'Tampereen likan' pamputuksesta asiantuntija lausunto!/IL 5.7.12

Puolustelijat O.H!

Iltalehden haastattelema voimankäytön asiantuntija pitää Hervannan kiinniottotilannetta erikoisena.



Silminnäkijän videolla näkyy, kuinka poliisi käyttää ensin pamppua. Asiantuntijan mukaan iskut eivät olleet riittäviä.


LUE MYÖS

Tältä pohjalta poliisi käyttää voimaa

Alastonta miestä pamputettiin - syyttäjä arvioi poliisin toiminnan

Aamuherätys Hervannassa: Poliisi pamputti alastonta miestä - katso hurja video!

Visanka Yhtiöt Oy:n Jussi Visanka on pyörittänyt 20 vuotta omaa yritystään, joka muun muassa tarjoaa voimankäyttökoulutusta järjestyksenvalvojille ja vartijoille. Visanka on itse käynyt kouluttajakurssit teleskooppipatukan ja ampuma-aseen käytöstä poliisiammattikorkeakoulussa.

- Voimankäyttöä opetetaan ohjaamaan porrastetusti. Eli ensin lähdetään käskyttämään, sitten fyysiseen voimankäyttöön, sen jälkeen tulee oc-sumutin (paprikasumutin), sen jälkeen teleskooppipatukka, sitten turvaudutaan koiraan ja ampuma-aseeseen, Visanka sanoo.

Visanka arvioi Hervannan pamputusta siitä kuvatun videon perusteella.

- Tässä tilanteessa toinen konstaapeli ehkä saattoi panikoida. Kun virkaveljellä oli asiakas maassa, hän otti teleskooppipatukan ja rupesi antamaan sillä iskuja, jotka eivät todellakaan olleet riittävän voimakkaita. Tarkoituksena on lamauttaa vastarinta, eikä niin käynyt, Visanka sanoo.

Videolla näkyy, kuinka mies vielä pamputuksen jälkeenkin rimpuilee irti poliisien otteesta ja pakenee pysäyttämänsä bussin ovelle.

- Silloin kun (patukalla) iskee kunnolla isoon lihakseen, niin kuin sillä pitää iskeä, tämä lihas puutuu ja menee toimintakyvyttömäksi. Siihen sen käyttö nimenomaan perustuu, että saadaan vastarinta murrettua.


"Ei ensin patukkaa"

Kun Tampereella kiinniotettu mies pääsi ylös kadusta, toinen konstaapeli suihkutti paprikasumutetta hänen kasvoilleen. Mies meni istumaan kadulle, ja myöhemmin paikalle kurvasi toinen partio. Vaikka mies vielä rimpuilikin vastaan, hänet saatiin lopulta poliisiauton takaosaan.

Visanka sanoo itse kouluttavansa vartijat ja järjestyksenvalvojat käyttämään vastaavanlaisissa tilanteissa ensin paprikasumutinta.

- Ensin ei ruveta käyttämään patukkaa, kun asiakkaalla ei ole kädessä mitään astaloa tai muuta, millä voisi vahingoittaa.

Iltalehden haastattelema poliisiammattikorkeakoulun opettaja kuitenkin sanoo, ettei voimankäyttövälineillä ole järjestystä, vaan poliisi päättää niiden käytöstä tilanteen mukaan.

Visanka korostaa, että hänen arvionsa tilanteesta perustuu täysin siitä kuvattuun heikkolaatuiseen videoon.

- Yhden kerran katsoin sen videon ja se oli kuvattu kaukaa. En nähnyt mitä maassa tapahtui, ennen kuin tämä toinen poliisi otti teleskooppipatukan käyttöön.

Pirkanmaan poliisin mukaan kiinniottoa vastustellut mies ehti alkutilanteessa ainakin purra toista poliisia niin, että tämä joutui myöhemmin hakeutumaan lääkärinhoitoon. Tutkinnanjohtaja ei kuitenkaan kertonut vammojen laadusta tarkemmin.

Visanka pitää koko tilannetta erikoisena.

- Teleskooppipatukan käyttö täytyy perustella. Kun siviili katsoo tuon videon, niin jos kaksi poliisia ei saa alastonta normaalivartaloista kaveria haltuun, on se jo lähtökohtana vähän huono. En olisi uskonut, että Suomen poliisille käy noin.

STEFAN LEPPÄNEN
[email protected]

15

254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pelottavaa kyllä

      Väkivallan ihailu on ryöstääntynyt käsistä, sitä ilmenee kaikissa ihmisryhmissä, eikä virka-asu tee poikkeusta, ellei päinvastoin.

      Alastoman, sairaan miehen hakkaaminen näyttää kyllä todella pahalta.

      Voisitte tehdä jutun putkakuolemista, jotka ovat Suomessa järkyttävän yleisiä, muihin maihin verrattuna. Kuinkahan moni sairas on joutunut juopuneena putkaan, juotuaan lasillisen viiniä ?

      • Epilepsiako ?

        Niin eikä vaan joutunut, vaan jäänyt nille teille ?


      • Tosimies.

        Hänet olisi tullut ampua ja päähän.
        Sairaasta paskasta eroon ja kerralla.

        Kuinka kukaan voi olla tuon paskan puolella ja asettua poliisia vastaan heidän suojellessa yhteiskuntaamme, vain vasemmisto on kykenevä siihen.
        Oksettaa kaiken maailman vihervas kusipäät


    • Kermaperselandia.

      Kyllä ovat Suomen kermaperseet vieraantuneet vähän liiaksi arkielämästä. Hirveä haloo muutamasta pampun hipsuttelusta, alastonta riehujaa ja purijaa vastaan. Itse sain poliisin pampusta 1970-luvulla paljon kovempaa ja asiasta.

      Monissa maissa korruptoituneet poliisit ryöstävät, pahoinpitelevät ja tappavat täysin viattomia ihmisiä, täysin mielivaltaisesti. Pienet on ongelmat täällä.

      • sukupuolinäkökulma

        Jos pidätettävä olisi ollut nainen ja pamputtaja mies olisi tämä luultavasti jo hyllytetty virastaan. Pidätettävähän oli maassa - miksei poliisi käyttänyt kiinnipito-otetta, käsivarsi kyynärpäästä selän taakse ylös? Aseen (pippurisumuttimen) käyttö saattoi olla perusteltua mikäli miehestä olisi bussissa saattanut olla vaaraa muille matkustajille.


    • osakeantia odottaen

      Tämä yksityinen firma hoitaisi poliisin tehtävät laadukkaammin. Eiköhän yksityistetä koko poliisi. Siitä muutama vuosi ja rent-a-cop -firma pörssiin.

      • Ihmisoikeuslandia

        Helppo uhitella niin kauan, kuin omalle kohdalle sattuu. Jonakin päivänä sinä kermaperse, olet sekavassa tilassa sairaskohtauksen kourissa ja hupsista, sairasauton sijaan paikalle kurvaa pari aggressiivista, väkivaltaisista poliisisarjoista oppia ottanutta virka-vallan univormua ja alkavat mäiskiä sinua paljaille kintuille pampulla, roiskia pippurisumutetta silmiisi ja kammeta rautoihin ? Onko tämä mielestäsi terveydenhoitoa sairaalle ihmiselle ?

        Suomen korkeista putkakuolemaluvuistakin voi jo päätellä, että jotain on pahasti pielessä poliisikoulutuksessa. Ihmisen kohtaaminen ei ole "käskytystä", vaan jotain ihan muuta. Väkivalta on aina väärin, on tekijänä kuka tahansa, tai ketkä tahansa.


      • Järki käteen!

        Turva-turhatiimi vaiko securitas?


    • kyl joo maar on

      Toivottavasti. Jos olen noin sekaisin niin toivottavasti teloittavat siihen paikkaan. Suomen terveydenhuollon tuntien valitsen mieluummin armokuoleman poliisin toimeenpanemana.

    • tosielämää

      Ei se aina käy niinkuin elokuvissa :)

    • Kiemurteleva olet

      Henkilökohtaisen valintasi saat pitää, voi olla sinulle sopiva. Jos ei nyt kuitenkaan käännetä tätä asiaa terveydenhuollon ongelmaksi, vaan puhutaan siitä, mistä pitikin, eli poliisin toiminnasta, joka kohdistui käytännössä puolustuskyvyttömään, alastomaan, aseettomaan ja sairaaseen ihmiseen.

      Tuolla sinun periaatteellasi et varmaan hyväksy sydänleikkauksia, halvauksien liotushoitoja, tai vaikkapa katkenneen raajan korjaamista, antaa roikkua ja repsottaa vaan, kun kerran katkesi, siinähän tuo tulee kyydissä, vai pitäiskö ihan armokuolema toteuttaa, eli lopettaa, kun ei kerran ole teräsvartaloinen bodari ?

    • tammisaaren yössä

      Kaveri hakattiin poliisin toimesta tammisaaressa 1970-luvulla ja poti siitä aiheutuneita vammoja aina kuolemaansa saakka. Kun haettiin putkasta oli jokapaikka mustelmilla oli tullut suklaata, nyrkkiä ja kenkää. ei selvinnyt psykoosista koskaan. Mutta tammisaaren yössä on aina viuhuneet ruoskat ja pamput aina 1918 lähtien.

      • Lienee antanut

        aihetta käsittelyynsä. Ei poliisi hakkaa ilman syytä.


      • Ota järki käteen
        Lienee antanut kirjoitti:

        aihetta käsittelyynsä. Ei poliisi hakkaa ilman syytä.

        ÄLYKÄÄPIÖKÖ olet?! Oletko siis itse Paapero vai sen aivoilla varustettu mies vai ihan älytön *uora sittenkin?

        Kyllä olet manipuloitu ja aivopesty olio!


    • pyyhi vasemmalla.

      näitä kaiken maailman stanan "asiantuntioita" on varmaan paskalla käymiseenkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      1670
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      72
      1319
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1248
    4. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      180
      1092
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      158
      1033
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      62
      1030
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      892
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      62
      866
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      826
    10. Uutta tietoa sodistamme - muuttuuko käsityksesi?

      Kirja, joka voi muuttaa käsityksiä aivan oleellisesti Talvi- ja jatkosodan aatoista! Olisiko sittenkin tuo Talvisota v
      Maailman menoa
      255
      795
    Aihe