sokerit?

apua..

Mitä eroa on seuraavilla:

Taloussokeri, hillosokeri, panimosokeri, fariinisokeri ja hunaja?

Ja jos joku ihmettelee, mihin tuollaisia tietoja tarvitsen, niin viiniä olis tarkoituksena tehdä? Jos muuten tiedätte enemmänkin optimaalisesta käymisprosessista niin kertokaa ihmeessä? Tai keinoja, joilla voi ehkäistä sakkautumista.

12

8424

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Taloussokeri on sakkaroosia, C10H22O11, hillosokeri on tavallista sakkaroosia, johon on lisätty sitruunahappoa ja hyytelöimisaine pektiiniä. Pektiini aikaan saa metanolikäymistä, joten ÄLÄ KÄYTÄ HILLOSOKERIA VIININVALMISTUKSEEN. Panimosokeri on rypälesokeria, C6H12O6. Se ilmeisesti käy jonkin verran nopeammin alkoholiksi, mutta se makeusarvo on 0,6 tavallisen sokerin makeusarvosta. Fariinisokeri sisältää siirapilla päällystettyä tavallista sokeria. Siirappi on eräänlaista raakasokeria, jossa on oma makuarominsa. Hunaja on pääasiassa inventterisokeria ja vettä sekä pieniä määriä satoja eril. yhdisteitä. I.sokeri sisältää hedelmäsokeria, fruktoosia ja rypälesokeria eli glukoosia (Molemmilla sama molekyylikaava: C6H12O6, mutta eril. rakenne) Sakkaroosi voidaan hajottaa (laboratoriossa) happamissa olosuhteissa glukoosiksi ja fruktoosiksi. Lisäksi reaktiossa vapautuu vettä. I.sokeri on samanarvoisen makeaa kuin tavallinen sokeri.

      Lähes kaikki viinissä oleva sokeri käy alkoholiksi, oli sitten mitä sokeria hyvänsä. Valmiin tuotteen makeudessa ei ole juurikaan eroa käytti mitä sokeria hyvänsä, mutta jos tarkkoja ollaan, voi reaktioyhtälöistä laskea ihanteelleset määrät sokeria. Itse käytän viinin teossa tavllista sokeria.

      Jos kiinnostaa, on tuolla omakirjoittamani sivu alkoholinvalmistuksesta: http://harrinsysteemit.com/etanoli.html

      Osaan selittää asiat vaikeasti. Kysy, jos selitin liian vaikeasti =) Ja muut, korjatkaa, jos jossain olen väärässä.

      • pari juttua

        "Pektiini aikaan saa metanolikäymistä, joten ÄLÄ KÄYTÄ HILLOSOKERIA VIININVALMISTUKSEEN."


        Eikös tuota pektiiniä ole ihan hedelmissä ja marjoissakin? Muistaakseni esim. pihlajanmarjat sisältävät runsaasti pektiiniä.

        Satuin vaan tekemään juuri viiniä, jossa yhtenä ainesosana omenoiden, sitruunan ja limen lisäksi oli myös pihljanamarjoja.

        Viinipakkauksessa oli mukana tuollainen "enzymers" -pussi, mutta sisällöstä ei ollut mitään infoa. Kaitpa siellä sitten tuota pektolaasia toivon mukaan oli.

        Entä myydäänköhän esim. apteekissa jotain pektolaasipitoista tuotetta, jota voisin lisätä viiniini varmuuden vuoksi?

        Eikös muuten viinissä tai missä tahansa käymisessä oli se sitten kiljua tai olutta, muodostu pieniä määriä myös metanolia sekä myös noita pidempiketjuisiakin alkoholeja, puhumattakaan muista ihme yhdisteistä. Että mietin tässä vain, että onkohan edes mahdollista saada aikaiseksi tavallisella alkoholikäymisellä haitallisia määriä metanolia?


      • näinpä

        Lainaus sivuiltasi:

        "Esimerkiksi hedelmien ja marjojen (varsinkin raakojen) kuorten sisältämä pektiini saa aikaan metanolikäymisen."


        Olishan ne omentakin tietty kannattanu kuoria pilkkomisen lisäksi. =) Toivottavasti en nyt saa metanolimyrkytystä, heh.


      • näinpä kirjoitti:

        Lainaus sivuiltasi:

        "Esimerkiksi hedelmien ja marjojen (varsinkin raakojen) kuorten sisältämä pektiini saa aikaan metanolikäymisen."


        Olishan ne omentakin tietty kannattanu kuoria pilkkomisen lisäksi. =) Toivottavasti en nyt saa metanolimyrkytystä, heh.

        En kyllä tarkalleen muista, mistä olen tuon pektiinitiedon onkinut, mutta muistelisin sen olleen luotettava tietolähde. En tiedä kuinka paljon asialla on merkitystä, mutta niinhän se on, että jo pieni määrä metanolia vie näön. Kyllä niissä marjojen ja hedelmien kuorissa tosiaan on pektiiniä, raaoissa vielä enemmän. Se entsyymipussi varmaankin sisältää pektolaasia. Tuskin saat metanolimyrkytystä.

        Pitkäketjuisia alkoholeja, sikunoita syntyy käymisen sivutuotteena. Sikunat haisevat inhottaville, ja antavat jonkin verran makua. Ei niistä varsinaista haittaa ole.

        metanoli (ja sikunat) syntyvät jo käymisvaiheessa. Tislauksessakin ongelma on se, että metanolipitoisuus rikastuu ensimäisiin tippoihin.


      • totta..
        harsa82 kirjoitti:

        En kyllä tarkalleen muista, mistä olen tuon pektiinitiedon onkinut, mutta muistelisin sen olleen luotettava tietolähde. En tiedä kuinka paljon asialla on merkitystä, mutta niinhän se on, että jo pieni määrä metanolia vie näön. Kyllä niissä marjojen ja hedelmien kuorissa tosiaan on pektiiniä, raaoissa vielä enemmän. Se entsyymipussi varmaankin sisältää pektolaasia. Tuskin saat metanolimyrkytystä.

        Pitkäketjuisia alkoholeja, sikunoita syntyy käymisen sivutuotteena. Sikunat haisevat inhottaville, ja antavat jonkin verran makua. Ei niistä varsinaista haittaa ole.

        metanoli (ja sikunat) syntyvät jo käymisvaiheessa. Tislauksessakin ongelma on se, että metanolipitoisuus rikastuu ensimäisiin tippoihin.

        "En kyllä tarkalleen muista, mistä olen tuon pektiinitiedon onkinut, mutta muistelisin sen olleen luotettava tietolähde."


        Ainakin googlessa pectine methanol ( wine) tuo aiheesta lukemattoman paljon sivuja, että kyllä tuo paikkansa pitänee, mutta ne muodostuneet määrät sitä metanolia ei taida kyllä kovin hälyyttäviä olla.


      • rakennekaava
        totta.. kirjoitti:

        "En kyllä tarkalleen muista, mistä olen tuon pektiinitiedon onkinut, mutta muistelisin sen olleen luotettava tietolähde."


        Ainakin googlessa pectine methanol ( wine) tuo aiheesta lukemattoman paljon sivuja, että kyllä tuo paikkansa pitänee, mutta ne muodostuneet määrät sitä metanolia ei taida kyllä kovin hälyyttäviä olla.

        Mikähän mahtaa olla pektiinin rakennekaava?
        Entä pektolaasin?


      • rakennekaava kirjoitti:

        Mikähän mahtaa olla pektiinin rakennekaava?
        Entä pektolaasin?

        Googlessa suomenkielisellä hakusanalla pektiini molekyylikaava ei löydy mitään järkevää. Englanninkielinen "pectin molecular stucture" ohjaa mm. sivulle: http://www.lsbu.ac.uk/water/hypec.html. Jonkinlainen sokeri tuo näyttää olevan. Metyyliryhmiäkin sieltä löytyy. Ilmeisesti ne voivat lohjeta ja muodostaa metanolia. Pektolaasi on biokatalyytti eli entsyymi, joka hajottaa pektiinin. En tiedä miksi tuo sitten hajoaa. Siitä voi etsiä tietoja vaikka hakusanalla "pectolase molecular stucture"

        Aika monimutkainen rakenne...


      • coeur de vin
        harsa82 kirjoitti:

        En kyllä tarkalleen muista, mistä olen tuon pektiinitiedon onkinut, mutta muistelisin sen olleen luotettava tietolähde. En tiedä kuinka paljon asialla on merkitystä, mutta niinhän se on, että jo pieni määrä metanolia vie näön. Kyllä niissä marjojen ja hedelmien kuorissa tosiaan on pektiiniä, raaoissa vielä enemmän. Se entsyymipussi varmaankin sisältää pektolaasia. Tuskin saat metanolimyrkytystä.

        Pitkäketjuisia alkoholeja, sikunoita syntyy käymisen sivutuotteena. Sikunat haisevat inhottaville, ja antavat jonkin verran makua. Ei niistä varsinaista haittaa ole.

        metanoli (ja sikunat) syntyvät jo käymisvaiheessa. Tislauksessakin ongelma on se, että metanolipitoisuus rikastuu ensimäisiin tippoihin.

        Pienillä määrillä metanolia ei ole merkitystä, koska etanoli ohittaa sen aineenvaihdunnassa. Metanolimyrkytyksissä ensiapukin taitaa olla etanolihoito.


    • ex. sokerityöntekijä

      Taloussokeri on sakkaroosia, joka on kiteytetty keskimäärin 0,55 millin kidekokoon

      Hillosokeri sekoitetaan taloussokerista, pektiinistä, sitruunahaposta ja kaliumsorbaatista. Pektiini toimii hyytelöintiaineena, sitruunahappoa tarvitaan optimaalisen pH: saavuttamiseen ja viimeinen on säilöntäaine

      Panimosokeri on dekstroosia, joka on "valmiimpaa" hiivan ravintoa kuin sakkaroosi. Tämä sopii käymisprosessiin kaikkein parhaiten. Hiivan entsyymien ei tartte ensin lähteä pilkkomaan sakkaroosia, vaan tämä on sellaisenaan "käymiskelpoista".

      Fariinisokeri valmistetaan muistaakseni elintarvikemelassista (vai oliko sitten joku oma siirappilaatunsa) ja ns. loppupään taloussokerikiteytyksen (kolmas tai neljäs kiteytys) saannosta.

      Hunaja on mehiläisten haihduttamalla tiivistämää, kukista imettyä mettä, joka sisältää sokereita n. 85% sekä myös muita aineita vähäisissä määrin.

      Näitä juttuja opin, kun 15 vuotta sitten kesiä vietin sokeritehtaalla.

      • kidekoko

        "Taloussokeri on sakkaroosia, joka on kiteytetty keskimäärin 0,55 millin kidekokoon"


        Todellakin vain KESKIMÄÄRIN!

        Laittakaapa huviksenne taloussokeria tummalle alustalle ja tutkikaapa kidekokoa. Löytyy tasapuolisesti kaikenkokoisia kiteitä väliltä 0,2 mm - 1,0 mm. Jos alettaisiin laskea sitä keskiarvoa, niin tuo 0,55 saattaisi osua aika kohdalleen.


      • Sokerihtaalla työskennellyt

        >Fariinisokeri valmistetaan muistaakseni elintarvikemelassista (vai oliko sitten joku oma siirappilaatunsa) ja ns. loppupään taloussokerikiteytyksen (kolmas tai neljäs kiteytys) saannosta<

        Kyllä vain. Loppupään kiteet ovat jo sen verran ruskeita että niitä ei enää sellaisena kehdata laittaa myyntiin. Sotkemalla melassia joukkoon saadaan fariinisokeria. Ihme juttu että fariinisokeri on kaupassa tavallista sokeria kalliinpaa vaikka melassi ja ruskea loppupään sokeri yksinään ovat ihmiselle epäkuranttia tavaraa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oliko pakko olla taas tyly?

      Miksi oot niin tyly mua kohtaan nykyään? Ei edes tunneta kunnolla. Katseita vaihdettu ja varmasti tunteet molemmin puoli
      Ikävä
      62
      2584
    2. Naisella tisulit, kuin lehemän utarehet

      Oli kyllä isot tisulit naisella, kuin lehemän utarehet, vaikka paita oli päällä, niin tisulit erottui.
      Sinkut
      23
      2125
    3. Kemijärven festarit 2025

      Onpas taas niin laimea meininki. Eikö tosiaan saada parempia artisteja? ☹️
      Kemijärvi
      13
      1642
    4. Tekikö mieli laittaa viesti?

      Miten on? 😌
      Ikävä
      102
      1397
    5. Johanna Tukiainen hakkasi miehen sairaalaan!

      Viime päivien tiktok-keskusteluissa on tullut esiin, että Johanna Tukiainen on jatkanut väkivaltaista käytöstään. Hän h
      Kotimaiset julkkisjuorut
      125
      1329
    6. Mitä haluaisit tänään sanoa kaivatullesi?

      Onko sydämelläsi jotain?
      Ikävä
      85
      1221
    7. Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?

      En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?
      Suomussalmi
      24
      1103
    8. Salilla oli toissapäivänä söpö tumma

      Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen
      Ikävä
      41
      1086
    9. Kalateltta ja Siipiteltta

      Siipiteltasta ei saa ruokaa ollenkaan ja ovatko työntekijät ihan selvin päin siellä. Kalateltassa taas lojuu käytetyt la
      Kuhmo
      14
      1063
    10. Jännä tunne kun ekaa kertaa elämässään tuntuu siltä

      Että on tarkoitettu jollekin. Saattaahan tuo olla että on sekaisin kuin seinäkello, mutta silti tunne yhteenkuuluvuudest
      Ikävä
      58
      957
    Aihe