AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  / Kirjan julkaiseminen...

Kirjan julkaiseminen...

6 Vastausta 1 200 Lukukertaa
Jonkin alla olevan viestiketjun innoittamana mietin omaa pölyistä pöytälaatikkoani.. jospa minustakin vielä kirjailija, vaikka sitten omakustanteisesti, jos ei muuta, mutta..

Kertokaapa millaisen diilin kustajan kanssa voi saada. Kustantaja siis saattaa hyväksyä kivan käsikirjoituksen. Mitäs sen jälkeen tapahtuu? Sopiiko kustannusyhtiö kirjailijan kanssa jonkin palkkion, joka maksetaan kirjailijalle ja sen jälkeen kaikki oikeudet ovat kustantajalla. Vai saako kirjailija palkkionsa vasta myytyjen kirjojen mukaan vai miten..

Suurkiitos! ehkei minulle ajankohtaista, mutta kiinnostaa kuitenkin..=)

Jostain kumman...

syystä olen alkanut itsekin flirttailla tuon idean kanssa. Siis jonkin oman tuotoksen julkaisemisen (vaikkapa runojen).
Tosin en usko, että minulla riittää rahkeita (tai pokkaa) siihen.

En valitettavasti osaa neuvoa sinua kysymyksesi kanssa. Mutta oikeassa paikassa olet kysymässä! Kyllä täällä joku osaa vastata (ensimäiseksi tulee mieleen kipakka-akka, jolla on ollut jotain vispilänkauppaa yhden jos toisenkin kustannusyhtiön kanssa).

katoppa näin

Tuossa jotain asiasta

http://www.suomenkirjailijaliitto.fi/tekijanoikeus.asp

Provikoista

Tuo edellisessä linkissä mainittu 16 2/3 prosenttia on se palkkio, mikä maksetaan kirjailijaliiton jäsenille. Muille esim. WSOY maksaa aika usein 15 prosentin palkkion. Jos tekijöitä on useita, palkkio jaetaan tekijöiden kesken sopivassa jakosuhteessa, tai sitten kustantamo ostaa julkaisuoikeuden teoksen osiin (esimerkiksi kuviin tai lyhyisiin teksteihin) kertamaksulla.

Palkkio vaihtelee

Kirjailijaliiton sopimusmalli on vain malli, ei mikään sitova työehtosopimus. Kirjailijaliiton jäsenet eivät siis saa 16 2/3 prosenttia palkkiokseen, elleivät niin sovi kustantajansa kanssa.
Kirjailijaliiton sopimusmalli on laadittu siihen aikaan, kun kirjoilla oli vielä kiinteä kustantajan määrittelemä hinta. Siksi mallissa palkkio lasketaan ohjevähittäismyyntihinnasta. Harvat kustantajat enää antavat mitään ohjehintaa, vaan kirjojen myyjät päättävät itse kirjan hinnan.

Yleistymässä on sopimusmalli, jossa palkkio maksetaan sovittuna summana jokaisesta myydystä kirjasta.
Tosin sellaisiakin malleja sovelletaan, joissa palkkio on sidottu kirjan tulokseen. Palkkio voi olla tietty prosentti kirjan myyntituloista, joista on ensin vähennetty kaikki kustantajan määrittelemät valmistuskulut graafikoiden palkkoja ja markkinointikuluja myöten.

Tärkeintä kustannussopimuksessa on, että kumpikin osapuoli tietää mistä sopii.
 /   /  /  / Kirjan julkaiseminen...

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta