Metsään helppo eksyä

Meinasin eksyä

Marjastuksessa on aina vaara, että eksyy metsään.
Tutussa metsässä kyllä osaa liikkua eksymättä, mutta suurin vaara eksymiseen on vieras metsä ja varsinkin sellainen laaja, tiheä ja korkea taimikko.
Vaikka taimikkoon johtaisi selvä polku, joka menomatkalla näyttää selvältä, mutta jos polulta poikkeaa pois ja pyörii jonkun aikaa, niin eipäs enää löydäkään sitä polkua ja ei enää tiedä mihin suuntaa lähteä.
Itse eksyn tosi helposti ja eilen meinasin eksyä tuollaiseen taimikkoon.
Vaikka menomatkalla reitti takaisin näytti päivän selvältä, niin eipäs enää näyttänytkään, kun jonkin aikaa kävelin taimikossa poissa polulta.
Vaikka katsoinkin selvältä näyttäneet maamerkit, kuten lähtöpaikan lähellä sijainneen ison puun ja hakkuu aukko taimikon vierellä, niin en sitä polkua enää löytänyt ja ei sitä hakkuu aukkoakaan vastaan heti tullut ja kaikki puut alkoivat näyttämään juuri samanlaisilta, kuin mitä lähtöpaikan lähellä oli.
Sen muistin, että tullessa oli aurinko selkäpuolella.

Vaikka ajattelin pikaisesti piipahtaa taimikossa, niin yllättävän helposti siellä eksyy ja menettää suuntavaiston, varsinkin, kun huomaa olevansa eksyksissä, kun taimikko on saman näköistä joka puolella.
Onneksi löysin aukon ja sietä näkyi metsäautotie, mutta olin kävellyt melkein 200 metriä aivan toiseen suuntaan, mistä olin tullut.
Sitä ei voi sanoin kuvata, mikä helpotus oli, kun metsäutotie tuli viimein näkyviin.
Monesti helpottaa löytää takaisin, jos tie on vilkkaasti liikennöity ja kuulee autojen äänet, mutta tuolla metsäautotiellä on niin hiljaista, että siellä hyvä, jos siellä kulkee joku auto kerran tai pari kertaa päivässä.

Varmin keino eksymistä vastaan olisi kiinnittää tarpeeksi vahva lanka lähtöpaikan puuhun ja vetää perässään lankakerää, jolloin varmana osaa takaisin, kun kelaa langan takaisin kerällä palatessaan takaisin.
Tietenkin lanka voi katketa tai jos on oikein huonoa tuuria, niin joku katkaisee langan.
Navigaattori on myös, mutta ei siihenkään voi 100% luottaa, koska voihan siitäkin virta katketa ja akku loppua kesken kaiken.

6

141

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Timppi

      Navigaattori on oiva apu.....Tallennan auton paikan naviin ja sammutan navin niin akku kyllä sitten rittää pois osaamiseen ei sitä niin kauas poimiessa autolta eksy

    • selvä sijainti

      Kyllähän navigaattorin avulla osaa pois, jos siinä on auton paikka talletettuna näytölle ja navigaattori näyttää oman sijainnin ja auton sijainnin, niin sillä on helppo suunnistaa autolle, kun näkee navigaattorista mihin päin omasta sijainnista kertova "piste" liikkuu.

      Navigaattori on pätevä laite metsässä liikkujille ihan eksymisen varalta.

      • älkää luottako liika

        Navigaattori on hyvä apuri, mutta pääsuunta mistä tultiin on syytä olla kompassilla otettuna ja alueen tiet, joet, kanavat yms. valmiiksi kartasta katsottuna.
        Et välttämättä tarvitse karttaa metsään koska yleensä marjastaessa ei mennä yli 1km syvemmälle metsään niin et myöskään kulje sivusuunnassa kovinkaan paljon.

        Kompassi siksi koska navilla ei aina saa yhteyttä satelliitteihin. Näin kävi hillasuolla, kun aloin tarkistamaan etäisyyttä autolle niin ehdin kävellä auton luo(2km) ennenkuin navi alkoi näyttämään missä mennään.


    • Kompassiparas

      Luotan vain kunnon vanhanajan kompassiin ja suunnistuskarttaan, monissa "vaihtelevat maastot" metsissä riittää maamittauslaitoksen ns. maatilakartta. Karttoja saa ostaa kirjakaupoista, - En ole eksynyt em. kompassi/kartta-menetelmin.

      • älkää

        Just näin ja kompassikin on hyvä välillä tarkistaa vertaamalla esim. aurinkoon ym. muihin luonnon merkkeihin ettei pyöritä magneettisella alueella ympyrää.


      • Kompassin käyttö
        älkää kirjoitti:

        Just näin ja kompassikin on hyvä välillä tarkistaa vertaamalla esim. aurinkoon ym. muihin luonnon merkkeihin ettei pyöritä magneettisella alueella ympyrää.

        Moni ei huomioitse, että jos kompassin lähellä on jokin metalliesine, niin näyttää väärin eli pitää tietää miten kompassia käytetään, siihen liittyy muutama asia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2052
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      165
      1582
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      155
      1537
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1348
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1270
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      275
      1115
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      131
      1027
    8. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1022
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1003
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      53
      847
    Aihe