Kiteellä on ruvettu pontikantekoon.79%:en laimennetaan kaupalliseen myyntiin vähän yli 40%:seksi.
Kiteenkirkas
6
333
Vastaukset
- ei kiitos
Kiteen Kirkas Pontikka 40% on ollut myynnissä jo jonkin aikaa. Kotimainen vijlaviina - en tosin tiedä miksi asiasta nyt tehtiin uutinen. Onko kyseessä uusi tuote vai uusi versio viime kevään markkinoille tulleesta juomasta?
Kumpikaan ei toisin kiinnosta juomana. - Voisiko olla eri?
Minä arvaisin että on eri tuote kuin nykyinen Kiteen Kirkas. Mutta vain arvaan.
- pontikkaasaatava
Mihinköhän on mahtanut suomalainen pontikka foorumi kadota. ponu.info vai mikässenyt oli.
Itseä kun on alkanut senverta jurppia se mihin tämä alkoholilainsäädäntö on menossa että alan tehdä pontikkaa , vaikka en edes juo kirkkaita. Mutta voi sitä aina mariagukusenniinarichardsonille ja muille saa ta nan kukkahattutädeille lähetellä muutaman satalitraa ponua kotiovelle ihan vitt.uillessaan.
Mutta jostain siis pitäis hommata vehkeet.- Popkorni suttonen
Miten sitä tehään??
- Lyhyt oppimäärä
Jokamiehen peruskoulutasoista yleissivistystä:
1) Valmistetaan rankki eli mäski. Tapahtuu käymisteitse: hiiva saa esim. veteen liuotetun tärkkelys-sokeriseoksen muuttumaan alkoholeiksi, joista vallitsevin ja tärkein on etyylialkoholi eli etanoli. Muodostuva rankki on siis lähinnä etanolin ja veden seos.
2) Kuumennetaan rankkia umpinaisessa astiassa siten, että muodostuvat höyryt saadaan johdetuksi lauhduttimeen (jäähdyttimeen). Siellä ne tiivistyvät jälleen nestemäisiksi ja saadaan sellaisina talteen. Alkoholien kiehumispisteet poikkeavat veden kiehumispisteestä (joka on tunnetusti 100 °C). Alin kiehumispiste (64,7 °C) on myrkyllisellä metyylialkoholilla eli metanolilla; se siis haihtuu ensimmäisenä. Määrä on suhteellisen vähäinen. Ei-toivottuna ja myrkyllisenä nuo metanolitilkat heitetään pois. Seuraavaksi kiehuu etanoli lämpötilassa 78,4 °C. Tämä on se, mitä keitoksesta halutaan ottaa ja otetaan talteen. Seosta edelleen kuumennettaessa alkavat makua heikentävät ns. sikuna-alkoholitkin höyrystyä, samoin vesi. Niinpä jakotislaus keskeytetään siinä vaiheessa kun lauhteena saatava neste alkaa laimentua ja muuttua maultaan vastenmieliseksi. Siinä vaiheessa on saatu talteen tietty määrä kohtalaisen väkevää etanolia (joukossa vettä ja pieni määrä sikuna-alkoholeja).
3) Saatu neste voidaan jakotislata samalla tavalla toiseen (ja vaikka kolmanteenkin) kertaan, jolloin lopputuotetta saadaan vähemmän mutta se on puhtaampaa ja väkevämpää.
4) Sikuna-alkoholin määrää voidaan edelleen vähentää ja makua puhdistaa aktiivihiilisuodatuksen avulla.
5) Kuumennukseen käytettävän astian ja lauhduttimen rakenteen ym. yksityiskohdat jätän lukijoiden mielikuvituksen ja muiden lähteiden varaan.- Popkorni suttonen
Äijjä on ihan pro viinankeittäjä.kiitos vastauksesta,ihan mielenkiinosta kyselin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Putin ei suostu tulitaukoon nyt kun Kurskin taistelut ovat kesken
ja venäjä on viimein päässyt niskan päälle, suuren ylivoiman turvin. Ukraina ilmeisesti suorittaakin taktista vetäytymi1981805Martinan firma haastettiin käräjille
Seiska: Martinan firma haastettiin käräjille, taustalla outo rahasotku.2611735- 841122
Miksi haluat satuttaa
Sillä tiedolla ettet välittäisi minusta vaikka se ei ole totta. Silti tiedän että rakastat minua edelleen. Niinkuin sano281121- 741070
- 1171020
- 861011
Martina makkarankuori päällä
Voi hyvää päivää minkä asun oli valinnut Emma gaalaan, ei jäänyt kenellekään epäselväksi, minkälaiset rinnat on naikkose158956- 59887
Hindujen rukous ei auta
Rukoilu hindulaisuuden tapaan ei voi missään tapauksessa tuottaa hyviä tuloksia. Ja miten joku epäjumala voisikaan mihin353886