Miksi mikään riistanhoito yritykseni ei onnistu???

Surkea Epäonnistuja

Olen jo yhdeksänkymmentä luvulta saakka yrittänyt hoitaa alueeni riistaa mutta aina ilman tulosta sillä yksikään riistaeläin ei hyödy/halua hyötyä tekemästäni työstä ja tänä vuonna päätin lopettaa kaiken ja vaan keskittyä pelkkään metsästykseen sillä siinä edes onnistun.

Esimerkkejä:
Alueellani on runsas metsäjänis kanta jota päätin eräs vuosi auttaa tekemällä yhden juhannus viikon illat jäniksille lehtikerppuja raivatun koivikon lehdistä. Kovalla touhulla raahasin ne navetan orrelle suolattuna kuivamaan seuraavaa talvea varten.
No talvella kannoin kerppuja pitkin mettiä missä jänikset yleensä oleilevat ja kertaakaan koko kovan pakkastalven aikana ei kerppuihin koskettu. Tuntui että jänikset vaan karttoivat aluetta missä kerput oli. No sinne mätänivät sitten kesällä.
Seuraavana talvena ajattelin kaataa muutamia isompia haapoja sillä hakkuilla haavat kelpaa puhtaiksi kaluttaviksi.
Nyt koko talvena kaatamaani viiteen isoon haapaan ei yksikään jänis koskenut vaan täysin koskemattomana tein ne lopulta polttopuiksi seuraavana keväänä.

No alueella on liikkunut peuraa, kaurista ja hirveä joten tein ruokinta katoksen jonne kuskasin omenoita, porkkanaa, kaalia, leipää yms kolmena talvena peräkkäin. Ainoa elukka mikä paikkaa hyödynsi oli supikoira.
Peurat ja kauriit katosivat alueelta kokonaan aloitettuani ruokinnan ja edellisinä vuosina alueella pyöri isoja tokkia. Nyt kun ruokintaa ei enään ole vaeltelee alueella taas useampia pieniä hirvieläimiä.
Nyt katokseni lahoaa sinne pystyyn mitään tekemättämänä.
Ruokaa en uskalla viedä sillä en halua sillä keinoin hävittää niitäkin jo olevia yksilöitä alueeltani.

No meinasin että ainakin tutuille hirvien kulkupaikoille nuolukiven viedessäni saisin ainakin hirvet asettumaan. Kahdelle paikalle mitä hirvet käyttävät vähintään kerran viikossa on kummaltakin hirvien polulta loppunut hirvien kulku tyystin kun kivet vein viime alkukesänä. Joka viikko paikalla ja viereisellä tiellä on ollut hirvien jälkiä mutta kivet viedessäni on täys hiljaisuus tullut. Yksi hirvi menneenä alku talvena kiersi mettäjärven toiselta puolen missä kivi oli ja ylitti tien täysin oudosta kohdasta josta hirvien en ole koskaan kolmeenkymmeneen vuoteen nähnyt kulkevan. Ilmeisesti kiertäävät kiviäni kun kissa kuumaa puuroa.

No supikoiria yritän pyytää koko kesän kolmella loukulla ja runsailla kalasyöteillä mutta lumien lähdöstä lumen tuloon ei loukkuani laukaise kun närhi korkeintaan ja maasto haisee kun mikäkin hautuumaa karsealle mädäntyneelle kalalle.
Naapuri kun tulee joskus sille mielelle että laittaa perjantai iltana kännipäissään laiturilta saamansa yhden särjen risaiseen supiloukkuun tulee hän usein seuraavana aamuna rapulassa pyytämään mua ampumaan loukussa oleva supikoira. Ja itse pidän kuukausi tolkulla saamatta mitään.

Riistakamerankin ostin ja vein kaverin nuolukivelle 5km päähän omistani jolla hän sanoo käyvänsä säännöllisesti kymmenkunta hirveä on kamerasta ensin tietenkin muistikortti rikki. Sen kun sai kuntoon ei hirviä käynyt. No sitten kun hirvet kävi oli kamerastani patterit loppu mutta kaverin kamerassa taas parisataa kuvaa samaiselta paikalta viikon ajalta.
Kameran heitin hutvittuun läheisen järven pohjaan ja päätin että mua ei vaan ole suotu riistan hoitoon ja ruokkimiseen vaan ainoastaan sen rokottamiseen haulikolla ja kiväärillä.
Ja jos joku epäilee edellä mainittua provoksi niin surullista kun se onkin tämä on täysin totta ja sitä on pari sivusta seurannutta kaveriakin ihmetelleet miksi hommani ei toimi vaikka riistaisilla alueilla touhuankin ja yrittelen mutta naapuri alueen harrastajilla kaikki onnistuu.
Onko muita täysin toivottomia riistanhoitajia kun minä???
Voiko olla niin että haisen vaan helvetin pahalle muihin ihmisiin nähden vai mikä on? Ainakaan muija ei ole valittanut ylimääräisistä hajuista.

11

586

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • villahousupiipertäjä

      Ei syytä masennukseen. Asiat voisivat olla paljon huonomminkin. Olkaamme iloisia että supikoiralle kelpasi leipäpalat ruokintakatokselta. Eikä paha asia ole sekään ettei muijasi ole ylimääräisistä hajuista valittanut.
      Kylällä eleli aikoinaan eräs mies joka kierteli traktorillaan ympäri kylää ja kaikki irtokoirat lähtivät hänen peräänsä. Uskoisin hajuilla olevan jotain vaikutusta. Todennäköisesti krapulainen naapurisi houkuttelisi supikoiria ilman sitä särkeäkin.
      Syrjäseutujen elukat eivät ehkä ole tottuneet kaikkiin kaupunkilaisten keksimiin kotkotuksiin. Tääläpäin ei ainakaan metsänelävät syö porkkanoita, omenia, kaalia, kerppuja eikä edes kaikensorttista heinää. Suolakivikin saa olla rauhassa jos paikka ei elukoille sovi. Riistakameroissa on yleensäkin patterit loppu juuri silloin kun tapahtuu, eli se on niiden ominaisuus.

    • lyijyä evääksi.

      Repesin.

      Mites sulla koulussa meni nuorempana heh heh olitko usein yksin ja luokka hiljeni kun astuit sisään. Mites työmaalla menee? Oletko sielläkin kartettu tyyppi hah hah :D

      Kyllä se on parempi että annat haulia niille kiittämättömille paskiaisille ja jätät sellaiset tyttömäiset puuhat kuin peurojen ruokkimiset susille ja ilveksille.

      Jos peuraa haluat ruokkia niin maahan vaan viljaa ja omenia hajuhoukutteeksi sillä kyllä ne tulee. Usein ne makoilevat jonkun lähityypin vakiruokintapaikalla josta sinun pitäisi ne houkutella omalle ruokinnallesi.

      Rusakko on muuten myös perso viljalle.

    • 16+3

      Kokeilepa koivu kaataa, silmut kelpaa jänöille.

    • eitahdotoimia

      Tei joskus noin 25 vuotta sitten sorsille pesimäkoreja. Sellaisia suippenevia pajuista.
      Vein niitä kaisliko rannoilla kasvaville pajupuskien reunoille. Ei kelvannut. Kävin parina vuonna tarkistamassa. Sama juttu. Aattelin että olkoon kun ei kelpaa.

    • sarana55

      suolaamattomat heinät menee kuin kuumille kiville. suolakivi muutaman metrin etäisyydelle puolen metrin korkeudelle.

    • Surkea epäonnistuja

      Lisäys edelliseen kun kohta alkaa telkkien pesintä kausi. Olen tehnyt vuosien mittaan lähes kymmenkunta telkän pönttöä mittojen mukaan ja yhdessäkään ei ole ollut ensimmäistäkään pesintää vuosikymmeneen ja pöntötkin on niin erillään toisistaan ettei edes reviiri kiistaa pääse syntymään. Naapuri taas väkersi hukka laudoista pöntön telkälle vuosia sitten ja laiskuuttaan laittoi sen rantaansa ensimmäiseen koivuun silmien korkeudelle kun sen kummempia ei halunnut panostaa pesä paikkaan. Lapset, aikuiset, koirat yms kulkee päivittäin pöntön edestä mutta niin vaan on joka vuosi pöntössä telkkä joka saattelee komean poikueen liikkeelle haudonnan päätteeksi.
      En tiedä mikä on se kirous joka riistanhoito toimiini on asetettu mutta mikään ei toimi. Ainiin lähtihän yks kevät lepäämässä ollut viirupöllö telkän pöntöstä kun kävin tsekkaamassa onko pöntöt kunnossa.
      Tuskin sen jälkeen on tinttikään yöpynyt tekeleissäni.

    • Maalla on mukavaa

      Meillä käy kauriit syömässä, tänätalvena ne sen alkoivat, aikaisemmin en ole sellaista huomannut, olemme asuneet tässä jo yli 15 v.
      Meillä on ollut vuosia jo runsasta linturuokintaa ja huomasimme että kauriit tulevat syömään niiden kauraa.

      Porkkanaa laitamme tarjolle hieman piennennettyninä palasina koska niillä on pieni suu, huomasimme sen seuratessamme niiden syöntiä.
      Ikkunastamme on n. 3-5 metriä minne ne tulevat syömään, joskus on yksinäinen ruokailija mutta kauriiden suurin ryhmä on kerralla ollut 7 päinen porukka. Huomasimme myös että kauriit pitävät lintujen pähkinöistä ja niitä olemme laittaneet niillekin tarjolle. Niitä pähkinöitä ostamme kerralla muutaman säkin.
      Eli kauraa, porkkanaa, pähkinää ja myös hieman omenaa.
      Juuri tänään päivällä klo 13 aikaan tuli yksin kauristyttönen, aamulla oli kisailua kahden sarvipää uroksen välillä yhteensä oli niitä 5 silloin paikalla.
      Välillä käy pieniä uroksenalkuja jotka komentelevat isompi tyttöjä pois ruokapaikalta.
      Yksi tyttökauris käy vakituisesti syömässä vuorenkilpiämme.
      Välillä ne makailevat tuntikaupalla ruokailun jälkeen näköetäisyydellä.

      Nyt on vaan kaupasta loppunet isommat porkkanapussit ja pitäisi saada edullisempi porkkanoita muualta sillä 1 kg pussit tulevat senverran kalliiksi että eläkeläisellä oikein ole kauan siihen varaa.
      Kun vaan tietäsi mistä niitä vielä saa ostettua suoraan viljelijältä.

      • Maalla on mukavaa

        Karsittiin tässä erilaisia puita , mm omenapuita ja oksat jätettiin siihen maahan ja niitä nyt kauriit käyvät syömässä kaikkien lehtipuiden oksat kyllä kelpaa niille jopa mäntyjen oksiakin kävivät nyppimässä, majapensaat taitaa saada olla nyt rauhassa.


    • Eräernesti

      Aikalailla samat kokemukset. Tulin siihen tulokseen että antaa toisten tehä riistanhoitotyö ja minä kerään vaan sadon.

      • iiiuiuuyyuy

        Kanalinnut ovat näinä aikoina eri syistä heikoilla. Pahin ongelma on se, että niiden pesät hävitetään jo ennen munien kuoriutumista . Tähän voi vaikuttaa ja se tuottaa välitöntä tulosta syksyn riistakantoihin.

        Ala pyytää näätiä ja supikoiria ja muita pienpetoja. Myös tämä kanalintujen pesien ympäröiminen saippuahajusteella kannattaa ottaa mukaan ohjelmaan. Jospa teidän metsästysseura ostaisi sen lämpökameralla ja paikantimella varustetun lennokin pesien löytämiseksi. Sitten alkaa tulosta tulla!


    • tanttavihreä

      Metsästysseurasi alueella on korpilaki,siellä ammutaan kaikki,syötäväksi kelpaava ja loput ammutaan muuten vaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5135
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3227
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1375
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1296
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1277
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    Aihe