Oikaisuvaatimus

oikkariksi

Kuinka moni teki oikaisuvaatimuksen Helsinkiin tänä vuonna? Paljon jäi pisteitä puuttumaan, paljon vaaditte? Miten pitkä tuli, miten perustelitte?

Tietääkö joku vaatimusten kokonaismäärää? 29. päivä oli jätetty "noin 20" kun vein omaani.

Sain itse 49 pistettä, ja tein 18 sivua pitkän oikaisuvaatimuksen. Vaadin vähintään neljää pistettä, mutta esitän perusteluja (ja vaatimuksia hyvittää pisteillä) myös monesta muusta kohdasta, joita ei ollut mallivastauksessa.

Mielestäni esimerkiksi reseption jättäminen pisteittä oli yksinkertaisesti hölmöilyä tiedekunnan puolelta.

Myös tehtävän kolme pisteytys on näyttänyt olevan enemmän kuin vähän mutua.

Mitkä on fiilikset oikaisijoilla?

13

2419

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jhhggg

      Sain 48p ja tein noin 6-sivuisen oikaisuvaatimukseni itse kun ei ole varaa käyttää pappa betalar-lakitoimistoja. En usko että oikaisulla pääsee sisään jos ei ole räikeitä laskuvirheitä. Perustelut maalaisjärjellä ja kirjojen tiedoilla. Esim tehtävän 3b-tehtävänantooli suhteessa mallivastaukseen typerä.

    • Au au 19 8

      Ei mahda tulla hyvää juristia kun ei viitsi tehdä laajaa oikaisuvaatimusta! Mitään mitä ei ole vaatinut tai esittänyt ei käsitellä. Montahan mahdollisuutta siinä meni sitten ;/

    • oikyoo

      Oikaisuvaatimuksen on hyvä olla lyhyt ja ytimekäs, jossa valitetaan muutamasta räikeimmästä kohdasta. Kaikesta ei kannata valittaa. 18 sivua on ehdottomasti liikaa.

      • määrä≠laatu

        Miten ihmeessä oikaisuvaatimuksen ylipäänsä pystyy tekemään 18 sivun mittaisena? Mitä helvettiä? Vai onko tämä joku true lawyer -juttu joka minulta on sattunut menemään täysin ohi. Tuttu haki paria pistettä, vaatimuksen pituus taisi olla 3-4 sivua korkeintaan, sai ja pääsi.


      • in dubio pro reo
        määrä≠laatu kirjoitti:

        Miten ihmeessä oikaisuvaatimuksen ylipäänsä pystyy tekemään 18 sivun mittaisena? Mitä helvettiä? Vai onko tämä joku true lawyer -juttu joka minulta on sattunut menemään täysin ohi. Tuttu haki paria pistettä, vaatimuksen pituus taisi olla 3-4 sivua korkeintaan, sai ja pääsi.

        Oikaisuvaatimuksella saa lisäpisteitä ainoastaan siinä tapauksessa, että kyse on laskuvirheestä tai arvostelussa on jätetty hyvittämättä arvosteluperusteissa mainittu asia.

        Mikäli oikaisuvaatimuksessa vedotaan perusteena siihen, että hakija on maininnut vastauksessaan jonkin pääsykoekirjassa mainitun asian, jota ei ole pisteytetty arvosteluperusteissa, ei vaatimuksella juuri ole menestymismahdollisuutta. Ei auta, vaikka kuinka perustelisi sitä, että seikka on hyvinkin relevantti asiassa. Tiedekunta on hyväksynyt arvosteluperusteet ja niitä noudatetaan kaikkien hakijoiden suhteen samalla tavalla. Tätä perustellaan yhdenvertaisuudella.

        Tämä on tiedekunnan kannalta helppoa. Juridisia tulkintakysymyksiä ei oikaisuvaatimuksen käsittelyssä tule esille. Vastaus joko on tai ei ole arvosteluperusteiden mukainen.

        Eria asia on se, että mitttaako nykyisenkaltainen pääsykoe muuta kuin ulkoaoppimiskykyä.


    • oikkariksi

      Jos vaatimuksen perusteena on väärin lasketut pisteet, en oikein tiedä miten muuten voi tehdä oikaisuvaatimuksen kuin käymällä yksityiskohtaisesti lävitse omat vastaukset ja mallivastaukset. Pituutta tulee väistämättä.

      Itse kävin juuri lause kerrallaan läpi omat esseet ja vertasin malliratkaisuun. Tästä muodostui suurin osa 18 sivusta; ehkä noin 13.

      Mikäli tiedekunta ei ota huomioon valintakoekirjaan pohjautuvia argumentteja, tilanne on hyvin omituinen. Tehtävänannossa kuitenkin sanotaan hyvin selvin sanoin "vastaa valintakoekirjan perusteella".

      Kenties hallinto-oikeus ottaa tällaisia näkökulmia huomioon?

      • imbesiiiiiili

        Käytit varmaan fonttikokoa 24.


      • in dubio pro reo

        Seuraavassa ote viime hallinto-oikeuden hylkäävästä päätöksestä viime vuodelta.

        " Yliopistolain 36 §:n 1 momentin mukaan opiskelijat ottaa yliopisto. Lainkohdan 2 momentin mukaan yliopisto päättää opiskelijavalinnan perusteista. Silloin, kun yliopisto opiskelijoiden määrän vuoksi ei voi ottaa koulutukseen kaikkia hakijoita, hakijoihin on sovellettava yhdenmukaisia valintaperusteita.

        Oikeustieteellisen tiedekunnan johtokunnan asettama valintatoimikunta on vahvistanut arvosteluperusteet, joissa jokaisen valintakoekysymyksen osalta on lueteltu ne seikat, jotka vastauksissa on oltava kustakin kysymyksestä vahvistettujen pisteiden saamiseksi. Arvosteluperusteet on vahvistettu kunkin kysymyksen laatineen tarkastajan ehdotuksen pohjalta. Asianomainen tarkastaja arvostelee kaikki samaan kysymykseen annetut vastaukset. Yleisenä lähtökohtana arvostelussa on ollut, että hyvitykseen oikeutettujen vastausten on oltava varsin täsmällisesti arvosteluperusteiden mukaisia.

        Edellä esitetyn mukaisesti valintatoimikunnalla on oikeus harkintansa mukaan vahvistaa arvosteluperusteet. Arvosteluperusteiden sisältöä sinänsä ei voida muutoksenhaun johdosta muuttaa. Arvostelua voidaan muutoksenhaun johdosta muuttaa vain, jos arvostelussa on loukattu hakijoiden yhdenvertaista kohtelua tai tasapuolisuutta, tai jos siinä ei ole tosiasiallisesti noudatettu vahvistettuja arvosteluperusteita."

        . Valituksessa vaadittiin lisäpisteitä mm. sillä perusteella, että vastauksissa oli mainittu pääsykoekirjassa mainittuja tietoja, jotka liittyivät kysymyksiin. Hallinto-oikeus tukeutui kuitenkin ratkaisussaan ainoastaan siihen, mitä arvosteluperusteissa oli mainittu, vielä siten, että hyvitykseen oikeuttavien vastausten on hallinto-oikeuden mukaan oltava "varsin täsmällisesti arvosteluperusteiden mukaisa" Tätä perustellaan hakijoiden yhdenvertaisella kohtelulla.

        Ehdottomasti kannattaa kuitenkin valittaa, mikäli rajasta on jäänyt vain vähän. Toivotaan, että valitus tuottaa tulosta !


    • oikkariksi

      Times New Roman, 11.5.

      Esseiden jokainen lause lainattu, mallivastauksen vastaavat kohdat lainattu, lyhyet kommentit joka kohdan jälkeen. Helposti kertyy pituutta.

    • oikkariksi

      Tänään tuli puhelu tiedekunnasta. 7 muuta oli kuulemma lisäkseni päässyt oikaisulla, ja yksi ruotsinkielinen.

      Laskuvirhe pisteissä.

      • jorsöföåa

        Hmm tuleekohan kaikille joku ilmoitus?


      • tottamaar
        jorsöföåa kirjoitti:

        Hmm tuleekohan kaikille joku ilmoitus?

        Tottakai tiedekunta JOUTUU perustelemaan päätöksensä jokaisesta valitetusta kohdasta. Jos ei ole tyytyväinen näihin voi aina valittaa hallinto-oikeuteen, mutta vitu vaikeaa tulee olemaan.


    • tosi on...

      Arvosteluperusteet tosiaan vahvistaa tdk ja niitä noudatetaan yhdenvartaisesti kaikkiin hakijoihin. Se että mallisvastauksessa olisi pitänyt mainita jokin kirjan tieto, minkä on itse tuonut esille, mutta jota ei ole pistehyvitetty, niin ei se kovin yleistä ole, että tiedekunta antaisi siitä pistehyviktyksen hakijan eduksi. Sen tiedon on pitänyt sitten todella olla hyvin keskeinen ja vastauksen kannalta relevantti.

      Jos vastaus on sisältänyt mallivastauksen mukaista tietoa, mitä ei ole pistehyvitetty, niin kannattaa ehdottomasti hakea oikaisua. Samoin kannattaa hakea oikaisua, jos on tapahtanut laskuvirhe pisteiden kanssa tai itse kysymystekstissä tai liitemateriaalissa on ollut virhe, mikä on johtanut hakijan vastaamaan väärällä tavalla.

      Oikaisua kannattaa myös hakea, jos arvosteluperusteet sisältävät RISTIRIITAISTA tietoa itse valintakoekirjan kanssa. Jos valintakoekirja sanoo että, X:stä seuraa Y ja arvosteluperusteiden mukaan X:stä seuraakin Z, niin silloin kannattaa hakea oikaisua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1280
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1056
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      68
      831
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      770
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    6. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      698
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      681
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      658
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe