Pentu murisee ja puree syliin nostettaessa/sylissä yms.

Ensikertalainen2

Minulla on cockerspanielin pentu 9vko, joka on alkanut murisemaan, kun se nostetaan syliin. Pentu murisee etenkin silloin, kun sen "keskeyttää" omista puuhistaan esim. syö ulkona käpyä. Tätä ei ennen tapahtunut. En kiinnitä murinaan mitään huomiota, enkä laske pentua maahan, vaikka kuinka murisisi ja rimpuilisi: vasta sitten kun se on rauhoittunut. Kuitenkin jos pentu puree, totean tiukasti EI, jolloin toiminta yleesnä loppuu siihen paikkaan, viimeistään toisesta EI käskystä. Tällöin pentu vaikenee tai alkaa vinkua hiljaisesti. Onko tämä oikea tapa toimia? Voiko pentu jatkaa tätä vielä aikuisiässä? Tiedän ettei cockeri ole sylikoira, mutta koiran on pakko olla sylissä esim. trimmaus- tai näyttelypöydälle nostettaessa. Asuntooni kulkee myös ns. ritiläraput (ulkoraput, ei rappukäytävää), joista pentu ei pääse kiipeämään omin voimin vielä, sillä askel on korkea ja tassut uppoavat reikiin. Minulla on myös korkea "suihkualusta", jonne pentu on pakko nostaa, sillä omin jaloin se ei sinne pääse. Olen myös kokeillut (etenkin ulkona ennen ulkorappujen nousua) antaa makupalaa koiralle ennen kuin nappaan syliin: jos pentu on murisematta annan sylissä namin ja kehun. Kehun myös aina, kun ei murise syliin nostettaessa. En kuitenkaan haluaisi lahjoa koiraa syliin, sillä pelkään, että joudun sitten aina antamaan sille namia, kun nostan syliin.. Pennussa on ilmennyt myös dominointikäytöstä(?) esim. muiden koirien nylkyttämistä. Minuakin yritti, mutta kahdesti kielsin, eikä tätä ole toistaiseksi enään jatkunut ihmisten kohdalla. Koira yrittää myös nykyään pomottaa, jos nakkaan siltä lelun, jolloin se saattaa alkaa ärsyyntyessään haukkumaan ja saattaa purra. Tätä kuitenkin tapahtuu vain, jos pentu on kovin kiihtynyt esim. leikistä. Kuitenkin olen pannut pennun aina istumaan ja katsomaan minua silmiin ennen kuin saa lelun tai ruokaa. Lelun kanssa on kuitenkin alkanut maltti loppumaan ja pentu yltyy joskus haukkumaan ja menettää kiinnostuksensa. Onko mitään neuvoja? Meneekö tämä vaihe ohitse? *ensikertalainen*

13

10335

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pentupentunen

      Cockereissa on kovaluonteisiakin, teille on näköjään sattunut sellainen.
      Niistä tulee isona hyviä. tottelevaisia koiria, mutta kasvuiän joudutte ottamaan aika tiukasti, jotta pennulle ei jää aihetta pyrkiä pomottamaan teitä.

      Nameilla ei kannata lahjoa itsestäänselvyyksissä. Koiran pitää antaa käsitellä itseään ja piste. Päättäväinen, rauhallinen syliinotto silloin kun tarvii, eikä mitään nameja ja kehumisia tarvita. Muista olla reilu koiralle: ilmoita sille, että nyt tänne, keskeytä leikki, minä otan sinut syliini. Tee se aina samalla rutiinilla, jotta koira voi oppia sen, eikä syliinotto tule ihan puskista.

      Teillä kielto menee perille, se on hyvä asia. Pitäkää siitä kiinni.

      Katsekontaktia en lähtisi tällaiselta pennulta ollenkaan pyytämään. Silmiin katsominen on dominointia, alistuva kääntää katseensa sivulle.
      Yhdeksänviikkoinen on tosi nuori, eikä jaksa pitkään koulutuksia. Antakaa sen myös olla pentu, leikkikää ja höpsötelkää sen kanssa, jotta opitte kommunikoimaan puolin ja toisin.

      "...jos nakkaan siltä lelun..." mitä tämä tarkoittaa? Noutamisleikkiäkö? Leikkiessä ei tarvitse näin pienen kanssa vaatia aikuisen käytöstä, muutenhan siitä menee hauskuus. Kyllä sitä malttia kerkeää myöhemminkin opettelemaan.
      Kun se leikkiessä kiihtyy, ei se kykene hillittyyn käytökseen vaan turhautuu.
      Opeta rauhoittumista ja tapoja enempi muissa tilanteissa, jolloin pennulla on mahdollisuuksia onnistua.

    • Katsekontakti on sosiaalistetulle, koulutetulle koiralle positiivinen kontakti. Ja siihen voi ehdollistaa koiran pennusta pitäen, jolloin on ihan sama kuka koiraa katsoo ja hakee kontaktia.

      Kouluttamattomille, käsittelyyn tottumattomille koirille silmiin katsominen voi olla uhkaava ele. Silloin koira ei ole yhteistyössä ja kommunikaatioyhteydessä ihmisen kanssa. On kaksi aivan eri asiaa,käsitellä koulutettua koiraa kuin kouluttamattonta, jolloin voi joutua pahimmillaan ottamaan huomioon villin eläimen käyttäytymisen.

    • Ensikertalainen2

      Hoh! Heräsi toivonpilke silmissä, kun sanoitte, että pennusta voi tulla hyvä ja tottelevainen koira! Mutta asiaan: olen itse opettanut katsekontaktia pennulle makupalojen avulla niin kuin tuolla koiranomistajan peruskurssi sivustolla neuvottiin eli ottaa täysin omasta tahdosta sen kontaktin muulloinkin kuin vain ruokaillessa ja annettaessa leluja ja usein palkitsen herkulla tai kunnon silityksillä. Olen mielestäni tehnyt siitä positiivisen asian pennulle(?) Tosin en sitten tiedä, onko se tosissaan dominointia niin kuin sanoitte, jos sitä vaaditaan ennen ruokakupin antamista ja ovien avaamista yms. Vaadinko siis liikaa? Olen vain kuullut, että cockerit saattavat muuttua ruokakupin ja lelujen yms. vahtaajiksi niin ajattelin, että tämä katsekontaktin otto ennen ruokaa saattaisi auttaa paremmin kuin kupin pois vienti kesken ruokailun? Tosin onhan vielä se toinen tapa, että jos viedään kuppi pois kesken ruokailun niin sinne ain lisätään jotain.. Olisiko tämä sitten parempi tapa? Leikin paljon koiran kanssa: heitän sille leluja ja annan sen pureskella niitäkin suht rauhassa ilman, että menen aina väliin ottamaan kaiken siltä pois. Koiran oma peti on sille myös melko "pyhitetty" paikka, jossa se saa olla ilman häiriötekijöitä. Ulkona kuitenkin asia on toinen: pentu kun on pentu, se syö kaikkea mahdollista: kiviä, paperia, sammalta, kukkia, ruohoa, keppejä ja niitä käpyjä.. Se myös kaivaa näitä maasta. Olen pyrkinyt ottamaan näitä asioita pois pennulta, kun kerran käynyt jo niin, että pentu on päässyt nielaisemaan paperinpalan, joka löytyi rappujen edestä.. Joka lenkin jälkeen on myös sama juttu: se lösähtää pienelle nurmipläntille ulkorappujen eteen syömään joko ruohoa, käpyä, keppiä tms. Jos tästä sen nostan, pentu murahtaa, sekä joskus myös haukkuu vihaisen oloisesesti ja saattaa purra. Kuitenkin tänään kutsuin vartavasten pennun luokseni iltalenkillä ja otin tuon syliini, jolloin pentu ei ollut moksiskaan. Tosin en tiedä johtuiko tämä väsymyksestä, kun olimme lähteneet lenkille niin, että pentu oli vielä vähän unentokkurassa. Murahduksia kuuluu myös aina silloin, jos otan tuon nukkumasta esim. harjattavaksi pöydälle tms. Pitäisikö minun odottaa, että pentu herää? Pelkään kovasti, että pentu nousee valtaan talossa, kun se kasvaa ja hormonitkin alkaavat jylläämään.. Suihkussa seisoo jo mallikkaasti, pientä vinkunaa kuuluu, mutta ei juokse pois. Pentu tulee myös nukkumaan aina jalkojen päälle tai niiden viereen.

      • jotaintietävä

        Mahdatko aloittaja nyt sekoittaa aivan normaalin pentuajan puuha-leikkikäytöksen kuviteltuun agressioon? Ei noin pientä pentua ole järjellistä epäillä laumaherruuden tavoittelemisesta. Oletko koskaan seurannut miten koirat/pennut keskenään lekkivät ja touhuavat? Ärinää kuuluu, leukoja ja hampaita käytetään ja kaikilla on hauskaa. Alle 3 kk pennun omistaja on asettunut emäkoiran asemaan. Tuossa iässä avainsanoja ovat luottamus, rakkaus ja lempeät rajat.
        Älä ole pikkupennun kanssa liian kunnianhimoinen nipottaja. Ei tarvitse kaikkia koirakirjan harjoituksia päivittäin laahata aamusta iltaan. Nauttikaa koiran lapsuudesta rennolla otteella, se on hujauksessa ohi!


    • Oksentaa kyllä

      Ei paperinpalojen yms. syöminen koiralle vaarallista ole koira oksentaa vaivattomasti mikä ei sula. Koiralta ei saa kesken ruokailun kuppia pois ottaa. Opettaminen makupaloilla aina luoksetulo on mikä pitää koiran hallita kaikissa tilanteissa.

    • Pentupentunen

      On ihan luonnollista, että pieni pentu pelkää joissakin tilanteissa, ei se mikään ongelma ole. Pelkoon ei pidä kiinnittää huomiota lainkaan, vaan näyttää itse rauhallista ja rohkeaa käytösmallia. On hyvä itse olla pennun ja pelottavan kohteen välissä.

      Jos otat pennun harjattavaksi tai lenkille kesken unien, etköhän nyt itse provosoi? Minusta tuollainen ei ole reilua. Nukkumisrauha ja syömisrauha ovat tärkeitä. Jos niitä jatkuvasti häiritään, saadaan ärtyisästi reagoiva ärähtelevä koira.

    • gggggggggg

      Tottakai on oikein. Pentu on pienenä totutteva siihen että sitä käsitellään, harjataan, kammataan, otetaan ruokakuppi pois, mitä enemmän sitä harjottelee, sitä vähemmän se sitä stressaa. Jos sille ei aina jostain syystä perustellen opeteta käsittelyn sietoa, saa sellaisen koiran joka sitten aikuisena määrittää, kuka saa leikata kynnet, missä asennussa, jopa antaako tehdä sitä ollenkaan. tai örisee kuppinsa ohi menevälle ihmisille ym ym.
      Kaikki pennun ärinä ei ole agressiota, eikä pomotusta, mutta silti pitää muistaa että pienenä pennulle opetetaan kaikki tärkeät loppuelämän laatuun vaikuttavat asiat. Ja pienet örinät tai hanttiin laittamiset ei saa olla sille mikään este.

      • Pentupentunen

        En ole koiriani tuollaisella natsimeiningillä kasvattanut ollenkaan. Siis sinustako on oikein herättää pentu kesken unien harjattavaksi? Otatko ruokakupin pois kesken ruokailun?
        Meillä pennuilla on ollut ruokarauha ja nukkumisrauha. Kumma vaan antavat käsitellä, leikata kynnet, harjata, pestä, hoitaa haavat ihan luottavaisesti. Ruokakuppia en ole kertaakaan pois ottanut kesken ruokailun enkä luita suusta. Eivät ärise, ja antavat minulle ruokansa, jos sitä pyydän. Siis yhtään ei ole tätä harjoiteltu.

        Tavoite sinulla on tietysti oikea, mutta keinot minulla ihan toiset. Luottamus on avainsana, koiran tarpeita kunnioittava ihmisen johtajuus. Ei harjoittelu.


      • en vaan tajua
        Pentupentunen kirjoitti:

        En ole koiriani tuollaisella natsimeiningillä kasvattanut ollenkaan. Siis sinustako on oikein herättää pentu kesken unien harjattavaksi? Otatko ruokakupin pois kesken ruokailun?
        Meillä pennuilla on ollut ruokarauha ja nukkumisrauha. Kumma vaan antavat käsitellä, leikata kynnet, harjata, pestä, hoitaa haavat ihan luottavaisesti. Ruokakuppia en ole kertaakaan pois ottanut kesken ruokailun enkä luita suusta. Eivät ärise, ja antavat minulle ruokansa, jos sitä pyydän. Siis yhtään ei ole tätä harjoiteltu.

        Tavoite sinulla on tietysti oikea, mutta keinot minulla ihan toiset. Luottamus on avainsana, koiran tarpeita kunnioittava ihmisen johtajuus. Ei harjoittelu.

        Ei ole meidänkään pennulta ruokaa otettu pois, eikä kesken unien herätetty yhtään mihinkään. Silti tuo on ns. sulaa vahaa käsissäni, ja kyllä on ärähdellyt murkkiässäkin kun syliin nostin, pakko tilanteissa. Muuten ei ärähtele, ja kyllä saa edelleen nukkua ja syödä rauhassa. En ymmärrä mikä tarve olisi ottaakaan kuppia kesken syönnin pois ?


    • hellitä ja rauhoitu

      9 viikoinen ei vielä dominoi, sellainen kuuluu murrosikään (n puolivuotiaalle).

      Tuon ikäinen pentu ei myöskään vielä pure aggressiivisesti, vaan leikkimielessä.

      Koiran murina syliin nostettaessa voi liittyä siihen, että siihen sattuu, kun nostat sitä, tai jos sylissäolo on jostain muusta syystä epämukavaa. Mainitsit koiran rimpuilevan; oletkohan ruvennut tämän takia vaikka tiukentamaan sylissäpito-otettasi?

      Voiko olla, että se on leikillä murissut, kun olet nostanut sen syliin, ja kun olet alkanut kiukkuisesti kieltämään sitä puremasta, on koko sylissäolo tapahtumasta tullut inho litanja kieltoja, huutoa (napakka puhekin tulee aika kovaa, kun koira on ihan suun vieressä sylissä) ja puristamista?

      • Ensikertalainen2

        Pentu on nyt 15vko. Ei ole enään pahemmin murissut syliin nostettaessa, kun ei olla huomioitu tässä tilanteessa paitsi silloin, jos koira puree, jolloin tulee tiukka EI ja tämä loppuu siihen. Ja minä kyllä nostan koiran aivan oikeaoppisesti, enkä purista sitä kasaan tai riepottele, vaikka kuinka rimpuilisi vaan pidän hellän ja varman otteen pennussa. Pennulta on helppo leikata kynnet ja tassukarvat kyljellään lattialla, sekä harjata. Jos yrittää purra harjaa tulee tiukka kielto ja tätä saa toistaa joskus kolmesti, jolloin pentu antautuu kokonaan ja antaa minun suorittaa toimenpiteet ilman häiriötä. Pesemisestä ei juuri pistä vastaan, mutta vielä on pientä vinkunaa, kun shampoota hierotaan. Ennen ovien availua, pentu istuu ja odottaa lupaa tulla. Sama ruoan kanssa. Pentu ei myöskään välitä enään liikenteestä. Sen sijaan pyörien selässä olevat ihmiset kiinnostavat ja näitä haluttaisiin mennä moikkaamaan.. :)

        Pentu on kuitenkin aloittanut muiden koirien: etenkin pienten tyttökoirien nylkytyksen, jonka tulkitsen tässä iässä dominoinniksi enkä miksikään seksuaaliseksi käytökseksi. Ihmisiä tuo on yrittänyt kolmesti nylkyttää, mutta kieltokerroista on sen lopettanut. Myös, jos nylkyttää muita koiria: lopettaa heti käskystä tai pelkästä lähestymisestä ja peruuttaa noin puolenmetrin päähän nylkyttämästään koirasta istumaan tai poistuu paikalta. Pentu kuitenkin nylkyttää yleensä vain yhtä tiettyä koiraa, joka on yli vuoden vanha tyttökoira ja käytökseltään myös dominoiva ja kovaluontoinen: hyvin sinnikäs. Kerran nämä kaksi pentua olivat samassa talossa, jolloin pentumme halusi selvästi nukkua, mutta tämä toinen koira ei antanut tuon nukkua vaan aina asettui makaamaan vastapäätä pentumme kasvoja kohden ja alkoi murisemaan leikillään ja häntä vispaten, katsekontakti kuitenkin hyvin haastavan näköisenä pennussa. Aikansa siinä haastettuaan, meidän pennulle riitti ja tuo kävi toisen koiran kimppuun ollessaan noin 10vko. Ensin luulin koko tilannetta leikiksi, mutta sitten pentumme oli asettunut täysin pienen koiran päälle ja laittanut tuon selälleen, purren tuon kuonoa ja kaulaa kurkun kohdilta, jolloin alistetun koiran häntä oli koipien välissä ja tuo päästi kauheat kiljaisut. Tyttökoira ei kuitenkaan tähän luovuttanut vaan haastoi tuon kahdesti uudestaan ja aina sama lopputulos. Tämän jälkeen, kun tyttökoira edes käveli pentumme ohitse tai tuo käveli hänen ohitseen, kääntyi nartun pää pois pennusta, jonka tulkitsin selväksi alistuneisuudeksi. Pentumme myös ajoi tämän koiran pois olohuoneesta "reviiriltään", jonne tuo asettui nukkumaan. Joten jos, joku selittäisi, että jos tämä ei ole dominointia niin mikäs sitten? Kokeilua? Ja ennen kuin joku ehtii sanoa, että "miksi et käskenyt pentua pois tai toista koiraa???" niin ensinnäkin, toinen koira ei juuri tottele lainkaan ja on oman perheensä pomo ja itse tunnen tuon koiran ja ajattelin, että tuon on ehkä jopa hyvä saada kuonoonsa pari kertaa, koska ei toisten herättely ja härnääminen käy kaikkien koirien kohdalla päinsä ja minusta on ihan hyvä, jos pentumme osaa pitää puolensa. Silti olen huolissani tästä tapahtuneesta tulevaisuutta ajatellen. Pentu ei kuitenkaan ole aggressiivinen muita koiria kohtaan tai tätäkään. Edelleen hännät heiluu tavatessa ja nuuskutellaan innokkaasti. Pentu ei myöskään ole tehnyt tätä kenellekkään muulle koiralle ikinä. Kerran on yrittäny kyseisen tyttökoiran "parasta kaveria" myös nylkyttää, mutta tuo ei ottanut sitä minään vaan vetäytyi pois tai murahti ja tämä kokeilureissu jäi siihen. Sen sijaan pentutapaamisessa poika juoksi lähestulkoon jokaista pentua pakoon ja oli vähän pihalla, että mitä pitäisi tehdä. Kuitenkin ajan tepasteltuaan, tuo rohkaistui leikkimään muiden kanssa, sekä jopa puuttumaan kahden "kahakoijan" rajuunkin leikkiin haukulla komentamalla, jolloin nämä kaksi kävivät molemmat poikamme kimppuun, jolloin tuo otti kyllä jalat alleen ja tuli hakemaan meistä suojaa. Tuosta komentamisesta puheen ollen, poika vahtii petiään muilta koirilta: jos joku koira lähestyy tuon petiä niin alkaa kauhea komentaminen: pentu haukkuu niin paljon ja kauan, että toinen koira lähtee pois tuon pedin luota nuuskimasta. Pitäisikö pentua kieltää muiden koirien komentelusta? Muuten ei juuri koskaan hauku.


    • ...

      Lähtökohtaisesti hirveän moni asia viestissäsi huutaisi puuttumista, mutta nyt vain mielestäni oleellisimpaan.

      Olethan ystävä kiltti niin reilu koirasi kohtaan, että unohdat nuo dominointi hössötykset nyt ainakin ensimmäiseksi puoleksi vuodeksi, mielellään kokonaan. Pomottamiset jne, liittyvät laumahierarkiaan joka on tieteellisestä näkökulmasta täyttä puppua, mutta jos siihen haluaa kuitenkin uskoa, kuten jotkut haluavat, niin edes se lähtökohta, jookos, että vain sukukypsät koirat ovat kiinnostuneet asemastaan hierarkiassa!

    • seurakoirien omistaj

      Koirilla on erilaisia ruumiinrakenteita. Nostotapa, joka kelpaa yhdelle hyvin, voi satuttaa toista ja silloin se kapinoi nostelemista vastaan. Hyvä tapa nostaa on omalla herkästi nostettaessa olonsa tukalaksi tai jopa kivuliaaksi tuntevalla koirallani lättänällä kädellä rinnan alta ja samanaikaisesti toisella lättänällä kädellä peffan alta, ja sylissä heti omien neljän tassun varaan. Toisen koirani voi nostaa miten vain käsivarrelle jne. Arempi koira on liian läski ja laiska liikkumaan, saamaton luonne liikunnan kyseessä ollen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 169
      4759
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      125
      4333
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2821
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1911
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1689
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1680
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      95
      1641
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1593
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1541
    Aihe