Epäonnistuneet

-.-.-.-.-.-

En löytänyt tältä keskustelupalstalta missä vois keskustella yliopisto-opinnoissa epäonnistuneiden kokemuksista, joten laitetaan tämä tänne kun olen teekkari.

Eli tilanne on se että minulla alkaa kuudes vuosi ja opintoviikkoja on kasassa 120. Opiskelen siis vanhan tutkintorakenteen mukaan ja valmistuminen tänä lukuvuonna näyttää varsin epätodennäköiseltä. Opintotukikuukauteni loppuvat tämän vuoden jälkeen ja uuteen tutkintorakenteeseen vaihtaminen tuo minulle varmaan 30ov edestä kursseja lisää sekä kandintyön. En ole myöskään saanut oman alantöitä vaikka olen niitä kolmannestavuodesta lähtien hakenut. Neljäntenä ja viidentenä vuonna suunnittelin opintoni työllistymis mielessä eli katsoin työpaikka ilmoituksista mitä taitoja vaaditaan ja kävin niitä kursseja missä näitä tekniikoita opetettiin. Alanvaihto olisi siis luultavasti edessä vaikka valmistuisin.

Mitä kautta minun kannattaisi siis lähteä pyrkimään työelämään. Aikuiskoulutuksen kautta varmaan, mutta onko mulla oikeus mihinkään tukeen kun olen kaikki opintotukikuukautenikin käyttänyt. Olen ollut kesätöissä ikkunatehtaalla viitenä vuonna ja alan olemaan jo täysammattilainen sillä alalla. Tämän taantuman takia tehtaalla menee aika huonosti enkä sieltäkään vakituista työtä saa.

15

4147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asdasdsadad

      Muuttelin tuossa opintoviikkojasi pisteisiin, niin sinullahan on 180op kasassa. Jos et ole kaikkia opintolainojasi nostanut, tai jos olet niin mieti muita rahoitusmahdollisuuksia, niin tee ihmeessä se kandintyö. Sen valmistuttua sinulla on kuitenkin alempi-korkeakoulututkinto josta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Jos nyt lopetat koulun kokonaan, niin sinulla on mennyt kuusi vuotta ns. "hukkaan".

      Vaikka opiskelija olisi käyttänyt opintotukikuukautensa, niin kyllähän sitä saat aivan normaaleja avustuksia kaupungilta kun käyt neuvottelemassa tilanteestasi. Esim. asumistukeahan saavat opiskelijat normaalistikin ja se on n. puolet kuukaudessa saatavasta rahamäärästä.

      • -.-.-.-.-.-

        En ole nostanut yhtään opintolainaa koska olen pärjännyt kesätyörahoilla. Edellisten vuosien opintolainoja tuskin pystyn takautuvasti kuitenkaan nostamaan. Tiedän että saisin yleistä asumistukea, mutta tämähän ei kata kuin vuokran.

        Kandintutkinnossa on vain se ongelma etten ole käynyt kurssejani järjestyksessä. Pari ekaa vuotta meni juhlimiseen jolloin jäi paljon kursseja rästiin. En muutenkaan jaksanut pahemmin ajatella vaan kävin samoja kursseja kuin opiskelukaverini. Itseasiassa minulla on 196 opintopistettä opintorekisterinimukaan. Olen siis suorittanut lähes kaikki syventävät opintoni kuntaas perusopintoja on rästissä. Käytännössä siis jos valmistun kandiksi olen vain työharjoittelua ja diplomityötä vaille diplomi-insinööri. Uudentutkintorakenteen kandintutkintoon kuuluu myös paljon kursseja jotka olen periaatteessa käynyt mutta kursseja on laajennettu joten vanhakurssini ei korvaa uusia. Joudun luultavasti käymään uudestaan englannin kurssin ja kirjallisuuden ja viestinnän koska nämä ovat muuttuneet uudessa tutkinnossa. Jos siis valmistuisin diplomi-insinööriksi olisin suorittanut noin 340 opintopistettä. Motivaatiota ei myöskään kauheasti löydy koska nämä perusopinnot eivät auta työllistymisessä tai lisää osaamistani. En myöskään koe tämän tutkinnon paljon parantavan työllistymismahdollisuuksiani eli joka tapauksessa tässä on mennyt kuusi vuotta hukkaan ja joudun hakemaan muulle alalle.


    • niin voiko

      Käy työvoimatoimistossa työvoimavirkailijan luona juttelemassa siitä saatko tukea kun opintosi ei ole enään 25.h/kk.ssa joten voisitko saada työttömyystukea / asumistukea ajaksi kun haet lopputyö paikkaa joltakin yritykseltä jolloin saat palkkaa ajalta kun teet lopputyötä .
      Monilla yrityksillä on lopputyö hakemus linkit yrityksen kotisivuilla TYÖPAIKAT > LOPPUTYÖ jne.

      Ota koulusta mukaasi työvoimatoimistoon lukujärjesstyksesi tuntimäärän todentamiseksi .

    • Teekkkari

      Ainakin TKK:lla pyörii iso massa ihmisiä, joiden opinnot ovat samalla mallilla kuin kysyjällä. Opintoneuvolassa osaavat todennäköisesti auttaa. Ihan ensimmäisenä kannattaa selvittää, mitä tarvitaan kandidaatintutkinnon valmiiksisaattamiseen. Tästä on lyhyt matka DI-tutkintoon, jos syventävien vaiheiden kursseja on suoritettu.

      Työttömällä (l. fattan asiakas) on leveämpi elintaso kuin opiskelijalla: raha tuskin nousee ongelmaksi. Aikuiskoulutuksessa kirjoittaja todennäköisesti ohjattaisiin ylioppilaana amk- tai ammatillisen tutkinnon pariin: "puoliksi tehtyjen" opintojen hyödyntäminen on haastavaa.

      • asasasasa

        Olen ymmärtänyt että et voi olla yhtäaikaa opiskelija ja työtön. Jos olet työtön sun täytyy käydä työkkärin määräämillä kursseilla, ilmoittautua työkkärissä ja haettava töitä jotta olet oikeutettu tukeen. Opiskelija statuksella taas et voi olla työtön vaan sinun tulee käyttää opintotukikuukausia.


    • *teekkari*

      HYS!! Otit esille vaietun ja aran aiheen teknillisissä yliopistoissa. Pystyisin luettelemaan valtaisan määrän ihmisiä, joilla on samanlaisia onglemia opinnoissa kuin sinulla. On käsittämätöntä, ettei teknilliset yliopistot ole tähän päiväänkään mennessä saaneet opintojen ohjausta sille tasolle, että näitä juttuja pystyttäisiin ennaltaehkäisemään! Asiaa ei auta yhtään se, että monessa killassa tyrkytetään fukseille sitä "ei fuksivuonna tarvitse paljoa opiskella, fuksina kannattaa BILETTÄÄ!" - propagandaa.

      No joo, on mulla joku vastauskin tarjota onglemaasi: Jatka vaan opiskelua, jos koulutusta vastaavaa työtä ei ole tarjolla. Ei tuossa vaiheessa kannata enää tyytyä duunarin uraan! Jos olet opiskelija ja et ole oikeutettu opintotukeen, no problem. Tällöin olet oikeutettu kaupungin sosiaalitoimen myöntämään toimeentulo/sosiaali/mikälie-tukeen, joka on kuulemma paljon suurempi kuin opintotuki.

      Työllistymisestä: Annas kun arvaan. Opiskelet Lappeenrannassa tai jollain muulla pikkupaikkakunnalla. Taantuva maaseutu kannattaa jättää taakseen jos di:n töitä meinaa saada, eli suunnaksi kannattaa ottaa pääkaupunkiseutu, Tampere, Turku tai joku muu yli 200000 asukkaan kaupunki. Niistä niitä di:n töitä oikeasti löytyy.

    • akateeminen syrjäyty

      Kuulostaa erittäin tutulta. Aion itse suorittaa kandin tutkinnon tänä keväänä kuitenkin. Ainut mikä tässä vielä saattaa mättää on pakkoruotsi. Se kun on vieläkin suorittamatta enkä muista siitä enää mitään. Kesällä ois tarkoitus päästä harjoitteluun, mutta sekin on epävarmaan tottakai.

      Joskus tulee mietittyä, että ois pitäny käydä ammattikoulu aikoinaan...

    • x34js07

      todella tutun kuuloinen tilanne. Tosin, itsellä on nyt kuudes vuosi menossa ja taitaa olla jotain 120 opinto_pistettä_ kasassa :( Tuntuu että oon ihan hirveessä pattitilanteessa. Mietin jo tyystin vaihtoa akateemiselta alalta johonkin ammattikoulutasoiseen koulutukseen. Ehkä sekin on vähän vaikuttanut kun on ruvennu ärsyttämään se kuinka meidän koko perhe on tylsän akateeminen *sigh*.

    • opinnoissa epäonnist

      Valmistun tänä keväänä sähkötekniikan diplomi-insinööriksi. Pääaineena luin sähkövoimatekniikkaa (valitettavasti), sivuaineina elektroniikkaa ja teollisuustaloutta. Opintopisteitä on reilusti yli vaaditun. Vaikka opintopisteitä on paljon, en mielestäni ole oppinut kovin paljoa mitään hyödyllistä. Valmistun melko varmasti työttömäksi. Pääaineopinnot eivät antaneet valmiuksia sähkösuunnittelu tehtäviin. Opetuksessa keskityttiin asioihin, mistä laitoksella oltiin tehty tutkimusta. Osa näistä asioista oli työelämässä toisarvoisia. Suunnitteluun ei laitoksen opinnoista juurikaan saanut valmiuksia. Osa kursseista oli liian pintapuolisia (mainoslauseita vain). Kiinnostus pääaineen alaan on vähentynyt. Yritin korjata opintojani järkevämpään suuntaan, mutta se ei kuitenkaan enää täysin onnistunut. Vanhan tutkintorakenteen mukaan on valmistuttava tänä keväänä.

      Kannattaa miettiä tarkasti mitää lukee. Ei kannata valita helpolta ja mukavalta tuntuvaa alaa. Valitsemani pääaine oli luultavasti huonoimpia mahdollisia, mitä sähkötekniikan koulutusohjelmasta saattoi valita. Valittavissa olisi ollut vaikeampia, mutta varmasti hyödyllisempiä vaihtoehtoja. Opiskeluaikana luulin, että hienosti nimetyt kurssit antaisivat valmiuksia työelämään. Oma vika tämä kuitenkin on, miksi piti käydä tällaisia kursseja. Joillekin näistä kursseista on ollut hyötyä ja ovat varmastikkin työllistyneet ja joillekin opiskelu on ollut vain ajan hukkaa.

      • Teekkkari

        Kyllä sähkövoimatekniikka-elektroniikka -aineyhdistelmällä luulisi töitä löytyvän: ainakin pääkaupunkiseudulta. Sähkösuunnittelutehtävät (esim. rakennusten sähköt) ovat enemmän amk-/opisto-/teknikkotason töitä.


      • opinnoissa epäonnist
        Teekkkari kirjoitti:

        Kyllä sähkövoimatekniikka-elektroniikka -aineyhdistelmällä luulisi töitä löytyvän: ainakin pääkaupunkiseudulta. Sähkösuunnittelutehtävät (esim. rakennusten sähköt) ovat enemmän amk-/opisto-/teknikkotason töitä.

        Ehkä sitten, jos tehoelektroniikka katsotaan sisältyvän sähkövoimatekniikkaan. Jos tehoelektroniikka ei sisälly sähkövoimatekniikkaan, sähkövoimatekniikka on melko tyhjä koulutus.


      • sähkövoimaDI

        Sähkösuunnittelijaksi valmistutaan ammattikorkeakoulusta. DI koulutuksen ei kuulukaan valmentaa sähkösuunnittelijan tehtäviin.

        Vaihda tutkintorakennetta ja lue fiksumpi kokonaisuus.

        Missä koulussa opiskelet? Ainakin TKK:n sähkövoimatekniikan puolella (pääaine sähköverkot) saa hyvät eväät sähköyhtiöiden palvelukseen. Itselle on tarjottu uusia työpaikkoja harva se päivä.


      • aiho
        opinnoissa epäonnist kirjoitti:

        Ehkä sitten, jos tehoelektroniikka katsotaan sisältyvän sähkövoimatekniikkaan. Jos tehoelektroniikka ei sisälly sähkövoimatekniikkaan, sähkövoimatekniikka on melko tyhjä koulutus.

        Sähkövoimatekniikka (poislukien tehoelektroniikka) pitää sisällään mm. sähkömekaniikkaa, sähkökäyttöjä ja sähkönsiirtotekniikkaa. Töitä löytyy energiayhtiöistä, sähkölaitteita valmistavien firmojen tuotekehityksestä, tutkimuspuolelta.... Varsinkin sähkönsiirtopuolella on jopa työvoima pulaa. Olet tainnut lukea aika kummallisen kokonaisuuden jos ei töitä löydy...


      • opinnoissa epäonnist
        sähkövoimaDI kirjoitti:

        Sähkösuunnittelijaksi valmistutaan ammattikorkeakoulusta. DI koulutuksen ei kuulukaan valmentaa sähkösuunnittelijan tehtäviin.

        Vaihda tutkintorakennetta ja lue fiksumpi kokonaisuus.

        Missä koulussa opiskelet? Ainakin TKK:n sähkövoimatekniikan puolella (pääaine sähköverkot) saa hyvät eväät sähköyhtiöiden palvelukseen. Itselle on tarjottu uusia työpaikkoja harva se päivä.

        Kävin http://www.tut.fi/index.cfm?MainSel=17552&Sel=19648&Show=32229&Siteid=180 tuosta kaikki svt-alkuiset kurssit ja osan tel-alkuisista kursseista. En saanut kovin hyviä eväitä noista. Riippuu varmaan paljon henkilöstä onko kurssien käymisestä hyötyä vai ei.


      • fdgffgtdffd
        aiho kirjoitti:

        Sähkövoimatekniikka (poislukien tehoelektroniikka) pitää sisällään mm. sähkömekaniikkaa, sähkökäyttöjä ja sähkönsiirtotekniikkaa. Töitä löytyy energiayhtiöistä, sähkölaitteita valmistavien firmojen tuotekehityksestä, tutkimuspuolelta.... Varsinkin sähkönsiirtopuolella on jopa työvoima pulaa. Olet tainnut lukea aika kummallisen kokonaisuuden jos ei töitä löydy...

        Esim. sähköasemat on tärkeä osa sähkönsiirtotekniikkaa. Niitä ei opetuksessa käsitelty juuri ollenkaan, jotain pääkaavioita taidettiin näyttää. Relesuojausasioita käsiteltiin myös hyvin vähän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nokialaisen koulun pihalta löytyi nuoren ruumis

      Näin kertovat iltapäivälehdet ja Nokian uutiset. Mitähän on tapahtunut..?
      Nokia
      144
      3064
    2. Missäs lynkkausjoukot piileksii?

      Tänään lähilehden kirjoituksessa paikallinen entinen pizzayrittäjä kertoi muuttaneensa pois Sysmästä. Syynä oli koulukiu
      Sysmä
      51
      924
    3. Mies hävisi oikeudenkäynnin koronapassista valtiota ja Fazeria vastaan määrättiin korvaamaan lähes

      https://yle.fi/a/74-20091554 Henkilö liikkui ilman Koronapassia ja yritti päästä aamiaiselle Fazer kahvilaan,
      Maailman menoa
      216
      851
    4. Tulihan tästä

      Meidän "jutusta" vähän turhan suuri show tänne palstalle. Sivusta seurasin sitä enimmäkseen.
      Ikävä
      67
      814
    5. Haluaisitko sitten mies

      Että ottaisin sinuun yhteyttä?
      Ikävä
      43
      800
    6. Haluisin jutella sulle siitä

      Mistä mennään. Tiedän yhteyden.
      Ikävä
      36
      793
    7. En ymmärrä käytöstäsi, mies

      Jotain miehen logiikkaa? Et siis halua tutustua yhtään millään tavoin paremmin, vaikka ajatuksissasi näköjään joskus pyö
      Rakkaus ja rakastaminen
      61
      732
    8. Suomen edesottamukset Ukrainan sodassa jaksavat ihmetyttää ulkomaisia työkavereitani

      Työskentelen korkean teknologian yrityksessä, jossa on ihmisiä ympäri maailmaa. Suuri osa ulkomaisista on kotoisin Aasia
      Maailman menoa
      237
      715
    9. Mitä ajattelisit siitä

      Miten reagoisit jos kaivattusi ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      38
      683
    10. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      43
      636
    Aihe