Borderterrierit

Möhköfanni

Heippa! Olen miettinyt borderterrierin hankkimista, se on tosi suloinen rotu ja vaikuttaisi sopivan hyvin meille. Voiko nyppimisen tehä ite kotona vai onko se hankalaa? Ja paljonko borderterrierit suunnilleen maksaa? Olis kiva jos kertoisitte jotain koirastanne ja yleensä rodusta, te jotka omistatte tälläisen suloisuuden, kaikki neuvot on tervetulleita :)

15

10573

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Möhköfanni

      Eikö tosiaan kenelläkään täällä ole borderterrieriä? Ihmettelen.

      • Sekalinjainen

        Hei,
        itselläni on 10,5 vuotias uros, joten pikkuisen on kokemusta rodusta. Bortsut ovat todellakin aivan ihania!
        Olet varmaankin lukenut jo kaiken rodusta saatavan virallisen tiedon kuten mistä se on alkuaan kotoisin ja mikä sen alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut. Samoin olet varmaan jo tutustunut rotumääritelmään ja myöskin rotua piinaaviin perinnöllisiin ja muihinkin sairauksiin.
        Borderterrieri on onneksi kuitenkin vielä suhteellisen terve rotu ja rotujärjestön (Borderterrierikerho ry) jalostustoimikunta tekee kovasti töitä saadakseen perinnöllisten sairauksien esiintymistä vähennettyä, sillä mm. epilepsia on rodussa voimakkaasti perinnöllinen.
        Bordereilla on myös onneksi säilynyt rodun alkuperäinen voimakas metsästysvaisto, mikä ei tietenkään tee siitä seurakoirana kaikkein helpointa.
        Tämänkin voimakkuus vaihtelee luonnollisesti paljon yksilöstä riippuen.

        Jos harkitset borderterrierin hankintaa, niin neuvoisin ottamaan huomioon seuraavat asiat:
        - hanki mahdollisimman paljon tietoa rodusta ja jos mahdollista, piipahda jossakin koiranäyttelyssä haastattelemassa bortsujen omistajia.
        - voimakkaan metsästysvietin vuoksi borderia ei välttämättä voi pitää vapaana missä vaan. Metsälenkeillä se saattaa lähteä ketun tai mäyrän tai vaikkapa peuran hajun perään. Myös juoksuun lähtevä jänis saa sen sinkomaan perään, tuolloin se sulkee korvansa omistajan huudoilta.
        - borderia ei voi pitää vapaana omallakaan pihalla, mikäli se ei ole kunnolla aidattu joka puolelta ja bortsu luolakoirana halutessaan kaivautuu myös helposti ja todella nopeasti aidan alitse.
        - varaudu siihen että hankintahinta on vain murto-osa niistä kuluista, joita koirasta sen elinaikana muodostuu. Pienen koiran ruokinta laadukkaalla ruoalla ei onneksi maltaita maksa, eivät myöskään kunnolliset tarvikkeet vie vararikkoon. Mutta koiran sairastuessa kulut saattavat olla yllättävän suuria. Muista vakuuttaa koirasi!
        - borderi kaipaa tekemista, sopivia harrastusmuotoja ovat esim. agility, TOKO ja metsäjälki (verijälki), mutta sopii toki moneen muuhunkin hommaan, missä hyvästä hajuaistista ja ketteryydestä ja kestävyydestä on hyötyä
        - jos haluat menestyä bortsusi kanssa näyttelyissä, valitse pentu huolella tai pyydä mieluiten kasvattajaa tai muuta kokenutta henkilöä valitsemaan mahdollisimman lupaava pentu
        - borderit tulevat yleensä hyvin toimeen omassa koiralaumassa, mutta eivät välttämättä vieraiden koirien kanssa eli bortsu ei välttämättä ole paras mahdollinen koirapuistokoira. Tämäkin on toki hyvin yksilöllistä eikä tässä välttämättä ole eroa narttujen ja urosten välillä vaikka nartut yleensä ovatkin luonteeltaan pehmeämpiä
        - joidenkin kasvattajien koirat ovat muita voimakkaammin metsästyspainotteisia, älä osta sellaista lemmikiksi jos ei kasvattaja sitä erityisesti suosittele
        - tutustu mahdollisimman moneen kasvattajaan ja pentueeseen ennen kuin teet ratkaisun
        - hyvän kasvattajan tunnet siitä, että hän hyvin tarkkaan kyselee minkälaisiin olosuhteisiin olet pentua hankkimassa, mitä tarkempi ja kriittisempi hän on, sitä enemmän häntä kiinnostaa koiriensa hyvinvointi
        - kerro rehellisesti minkälainen koirakokemus sinulla on ja minkä tyyppistä koiraa olet etsimässä, liian vaativan koiran kanssa tulee vain ongelmia
        - borderit ovat ihania, mutta helpompiakin (kuten myös vaativampia) terrierirotuja on
        - borderit ovat peräänantamattomia, sisukkaita ja itsestään melua pitämättömiä vaatimattoman oloisia terriereitä, joilla on kuitenkin itsenäinen ja itsetietoinen luonne. Älä koskaan haavoita borderisi itsetuntoa, se satuttaa sitä kovasti. Borderi ei välttämättä seuraa sinua kuin jokin paimenkoira, mutta yleensä ainakin kerran päivässä se haluaa haleja ja pusuja. Se lököttelee sohvalla takkatulen lämmössä yhtä mielellään kuin jahtaa riistaa räntäsateessa. Tavallaan kuitenkin vähän kiittämätön pieni lurjus, joka makoilee kenen hyvänsä sylissä, kuka vain sille mukavimman paikan järjestää. Se poikkeaa mielestäni muutamista muista tuntemistani terrieriroduista ja se juuri tekee bortsuista niin ihania!

        Onnea matkaan ja pennun valintaan!

        Hyvää kesän jatkoa!


    • Möhköfanni

      Kiitos paljon vastauksestasi!

    • bortsuli

      Meidän pentu maksoi vähän päälle tonnin.

      Meidän 5kk borderipentu on hyvin sinnikäs, nokkela, ystävällinen, utelias, hellyydenkipeä, pidättyväinen ja tietyllä tapaa itsenäinenkin. Ihana paketti siis. :-) Oppii nopeaan ja osaa useat temput ja tavat. Vielä ainakin uskaltaa pitää metsässä irti, ja sitähän koira rakastaa yli kaiken!! Pelkästä vauhdin huumasta juoksee ympyrää korvat viuhuen. Irti pitämistä kannattaa todellakin siis harjoitella !!

      Kovapäinenhän tämä on. Kurittamisessa ei kannata edes mitää karjumisia ja räyhäämisiä kokeilla. Kaiken kiihtymisen ottaa tervetulleena palkintona, kun taas täysi huomioimattomuus tehoaa. Tai pakko rauhoittaminen sylissä. Mutta kiellot uskoo kuitenkin.

      Parasta motivointi apua meillä on IHAN mikä vaan ruoka :-) Omat nappulat on ihan parhaita ja kyllä niiden eteen tekee mitä vaan. Tosiaan kun on löytänyt oikeat opetus- ja motivointikeinot niin oppii kyllä hurjan äkkiä. Naksutin ja kosketuskeppi on hyvä apu!

      Haukkumista ei harrasta juuri ollenkaan. Leluja retuuttaessa kyllä lähtee jos jonkinlaista röhinää! :-D Kaikenkaikkiaan hiljainen kaveri. Yksinolo on ollut kaikeksi onneksi äärettömän helppoa. Ikinä ei ole pihaustakaan päästänyt. Tässä huomaakin sen itsenäisyyden. Vaikka mieluiten kotona köllöttäisi mamin sylissä, niin jos siihen ei suoda mahdollisuutta touhuilee itsekseen eikä ota nokkiinsa. Vieraista kyllä päällisin puoin diggailee, mutta kyllä se oma väki ja emäntä vie voiton! :-)

      Reipas ja sopeutuvainen koko pienen ikänsä ollut. Julkisissa torkkuu sylkyssä, eikä ota reissaamisestakaan mitään stressiä. Ottaa lunkisti ja tarkkailee mitä ympärillä tapahtuu.

      Huonoina puolina mainittakoon tuo kovapääisyys, hepulit joita nyt joka pennulla on, kun se riehumismoodi jää päälle niin siitä ei ihan äkkiä pois päästä.

      Jos on kysyttävää vastaan mielellään tämän penikan luonteen ja käytöksen pohjalta :-D

    • bortermamma

      Nyppimisen pystyy tekemään itse, mutta jos aikoo näyttelyihin kannattaa teettää osaavammalla. Itselläni on kokemusta vain yhdestä neidistä, ja hänet olen opetellut itse nyppimään.

      Luonteesta ; iloinen, vilkas, herkästi syttyvä, aina valmis .... toisaalta taas rauhoittuu kun kotiväki esim. sohvailee.

      Olen samaa mieltä että ei ota nokkiinsa jos ei koko ajan häärätä sen kanssa, ottaa itse lelun retuutettavaksi.

      Hyvin rakastettava koira, joka tykkää olla lähellä (tämä omani siis).

      Huonoja puolena lähinnä se että ei tykkää kaikista toisista koirista. Sen päälle on tultu ja se on sinällään aiheuttanut remmin pitäjässäkin hermoherkkyyden. Johtuuko itsestäni vai koirasta, en tiedä. Oman perheen koirien kanssa tulee toimeen. Rakastaa lähes kaikkia vieraitakin.

    • borderfan

      itselläni ei ihan hirveästi kokemusta bortsuista ole mutta sen verran voin sanoa, että pari vuotta sitten naapurissa asusti n. 1v uros (ei ollut koulutettu yhtään jne) niin oli silti ehkä maailman ihanin, hyväntahtosin ja kiltein koira!! joten pisteet bortsuille!

      • Portto on 1

        Lukaisin läpi näitä porttijuttuja ja oikaisen muutaman asian.
        Meillä on ollut portteja 80 luvun puolivälistä ja aitaa ei ole ollut ennenkuin nyt kun muutin keskustaan. Portit pysyivät pihassa ajokoirien porukassa hyvin. Sehän on selvä jos jänö juoksee pihan läpi, alkaa ajo. Luonteeltaan kaikki nämä portit ovat olleet ystävällisiä ja ihmisrakkaita. Keskenään eivät kaikki tule aina toimeen ilman riitoja. Jos ostat portin et muuta koiraa enään huoli.


    • Jarska96

      Nyppiminen ei ole kovin iso homma ja sen voi hyvin tehdä kotona. Kun koiran nyppii parikymmentä kertaa niin se ei tunnu enään ollenkaan niin isolta hommalta. Varsinkin pentuna koira saattaa rimpuilla ja olla kärsimäton joten nyppimiseen kannattaa varata aikaa ja kärsivällisyyttä=) Jos koiraa on viemässä näyttelyyn, eikä ole oikein ehtinyt harjoitella nyppimistä, se kannattaa viedä trimmaajalle=). Kun nyppimisestä on tullut rutiinin omainen ja vaikkapa viikoittainen toimenpide, niin nyppiminen hoituu noin kolmessa tunnissa.
      Meidän borderi on 1v nassikka ja sillä on murkkuikä menossa kovaa vauhtia eteen päin. Koska bordereilla on metsästysvietti se voimistuu koiran tullessa murrosikään. Koiraa ei silloin ole ehkä viisainta pitää vapaana, varsinkaan syksy aikaan jolloin riistan haju on voimakkaimmillaan.
      Oma koira teki pari viikkoa sitten neljän tunnin karku reissun kun se lähti kahden peuran perään.
      Hieno rotu, erinomainen lenkki kaveri=)
      Onnea pennun ostoon!

    • btfun

      "Tavallaan kuitenkin vähän kiittämätön pieni lurjus, joka makoilee kenen hyvänsä sylissä, kuka vain sille mukavimman paikan järjestää."

      ... tämä rupesi kovasti hymyilyttämään, niin totta meilläkin

      Ihania koiria :-)

    • HP

      Ihania koiria.Iloisia ja silti rauhallisia.Ulkona mennään vimmatusti ja sisälläkin välillä.Tottelee hyvin.Helppo nyppiä ja pitää siistinä.
      Rodun ainoa miinuspuoli mielestäni on toi karkailu.Ja sen saa aikaan se metsästysvietti.

      • haaveeksiko jää??

        Olemme aviopari ja haluaisimme hankki koiraksemme juuri borderterrierin.Narttupentu on harkinnassa.Ystävälläni on sellainen ja kovasti on kehunut koiran luonnetta.
        Nyt on vain ongelmana se,että koiraa pitäisi ulkoiluttaa päivälläkin,mutta olemme molemmat työssä 8.30-16.Työmatkoihin menee n 1/2 h /suunta.
        Alussa olisi tarkoitus pitää kesälomat peräkkäin ja vähitellen lomakin aikana totuttaa koiraa muutaman tunnin yksinoloon.Illalla sitten saisi lenkkeillä kyllikseen.
        Mutta mistä sitten koiran ulkoiluttaja työpäivinä n klo 12-13.???siinä pulma.
        Asumme Helsingissä Hietalahdessa.Löytyisiköhän alueelta luotettavia koiran ulkoiluttajia?4 H-dogisitterien hinnat ovat aika kovat.


    • pirre_

      Miksi sitä koiraa pitää päivällä lenkittää? Normaali aikuinen borderi kestää tuon kun jättää aktivointia ja tekemistä sekä puruluita. Ja kun perhe on kotona lenkkeillään reilusti ja touhutaan muutenkin. Yksinoloon tulee tietty kunnolla totuttaa ensin. Ja silloin kesälomilla pitää kyllä totuttaa pidempään kuin muutaman tunnin yksinoloon ettei syksyllä pukkaa ongelmia.

      Kannattaa myös kunnolla tutustua rotuun, eikä ottaa vain koska ystävällä on kiva borderi. Lähetä s-postia kasvattajille, käy näyttelyissä, jututa harrastajia, etsi kaikkea mahdollista tietoa rodusta. Mutta kaipa olette jo tämän tehneet?

      Joka tapauksessa onnea koiran hankintaan!! :)

      • haaveeksiko jää?

        Kiitos kommentistasi.
        Juuuu,kyselty on kovasti rodusta myös kasvattajilta ja eivät mielellään anna koiriansa perheeseen,jos koira joutuu olemaan pitkään yksin.Aikuinen koira pärjää,mutta pentu ja nuori koira voivat tulla ongelmallisiksi ,jos ei ole riittävästi touhua päivän aikana ja tietty pentu ei jaksa pidättää kovin pitkään.Meillä olisi aikaa pennun totuttamiseen lomien jaksottamisella max 8 viikkoa.
        Katsotaan kuinka tässä käy.Molemmat olemme kyllä eläneet koirataloudessa aikaisemmin toinen maalla ja toinen kaupungissa.


    • Lottis ;)

      Kiitti kaikesta tiedosta ;) oon meinaan itekkin hankkimassa borderin ja on kuulemma tosi ihana rotu! Oon lukenu näitä puhepalstoja ja borderterrieri sivuja ja päätös on aika helppo :)

    • Anonyymi

      Mikä on sopiva ruoka päivässä paino 6kg

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1449
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe