Painekattila

paineet pienentää

on niin mahtava. Maut tulevat syviksi ja laajoiksi. Ainesten oma maku on niin vahva, että ei paljon muita mausteita kaipaa. Minulla oli painekattilasta kovin vanhanaikainen käsitys, nykyajan systeemi on kätevä ja turvallinen. Keittoaika lyhenee huimasti ja energiaa säästyy, kun homma hoituu minimilämmöllä. Olen hurahtanut pahasti ja koko ajan löytyy lisää käyttötapoja.
Perinteisin meillä on hernekeitto. Tavallisessa kattilassa hyvin muhineen paksun keiton valmistumiseen menee 2-3tuntia, painekattilassa 40-60min. Laitan herneet ja jäisen savupotkan ja se on siinä. http://hellapoliisi.yhteishyva.fi/2014/02/09/hernekeitto-painekattilassa/

Kaikkien papujen ja jyvien keittoaika lyhenee huimasti, esim kokonainen esikeittämätön ohra valmistuu noin 16-18minuutissa.
Täysjyväriisi,norm kattilassa noin 50 min, painekattilassa 15min. Perunoitten keitto ajatustakin nopeammin..

Kokonainen kana/broisku kypsyy noin puolessa tunnissa, samalla saat hyvän kanaliemen. Pintaan voi ottaa grillissä vielä rusketusta.


Liha/riistaosasto on sitten ihan oma paratiisinsa! Maku on jotain aivan mahtavaa ja liha tulee ihanan mureaksi, haarukalla pilkottavaksi. Maukas osso bucco valmistuu alta puolen tunnin! Burgundinpata, kyljykset, palapaisti, karjalanpaisti, kassler, kaalipata, ym ym ym, NAM!

Keitoista tulee tosi aromikkaita, vihanneskeiton makukin on jotain uskomatonta. Hirvikeitto valmistuu tosi helposti.

Sitten yksi mikä hämmästytti minut todella oli risotto! 6-10 min ja kaiken voi laittaa kattilaan kerralla. Ja maku..!

Spagettikastiketta olen tehnyt jauhelihasta (kaikki kattilaan ja 7min) sekä italialaiseen ragu-tyyliin lihasta (kaikki kattilaan ja noin 20min).

Liha-, kana-, kala- ja kasvisliemet valmistuvat kätevästi. Ketsuppiakin olen keitellyt ja omenasosetta pakkaseen.

Joku on tehnyt juustokakunkin painekattilassa! Tuonne jälkkäripuolelle en ole vielä eksynyt.

Mutta kuten huomaat, mahdollisuudet ovat rajattomat!! Jos kiinnostuit, tässä muutama vinkki hyvästä kirjasta: Mat med tryck, Anna Skippers / Miss Vickie´s big book of pressure cooker recipes, Vickie Smith / Lorna Sass on tehnyt useita painekattilallisia kirjoja ja ne ovat kaikki tosi hyviä.
Blogeja: http://pressurecookingwithlornasass.wordpress.com/
http://www.tryckkokning.se/
http://www.hippressurecooking.com/
http://missvickie.blogspot.com/

Kuten huomaat, suomeksi/Suomesta ei oikein tahdo löytyä kirjallisuutta, vaikka mielestäni ennen vanhaan painekattila kuului melkein joka torppaan!

OpaMuurikka on pitänyt oivan tuotteensa ihan liian pimennossa. Heidän sivuiltaan löytyy muutama resepti.

Kana
http://www.savonsanomat.fi/erikoissivut/ruokajajuoma/lisakkeetjakastikkeet/kanaliemi/1036760

14

5715

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sgr2

      En ole hankkinut viellä. Kyllä herneet kypsyy tunnissa. Mutta pavut ei vaikka toista vuorokautta niitä liottaisi, niin kovaksi jäävät vaikka kaksi tuntia keittäisi. Täytyypä katsoa tuota mallia . Aika kallita ne on vähintään 70 €.

      • paine_pipsa

        painekattilan käyttöä
        – käyttöohje vaatii huolellista perehtymistä ja voisi olla selkeämpi ja käytännönläheisempi
        – kolminkertainen turvamekanismi
        – painekantta ei saa pestä tiskikoneessa
        – tiiviste tulee vaihtaa vuosittain (huuhdo aina käytön jälkeen ja ruokaöljyä )
        – huoltotsekkaus 10 vuoden jälkeen
        – keitinosalla 10 vuoden takuu, muilla vuoden.


      • paine_paula
        paine_pipsa kirjoitti:

        painekattilan käyttöä
        – käyttöohje vaatii huolellista perehtymistä ja voisi olla selkeämpi ja käytännönläheisempi
        – kolminkertainen turvamekanismi
        – painekantta ei saa pestä tiskikoneessa
        – tiiviste tulee vaihtaa vuosittain (huuhdo aina käytön jälkeen ja ruokaöljyä )
        – huoltotsekkaus 10 vuoden jälkeen
        – keitinosalla 10 vuoden takuu, muilla vuoden.

        keittoaikoja jotta onnistut
        http://energianeuvonta.ksoy.fi/kaytaoikein/millaista-on-kokata-painekattilalla


      • juur_ipuna

    • eikaikkien

      Kaikkien papujen ja jyvien


      Tuskin kaikkien. Ainakin mun pavut ja jyvät on ihan raakoja vieläkin

    • pressu_keitos

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onhan tää tyhmää ajatella sua kun tuskin ees muistat mua

      Hyvää yötä sinne jonnekin. 💔
      Ikävä
      26
      2414
    2. Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää

      Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv
      Maailman menoa
      57
      2264
    3. Ikuiset kaipaajat

      Miksette vaan mene sen kaipauksen kohteen luokse ja puhu sille suoraan? Mitä järkeä on kaipailla jotain puolituttua vuo
      Ikävä
      76
      2133
    4. Riikka ottaa miljardi euroa EU:n yhteisvelkaa Suomelle

      Niin kääntyi irvipersun takki taas, vaikka vaalilupauksissa oli ettei yhteisvelkaa Suomi enää koskaan ota. No nyt otti m
      Maailman menoa
      16
      1969
    5. Kerro kaivattusi etunimi

      Naisille
      Ikävä
      81
      1643
    6. Kun ei numeroa

      niin en edes voi viestittää, et suunnitelmiin tuli muutos. Ikävä on, ja kasvaa vaan🤍
      Ikävä
      20
      1281
    7. Veronmaksajat kustantavat yrittäjien eläkkeitä jo yli 500 miljoonalla

      Suomalaista yrittäjää ei kommunistista erota. Aktiivisen "yrittämisen" maksattaa yritystukina yhteiskunnalla, ja vieläpä
      Yrittäjyys
      14
      1224
    8. En tiedä ymmärrätkö

      Kuinka paljon merkitset mulle. Näet minut minuna etkä silti käännä selkääsi. Tökit jatkuvasti kepillä jäätä ja menit ehk
      Ikävä
      7
      1199
    9. Kenenkä halli se on tulessa nelostiellä

      11 yksikköä paikalla
      Pyhäjärvi
      4
      1023
    10. Se on siinä

      Jami kun vielä loppuu niin Lappajärvellä ei oo yhtään mitään toimintaa.Purkamista piisaa kymmenen vuoden ajalle.Maakunna
      Lappajärvi
      29
      918
    Aihe