Perustulo keskustelu

YLE Puhe Nyt

Mikä maksaa? -ohjelma pohtii perustuloa eli kansalaispalkkaa.

Mitä hyötyä siitä olisi? Poistaisiko se köyhyyden.

Miten se tulisi toteuttaa?

Toimittaja Juho-Pekka Rantalan vaikeisiin kysymyksiin vastaa Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

http://yle.fi/radio/ylepuhe/suora/

11

82

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • st sert r yhet

      En löydä mainitsemaasi juttua linkistäsi.

    • Suomen Kansa Oy

      Perustulo voitaisiin maksaa ainakin osittain paikallisrahana tai paikallisina palveluseteleinä. Niillä voisi maksaa vuokransa, yhtiövastikkeensa, kiinteistöveronsa, ruokaostoksensa yms. Näin tuettaisiin paikallisia palveluja.

      Yksityinen Suomen Pankki tietysti vastustaisi, koska se ei pystyisi vetämään välistä, jos euroja ei siirreltäisikään. Ja minusta vaikuttaa, että kaikki, mitä pankit vastustavat, on kansalle hyvä systeemi. Tämä palveluseteli voisi toimia mainiosti.

      Perustulon ohessa voisi tehdä palkkatyötä, omaa työtä, opiskella tai olla vapaalla, kukin halunsa ja kykyjensä mukaan. Nythän Suomen valtio tekee kaiken voitavansa, ettei ihmisiä palkattaisi töihin ja että he eivät voisi aloittaa omaa yritystäänkään. Jos päämääränä on tehdä Suomesta kurjalistomaa, jatketaan entiseen malliin. Jos me, kansa, haluamme hyvinvontia kaikille, muutetaan suuntaa. Otetaan ohjat käsiin. Milloin on mitään parannusta kansalle ojennettu 'valtuutetuilta'? Kyllä se on aina saatu lakkoilulla, boikotoinnilla, rauhanomaisella vastarinnalla, mielipiteiden ilmaisulla, yhteistyöllä köyhien kesken.

      • en usko toimivan

        Luulenpa että se perustulo olisi niin pieni ettei sillä makseta edes kuukauden ruokamenoja. Jos ei töitä löydy niin heikkoa olisi. Perustuloajattelussahan se perustulo maksettaisiin ihan kaikille kansalaisille poikkeuksena ehkä alle 16v esim. mutta muutoin se rapsahtaisi kaikkien tilille myös työssä käyville. Ei siis voi olla mikään suuren suuri summa, korkeintaan joku 150-200e/kk.


      • 23-23-23
        en usko toimivan kirjoitti:

        Luulenpa että se perustulo olisi niin pieni ettei sillä makseta edes kuukauden ruokamenoja. Jos ei töitä löydy niin heikkoa olisi. Perustuloajattelussahan se perustulo maksettaisiin ihan kaikille kansalaisille poikkeuksena ehkä alle 16v esim. mutta muutoin se rapsahtaisi kaikkien tilille myös työssä käyville. Ei siis voi olla mikään suuren suuri summa, korkeintaan joku 150-200e/kk.

        Miksi se ei voisi olla esimerkiksi 600e/kk verottomana jonka päälle saisi tienata vaikka 500e kymmenen prosentin verolla?

        Tästä eteen päin se veroprosentti sitten olisikin melko suuri.

        Nämä tällä hetkellä hyvin tienaavat joutuisivat maksamaan veroa suuremmalla prosentilla, mutta saisivat "pohjalle" sen 7200 euroa.

        ps. kyllä se 500-700e on jo nyt opintotuissa, työttömyyskorvauksissa, lapsilisissä, takuueläkkeissä, toimeentulotuessa jne.

        ps2. asumistukea tällä ei voi korvata ja sossunkin on oltava jollain tavalla vielä olemassa tämänkin jälkeen.


    • Verotili kaikille

      Perustulo tulee toteutumaan kunhan kaikille saadaan oma verotili.

      Yksityishenkilöt kirjautuvat Verotili-palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan.

      Perustulo 500 e/kk olisi verotonta tuloa. Lisäksi saisi ansaita verovapaasti perustulon päälle 500 euroa kuukaudessa. Verovapaan ansiotulon raja vuodessa olisi siis 12.000 euroa.

      Ylimenevästä työtulosta menisi n. 30% tasavero eli kaikki tietäisivät etukäteen paljonko käteen jää.

      Kuntien sosiaalihuollon henkilöstövähenys 70% 3 675 006 000
      KELAn henkilöstövähennys 20% 70 006 000
      Verohallinnon kustannusten vähennys 10% 50 000 000
      Työ- ja elinkeinotoimistojen toimintamenojen leikkaus 20% 36 600 000
      Työ- ja elinkeinoministeriön hallintomenojen leikkaus 20% 11 000 000
      Sosiaali- ja terveysministeriön hallintomenojen leikkaus 20% 7 832 600

      Yhteensä 3.850.444.600

      Eikä harmita yhtään että sossunämmät saavat potkut ja joutuvat menemään oikeisiin töihin!

    • sossupois

      turhaa unta sossupummeilta....jotta muka sossurahat säilyisi vaikka joku perustulo olisiki.... sehän on tarkoitus jotta se sossuraha silloin poistuu.

    • Suomen kansa oy

      Kun laskee yhteen työttömyystuet, toimeentulotuet, asumistuet, lapsilisät, opintotuet, maataloustuet, yritystuet ja kansaneläkkeet ja jaetaan se aikuisten kansalaisten määrällä, niin johan se melkoinen kansalaispalkka nykyäänkin on. Sen maksamiseen vain osallistuu turhan paljon virastoja. Kun systeemiä yksinkertaistettaisiin, säästettäisiin valtavasti tarpeettomia virkamiehiä vähentämällä.

      Työmarkkinatuen suuruinen veroton kansalaispalkka, josta osa maksettaisiin paikallisina palveluseteleinä tai paikallisrahana, sopii hyvin Suomen kansan budjettiin. Sen päälle sitten voisi tehdä työtä vapaasti. Yrittämiselle ei laitettaisi nykyisenlaisia esteitä. Opiskella saisi myös. Vapaaehtoistyötä saisi tehdä. Kaikki toimisi paremmin ja inhimillisemmin.

    • mistä ne viissataset

      Mistä ihmeestä semmoinen 500 euroa löytyisi jokaiselle? Ja vielä verottomana! Lisäksi ensimmäiset 500 euroa ansiotuloa verottomana. Kysyn vielä uudestaan mistä oikeasti saataisiin se 500 euroa verottomaan perustuloon?

      Minä maksan nyt joka ainoasta eurosta ensimmäisestä viimeiseen asti 30 % veroa. Silti on valtiolla ja kunnilla tiukkaa. Joten kerran vielä: Mistä ne viissataset jokaiselle ja vielä verottomana?

      • esim. näin

        Purkamalla vanhaa systeemiä, nyt fyrkkaa menee esim sossun vuokra hki 650 toimeentulotuki elämieen 480 lääkkeet, kunnallinen terveydenhoito, sähkö, silmälasit per 3v, harkinnanvaraiset. Helposti kertyy 1200-1300/kk-netto.


      • Suomen Kansa oy
        esim. näin kirjoitti:

        Purkamalla vanhaa systeemiä, nyt fyrkkaa menee esim sossun vuokra hki 650 toimeentulotuki elämieen 480 lääkkeet, kunnallinen terveydenhoito, sähkö, silmälasit per 3v, harkinnanvaraiset. Helposti kertyy 1200-1300/kk-netto.

        Pois pakkolääkkeet. Terveet tavat kunniaan. Luonnon omat kasvit ja puhdas ruoka. Tiesittekö, että Rockefellerin suku omistaa kaikki suurimmat lääkefirmat usassa? He tahkoavat rahaa jokaisesta pilleristä, jonka suostutte popsimaan.

        Voisiko joku, joka osaa (ja haluaa), tehdä vertailua siitä, paljonko nyt menee rahaa kaikenlaisiin avustuksiin niin köyhille kuin rikkaillekin, niin yksityisille kuin yrityksille. Sitten mietitään, mistä raha siihen kaikkeen tulee. No, meiltä tietysti. Haluammeko edelleenkin jakaa miljoonatukia yrityksille, niiden muuttokuluihin vinkuintiaan, ja haluammeko maksaa poliitikkojen 'sopeutumiseläkkeitä' sun muita turhakkeita. Jaetaan potti tasaisemmin, ja rikkaat maksakoot enemmän veroa.

        Kuuntelin vasta nyt tuon radio-ohjelman. En varmaan viitsi sitä uudestaan, ajatuksella, kuunnella, mutta ensivaikutelmakseni jäi, että tämä oli näytelmää. Hiilamo oli Good Guy, puhui järkeviä, joihin itsekin yhtyisin. Häntä vastassa oli ammattiyhdistysliikkeen edustaja, jonka tehtäväksi ilmeisesti oli annettu lähinnä vahingoittaa ammattiyhdistysliikettä. Ja sitten yksi heppuli esitti 'kenttäkoe' -ehdotuksen, josta hän puhui ikäänkuin se olisi jo meiltä salassa päätetty meidän päämme menoksi. Pakolla laitettaisiin osa köyhää kansaa erilaiselle tuelle ja katsottaisiin, miten he pärjäävät seuraavat kaksi vuotta verrattuna nykytuilla kitkutteleviin. Ja hänen mielestään perustuslaki kieltää kansalaisen tahdon vastaisen pakottamisen, "ilman riittävän hyvää syytä".

        Totta kai tämä nykyinen rikollisporukka, joka Suomea tuhoaa, pilaisi kansalaispalkkaideankin, jos sallimme sen. Järkevä kansalaispalkka voisi olla mainio keino paremminvoivaan tulevaisuuteen. Mutta vain me, kansa, haluamme hyvinvoivaa Suomea ja itsellemme hyvää elämää. He eivät sitä meille halua. He, rahakkaat ja heidän marionettinsa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      176
      5369
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4785
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3036
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1804
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1767
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      110
      1744
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1653
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1581
    Aihe