(Nostin aiheen uuden otsikon alle, kun ei taida enää juuri kuulua tuohon aiempaan kinasteluun)
Silmäneula kirjoitti (kejussa Nanna Suden): "Olet oikeassa siinä, että maalauksellisuus on määrittelemätön, subjektiivinen käsite. Mitään normia ei ole, on avoinna kuka mitenkin sen määrittelee. Sanallisesti on kuitenkin lähes mahdotonta yrittää selittää sitä, mitä se oikein olisi. Otan esille yhden näkökulman, jota esimerkit valaisevat kai parhaiten.
Kun aiheesta, siis tuosta työstä Kansallismuseosta, edellisen kerran keskusteltiin tällä palstalla, taisin silloin mainita kuvituksen erona maalaukselliseen maalaukseen. Kuvitustakin on monenlaista, kaupunkimiljööstä ja rakennuksista voisi esimerkkeinä mainita Henrik Tikkasen ja Kimmo Pälikön ja mielestäni myös tuon työn Kansallismuseosta. Kaikki kolme tekevät erinomaista jälkeä mutta maaluksellisiksi en niitä kutsuisi.
Jonkinlaisena välimuotona kuvitukselle ja "maalauksellisuudelle" voisi ottaa Ragnar Ekelundin ja Väinö Vionojan maalaustavan. Kuvitukseksi en sitä enää voi kutsua mutta ei siinä vielä ole varsinaista maalauksellista otettakaan.
Maalauksellista esitystapaa mielestäni edustavat hyvin mm. Tyko Sallinen, Santeri Salokivi ja Yrjö Saarinen. Miksi, sitä en osaa sanoa, mutta vertaamalla kaikkien edellä mainittujen töitä käynee selväksi se, miten minä tuon määrittelemättömän sanan ymmärrän.
Minun tapani nähdä asia noin on vain yksi kaikista, johon kenties kukaan muu ei yhtyisi. Se antaa kuitenkin yhden vastauksen kysymykseesi, yhden tavan kokea taidetta ottamatta kantaa niiden keskinäiseen paremmuuteen."
---
Tuon tuohon rinnalle toisen näkökulman. Minusta maalauksellisuus sitä, mitä nimenomaan MAALAAMALLA pystytään ilmaisemaan. Valokuvauksellisuus taas sitä mitä kameralla.
Jos kuva on digitaalisesti tehdyn näköinen, painokuvamainen tai valokuvan kaltainen, niin se voi olla kyllä hieno, mutta mielestäni ei enää maalauksellinen. Jos jolla kulla on intohimo kilpailla siveltimellä digiteoksen tai optisen valokuvan kanssa, niin se toki hänelle suotakoon.
Itse kumminkin arvostan juuri sellaista maalausta, jossa maalauksen jälki näkyy. Ts. sellaisia teoksia, joissa maalaaminen (tekniikkana) tuo työhön voimakkaan omaleimaisen otteen. Hyvänä esimerkkinä tällaisestä on Särestöniemi. Hänen Lapin tunnelmia ei voi tehdä (ainakaan kovin helposti) tietokoneella tai kameralla.
Muita "maalauksellisia" kuvataiteilijoita voisivat olla Hugo Simberg, Vesa Junttila ja Åke Mattas, noin kotimaisista muutaman mainitakseni.
Mitä on maalauksellisuus
12
990
Vastaukset
- kysymys.
"Jos jolla kulla on intohimo kilpailla siveltimellä digiteoksen tai optisen valokuvan kanssa, niin se toki hänelle suotakoon."
Minusta on vielä hämmentävämpää, että tietokoneella työskentelevät digimaalarit ovat itse asiassa alkaneet kilpailla perinteisten maalareiden kanssa maalauksellisuudesta.
Digimaalaus voi olla hyvinkin maalauksellista, vaikka väline on hyvin erilainen. Pohjana tai taustana voidaan käyttää muokattuja valokuvia ja useita läpinäkyviä ja erilaisin efektein korostettuja kerroksia voidaan laittaa päällekkäin. Lopputulos muistuttaa usein taitavaa kerrosmaalausta. Toisaalta myös "kertamaalausmaista" jälkeä tehdään tietokoneella. Laadukkailla suurkuvatulostimilla näin tehty maalaus voidaan tulostaa pohjustetulle kankaalle ja vaikkapa pingottaa kiilakehyksiin. Pinnan rakennetta ja tekstuuria näihin töihin ei kuitenkaan synny, ainoastaan kankaan/paperin pintakuviota voidaan käyttää hyväksi.
Taiteilija ei tietysti teosta tehdessään kaivele maalituubeja laatikkojen kätköstä, varsinaisesti sekoittele fyysisiä värejä, levittele välivernissaa tai pese pensseleitä. Sen sijaan hän etsii ja tekee itse erilaisia työssä tarvittavia "siveltimiä", määrittelee rgb- tai cmyk-arvoja, tekee sävysäätöjä ja pohtii tulostusasetuksia. Nämäkin vaativat mielestäni taitoa ja erityisosaamista sekä kaikenlaista välineeseen liittyvää perehtymistä jopa enemmän kuin perinteinen maalaus.
Loppujen lopuksi digimaalari myös piirtää ja maalaa "käsin" piirtopöydällään. Mitä mieltä olette, voiko digimaalaus olla maalauksellinen? Onko digimaalaus maalaus vai jotakin muuta, ja jos muuta, niin mitä?- vinsent
Digimaalaus vaatii paljon erilaista tekniikkatietoutta mitä perinteinen maalaus, kuitenkin värioppi, sommittelu ym. lait pitävät aina kutinsa oli tekotapa mikä hyvänsä.
Sanoisin tämän taiteellisen työskentelyn tietokoneella olevan yksi tulevaisuuden ala, varsinkin grafiikan osalta. Saamme varmasti tulevaisuudessa nähdä aivan uskomattoman hienoja grafiikan töitä. Vastustus on varmaan vielä yhtä kovaa kuin aikoinaan perinteisen valokuvauksen siirtyessä digiaikaan. Kaikki ei hyväksy tietokonetta ollenkaan ja ne jotka eivät sitä osaa käyttää tai hallitse, varsinkin vanhemmat taiteilijat, antavat hyväksymisensä vain ja ainoastaan käsintehdylle kuvalle.
Muuten tuosta taiteellisesta sivellintyöskentelystä olen samaa mieltä jos siveltimen jälki näkyy on se upeaa katsottavaa. Vaan kun joku mestari täällä antaisi siihen viisan neuvon kuinka sen saisi siihen jäämään, aina itselläkin tulee liikaa siloteltua maalausta, pitää varmaan lopettaa hyvissäajoin. - silmäneula
on valokuva, olipa sen teossa käytetty mitä hyvänsä kikkoja. Maalaus on vesi-, öljy-, akryyli- ja muilla väreillä maalaupohjalle tehty maalaus eikä sillä ole mitään tekemistä valokuvan kanssa. Valokuvaa ja maalausta ei voi arvostella saamoin perustein, ne ovat molemmat oma taiteenlajinsa eikä niistä juurikaan kannata keskustella samassa yhteydessä.
- ...........
Jokainen käyttäköön niitä materiaaleja ja tekniikoita joista nautinnon saa. Lopputuloshan ei ole kaikki kaikessa vaan työntekemisen ilo pitää olla mukana. Maalien sekoittaminenkin on nautinto ja kun sen oikean värisävyn saa aikaiseksi, se on ihmeellistä ja ihanaa. Sama kai se on "digimaalaajillakin".
silmäneula kirjoitti:
on valokuva, olipa sen teossa käytetty mitä hyvänsä kikkoja. Maalaus on vesi-, öljy-, akryyli- ja muilla väreillä maalaupohjalle tehty maalaus eikä sillä ole mitään tekemistä valokuvan kanssa. Valokuvaa ja maalausta ei voi arvostella saamoin perustein, ne ovat molemmat oma taiteenlajinsa eikä niistä juurikaan kannata keskustella samassa yhteydessä.
ekassa viestissäni valokuvalla valokuvamaista, hyper- tai fotorealistista maalausta, johon jotkut pyrkivät. Mielestäni ne eivät ole enää kovin maalauksellisia.
Tietokoneilla saa kyllä huiman hienoa jälkeä, mutta jotenkin ne ovat hieman "konemaisia". Ehkä niissä on sama ongelma kuin konemusiikissa, joista puuttuu se inhimillinen virhe.- on mielestäni
silmäneula kirjoitti:
on valokuva, olipa sen teossa käytetty mitä hyvänsä kikkoja. Maalaus on vesi-, öljy-, akryyli- ja muilla väreillä maalaupohjalle tehty maalaus eikä sillä ole mitään tekemistä valokuvan kanssa. Valokuvaa ja maalausta ei voi arvostella saamoin perustein, ne ovat molemmat oma taiteenlajinsa eikä niistä juurikaan kannata keskustella samassa yhteydessä.
eri asia kuin digimaalaus tai -grafiikka. Valokuva on kuva, joka valotetaan valoherkälle materiaalille (filmille, digikameran kennolle, paperille etc.) linssin (tai neulanreikäkameran reiän) kautta ja avulla. Valokuvia toki muokataan digitaalisesti, sävyjä säädellään, kohteita rajataan, kuvia yhdistellään ja niin edelleen. Missä vaiheessa valokuva sitten muuttuu digitaaliseksi maalaukseksi, grafiikaksi tai joksikin muuksi, on eri asia, eikä rajanveto ole helppoa.
Tarkoitin tässä kuitenkin nimenomaan digiMAALAUKSIA, jotka taiteilija tekee piirtämällä ja maalaamalla piirtopöydällä ja kynällä. Vaikka näissä fyysinen väline, kynä taiteilijan kädessä, pysyy koko ajan samana, valittavissa on satoja ja tuhansia erilaisia "siveltimiä" ja "teriä", joilla saa hyvin erilaista jälkeä aikaan. Myös kaikki kuviteltavissa olevat värit voi valita aivan samalla tavalla kuin valitsisi ja sekoittaisi fyysisiä värejä, öljyvärejä, vesivärejä tai mitä tahansa. Mielestäni nämä teokset ovat usein hyvin maalauksellisia siitä huolimatta, että ne eivät (vielä) ole maalauksia perinteisessä mielessä.
Ketjun aloittaja kertoi, ettei pidä fotorealistisia ja hyperrealistisia maalauksia erityisen maalauksellisina, vaikka ne tekniikkansa puolesta maalauksia ovatkin. Minua kiinnosti, pitävätkö muut näitä tarkoittamaniani digimaalauksia maalauksellisena, tai voiko heidän mielestään niitä sellaisina pitää.
Tekniikoista yleensä sen verran, että mielestäni tekniikka sinänsä ei tee taideteoksesta sitä eikä tätä. Monotypiat luokitellaan grafiikaksi, mutta ne ovat usein hyvin maalauksellisia. Ne myös yleensä tehdään maalaamalla vedostettava aihe laatalle pensseleillä, siveltimillä, teloilla, sormilla etc. etc.
Kun mikä tahansa tekniikka puretaan osiin, huomataan, että lähes kaikki kaksiulotteiset työt muodostuvat pigmenttiaineista ja sellaisina käytettävistä aineista, jotka jonkun sideaineen/aineiden tai mekaanisen pakotuksen avulla kiinnitetään tarkoituksenmukaiseen alustaan. Öljymaalari valitsee pohjakseen kankaan, välineekseen siveltimen ja värin ja sijoittaa sitten haluamansa elementit haluamaansa järjestykseen kankaalle. Digimaalari valitsee pohjakseen kankaan, välineekseen tietokoneen ja piirtopöydän, sijoittaa haluamansa elementit haluamaansa järjestykseen näytöllä ja tulostaa luomuksensa kankaalle juuri sellaisena, kuin itse halusi. Mitä eroa näissä oikeastaan on?
Mielestäni kaikenlainen erottelu on keinotekoista. Useat aivan aidot valottamalla tehdyt valokuvat ovat hyvin maalauksellisia. On itseasiassa valokuvaajia, jotka ovat erikoistuneet tekemään "valomaalauksia" kameralla. He saattavat laittaa kameran ottamaan kuvaa pitkällä valotusajalla pimeään huoneeseen ja "maalata" sitten erivärisillä pienillä valoilla ja taskulampuilla aiheita kameran filmille/kennolle. Minusta tämä on välineestä huolimatta filosofialtaan pikemminkin maalausta kuin valokuvausta. - silmäneula
on mielestäni kirjoitti:
eri asia kuin digimaalaus tai -grafiikka. Valokuva on kuva, joka valotetaan valoherkälle materiaalille (filmille, digikameran kennolle, paperille etc.) linssin (tai neulanreikäkameran reiän) kautta ja avulla. Valokuvia toki muokataan digitaalisesti, sävyjä säädellään, kohteita rajataan, kuvia yhdistellään ja niin edelleen. Missä vaiheessa valokuva sitten muuttuu digitaaliseksi maalaukseksi, grafiikaksi tai joksikin muuksi, on eri asia, eikä rajanveto ole helppoa.
Tarkoitin tässä kuitenkin nimenomaan digiMAALAUKSIA, jotka taiteilija tekee piirtämällä ja maalaamalla piirtopöydällä ja kynällä. Vaikka näissä fyysinen väline, kynä taiteilijan kädessä, pysyy koko ajan samana, valittavissa on satoja ja tuhansia erilaisia "siveltimiä" ja "teriä", joilla saa hyvin erilaista jälkeä aikaan. Myös kaikki kuviteltavissa olevat värit voi valita aivan samalla tavalla kuin valitsisi ja sekoittaisi fyysisiä värejä, öljyvärejä, vesivärejä tai mitä tahansa. Mielestäni nämä teokset ovat usein hyvin maalauksellisia siitä huolimatta, että ne eivät (vielä) ole maalauksia perinteisessä mielessä.
Ketjun aloittaja kertoi, ettei pidä fotorealistisia ja hyperrealistisia maalauksia erityisen maalauksellisina, vaikka ne tekniikkansa puolesta maalauksia ovatkin. Minua kiinnosti, pitävätkö muut näitä tarkoittamaniani digimaalauksia maalauksellisena, tai voiko heidän mielestään niitä sellaisina pitää.
Tekniikoista yleensä sen verran, että mielestäni tekniikka sinänsä ei tee taideteoksesta sitä eikä tätä. Monotypiat luokitellaan grafiikaksi, mutta ne ovat usein hyvin maalauksellisia. Ne myös yleensä tehdään maalaamalla vedostettava aihe laatalle pensseleillä, siveltimillä, teloilla, sormilla etc. etc.
Kun mikä tahansa tekniikka puretaan osiin, huomataan, että lähes kaikki kaksiulotteiset työt muodostuvat pigmenttiaineista ja sellaisina käytettävistä aineista, jotka jonkun sideaineen/aineiden tai mekaanisen pakotuksen avulla kiinnitetään tarkoituksenmukaiseen alustaan. Öljymaalari valitsee pohjakseen kankaan, välineekseen siveltimen ja värin ja sijoittaa sitten haluamansa elementit haluamaansa järjestykseen kankaalle. Digimaalari valitsee pohjakseen kankaan, välineekseen tietokoneen ja piirtopöydän, sijoittaa haluamansa elementit haluamaansa järjestykseen näytöllä ja tulostaa luomuksensa kankaalle juuri sellaisena, kuin itse halusi. Mitä eroa näissä oikeastaan on?
Mielestäni kaikenlainen erottelu on keinotekoista. Useat aivan aidot valottamalla tehdyt valokuvat ovat hyvin maalauksellisia. On itseasiassa valokuvaajia, jotka ovat erikoistuneet tekemään "valomaalauksia" kameralla. He saattavat laittaa kameran ottamaan kuvaa pitkällä valotusajalla pimeään huoneeseen ja "maalata" sitten erivärisillä pienillä valoilla ja taskulampuilla aiheita kameran filmille/kennolle. Minusta tämä on välineestä huolimatta filosofialtaan pikemminkin maalausta kuin valokuvausta.välineistö on aivan oma maailmansa kuvien tuottamisessa. Tietokoneella (olisi aika Suomessakin luopua tuosta virheellisestä nimityksestä) ja siihen liitetyillä ohjelmilla ja apulaitteilla voidaan todella tehdä älyttömän monenlaista jälkeä.
Eri menetelmin tehdyille kuville on kuitenkin syytä pitää omat nimikkeensä vaikka liukumista tapahtuukin. Esim. valokuvauksessa jo ns. taidekuvissakin on digitointi laajentanut itse kuvaamistilanteen hyvin kauas lopputuloksesta. Jo kauan sitten on kuvia manipuloitu, se tapahtui suodattimilla kuvattaessa ja loput laboratoriossa ilman, että katsoja tiesi lopputuloksen olevan muuta kuin pelkkä negatiivin vedostus.
Digitaalisesti voidaan kuvia muuttaa jo aivan mielivaltaisesti olipa sitten kyse valokuvasta tai muusta kuvasta. Sama koskee nyt myyös elokuvia, joita voidaan digitoimalla muuttaa ja tehdä mielin määrin. Elokuvissa on jo vuosikymmeniä ollutkin ninmitys "piirretty" ja nyt digitoimalla tehtyjä kutsutaan "animatioiksi".
Saman pitäisi koskea myös kuvantekoa. Mielestäni on jo aiheellista eriyttää selvästi eri tekniikalla tehdyt työt omiin lokeroihinsa kuten on jo tehty maalauksen, monotypian, grafiikan ja eri painomenmetlmien kohdalla. Se olisi niin tekijöiden kuin katsojienkin etu. Mikään ei estä sanomasta tällaista keinomaisemaa maalaukselliseksikin, sehän vain osoittaa, mistä maiseman kuvaaminen on alunperin lähtöisin. Maalariksi kuvan tehnyttä nörttiä ei kuitenkaan pidä kutsua eikä teosta maalaukseksi. - vinsent
vinsent kirjoitti:
Digimaalaus vaatii paljon erilaista tekniikkatietoutta mitä perinteinen maalaus, kuitenkin värioppi, sommittelu ym. lait pitävät aina kutinsa oli tekotapa mikä hyvänsä.
Sanoisin tämän taiteellisen työskentelyn tietokoneella olevan yksi tulevaisuuden ala, varsinkin grafiikan osalta. Saamme varmasti tulevaisuudessa nähdä aivan uskomattoman hienoja grafiikan töitä. Vastustus on varmaan vielä yhtä kovaa kuin aikoinaan perinteisen valokuvauksen siirtyessä digiaikaan. Kaikki ei hyväksy tietokonetta ollenkaan ja ne jotka eivät sitä osaa käyttää tai hallitse, varsinkin vanhemmat taiteilijat, antavat hyväksymisensä vain ja ainoastaan käsintehdylle kuvalle.
Muuten tuosta taiteellisesta sivellintyöskentelystä olen samaa mieltä jos siveltimen jälki näkyy on se upeaa katsottavaa. Vaan kun joku mestari täällä antaisi siihen viisan neuvon kuinka sen saisi siihen jäämään, aina itselläkin tulee liikaa siloteltua maalausta, pitää varmaan lopettaa hyvissäajoin.tällä taiteilijalla
http://www.coloria.net/dig.art/
Digiaika antaa mahdollisuuden toteuttaa grafiikassa ideoita joita ei ehkä muilla grafiikan tekniikoilla olisi mahdollista tehdä.
Ei se siitä huolimatta syrjäytä mitään vanhempia tekniikoita ja menetelmiä siitä tulee vaan jälleen yksi uusi grafiikan tekotapa.
Näyttää siltä että nimenomaan grafiikassa keksitään jatkuvasti uusia menetelmiä tuottaa kuvaa - eräs maalari
Digitekniikalla saa luotua maalauksen näkoisen painokuvan, mutta jos digimaalari ei kädellään kosketa teosta, ennenkuin on sen tulostanut tietokoneesta värikopiokoneella, niin kyse on painotuotteen suunnittelusta, eikä sillä ole mitään tekemistä oikean maalaamisen kanssa. Pitäisikö siis taidemaalarin olla myös tietokonenörtti nykypäivänä? Tietokoneella luodut kuvat voivat olla sinänsä eräänlaista taidetta, mutta ne ovat digitaidetta.
Taidemaalaus on käden ja silmän yhteistyötä. Siinä taiteiljilla on oltava näkemystä, kyky piirtää, kyky sommitella, kyky arvioida mittasuhteita, kyky luoda perspektiivi, kyky hallita värimaailma, osata värien sekoittamisen ja niillä maalaamisen tekniikka, ja lopputuloksena tulisi olla niistä syntynyt sopusointuinen kokonaisuus. - eräs maalari
on mielestäni kirjoitti:
eri asia kuin digimaalaus tai -grafiikka. Valokuva on kuva, joka valotetaan valoherkälle materiaalille (filmille, digikameran kennolle, paperille etc.) linssin (tai neulanreikäkameran reiän) kautta ja avulla. Valokuvia toki muokataan digitaalisesti, sävyjä säädellään, kohteita rajataan, kuvia yhdistellään ja niin edelleen. Missä vaiheessa valokuva sitten muuttuu digitaaliseksi maalaukseksi, grafiikaksi tai joksikin muuksi, on eri asia, eikä rajanveto ole helppoa.
Tarkoitin tässä kuitenkin nimenomaan digiMAALAUKSIA, jotka taiteilija tekee piirtämällä ja maalaamalla piirtopöydällä ja kynällä. Vaikka näissä fyysinen väline, kynä taiteilijan kädessä, pysyy koko ajan samana, valittavissa on satoja ja tuhansia erilaisia "siveltimiä" ja "teriä", joilla saa hyvin erilaista jälkeä aikaan. Myös kaikki kuviteltavissa olevat värit voi valita aivan samalla tavalla kuin valitsisi ja sekoittaisi fyysisiä värejä, öljyvärejä, vesivärejä tai mitä tahansa. Mielestäni nämä teokset ovat usein hyvin maalauksellisia siitä huolimatta, että ne eivät (vielä) ole maalauksia perinteisessä mielessä.
Ketjun aloittaja kertoi, ettei pidä fotorealistisia ja hyperrealistisia maalauksia erityisen maalauksellisina, vaikka ne tekniikkansa puolesta maalauksia ovatkin. Minua kiinnosti, pitävätkö muut näitä tarkoittamaniani digimaalauksia maalauksellisena, tai voiko heidän mielestään niitä sellaisina pitää.
Tekniikoista yleensä sen verran, että mielestäni tekniikka sinänsä ei tee taideteoksesta sitä eikä tätä. Monotypiat luokitellaan grafiikaksi, mutta ne ovat usein hyvin maalauksellisia. Ne myös yleensä tehdään maalaamalla vedostettava aihe laatalle pensseleillä, siveltimillä, teloilla, sormilla etc. etc.
Kun mikä tahansa tekniikka puretaan osiin, huomataan, että lähes kaikki kaksiulotteiset työt muodostuvat pigmenttiaineista ja sellaisina käytettävistä aineista, jotka jonkun sideaineen/aineiden tai mekaanisen pakotuksen avulla kiinnitetään tarkoituksenmukaiseen alustaan. Öljymaalari valitsee pohjakseen kankaan, välineekseen siveltimen ja värin ja sijoittaa sitten haluamansa elementit haluamaansa järjestykseen kankaalle. Digimaalari valitsee pohjakseen kankaan, välineekseen tietokoneen ja piirtopöydän, sijoittaa haluamansa elementit haluamaansa järjestykseen näytöllä ja tulostaa luomuksensa kankaalle juuri sellaisena, kuin itse halusi. Mitä eroa näissä oikeastaan on?
Mielestäni kaikenlainen erottelu on keinotekoista. Useat aivan aidot valottamalla tehdyt valokuvat ovat hyvin maalauksellisia. On itseasiassa valokuvaajia, jotka ovat erikoistuneet tekemään "valomaalauksia" kameralla. He saattavat laittaa kameran ottamaan kuvaa pitkällä valotusajalla pimeään huoneeseen ja "maalata" sitten erivärisillä pienillä valoilla ja taskulampuilla aiheita kameran filmille/kennolle. Minusta tämä on välineestä huolimatta filosofialtaan pikemminkin maalausta kuin valokuvausta."Tarkoitin tässä kuitenkin nimenomaan digiMAALAUKSIA, jotka taiteilija tekee piirtämällä ja maalaamalla piirtopöydällä ja kynällä."
Digimaalauksen tekoon ei tarvita käden kosketusta muuten paitsi tietoloneen näppäimistöllä, eli digimaalari voi olla mikä tahansa tietokonenörtti, jolla ei ole taiteen teosta mitään tietoa.
Koneella on aivot, joilla se luo värimaailman, värimaailmaa voi vahdella luotujen ohjelmien puitteissa, värejä voi säätää punaisemmiksi tai keltaisemmiksi tai vaikka sinisiksi, ja värisävyt ja valöörit ja kontrastit tai struktuuri voidaan valita tietokoneen näppylästä ja vaihtaa niitä loputtomiin. Ei sillä ole mitään tekemistä taidemaalauksen kanssa, joten pysyköön digitaiteilijat omalla digitaidepalstallaan. Kuvia voidaan kopioida toisten teoksista piirtämisen pohjaksi, joten ne ovat pahimmassa tapauksessa vain kopioita tai muokkauksia valokuvasta tai jonkun toisen tekemästä valokuvasta tai maalauksesta.
Kyllähän maailmaan kuvia ja kirjoja mahtuu, ja niiden digitaalinen kopiointi on yleistä. Mihin enää maalaustaidetta tarvitaan. Pannaan painotuotteita ja digijulisteita seinälle, jos kuvia halutaan.
- merisuti
Tosi on että suuria eroja löytyy maalausten tekotavoissa.Pitäköön jokainen omaansa hyvänä jos miellyttää.Kategoriassa maalauksen tekeminen tavanomaisin keinoin siveltimellä on tosi vaikea hallita.Kaikki pitää tehdä itse,suurin vaikeus siinä juuri on maalauksellisuuden säilyttäminen ettei sorru pipertämiseen ja liian realistiseen tekniikkaan.Maalauksellisuus on monen tavoite,vaikka sitä ennen joutuu opettelemaan hyvän piirtämisen taidon ja paljon muuta.Juuri näitä , tämän ilmaisutavan tekijöitä ihailen kovasti ja toivonkin pääseväni pikkuhiljaa tuloksiin.
- kuvituksellisia vai maalauk...
Mikä on kansallistaiteilijoittemme maalauksellisuuden mittari mielestänne? Minä näkisin Gallen-Kallelan maalaamien henkilöhahmojen ääriviivapiirustuksen yhdeksi kuvituksellisuuden tuntomerkiksi. Mitä mieltä olette? Onko Gallen-Kallela sittenkin lähinnä Kalevalan kuvittaja. Miksi valokuvamainen vaikutelma on maalauksellisuuden vastakohta. Esim. Edelfelt maalasi hyvin valokuvamaisia tauluja, kun kameraa ei ollut vielä taidettu edes keksiä tai ainakin kuvaaminen tapahtui laatikkokameralla ja valokuvan kehitys oli taito sinänsä, jos vertaa nykyiseen digikuvatekniikkaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.
Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk863587Sinä vain tulit elämääni
Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna921919Tiesitkö mies
Kuinka paljon mulla oli tunteita sua kohtaan? Jos et tiennyt,olisiko tietäminen vaikuttanut tapahtumiin? Ihmettelen kyll871753- 1441612
Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?
Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.651468- 1621463
Mies, mitä minun pitäisi tehdä
Niin, mitä naisen siis pitäisi tehdä, että lähestyisit ja tekisit aloitteen? Mikä on riittävä kiinnostuksen osoitus juur961416Toivottavasti et mussukka elättele toiveita meikäläisen suhteen
Tiedän mitä olet touhunnut joten aivan turha haaveilla mistään enää 👍1671381Jos siis saamme
Sen keskusteluyhteyden niin olisitko jo sinäkin rehellinen ❤️🙏 ne jää meidän välisiksi kaikki. Tarvitsemme toisiamme, j1001314- 861277