Logiikka hoi, älä jätä!

ammann

Millaista näyttöä meillä on matemaattisen äärettömyyden olemassaolosta? Äärellistä vai ääretöntä?

15

84

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Simplicissimus

      Alkeismatematiikassa ei itse asiassa yritetä määritellä äärettömyyttä muuten kuin epäsuorasti. Esimerkki

      lim {1/x: x -> ääretöntä} = 0.

      Tämä päätellään seuraavasti. Olkoon € > 0. Kun x > M(€), niin 1/x < €. Tässä erikoistapauksessa M(€) = 1/€. Siis olkoon € kuinka pieni luku tahansa, joka on > 0, niin 1/x < €, kun x on tarpeeksi suuri.

      Tässä ei siis varsinaisesti sanota, että x on ääretön, vaan että x on tarpeeksi suuri äärellinen luku.

      • ammann

        Hyvä vastaus. Siinä ei kuitenkaan selitetä sitä klassisen logiikan ominaisuuden eli toisensa poissulkevuuden vaatimusta samassa mielessä kuin totuus ja epätotuus.


    • tutustu ensin

      Tutustu aluksi vaikka Cantorin ajatuksiin äärettömyyksistä. Cantorin mukaan eri suuruisia äärettömyyksiä on olemassa.
      Palaa palstoille äärettömyys kysymyksillä vasta kun olet tututunut Cantorin ajatuksiin.

      • ammann

        Kiitti vinkistä! Pitkälti Cantorin ansiosta tämän keskustelun avasinkin ja saat uskoa, että Gödeliäkään ei tulla sivuuttamaan.


    • Joukko määritetään äärettömäksi, jos sillä on aito osajoukko, mikä on yhtä mahtava kuin joukko itse. Esimerkiksi luonnollisten lukujen joukko on ääretön, koska sillä on aito osajoukko esimerkiksi parillisten lukujen joukko, joiden välille voidaan muodostaa bijektio f(n)=2n, joukolta N sen aitoon osajoukkoon 2N

      • Tapani4


    • Voidaankin aloittaa ääärettömyyskeskustelu uudestaan. Tarkastellaan kahta joukkoa A={1,2,3,4,...} ja B={1,2,3,4,...} Ne ovat yhtä mahtavat joukot, sillä niiden välille voidaan muodostaa bijektio f(n)=n. Muodostetaan nyt joukko C = {0} A . Matemaatikoiden määritelmien mukaan tämäkin on yhtä mahtava joukko kuin A ja B, sillä joukolta C voidaan määritellä bijektio niille kuvauksella f(n)=n 1.

      Mutta mietitään ja katsotaan nyt tarkemmin. Kuvauksessa f(n)=n on kaikki joukon A alkiot liitetty jo joukon B alkioihin yksi yhteen. Lisätään siihen alkio 0 ja saadaan joukko C - mihin se enään voidaan liittää joukossa B, kun kaikki alkiot ovat jo varattuja? Onko äärettömyyden määritelmässä ja siinä, että se sidotaan bijektion määritelmään mieltä?

    • Äärettömän alkeet

      Koululainenko siellä äärettömyyksiä miettii :)

      Laitetaan tähän taustaksi sitaatti netistä ei niin arvovaltaisesta lähteestä:

      "Reippaita yrityksiä äärettömyyden mittaamiseksi on tehty. Georg Cantor (1845-1918) käytti välineenään joukko-oppia. Hänen onnistui todistaa algebralla, että äärettömän suuri joukko voi olla yhtä mahtava kuin sen aito osajoukko. Hän tuli hulluksi. Häntä seurasi Kurt Gödel (1906-1978), joka todisti, että matematiikkaan sisältyy aksioomia, joita ei milloinkaan voida todistaa. Hänkin tuli hulluksi. "

      Kertoo vain, ettei ehkä kannata (!).
      Oikeastaan on niin, ettei 'luomuäärettömästä' kannata ottaa ajatusmallia matematiikkaan (vähän kuin neljäs ulottuvuus, mihin suuntaan se olisi), koska matematiikan ääretön on matematiikan sisällä luotu käsite ja jos se siellä pelaa ja tekee tehtävänsä, eri mahtavuuksillakin, niin mikä ettei eli homma ok. Kuten 4:n ulottuvuuden käsittely koordinaateilla (vektoreilla) menee loogisesti ihan yhtä sujuvasti kuin 3:n ulottuvuuden käsittely; ei haittaa vaikka ei tiedetäkään 4:nnen eikä 5:nnenkään ulottuvuuden 'suuntaa'.

      Ääretöntä sitten muuten matematiikan ulkopuolella voi joutessaan miettiä kuka mitäkin tahtoo, eikä siihen toisella ole paljon sanomista

      • Näin se vaan on

        Tuskin tuo hulluus seurasi matematiikan lauseiden oivaltamisesta.

        Luultavampaa on että uskonnolliunen yhteiskunta painosti tiedemiestä niin paljon ettei mieli enää kestänyt. Uskonnot on pahasta ja matematiikka hyvästä.


      • Mat. hist.
        Näin se vaan on kirjoitti:

        Tuskin tuo hulluus seurasi matematiikan lauseiden oivaltamisesta.

        Luultavampaa on että uskonnolliunen yhteiskunta painosti tiedemiestä niin paljon ettei mieli enää kestänyt. Uskonnot on pahasta ja matematiikka hyvästä.

        Tuon tason matematiikka on sen verran korkealentoista, ettei esittäjää mikään yhteiskunta painosta. Painostajina ovat asiaa ymmärtämättömät/kateelliset kollegat. Yhteiskunnan panostuksesta itsemurhaan johtavana voisi matemaatikoista kyllä mainita esim. Turingin, syynä homoseksuaalisuus.


      • Näin se vaan on
        Mat. hist. kirjoitti:

        Tuon tason matematiikka on sen verran korkealentoista, ettei esittäjää mikään yhteiskunta painosta. Painostajina ovat asiaa ymmärtämättömät/kateelliset kollegat. Yhteiskunnan panostuksesta itsemurhaan johtavana voisi matemaatikoista kyllä mainita esim. Turingin, syynä homoseksuaalisuus.

        Taidat olla ISIKSEN ja yleisemmin islamofasismin kannattaja.


      • Terroristinatsitrolli
        Näin se vaan on kirjoitti:

        Tuskin tuo hulluus seurasi matematiikan lauseiden oivaltamisesta.

        Luultavampaa on että uskonnolliunen yhteiskunta painosti tiedemiestä niin paljon ettei mieli enää kestänyt. Uskonnot on pahasta ja matematiikka hyvästä.

        "Uskonnot on pahasta ja matematiikka hyvästä."

        Juuri tuollainen mustavalkoinen ääriajattelu on jokaisen ideologian ja "ismin" perustana. Ateismilla ja kristinuskolla on yllättävän paljon yhteistä. Molempien äänekkäimmät kannattajat eivät suvaitse toisenlaista ajattelua ja yrittävät tyrkyttää mielipiteitään ja uskomuksiaan muille. Kaikki muut tavat katsoa maailmaa ovat väistämättä väärin ja pahoja, ja niistä voi seurata vain ja ainoastaan pahaa.

        Albert Einstein kehittää kaavan atomipommin rakentamiseen ja hanke toteutetaan yhdessä Oppenheimerin ja muiden tiedemiesten kanssa. Pommi pudotetaan Hiroshimaan ja monta kymmentä tuhatta ihmistä palaa kuoliaaksi. Kuusi vuosikymmentä myöhemmin ydinsota on vältetty, mutta ihmiskunta on myrkyttänyt planeettansa, aiheuttanut lajien massasukupuuton ja laukaissut kiihtyvän ilmaston lämpenemiskierteen. Kaikki tämä olisi (nykyisessä laajuudessaan) mahdotonta ilman sellaista kätevää työkalua, jota kutsutaan matematiikaksi.


    • ½filosofi

      Järjellisyyden tason saavuttaminen taitaa olla monille äärettömän vaikeaa saavutettavaksi.

    • ammann

      Vaatimattomana tarkoituksena oli tuoda esiin se valitettava tosiasia, että matematiikan todistusteora oli jo Cantorin aikana sen verran lepsu loogisesti, että se salli toisensa poissulkevien vastakohtien määrittelyn. Käytännössä kukaan ei kykene edes matematiikassa ylittämään äärellisyyttä, joka on ihmisen mitta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1357
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1304
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe