Suomen luolat

nikama

Onko kenelläkään tieto missäpäin Suomea olisi vapaasti tutkittavia luolia, ja ainakin kohtuullisen isoja sellaisia? Itselläni on sellainen käsitys ettei niitä niin kauheasti ole (ainakaan luonnollisesti syntyneitä) sen perusteella mitä netistä yritin etsiä. Viesti tuli ehkä hieman väärälle palstalle mutta en löytänyt sopivampaakaan.

25

17067

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • retkeilijätärtär

      ...Torholan luola Lohjan järven takana,siellä missä on Karkalinniemi.Sinne ainakin mahtuu sisälle reilusti.
      Ahvenan maalla Götan luola,jossa on piileskellyt ens maailmansodan aikaan? koko kylä.

      Nämä on oikeita luolia,ei halkeamia.
      Muita ei ny tu mieleen.
      Jaa Löppösen luola Valkealassa.
      Eri juttu,onko noissa lopulta kauheasti tutkittava.
      Norjassa löytyy jääluolia.

      • Nikama

        ...kiitos ja kumarrus!


      • aspartaami

        löppösen luola ei nimestää huolimatta ole luola... mutta kalliomaalaus sieltä löytyy (:


    • luola-mies

      Ellivuoren laskettelurinteeltä löytyy 20m pitkä,kapeahko.(www.ellivuori.fi)

    • Noemi2

      tuli ehkä vähän myöhäs tää visti mut kumminkin.
      Itse olet miettinyt samaa, luin netissä ette ruokolahdella on löydetty kymmenkunta luolaa, mutta en ole vielä päässyt käymään siellä.
      Ootko itse käynnyt paljon luolissa??

      • OIKEITA

        Suomessa ei ole "oikeita" luonnonluolia. Siis ovat yleensä isoista kivistä päällekkäisiä ladelmia. Jääkauden sulaessa jääneet lomittain ja limittäin. Eri asia on hiekkakivimaissa.


      • kävin, siksi tiedän
        OIKEITA kirjoitti:

        Suomessa ei ole "oikeita" luonnonluolia. Siis ovat yleensä isoista kivistä päällekkäisiä ladelmia. Jääkauden sulaessa jääneet lomittain ja limittäin. Eri asia on hiekkakivimaissa.

        Vaikka onkin vanha viesti, en malta olla väärää tietoa korjaamatta. Lohjalla on Torholan luola, Suomen suurin luonnonluola, joka Wikipedian mukaan on syntynyt seuraavasti: "Luolan kohdalla ollut kalkkikivi on syöpynyt pois ja jättänyt kestävämpään leptiittigneissiin nykyisen luolan".

        Kalkkikiveä sisältävä kallio on kyllä harvinaista Suomessa. Ei silti pidä mennä totena väittämään, ettei sitä esiinny lainkaan.


    • jamo

      Olen syntyisin Pellon kunnasta ja tiedossani on kaksi"oikeaa"luolaa.Toinen siaitsee Orajärven kylässä merkityn patikka reitin lähellä.Arvioisin kooksi noin 4-5 tuhatta liraa.Toinen on siitä 15 kilometrin etäisyydellä noin 1kilometri hyväkuntoisesta metsäauto tiestä ja on huomattavan suuri noin10-30 tuhatta litraa.Tämä luola on sisältä melko täynnä irtolohkareita.Lisä informaatiota numerosta 050 5515336

      • Simo Hankaniemi

        Torholan luola ja Ahvenanmaalla Götan alueen luolat ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Torholan luolaan kannattaa mennä kesällä vähän pidemmän kuivan kauden aikana, silloin se on melko viihtyisä, muulloin ikävän kostea. Kulkukelpoista osaa on muistaakseni 21 m.

        Karijoen Susiluolaan ei pääse sisälle, kun siellä tehdään kaivauksia, mutta pidän tätäkin tutustumisen arvoisena jo pelkästään siksi, että luolaan liittyy mahdollisesti jääkautta edeltävä asutus.


      • luola tutkija
        Simo Hankaniemi kirjoitti:

        Torholan luola ja Ahvenanmaalla Götan alueen luolat ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Torholan luolaan kannattaa mennä kesällä vähän pidemmän kuivan kauden aikana, silloin se on melko viihtyisä, muulloin ikävän kostea. Kulkukelpoista osaa on muistaakseni 21 m.

        Karijoen Susiluolaan ei pääse sisälle, kun siellä tehdään kaivauksia, mutta pidän tätäkin tutustumisen arvoisena jo pelkästään siksi, että luolaan liittyy mahdollisesti jääkautta edeltävä asutus.

        Kommelin luolat, silä on kaksi luolaa..
        Puistokadun luola...
        Kummistakin saa tietoa googlettamalla.


      • etsijä löytää
        luola tutkija kirjoitti:

        Kommelin luolat, silä on kaksi luolaa..
        Puistokadun luola...
        Kummistakin saa tietoa googlettamalla.

        Luonto-lehdessä oli tänä tai viime vuonna kirjoitus Suomen luolista, joita on inventoitu n 100 kpl. En muista muuta, löytynee, kun etsii sisällysluettelot.


    • 'Aarteenetsijä'

      Moikka - 'luolantutkijat'

      Kiinnostava aihepiiri nämä luolat ja kiva kuulla että niitä Suomesta sentään jonkin verran löytyy.

      Yksi luola jossa kävin jo pikkupoikana ja myöhemminkin aikuisena - sijaitsee Turussa luolavuoressa ja kulkee nimellä "Luolavuoren Luola".

      Se on myös lähinnä suurten siirtolohkareiden väliin jäänyt onkalomuodostelma, joka on syvyydeltään (siis pituudeltaan) luokkaa 20-30 metriä.

      Se sijaitsee louhikkoisessa kalliorinteessä noin
      10-15 metriä maanpinnasta ylöspäin ja sinne on suhteellisen helppo mennä. Alussa on n. 20-30 m3 luola, jolla on kapea kolmiomainen suuaukko.

      Sen jälkeen näyttää kuin luola loppuisi, mutta oikealla on pieni sivukammio, jonka vasemmalta puolelta luolan perältä pääsee ahtautumalla oikein matalan (nyt en ole yrittänyt) kalliokielekkeen alta (n. 1,5 - 2 m) pitkä seuraavaan sokkeloiseen onkalomuodostelmaan, jonka ohi/läpi pääsee varsinaiseen varsinaiseen isompaan luolasaliin, joka lienee noin 7-10m pitkä, 3-4 m korkea ja 2-3 m leveä.

      Oikealta alas pääsee ahtautumaan matalaan kontattavaan ja ryömittävään tunneliin, joka päättyy aivan lopussa onkaloon, johon juuri ja juuri voi saada lyäruumiinsa sisään. Onkalon katossa kimaltelee kissankulta.

      Onkalon päässä on kivi, joka näyttäisi tukkineen tunnelin etenemismahdollisuuden. -Luola on kostea, mutta ei liian ja siihen liitty monenlaisia tarinoita: Huhuttiin jokus että siellä olisi jossain jonkun tutkimaan menneen ylioppilaan luuranko ja että jotain tunnelia pitkin olis päässyt toista kautta maan pinnalle.

      Joku tunneli saattaa olla sortunut, koska aivan lähelle on aikoinaa rakennettu suuri vesitorni, jolloin on todennäköisesti syntynyt sortumia.

      Olen aikeissa tehdä varhaisteinien aarteenetsintäfilmin (vain lähipiirin käyttöön dvd:lle), jossa mm. tällä luolalla on keskeinen rooli - mutta kaikki muutkin vinkit ovat tervetulleita, koska kuvauspaikkoja tarvitaan useita.

      Muitakin siirtolohkaremuodostelmia Turusta löytyy samalta lähialueelta, kuten Harakkakallio, Uittamo, Katariinanlaakso, muta ne ovat kanjonimaisia sokkelikkoja ja suurelta osin avonaisia - hyviä kuvauspaikkoja toki.

      Lisäksi olen kuullut että joku suurehko luola olisi Kökarissa Ahvenanmaalla.

      • katsomassa?

        kun on menty sisään siitä kapeasta aukosta.. siinä muistaakseni oli kolme erilaista mahdollisuutta josta voisi mennä sisälle. itse menin siitä kaikista vasemmanpuolimmaisesta jota piti ryömiä muutama metri kunnes mahtui seisomaan. mitä niissä kahdessa muussa on? jatkuuko ne sisäänkäynnit johonkin? keskimmäisessä oli ainakin jonkinlainen pudotus kun sinne kiven heitin. kolmanteen koloon en viitsinyt pahemmin tutustua kun oli niin ahtaan oloinen ja synkkä.


    • 'Aarteenetsijä'

      Vielä tulee mieleeni muutamia luolakohteita.
      Kuulemma piikiössä on joku luola, jonka sijaintia ja kokoa en tiedä.

      Lisäksi on 'kaivosluolia' esim. Åvensor 'in saaressa (Ahvensaari) on veden täyttämä luolamainen avolouhos, jonka rannalle pääsee kuivanakin ja sen vieressä useita kanjonimaisia
      n. 50 - 70 m pitkiä ja 3-4 m leveitä avolouhosjuonteita, joita piktin voi hyvin kävellä.

      Paraisten Attu 'n saaressa on kuulemma joku vanha hopeakaivos (en tiedä tarkkaan missä).

      Ellivuoren luola, josta täällä mainittiin, on melko suuri - en ole käynyt sisällä, mutta ulkopuolella kyllä.

    • Paavo Väisänen

      Eräs vähän tunnettu luola sijaitsee Maskun Niemenkulmalla, Taipaleen kylässä, jyrkän silokallio-jyrkänteen alapuolella. On noin 10 metriä pitkä, matala, keskellä "ahdaspaikka", molemmista päistä avoin. On paljastunut merestä noin 300 vuotta sitten?
      Puakki

      • tk

        Olisiko mahdollista paikallistaa kartarta tätä tapaleen kylän luolaa?


      • Hirvi-Simuna

        Nyt löytyi luolia esittelevä kirja, ei taida olla vielä ilmestynyt. Taitaa olla suomen ensimmäinen luola kirja, olen myös etsinyt tietoa mutta tuntuu aika niukalla olevan... pitää laittaa heti tilaukseen

        Seikkailijan retkiopas Varsinais-suomen luoliin:
        "Luolat ovat aina olleet tärkeitä. Alkukantaiset ihmiset ovat käyttäneet niitä eläinten tapaan asuinsijoina, ja onkaloista löytyneet aarteet kertovat niiden merkityksestä muinaisille ihmisille. Luolat ovat toimineet myös pyhinä paikkoina ja jopa kirkkoina, ja niissä on piiloteltu vihollisia ja vainoajia. Ajan myötä luolat ovat kuitenkin vaipuneet unohdukseen, eikä nykypäivän retkeilijällä ole ollut mahdollisuutta saada niistä tietoa. Kädessäsi oleva opas on ensimmäinen osa kirjasarjasta, jossa luolamies Kesäläinen palauttaa luolat takaisin tietoisuuteen. Samalla teos avartaa luontomatkailun mahdollisuuksia ja lisää monipuolisuutta ulkoiluun ja retkeilyyn."

        https://www.akateeminenkirjakauppa.fi/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10001&storeId=10052&productId=9329385&langId=-11&contractId=


    • Caving
    • Suomen luolaseura

      Hei kaikki luolista kiinnostuneet!

      Olemme perustaneet Suomen luolaseuran 13.6.2010. Seuran tarkoituksena on edistää ja kehittää kaikenlaista luoliin liittyvää toimintaa sekä lisätä tietoutta harrastuksesta ja luolista.

      Pieni joukko seikkailuorientoituneita ihmisiä kiinnostui muutama vuosi sitten luolista ja sai aika pian huomata saman, mikä täälläkin on huomattu: Suomen luolat ovat kovin pieniä. Näitä pieniäkin luolia on kuitenkin tullut koluttua, ja nopeasti katseemme suuntautui myös naapurimaahamme Ruotsiin, joka hallitsee maailman toiseksi suurinta lohkareluolaa, Bodagrottornaa, ja monia muita hienoja onkaloita. Sittemmin matkoja luolien perässä on tehty myös vähän kauemmaksi, Isoon-Britanniaan.

      Perustettuamme oman nettisivun aloimme saada yhteydenottoja muilta luolista kiinnostuneilta. Koska kiinnostuneita selvästi oli, päätimme lopulta perustaa oman seuran. Jos toimintamme kiinnostaa, käy seuramme nettisivuilla http://www.caving.fi tai tutustu Facebook-ryhmäämme http://www.facebook.com/group.php?gid=387240113904.

      --
      Terv. Taina Nyman, Suomen luolaseuran tiedottaja

    • gerbeero

      Kumma huomata et Suomessa on näin paljon luolia, ite kävin ekassa tänä keväänä enkä tienny e tt ä niitä olis näin paljo...

    • Retkipaikka
      • spam4

        kiitos?

        "Tämäpä on jokseenkin noloa.
        Emme valitettavasti löytäneet etsimääsi. Ehkä hakutoiminnosta on apua."


    • Ernestivetteri

      Linkki rikki, tämä toimii http:/retkipaikka.fi/vapaa/tag/luola

    • Tupavuori
    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2814
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      522
      2645
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1845
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1777
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1723
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1669
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1272
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1106
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1082
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      55
      1077
    Aihe