kangasrouskun tunnistus

sieniä sateella

Mitä mieltä olette tietävämmät, voiko olla mahdollista sekoittaa kangasrousku johonkin myrkylliseen sieneen pelkän ulkonäön perusteella?

14

6477

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tane

      Kun taitat vähän sienen lakkia ja jos rupeaa tulemaan valkoista maitomaista nestettä niin siittä tietää että on kyseessä rousku. Haaparousku on saman näkönen mutta harmahtava, lakkin on limainen jos on kostea keli.

      • lakritsituoksua

        Kangasrousku on suklaan tai kahvijauhon värinen rousku, jonka heltat ovat vaalean samansävyiset. Jalka on sammalen tms sisällä olleilta osin liki ihonvärinen, ilmaa saaneissa jalan osissa on punertavan ruskeaa sävyä, ja sienestä tulee maitomaista nestettä, eikä sieni haise lakritsalle.
        Soisilla alueilla kasvaa toisin paikoin, ja toisina vuosina lakritsirouskua. Se on kauttaaltaan vaalean harmahtavan kellertävän ruskehtava,(lähellä vanhan kalvashaaparouskun väriä!) pinnassa voi näkyä vähän rinkulaa kuten karvarouskussa, pinta on kuitenkin karheampi- kuivemman oloinen kuin haaparouskulla, jonka pintakelmu on kuivalla kelilläkin "kiiltoinen" ja sileä, irtoaa vedettäessä.
        Tutustuttava näihin eri sieniin käytännössä, luonnossa- jos haluaa oppia varman tunnistuksen. Kaverini oppi muutamassa kymmenessä minuutissa, kun ensin näytin, ja kopistin keräämään haaparouskut ja kangasrouskut.(mies)


    • Amanita

      Jos maitiaisneste on kirkasta kyseessä voi olla lakritsirousku joka käsittääkseni on myrkyllinen.

      • Anonyymi

        sikurirouskussa ei ole nypykkää !


    • Milla

      Itse ainakin tänä syksynä ihastuin sienestämiseen.. Ihana kävellä hiljaisessa metsässä, sienien löytyminen voittaa karhupelkonikin :)

      Kerään itse vain kanttarelleja, kangassieniä ja vaaleita karvarouskuja. (Näillä nimillä siis ne tunnen). En ota sellaisia, joista en ole ihan varma.

      Kangassieni on mielestäni helpoin, jollei näkö, niin tuoksu, maitomainen neste tai sienen lakin pinnan tuntu sen viimeistään varmistaa!

      • Anonyymi

        tänään kävin keräämässä kangasrouskuja ja karvarouskuja, yksi herkkutattikin pääsi kotio asti.
        Täältä kainuusta.


    • marie

      Hei,
      Kangasrouskusta tulee selvästi paksuhkoa valkoista maitiaisnestettä. Tuoksu on mieto sienimäinen. Varsi on usein hieman vaaleampi kuin lakki ja usein ontto.

      Sikurirousku on samannäköinen ja syötävä. Se on pienempi ja hennompi ja sen maitiaisneste on vetisen valkoista. Tuoksu on makea sikuria muistuttava. Varsi on samanvärinen kuin lakki.

      Ainoa näistä samannäköisistä ruskeista rouskuista, joka on myrkyllinen, on lakritsirousku, jonka maitiaisneste on vetistä (ei siis valkoista) ja se on yleensä poikkeavasti vaaleampi kuin sikuri- ja kangasrouskut. Sitäpaitsi se tuoksuu lakritsilta.

      Jos et ole varma, mikä sieni on kysymyksessä, älä kerää.

      • Kek

        Isoäiti opetti 50 vuotta sitten, että kaikki maitosienet ovat syötäviä. Koko meidän suku monine lapsineen ja lapsenlapsineen on pysynyt hengissä 1800-luvulta asti.

        Muitakin sieniä toki poimitaan, mutta ne on tunnettava tarkasti. Maitoa (valkoista nestettä) vuotavat rouskut olemme poimineet kaikki.

        Kertokaas viisaat, onko meillä käynyt tuuria ja se myrkyllinen valkoista maitoa vuotava sieni on jäänyt toistaiseksi löytämättä?


      • Anonyymi
        Kek kirjoitti:

        Isoäiti opetti 50 vuotta sitten, että kaikki maitosienet ovat syötäviä. Koko meidän suku monine lapsineen ja lapsenlapsineen on pysynyt hengissä 1800-luvulta asti.

        Muitakin sieniä toki poimitaan, mutta ne on tunnettava tarkasti. Maitoa (valkoista nestettä) vuotavat rouskut olemme poimineet kaikki.

        Kertokaas viisaat, onko meillä käynyt tuuria ja se myrkyllinen valkoista maitoa vuotava sieni on jäänyt toistaiseksi löytämättä?

        AIka vanhaa porukkaa rupee oleen.


    • Tuuria on ollut jos noin on sieniä syöty. Esimerkiksi myrkyllisen sienen syötyä ihminen ei välttämättä kuole vaan elimistö kerää sitä sienen myrkkyä itseensä ja ehkä se viideskymmenes myrkkysieni voi olla se tappava sitten. Riippuu toki sienen myrkyllisyydestä. Esimerkiksi Lakritsirousku on asteeltaan vähän myrkyllinen. Eron kyllä tunnistaa edellämainituista tunnusmerkeistä. Mutta älkää poimiko jollette ole ehdottoman varmoja :)

    • kangkas

      Rouskuissa on ontto jalka ja lakkia kun viistää veitsellä niin tulee maitoa.Kangasrousku on piparkakun värinen ja keskellä lakkia nipukka

    • sienineuvoja

      Aika hyvin tunnutte tuntevan kangasrouskun. Se hieman myrkyllinen lakritsirousku tosiaan tuoksuukin lakritsille ja maitiaisneste EI ole valkoista vaan KIRKASTA, siis vesimäistä. Sikurirousku on sikurin (nuorten mielestä carryn) tuoksuinen. Se on erittäin herkullinen esim. mausteena vaikkapa tuorejuustoon lisättynä. Kannattaa kuivata, silloin maku jatuoksukin voimistuu. Lisätuntomerkkejä: jalka on lakkiakin tummempi. Maitiaisnestettä erittyy sienen pieneen kokoon nähden runsaasti, ja mikä parasta;sikurirousku on täysin mieto. Voit vaikka maistaa sen maitiaisnestettä. Sitä ei siis tarvitse keittää. Kuivaus paras tapa, voi tietysti kypsentää pannulla mietojen sienten tapaan. Ihan tässä innostuu...voi kun pääsis sieneen täältä kaupungin kivierämaasta!!!

    • Akiaulis

      Meillä on syöty sukupolvien ajan sekasienissä ryöpättynä mustarouskua ja lakritsirouskua

    • dftuhjklpörtyu

      Ennen me myös poimimme mustarouskua,, mutta sitten kuulimme, että se ei ole niin hyvä sieni mitä luulimme, jotakin geenijuttuja, ja syöpään johtavia asioita.
      Siihen aikaan isäni kuoli syöpään,, sieni on edelleen pannassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1796
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1391
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1376
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe