmeneksi vuodeksi. Nousu- ja laskukausia tulee mahtumaan tohon paljon.

      Koko IT-ala on kuitenkin vielä monessa paikassa lasten kengissä. Paljon voidaan ja tullaan lisäämäänkin hyvinvointia ja menestystä tulevaisuudessa juuri IT:n avulla.

      Jos haluat enempi käytännönläheisyyttä, niin tradenomi hyvä (tai insinööri jos matikasta olet pitänyt). Jos haluat tietää taustoja ja teoriaa hieman enempi, niin yliopistoon.

    • Anna mennä vain

      Hei, aluksi halusin kirjoittaa vaan lyhyen kommentin, mutta tämä vanähti. Olen kohta valmistuva it-tradenomi. En tiedä auttaako tämä kommentti mitään, mutta koitan antaa parhaan ulosantini. Pitkään en ole alalla ollut, joten en ole kerinnyt vielä täysin kyynistyä.

      On höpö höpöä, että töitä ei ole. Töitä on. Lähestulkoon kaikki kaverini ovat löytäneet töitä, vaikka eivät ole edes vielä valmistuneita.

      Lisäksi IT-alalla on monenlaisia töitä. Ei pelkkää koodaamista, koodaaamalla vaan työllistyy helposti ja saa kivaa palkkaa. Jostain syystä tapetilla näyttäisi olevan, että IT-työ == ohjelmointi, vaikka on mahdollisuuksia on monenlaisia.

      kldjfldskjflksd on oikeassa, että kannattaa valita ala, joka jaksaa kiinnostaa ja jossa viihtyy.

      It- alalla vain ei saa pysähtyä, vaan pitää opiskella koko ajan uutta, koska kehitys on jatkuvaa. Jos oppii yhden kielen/teknologian/projektin hallintamenetelmän etc. ei voi olettaa, että samalla pärjäisi koko loppuelämänsä.

      Kielistä:
      Opettelemalla esim. yhden oliopohjaisen ohjelmointikielen (esim. C#, C , Java) varmasti pystyy menemään jo aika pitkälle. Jos ei halua ottaaa riskiä, niin ei kannata valita hirvittävän harvinaisia teknologioita ja kieliä (sellaisia mitkä voivat olla ohimeneviä). Monet ohjelmointikielet muistuttavat toisiaan, joten opittuaan yhden, seuraavan oppiminen (tai vähintäänkin ymmärtäminen) voi olla jo helpompaa.

      Pähkinänkuoressa: It-alalla on pakko osata jotain, että pärjää, koska tämä on asiantuntijatyötä. Kukaan ei halua palkata henkilöä, joka sanoo ettei osaa mitään eikä ole valmis opettelemaan.

      IT-työt painottuvat pääkaupunkiseudulle. Mikäli et ole valmis asumaan pääkaupunkiseudulla kannattaa harkita haluaako IT-alalle mennä, koska muualla on huomattavasti vähemmän töitä.

      Opiskelupaikan suhteen mielestäni yliopisto(tietojenkäsittley) tai tkk ovat arvostetumpia paikkoja -voin olla väärässäkin. Jos haluat taas nopeasti työelämään heti mukaan, on ammattikorkeakoulu hyvä vaihtoehto ja ammattikoulun kauttakin voi myöhemmin jatko-opiskella. Yliopisto ja tkk ovat teoreettisempia, amk on käytännöllisempi. Jos kuitenkin olet mieletön haka jo nyt, voi amk olla sinulle turhauttava, koska se ei välttämättä tarjoa, niin paljon haastetta ja mahdollisuuksia, eikä kaikkeen perehdytä yhtä syvällisesti.

      On yrityksiä jotka arvostavat koulutusta enemmän kuin toiset. Joitakin yrityksiä ei kiinosta, niin paljoa käydyt koulut, vaan esim. oma harrastuneisuus voi vaikuttaa todella paljon työllisymiseen(esim . olet kehittänyt omat pelin, sivuston, työnäytteen etc.) Toiset taas arvostavat kolutusta hyvin paljon.

      Lisäksi mielestäni IT-ala on muuttunut, kun vertaa menneisyyteen. Ennen vanhaan IT-työ oli mystistä ja harvojen osaajien omaa sekavaa touhua. IT-osaajia pidettiin lähesulkoon shamaanimaisina hahmoina, jotka vain loivat omaa outoa juttuaan. Nykyisin koodari(tjs.) on vain yksi työntekijä muiden joukossa, joka tekee omaa työosuuttaan, työt ovat aika tarkaan määritelty, suuniteltu, kirjattu ja raportoitu.

      Seuraa sydäntäsi ja toivotan sinulle menestystä tuleviin pääsykokeisiin. :)

    • eiMiehenKannata

      Kannattaa jos haluat istumatyötä tehdä, eli kipeä selkä, iso maha on tulevaisuuttasi ja naistakaa et saa, paitsi ehkä jonkun ruman, koska keitä nörtit muka kiinnostaisi?

    • 3523535352

      Kannattaa jos haluaa opiskella ihan ketusti. Itse kävin peruskoulun ja sen jälkeen opiskelin yli 16-vuotta IT-alan asioita ja nyt olen kokopäiväisesti töissä kohtuullisella kk-liksalla.

    • lama puree

      IT alalla ei ole enää Suomessa juurikaan tulevaisuutta. Työttömiä on paljon ja yritykset pääsääntöisesti siirtävät IT:n Intiaan ja halvempiin maihin. Valtio on lisäksi merkinnyt ohjelmaansa it-alan toisarvoiseksi ja ostaa itse palvelut myös ulkomailta.

      IT alalle tuli hirveästi väkeä 2000 luvun vaihteessa Nokia siivittämänä. Nokian poistuttua Suomesta työttöminä IT-ammattilaisia on jo tuhansia ellei kymmeniä tuhansia. Työpaikkahaut ovat myös lohduton satojen ihmisten jono. Jos hakijoita on satoja voit olla varma, että joku toinen valitaan riippumatta siitä kuinka hyväksi koet itsesi.

      Suosittelen tutustumaan muuhun koulutustarjontaan. Vaikea tilanne on lisäksi kun oikeastaan millään alallla Suomessa ei ole vetoa. Parhaimmillaan työllisyys on tyydyttävä-. Ehkä kun eurokriisi menee pois niin jotain uutta tulee.

      Ehkä Ruotsiin kannattaisi muuttaa? Vaara on joutua ns. "menetettyyn sukupolveen", joka ei oikein koskaan päässyt työnsyrjästä kiinni. Lama on todella syvältä.

    • Sharepoint master

      Annan ilmaisen vinkin. Älä tuhlaa elämääsi IT-alan opiskeluun. Töitä ei täällä Suomessa ole ja palkkataso on huono, kun siihen lasketaan mukaan työnantajalle tehdyt ilmaiset tunnit. IT-alalla on kirjoittamaton sääntö, että joudut tekemään paljon ilmaista ylityötä, etenkin silloin kun YT-neuvottelut on päällä. Vapaa-aikaa ei käytännössä ole, koska uuden teknologian oppimista ja osaamisen ylläpitämistä joutuu harjoittelemaan omalla vapaa-ajalla. Työnantaja ei myöskään maksa siitä, että vapaaehtoisesti kouluttaudut tai opiskelet jonkun uuden teknologian.

      • Sharepoint-admin

        Sharepoint mastereita ei muuten Suomessa monta kappaletta ole ja heidän palkkataso on minun tietämykseni mukaan vähintäänkin kohtuullinen, toki jos lasketaan kaikki työtunnit, niin voi olla että tuntipalkka ei tyydytä. Tosin Sharepoint master voi varmaan aika helposti vaihtaakin työpaikkaa ja hakea uutta työpaikkaa joko Suomesta tai vaikka Amerikasta. Sharepoint masteriksi ei kyllä ihan helposti taida päästäkään...


      • it-alaton
        Sharepoint-admin kirjoitti:

        Sharepoint mastereita ei muuten Suomessa monta kappaletta ole ja heidän palkkataso on minun tietämykseni mukaan vähintäänkin kohtuullinen, toki jos lasketaan kaikki työtunnit, niin voi olla että tuntipalkka ei tyydytä. Tosin Sharepoint master voi varmaan aika helposti vaihtaakin työpaikkaa ja hakea uutta työpaikkaa joko Suomesta tai vaikka Amerikasta. Sharepoint masteriksi ei kyllä ihan helposti taida päästäkään...

        Sharepoint on ollut olemassa reilut kymmenen vuotta. Tällä hetkellä Sharepoint-osaajille on töitä. Mutta it-alalla eri teknologioiden elinikä on yleensä kovin lyhyt. Muutaman vuoden päästä sharepointin voi korvata jokin aivan toinen teknologia. Silloin kaikki sharepoint-osaaminen onkin täysin arvotonta. Kannattaa ajatella tulevaisuuttaan.

        Perinteisemmillä aloilla ei tälläistä teknologioiden vanhenemista ei tapahdu. Vuosikymmeniä sitten hankittu lämpötekniikan tai sähkövoimatekniikan osaaminen on edelleen arvokasta kokemusta josta työnantajat ovat valmiita maksamaan. Vanhat työntekijät ovat arvostettuja tämän pitkän kokemuksen perusteella. Miten mahtaa olla 20-vuotta vanhan it-osaamisen kanssa? Arvostavatko työnantajat vanhemman työnantajan MSDOS-osaamista?


    • alalla 20 v

      Niin kuin tässä ketjussa on aiemmin todettu, pintaa syvemmältä tietojenkäsittelyä hallitsevat eivät ole riippuvaisia jonkin tekniikan tai välineen vanhentumisesta. Esimerkiksi tietokanta-asiantuntijoita ja eri sovelluksia toisiinsa sovittavia koordinaattoreita tarvitaan aina.

      Ehkä alan koulutus on painottunut liikaa "helppoihin", muodikkaisiin juttuihin. Kovan tason asiantuntijoita ei ole tarpeeksi. Tuhkaa alan ylle tuntuvat eniten ripottelevan ne, jolla ei ole kokonaiskäsitystä alan laajuudesta ja sen tarjoamista työtehtävistä. Joka tapauksessa hiipumassa oleva ulkoistusbuumi tulee parantamaan työtilannetta.

      • vaki vaki

        valitettavasti vanhoille ja kokeneille ei aina edes anneta mahdollisutta opetella niitä uusia juttuja. Alan kulttuuri ja työnantajien asenteet vaan ovat sellaiset.
        Turha idealismi kyllä karisee kun firmoissa ympärilleen katselee.


    • Ylitarjontaa

      Ei kannata ellet ala yrittäjäksi. Alla on siirtymässä Intiaan.
      Opiskele mieluummin vaikka lääkäriksi tai juristiksi.

    • erp-päällikkö

      Kyllä kannattaa. Riippuu tietty mistä oikeasti tykkäät, mutta tässä yksi tie:

      Opiskele joko kauppakorkeassa tai yliopistossa tietojärjestelmätiedettä ( jotakin ihan muuta kylkeen kuin IT:tä; logistiikkaa, johtamista, laskentatoimea, kansantaloustiedettä, psykologiaa tms)

      Unohda matikat, fysiikat ja ohjelmointi - ne on duunarien hommia. Ota ehdottomasti yliopistotutkinto! Unohda amk heti kättelyssä.

      Sitten opintojen loppupuolella erikoistu ensin yleisesti ERP-järjestelmiin, ja sitten johonkin yhteen tunnettuun ERPiin, joka on isojen yritysten käytössä. Ihan sama mikä niistä.

      Työt ei tekemällä lopu ja liksa on kova. Mahdollisia työrooleja on monenlaisia, joista sitten tekee sitä mikä kiinnostaa: projektipäällikkö, businessprosessiasiantuntija, moduuliosaaja, tekninen systeemiasiantuntija yms.

      Oon kolmikymppinen ihan normikaveri, ja koulussa itseasiassa naiset ja viina kiinnostivat enemmän kuin tentit. Yllä tarinani ja perusliksa on silti yli 6KEUR/kk, on autoedut yms, eikä hommissa mitään valittamista. Työaikakin ihan normi 37,5h/vko.

      Btw, tämä on se osuus IT-alasta, jossa kollegoina on jopa puolet naisia ;)

      • Kiinnostuneita on

        Onko linkkiä laittaa, mistä voi hakea it-alan hommia noilla spekseillä ja eduilla. Itselläni on valitettavasti jo niin paljon ikää, että voi yrityskuva vähän kärsiä...


    • Elämäntapayo

      ap:lle: Kannattaa lähteä opiskelemaan, mutta pidä visusti huolta että et valmistu.

    • vain jos harrastat

      Kannattaa vain, mikäli harrastat koodausta. Tulet heti ensimmäisessä työpaikassasi huomaamaan, että suuri osa koodauksesta tulee tapahtumaan vapaa-ajallasi.

    • Pitkään alalla ollut

      Ei kannata, varsinkin jos asut pk-seudulla ja meinaat siellä asua jatkossakin. IT-alan huippuvuodet on menneet ohi, vuokratyöpaikat valtaavat alaa huonoine etuineet ja alalla arvostetaan vain nuoria ihmisiä nykyään. Lisäksi alalle koulutetaan jatkuvasti ihan liikaa väkeä suhteessa tuleviin työpaikkoihin joten saat varautua 100 hakijaan per paikka, erotu nyt sitten siitä joukosta vaikka olisit miten hyvä työssäsi.

      Hauskaa oli niin kauan kun sitä kesti. Nyt pitää alkaa miettimään mitähän sitä sitten tekisi isona

    • Sita tai tata

      Tatalla on kuulemma nyt paikkoja auki.

    • Näin tein ja en kadu

      Suosittelen, että opiskelet jotakin muuta alaa ja hankit siitä ammatin.

      Suuri osa IT alan henkilöistä ei ole koskaan opiskelut itse alaa. IT hommiin on helppo loikata, kun on joku hyvä muu pohja. Se on itseasiassa etu. Erityisesti kauppatieteistä ja insinöörialoilta siirtyminen on helppoa. Toiseen suuntaan ei siirtyminen onnistu.

      • Herätys

        Näitä tapaa aina silloin tällöin. Ollaan niin oma-aloitteista ja tietäväistä, mutta kun kaikki opitut asiat pohjaavat omaan enemmän tai vähemmän hataraan perstuntumaan, niin metsään mennään ja pahasti. Täytyy kuroa alalla ensin pitkään "yritys ja erehdys"-mentaliteetilla, kunnes saavutetun kokemuksen myötä jossain vaiheessa tulee väistämättä vastaan se taitekohta, jossa erehdysten ja oikeiden ratkaisujen välinen suhde alkaa kääntyä jälkimmäisen puolelle.

        Puhutaan kuitenkin oikeista ammateista ja niihin liittyvästä ammattilaisuudesta. Moniosaaminen on arvostettavaa, mutta ei riitä, jos osaa vähän kaikkea. Pitää osata paljon ja kaikkia niitä asioita, joita työssään tarvitsee. Ehkä vähän siitä aidan toisenkin puolen.

        Siinä olet tavallaan oikeassa, kun rivien väliin kirjoitit kotona tankattujen IT-alan tietojen ja taitojen voivan olla korkealla tasolla. Tämä vain aiheuttaa sen, että vaatimustaso oikeiden ammattilaisten suhteen kasvaa, jolloin se itseoppineisuus ei välttämättä riitäkään.

        Itse asiassa koko IT-ala on nykyään jo niin laaja, että yhden laidan osaaja ei välttämättä tiedä tuon taivaallista, mitä toisen laidan erikoisosaamisessa on edes kysymys. Vaaditaan kovia, useaan eri asiaan erikoistuneita tekijöitä - ja sellaiseksi IT-alalla on aika vaikea ponnistaa esimerkiksi kauppatiedepohjalta.


      • Näin tein ja en kadu
        Herätys kirjoitti:

        Näitä tapaa aina silloin tällöin. Ollaan niin oma-aloitteista ja tietäväistä, mutta kun kaikki opitut asiat pohjaavat omaan enemmän tai vähemmän hataraan perstuntumaan, niin metsään mennään ja pahasti. Täytyy kuroa alalla ensin pitkään "yritys ja erehdys"-mentaliteetilla, kunnes saavutetun kokemuksen myötä jossain vaiheessa tulee väistämättä vastaan se taitekohta, jossa erehdysten ja oikeiden ratkaisujen välinen suhde alkaa kääntyä jälkimmäisen puolelle.

        Puhutaan kuitenkin oikeista ammateista ja niihin liittyvästä ammattilaisuudesta. Moniosaaminen on arvostettavaa, mutta ei riitä, jos osaa vähän kaikkea. Pitää osata paljon ja kaikkia niitä asioita, joita työssään tarvitsee. Ehkä vähän siitä aidan toisenkin puolen.

        Siinä olet tavallaan oikeassa, kun rivien väliin kirjoitit kotona tankattujen IT-alan tietojen ja taitojen voivan olla korkealla tasolla. Tämä vain aiheuttaa sen, että vaatimustaso oikeiden ammattilaisten suhteen kasvaa, jolloin se itseoppineisuus ei välttämättä riitäkään.

        Itse asiassa koko IT-ala on nykyään jo niin laaja, että yhden laidan osaaja ei välttämättä tiedä tuon taivaallista, mitä toisen laidan erikoisosaamisessa on edes kysymys. Vaaditaan kovia, useaan eri asiaan erikoistuneita tekijöitä - ja sellaiseksi IT-alalla on aika vaikea ponnistaa esimerkiksi kauppatiedepohjalta.

        Itsellä alasta 30 vuoden kokemus, joten jotakin luulen tietäväni.

        Eii noilla 30 vuotta sitten IT koulutuksen saaneilla osaaminen näytä sen parempaa olevan kuin minulla "itseoppineellakaan". IT hommat joutuu opiskelemaan uusiksi kuitenkin 10 vuoden välein. Siksi muu peruskoutus ja kokemus "oikeista töistä" ei ole ollenkaan pahitteeksi. Jos pelkkiä koneita ja verkkoja asentelee sekä valojen vilkkumista seuraa, niin sitten on toinen juttu.

        Siinä olet oikeassa, että perusosaaminen pitää nykyisin olla pirun laajaa ja on pakko keskittyä johonkin.


    • kreikan tiellä

      IT ala seuraa elektroniikkaalaa Suomessa: kaikki ulosliputetaan.

      Ei kannata opiskella. Opiskele jotain muuta alaa jossa töitä vielä on.

    • 1+8=??

      Ei kannata. Ja jos kuitenkin eksyt alaa opiskelemaan, muista että olet koko työurasi kansainvälisessä kilpailussa työpaikkojen suhteen. Eli parempi pitää siitä kilpailukyvystäsi huolta, tai löydät itsesi työkkäristä alta aikayksikön. Eikä sekään välttämättä riitä, kuten viimeaikoina on Suomessa nähty. Joku on aina valmis tekemään työsi halvemmalla jossain päin maailmaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      430
      3045
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      105
      2395
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2152
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1963
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1807
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1247
    7. 164
      1238
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1166
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1082
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      957
    Aihe