AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Mikä kirkas taivaalla?

Mikä kirkas taivaalla?

20 Vastausta 1 295 Lukukertaa
Mikä planeetta vai onko tähti? Alkuillasta näkyy idän suunnalla ja mielestäni erityisen matalalla ja lisäksi se on huomattavan kirkas. Luulen tietäväni että samassa suunnassa samaan aikaan huomattavasti ylempänä hiukan vasemmalla on suunnilleen yhtä kirkas punertava planeetta Mars.

Siis näin maalikkona ajatellen sen on pakko olla tähti, koska Mars näkyy myös?

Koskas muuten Venus näkyy? Viime keväänähän sen näki kirkkaana lännessä.

Kiitos asiallisista vastauksista, hihhulit ja hörhöt älköön vaivautuko... =)
Nibiru?

Ehkä

Sirius, taivaanpallon kirkkain tähti. Se tosin nousee alkuillasta kaakon suunnalta, mutta ainoa joka sopii kriteereihisi jos mars on ylävasemmalla. Venus ilmaantuu iltataivaalle näkyviin maaliskuussa, sen voi tosin jo nytkin kiikarilla auringonlaskun jälkeen paikallistaa. Huhtikuun alkupäivinä se on lähellä merkuriusta.

Outoa

Tässä jää ihmetyttämään että miten voit varmuudella tunnistaa Mars-planeetan joka näkyy sentään aika harvoin näin kirkkaana, mutta et tunne Siriusta joka näkyy usein yötaivaan kirkkaimpana kohteena. Sirius sentään on taivaalla vakiosuunnalla ja se on hyvin tunnettu tähti. Idässä se ei tosin näy koskaan meikäläisillä leveyksillä koska sen deklinaatio on negatiivinen.
No enpä voi tietääkkään, siksi kysyn täältä. Mutta tuo kuvittelemani Mars näkyy alkuillasta idän suunnalla kirkkaana ja erottuu muista selvästi punertavana. Ja tuo ilmeisesti sitten Sirius näkyy paljon alempana, omassa maisemassani puiden yläpuolella Marsista kaakon suuntaan, kuten nimim. Erlemeyer tuossa ylempänä ystävällisesti opasti.

Siksi kyselen, koska ei ole alan tuntemusta, mutta kirkkaat "pisteet" taivaalla kiinnostaa... =)

Vielä olis kiva bongata se avaruus-asema.

Lisää kysyttävää...

Todella hienosti ja voimakkaasti välkehtien näkyi Sirius tänään iltalenkillä kaakon suunnalla.
Mikähän kirkas tähti piolestaan on pohjoisen suunnassa n. klo. 20 aikoihin ja melko matalalla? Eteläisessä suomessa näitä ihmettelen.

itse itselle

vastaten tai paremminkin arvaten...Pohjantähti?

lisää...

Näin lenkillä myös pari punaista tähteä...noin raakasti sanottuna etelä-taivaalla ja korkealla. Marssia vain hieman himmeämpiä, mutta saman sävyisiä. Tietoa?

No

Ei ole pohjantähti, lähes varmasti Lyyran tähdistön Vega. Pohjantäden löydät ottamalla suran linjan otavan kauhasta ylöspäin.
Ok! kiitos tästä vinkistä. Pitää tutkia wikipediasta specsejä...

Vega pohjoisessa talvella

Tarkoitat ilmeisesti pohjoistaivasta etkä etelätaivasta jota kysyjä tässä välittömästi edellä kyseli.

Punertavia tähtiä

suhteellisen lähellä Mars-planeettaa etelätaivaalla ovat ainakin Härän Aldebaran ja Orionin Betelgeuze...

Se Lyyran Vega on matalahkolla pohjoistaivaalla samaan aikaan ja ei ole punertava.
Juu, eli Vega ei ole punertava (itse en ole punertavaksi tässä ketjussa sitä väittänytkään), vaan saman näköinen ja vilkkuva kuten Sirius, mutta ei tietenkään ihan niin kirkas.

Mutta nyt taas uusi kysymys... Jos Vega näkyy pohjoisen suunnassa aika matalalla, mikä Vegasta itään ja suunnilleen samalla "korkeudella" näkyy ilta-taivaalla? Välimatkaa on reilusti, mutta näyttää kuin olisivat "kaksi marjaa" keskenään, eli näyttää ikään kuin olisivat pareja. Ovat suunnilleen yhtä kirkkaita.

Kiitos jälleen!

PS. Toi Betelgeuzen bongaaminen kuulostaa hienolta, se on siis hieman kirkkaampi kuin Aldebaran?

itse itselleni...

Olisko mahd. Capella?
Capella on korkealla etelän suunnalla, kirkas kellertävä tähti.

Arcturushan

se sielä Karhua vartioi, Vegasta itään

Ja Arcturuksesta

pikkusen vielä itään on Saturnus näinä päivinä

Ne jotka ei tosiaan kohtaa

Minun taivaallani Arkturus on kylläkin perinteisesti sijainnut Vegasta länteen eikä itään.
Älkääs nyt hörhöilkö: ne tähtikartat on itälänsipeilikuvia, jos niitä katsoo pöydältä, mutta jos nostaa pään yläpuolelle maan ja taivaan väliin ja kääntää idän itään ja lännen länteen, niin sitten se on oikein päin kartta.

Nyt höpsötät eri juttua

Taivaanpallolla länsi on se suunta johon tähdet näennäisesti liikkuvat maapallolta katsoen. Oikeastaan se on maapallo joka pyörii itään, mutta yleensä asiaa tarkastellaan maanpinnan suhteen.

Taivaanpallolla ilmansuunnat ovat ihan samoja riippumatta siitä miten tähdet horisontin suhteen sijoittuvat. Kun tähti B on tähden A suhteen lännessä näiden näkyessä horisontin eteläpisteen suunnalla niin eipä tuo tilanne taivaanpallolla siitä miskikään muutu vaikka nuo tähdet näkyisivät horisontin pohjoisen kardinaalipisteen suunnalla ; tähti B on silloinkin taivaanpallolla tähdestä A länteen. Ei siis pidä sekoilla taivaanpallon suuntien ja horisontin ilmansuuntien välillä.

Horisontin suhteen asioita ei kannata opetella koska tähdet kiertävät vuorokaudessa koko ympyrän käyden läpi kaikki horisontin ilmansuunnat. Taivaanpallolla näkyy käytännöllisesti katsoen lähes ikuinen totuus jota maapallon pyörimisliike ei miksikään muuta. Taivaanpallolla länsi pysyy läntenä ja itä itänä vuorokauden ympäri.

edistystä

Asensin koneelle Stellarium (0.10.4) ohjelmiston ja nyt bongaaminen on mielenkiintoista. Täytyy vielä hommata 20x80 kiikarit kaveriksi.

Kiitoksia vielä vastanneille!

http://www.stellarium.org/
 /   /  /  / Mikä kirkas taivaalla?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta