Täällä on käyty keskustelua Vapaa-ajattelija liiton puheenjohtajan Petri Karisman kansanedustaja ehdokkuudesta ja puolue valinnasta. Jotenkin on jäänyt sellainen kuva, että puolue valinta on ollut väärä. Kiinnostavaa olisi myös kuulla, mikä voisi olla vapaa-ajattelijalle oikea puolue? Vai olisiko parasta, että vapaa-ajattelija jäisi kokonaan puoluepolitiikan ulkopuolelle?
Samoin on arvosteltu Karisma kansanedustaja ehdokkuutta. Pitäisikö vapaa-ajattelijoilla on sama käytäntö, kuin puolustusvoimilla, jossa upseerit eivät saa asettua ehdolle aktiiviaikana? Voisi olla niin, että esim. säännöt kieltäisivät, aktiivisten vapaa-ajattelijoiden osallistumisen erilaisiin vaaleihin? Olisikohan tämä hyvä ratkaisu kriitikoiden mielestä.
Vapaa-ajattelu ja politiikka
5
<50
Vastaukset
- Humanisti-vapari
Varsin monessa kansalaisjärjestössä on puheenjohtajana kansanedustaja, ja niitä on eri puolueista ja varsinkin hallituspuolueista. Vallitsevan käytännön mukaan kansanedusajan puoluekannan ei katsota leimaavan koko järjestöä, joka on puoluepoliitisesti sitoutumaton. Esim. Reilun kaupan yhdistyksen puheenjohtajana on ollut Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen, mutta ei se ole leimannut sitä yhdistystä kokoomuslaiseksi. Yhtä hyvin yhdistyksen muita hallituksen jäseniä voi olla eri puolueista, ja toki sitoutumattomiakin. Kun puheenjohtajia on vain yksi, hän voi olla jostain puolueesta tai olla sitoutumaton, ja tämä koskee myös kansanedustajia. Eri asia olisi, jos koko hallitus (jäsenkunnasta puhumatakaan) olisi yhden puolueen hegemonian alla.
Kansanedustaja on usein hyvä puheenjohtajana siksi, että hän on samalla usein hyvä lobbari myös ministeriöihin päin ja voi helposti hoitaa asioita työnsä ohessa "pääkallonpaikoilla".
Myös paikallisyhdistyksissä puheenjohtajan nuijaa voisi periatteessa hoidella aivan hyvin myös jonkun puolueen kunnallispoliitikko, joka voisi olla vaikka jossain sopivassa lautakunnassakin.Totta kai järjestön pitäisi muilla toimilla tiedotuksella ja halituksen kokooonpanolla varmisaa, että yhdistys ei leimaudu puolupoliittisesti puheenjohtajansa puoluekannan mukaan.- Humanisti-vapari
Mainittakoon vielä, että useinkään tällainen puheenjohtaja ei ole ao. järjestössä käytännön operatiivisen toiminnan toteuttajana samassa määrin kuin nyt VA-liiton johdon toimihenkilöt ovat. Operatiivisesta toiminnasta vastaa monessa järjestössä toiminnanjohtaja tai pääsihteeri sekä apuna muu henkiökunta; päätökset linjasta ja toiminnan painopisteistä tekee puolestaan hallitus puheenjohtajan johdolla.
Monissa järjestöissä, joissa on kansanedusaja puheenjohtajana, on valtion tai Raha-automaattiyhdistyksen avustukset sitä luokkaa suurempia kuin VA-liitossa, että on mahdollisuus pitää vakituista ja hankehenkilöstöä kohtuullinen määrä. VA-liitossa on siis nyt palkattuna vain yksi osa-aikainen projektikoordinaattori. Humanisti-vapari kirjoitti:
Mainittakoon vielä, että useinkään tällainen puheenjohtaja ei ole ao. järjestössä käytännön operatiivisen toiminnan toteuttajana samassa määrin kuin nyt VA-liiton johdon toimihenkilöt ovat. Operatiivisesta toiminnasta vastaa monessa järjestössä toiminnanjohtaja tai pääsihteeri sekä apuna muu henkiökunta; päätökset linjasta ja toiminnan painopisteistä tekee puolestaan hallitus puheenjohtajan johdolla.
Monissa järjestöissä, joissa on kansanedusaja puheenjohtajana, on valtion tai Raha-automaattiyhdistyksen avustukset sitä luokkaa suurempia kuin VA-liitossa, että on mahdollisuus pitää vakituista ja hankehenkilöstöä kohtuullinen määrä. VA-liitossa on siis nyt palkattuna vain yksi osa-aikainen projektikoordinaattori.Tämän takia olen alustavasti kielteisellä kannalla samanaikaiseen puheenjohtajuuteen ja pj:n hommaan nähden. Toisaalta tosiaan va-liitolla on vain tuo yksi työntekijä. Toisaalta toimintaa on niin paljon, ettei tämä ole mikään kahdesti vuodessa kokoontuva pikkupuuhakerho. Sitäpaitsi Petri on myös Tampereen yhdistyksen pj.
Mutta kai homma voi toimia niinkin, että käytännössä pj ei juuri vedä kokouksia vaan on enemmän keulakuva. Lehdistötiedotteet ym. voi lähettää vaikka vpj:n ja pääsihteerin nimissä, jompikumpi vastaa toimittajille jne.
(Laajemmin muuten koko pj-juttu on kyseenalainen. Petri osaa ihan hyvin sekä vetää toimintaa että esiintyä mediassa --- mutta ei ole mitään syytä, miksi nämä ominaisuudet yleisesti kohtaisivat.)- Humanisti-vapari
jori.mantysalo kirjoitti:
Tämän takia olen alustavasti kielteisellä kannalla samanaikaiseen puheenjohtajuuteen ja pj:n hommaan nähden. Toisaalta tosiaan va-liitolla on vain tuo yksi työntekijä. Toisaalta toimintaa on niin paljon, ettei tämä ole mikään kahdesti vuodessa kokoontuva pikkupuuhakerho. Sitäpaitsi Petri on myös Tampereen yhdistyksen pj.
Mutta kai homma voi toimia niinkin, että käytännössä pj ei juuri vedä kokouksia vaan on enemmän keulakuva. Lehdistötiedotteet ym. voi lähettää vaikka vpj:n ja pääsihteerin nimissä, jompikumpi vastaa toimittajille jne.
(Laajemmin muuten koko pj-juttu on kyseenalainen. Petri osaa ihan hyvin sekä vetää toimintaa että esiintyä mediassa --- mutta ei ole mitään syytä, miksi nämä ominaisuudet yleisesti kohtaisivat.)"Tämän takia olen alustavasti kielteisellä kannalla samanaikaiseen puheenjohtajuuteen ja pj:n hommaan nähden."
Pitikö sanoa, että samanaikaiseen kansanedustajuuteen ja pj:n hommaan nähden?
Ehkä ei kannata nylkeä karhua liikaa, ennen kuin on karhu kaadettu. Mutta kuten sanottu, monessa tapauksessa kansanedustajat ovat olleet ja ovat yhä myös ihan oikeita päätöksentekijöitä ja päätöskokousten puheenjohtajia yhdistyksissä.
Sen sijaan toimenpano on saattanut keskittyä lähinnä lobbaukseen, mikä ei tietenkään ole vähäinen asia.
Tietenkin rooli tekemisen, toteuttamien puolella muuttuisi.
Asiaa voi myös laajentaa. Onko va-aktiivin sopivaa toimia muussa aatteellisessa järjestössä, ja mikä on "sallittu" aktiivisuuden taso?
Esimerkiksi saisinko minä liittovaltuuston varajäsenenä olla myös näkyvä aktiivi reserviläisjärjestöissä tai Aseistakieltäytyjäliitossa? Saako Tampereen yhdistyksen aktiivi kannattaa julkisesti Tapparaa tai Ilvestä?
Itse en näe tässä mitään ongelmaa. Va-liikkeen ei minusta pidä olla mikään ortodoksikirkko, jossa "papisto" ei saa osallistua politiikkaan.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miten suomalaiset miehet
On usein niin aikaansaamattomia? Odottavat prinsessapalvelua. Odottavat, että nainen tekee aloitteen, että nainen pyytää1751550Eräs läheinen sanoi
Että mies kyllä ottaa aina itse yhteyttä, jos on kiinnostunut. Oli tilanne mikä hyvänsä. Kuulemma kuvittelin koko jutun.561235puukkotappelu-keskella-tieta
https://www.paivanlehti.fi/puukkotappelu-keskella-tieta-kohta-toinen-miehista-makasi-elottomana-maassa/ Poliisi sai klo131211- 511101
Missä Martina miehineen?
Onko tämä v. 2009 Turhin julkkis unohdettu nyt vallan? Mistä nyt tulee rahaa, kun ketään ei kiinnosta? Tähänkö päättyi M1931074- 61972
- 51752
Skandaali on persujen vaaliromahdus, ei jonkun metsän kaataminen
Huvittaa kuinka persut yrittävät saada heidän omasta skandaalistaan huomion aivan toisaalle. Persut ovat huonoja häviäm252737Miten pääsisin vielä tutustumaan sinuun?
Tekisi mieli etsiä sinut facebookista ja laittaa viestiä, se vaan olisi vähän noloa mutta silti haluaisin kokeilla. Siel33730- 37712