ÄLÄ HAE LAPPIIN! - Poolimalli pilannut opiskelut

LaYoik.yo

Nyt kun haku oikeustieteellisiin tiedekuntiin on alkamassa, ajattelin kirjoittaa oman mielipiteeni Lapin yliopistossa toteutetusta tutkinnonuudistuksesta, sen sisällöstä, valmistelusta ja käyttöönotosta. Minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta uudesta poolijärjestelmästä, vaan suoritan opintoja vanhan tutkintojärjestelmän mukaan. Mielestäni koko tutkintouudistus on äärimmäisen epäonnistunut, tutkijan kammiossa valmisteltu, tarpeeton ja vahingollinen uudistus.

Tiedekunnan verkkosivujen mukaan "Oikeusnotaarin pakolliset opinnot koostuvat 12 poolista. Oikeusnotaarin tutkinto etenee periodimaisesti siten, että kunkin poolin opetus järjestetään kerran vuodessa. Lukukausi jakautuu noin 6 viikon jaksoihin, joina aikoina pooli järjestää opetuksen”. Opinto-oppaan mukaan ''Opiskelu ei ole pelkästään yksinäistä puurtamista kirjaston lukusaleissa tentteihin lukien, vaan opetus-/opiskelumuotoja on monipuolistettu. Poolikokonaisuudet suoritetaan osallistumalla luennoille, oikeustapausharjoituksiin, seminaareihin, pienryhmätyöskentelyyn tai vaikkapa verkkotyöskentelyyn sekä tentteihin. Pooleissa opinnot on jaettu pienempiin kokonaisuuksiin, siten esimerkiksi luennot/harjoitukset ovat osa kokonaisuuden suoritusta.''

Käytännössä pooliopetus tarkoittaa sitä, että et voi käydä töissä, olla sairaana tai käydä esim. loma matkoilla pooliopetuksen aikana. Myös vaihto-opiskelu ulkomailla ja ainejärjestötoimintaan osallistuminen voi olla vaikeasti yhteen sovitettavissa poolien kanssa. Pakollisten läsnäoloa vaativien suoritusten määrä näyttää lisääntyneen merkittävästi kaikissa opintojaksoissa vanhaan tutkintojärjestelmään verrattuna. Samaan aikaan kuin työmäärä on lisääntynyt, opintojen suoritustahti on kiristynyt. Jollet pääse osallistumaan tai joudut keskeyttämään meneillään olevan poolin, poolin suorittaminen siirtyy vuodella eteenpäin. Tällainen koulumainen, ennakkoon aikataulutettu ja läsnäoloa vaativa tutkinnon suorittaminen sopii ainoastaan niille, joilla ei ole omia aikatauluja ja jotka eivät suunnittele asuvansa ja tekevänsä töitä Rovaniemen ulkopuolella opiskeluaikana. Sairastumiset, poolien päällekkäisyys ja työ voivat pahimmillaan aiheuttaa 1-2 vuoden viivästymisen valmistumisessa.

Nyt voimassa olevan notaarin tutkinnon pakollisten poolien sisällössä olisi parantamisen varaa. Onko esimerkiksi perusteltua sisällyttää pakollisiin opintoihin kolmen opintopisteen edestä ”Eurooppalaisia oikeuskulttuureja vertailevassa kontekstissa”. Varallisuusoikeuden pooliin ei näytä kuuluvan maakaarta. Kauppaoikeuden pooliin on sullottu immateriaalioikeutta, kuluttajan suojaa ja kilpailuoikeutta, vaikka näillä ei ole kauppaoikeuden kanssa mitään tekemistä. Vapaaehtoisissa opinnoissa on tarjolla triviaaleja aiheita, kuten saamelaisoikeus, poliisin informaatio- ja tietojärjestelmät ja johdantoa Venäjän oikeusjärjestelmään.

Tutkinnonuudistusta on käsitelty tiedekuntaneuvostossa ensimmäisen kerran 13.3.2013 pidetyssä kokouksessa. Notaarin tutkinnon uusi tutkintorakenne on hyväksytty tiedekuntaneuvoston kokouksessa 13.2.2014 ja sen opetussuunnitelma lukuvuodelle 2014-2015 14.5.2014. Ottaen huomioon tutkinnon uudistamiseen käytetty aika, on omituista, että se on siitä huolimatta menty ottamaan keskeneräisenä käyttöön. Vain notaarivaiheen tutkintorakenne ja -vaatimukset ovat tiedossa, mutta maisterivaiheen vaatimuksista ei ole vieläkään mitään tietoa. Muuta kuin tiedekuntaneuvoston kokouksien pöytäkirjoihin sisältyvää informaatiota tutkinnon uudistuksesta ei ole ollut saatavilla tiedekunnan verkkosivuilla.

Tämän mittakaavan muutos olisi edellyttänyt avointa tiedotusta tutkintojärjestelmän uudistamisesta ja opiskelijoiden kuulemista. Olisi tullut toimia niin, että uusi tutkintorakenne olisi ensin valmisteltu ja julkaistu ja otettu käyttöön vasta parin vuoden kuluttua. Notaari- ja maisterivaiheen opintokokonaisuudet olisi pitänyt valmistella loppuun asti yhdessä eikä niin kuin asia nyt näyttää olevan, että vain notaarin tutkinnon tutkintovaatimukset ovat tiedossa, mutta maisterin tutkintovaatimukset tulevat tietoon vasta syksyllä 2015. Miten tällaisen valmistelun perusteella kukaan pystyy tekemään pääsykoevaiheessa arviota siitä, haluaako sisään päästyään tehdä tutkintonsa poolimaisesti? Koko pooliopetus näyttää tulleen yllätyksenä tänä vuonna opintonsa aloittaneille opiskelijoille. Monet varmaan hakivat tiedekuntaan siinä luulossa, että tutkinnon voi suorittaa niin kuin aina ennenkin. Vasta opintojen alettua on selvinnyt, että tutkintorakenne on muuttunut totaalisesti. Tänä vuonna tiedekuntaan hakevat opiskelijat eivät myöskään saa tietää maisterin tutkinnon tutkintovaatimuksia, vaan joutuvat hakemaan ”sokeina” ilman mitään tietoa siitä, mitä maisterin tutkinnon suorittaminen kokonaisuudessaan edellyttää.

50

3178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LaYoik.yo

      Tiedekunta voi yrittää naamioida uudistuksen ”opetuksen kehittämiseksi”, mutta todellinen syy poolijärjestelmään siirtymiseen on ollut professorien työn helpottaminen. Professorien ei enää nykyään tarvitse vaivautua tulemaan Rovaniemelle kuin oman pooliopetuksen ajaksi 1-2 vuoden välein. Kun uusi, siis tällä hetkellä voimassa oleva, yliopistolaki tuli voimaan, sitä kritisoitiin professorien taholta siitä, että se lisää hallinnollista työtä ja vie aikaa tutkimustyöltä. Poolijärjestelmän käyttöönotto on mitä ilmeisimmin tarkoitettu vapauttamaan enemmän professorien aikaa tutkimustyölle.

      On irvokasta, että samaan aikaan kun oikeustieteellisessä tiedekunnassa runnotaan läpi uudistuksia, jotka on tarkoitettu palvelemaan vain opetushenkilökuntaa, Lapin yliopiston vararehtori kirjoittaa blogipostauksessaan ”Kohti opiskelijakeskeistä yliopistoa” (23.1.2014), että ” jokaisen opiskelijan henkilökohtainen tilanne otetaan huomioon ja opintojen kulku sekä eteneminen räätälöidään yksilöllisesti”. Onko oikeustieteellisen tutkintouudistus sellainen jossa opintojen kulku ja eteneminen toteutetaan yksilöllisesti? Ei todellakaan ole!

      Mikäli opetusta olisi haluttu monipuolistaa, olisi se ollut täysin mahdollista aikaisemman tutkintorakenteen puitteissa, esim. lisäämällä mahdollisuuksia korvata tenttikirjoja esseillä tai järjestämällä vapaaehtoisia ryhmätöitä. Näin on joidenkin opintojen kohdalla tehtykin. Pakollisten, läsnäoloa vaativien opintojen nojalla tapahtuva opiskelijoiden sitouttaminen vuosi kausiksi Rovaniemelle merkitsee väistämättä merkittävää oman alan työmahdollisuuksien kaventumista, koska alan työpaikat ovat pk-seudulla, ja sitä kautta tutkintouudistus heikentää Lapin yliopistosta valmistuneiden juristien asemaa työmarkkinoilla.

      Koko tutkinto- uudistus on ollut täydellinen FARSSI! Älkää missään nimessä hakeko Lapin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan!

    • porojuristit_kujalla

      "Kauppaoikeuden pooliin on sullottu immateriaalioikeutta, ..... vaikka näillä ei ole kauppaoikeuden kanssa mitään tekemistä"

      Selvä..... Oikeustieteen opiskelija selvästikin :D

      • kauppamies

        ''Kauppaoikeuden ala on laaja ja heterogeeninen. Sen keskeisin kohde on yritys oikeussuhteineen. Opetuksellisesti kauppaoikeus on jaettu neljään alueeseen, jotka ovat 1) yhteisöoikeus, 2) immateriaalioikeus, 3) markkinaoikeus ja 4) kuluttajaoikeus. '' (Helsingin yliopisto)

        Myös Turussa kauppaoikeuden opetus sisältää samat kokonaisuudet.

        Asiaan perehtymättymättömälle kauppaoikeuteen kuuluu ilmeisesti kauppalaki?


    • löysäilijä

      Kiva kun aloittaja on vaan kopioinut nuo "mielipiteensä" tuolta toisesta lapin oikiksen pooliuudistus -ketjusta ja siellä olevista kommenteista. Jatkahan samaa rataa...

      • Olnareff

        Kertoohan se tosiaan jotain kun useampi ihminen esittää (ihan aiheellista) kritiikkiä samasta epäkohdasta.


    • Karhu5

      HUOM. Opinto-oppaan päivitys on vielä kesken. Oppaan päivitykset pyritään saattamaan loppuun elokuun alussa.

      Minkä vuoden elokuuta tuo weboodissa mainittu kohta mahtaa tarkoittaa?

    • oikkari15

      Olin kuvitellut suorittavani tulevat oikiksen opintoni 3,5 -4 vuodessa. Tämä näyttää nyt täysin mahdottomalta. Valitettavasti! Aloittaja kommentoi hyvin, että uudistus olisi voitu toteuttaa nykyisen opintojärjestelmän puitteissa lisäämällä kurssien erilaisia suoritusmahdollisuuksia. Näinhän on ansiokkaasti tehty mm. Lapin yliopiston hallintotieteiden tiedekunnassa, missä opiskelu on ERITTÄIN joustavaa. Työkaverini on päivätöissä ja suorittaa kursseja ko. tiedekuntaan koko ajan.

      • 3-4 vuodessa suoritetaan amk-tutkinto. Eikö teidän tutkintonne kestä pidempään?


    • poro-oikkari

      Jos olisitte olleet paikalla viime viikolla pidetyssä infotilaisuudessa, tietäisitte, että meitä ei ole kahlittu tänne Napapiirille viideksi vuodeksi. Ainakin ensi syksystä alkaen pooleja on mahdollista suorittaa päällekkäin, mikäli haluaa vauhdittaa opiskelujensa etenemistä. Lisäksi tilaisuudessa esiteltiin uudistusta myös maisterivaiheen osalta. Kas kummaa, sen suorittaminen onnistuu melko pitkälti etänä. Ihmeellistä marinaa täällä jatkuvasti...

      • OiMiksiKarhu

        Minulle ainakin kerrottiin, että pooleja voi suorittaa päällekkäin, "jos toisessa poolissa sattuu olemaan vaihtoehtona suorittaa luentoja esim. tenttimällä". Mikään siis ei takaa sitä, että voit suorittaa haluamasi poolit päällekkäin, eikä opintoja ole varta vasten suunniteltu siihen, että voisi käydä kahta poolia samaan aikaan. Mitä maisterivaiheeseen tulee, siitä ei ollut vielä mitään tietoa, paitsi että "pakollisia luentoja ym. tulee kuitenkin olemaan". Juu, en ala viettämään reppureissuelämää viittä vuotta siitä ilosta, että saan tahkota jotain pooleja, samalla kun Helsingissä ollaan jo tiukasti kiinni työelämässä. Kahta poolia samanaikaisesti käydessä myös pakollisten luentojen määrä on niin suuri, että nopeutettu opiskelu vaatii 24/7 elämästä ja silloinkin arvosanat eivät varmasti ole kovin mairittelevia.

        En ymmärrä, miksei ihmiset nyt vaan voi myöntää että pooliuudistusta ei ole mietitty loppuun asti. Lievää kognitiivista dissonanssia havaittavissa..


      • Oikkari14

        Entinen tutkintorakenne mahdollisti paremmin työssä olemisen opiskelun ohella. Nytkin ensi syksyksi ei uskalla ottaa mitään vähänkään aikaa vievää duunia, koska nuo poolit tekevät siitä mahdottoman. Olisin mieluummin päivällä töissä ja lukisin illat tentteihin kun istuisin päivät kirjoittamassa oppimispäiväkirjoja ja illat olisi siten ainut mahdollisuus tehdä töitä. Lehtien jakoa aina tosin riittää.

        Ikävä tulee viimeistään äitiä neljäntenä vuonna kun opintopisteitä on jo mukavasti istua Rovaniemellä luennoille kun muut painaa duunia ja saa arvokasta työkokemusta. Yritä siinä sitten maisterin papereilla saada työtä ilman työkokemusta.

        Yritän tässä kytätä milloin vahvistavat edes notaarivaiheen opintosuunnitelman maisterin vaiheen tutkintorakenteesta puhumattakaan niin voi hakea esim. hyvinvointipoolista korvaavuuksia, olisi tärkeää kesän työnhakua ajatellen. Lupailivat alkulukukaudesta elokuun loppuun mennessä vahvistetut HOPSit sekä kurssisisällöt. Sitten lupaus siirtyi vuoden 2014 loppuun mennessä. Ei vahvistettua suunnitelmaa. Sitten sanoivat tiedekunnasta että viimeistään helmikuun lopussa. Nyt maaliskuun aikana pitäisi tulla. On kuin Sunny Car Centerin Ritaluoma, joka aina lupailee rahoja jonkun kuun loppuun mennessä että rakennustyöt voisivat alkaa.


      • Oikkari14 kirjoitti:

        Entinen tutkintorakenne mahdollisti paremmin työssä olemisen opiskelun ohella. Nytkin ensi syksyksi ei uskalla ottaa mitään vähänkään aikaa vievää duunia, koska nuo poolit tekevät siitä mahdottoman. Olisin mieluummin päivällä töissä ja lukisin illat tentteihin kun istuisin päivät kirjoittamassa oppimispäiväkirjoja ja illat olisi siten ainut mahdollisuus tehdä töitä. Lehtien jakoa aina tosin riittää.

        Ikävä tulee viimeistään äitiä neljäntenä vuonna kun opintopisteitä on jo mukavasti istua Rovaniemellä luennoille kun muut painaa duunia ja saa arvokasta työkokemusta. Yritä siinä sitten maisterin papereilla saada työtä ilman työkokemusta.

        Yritän tässä kytätä milloin vahvistavat edes notaarivaiheen opintosuunnitelman maisterin vaiheen tutkintorakenteesta puhumattakaan niin voi hakea esim. hyvinvointipoolista korvaavuuksia, olisi tärkeää kesän työnhakua ajatellen. Lupailivat alkulukukaudesta elokuun loppuun mennessä vahvistetut HOPSit sekä kurssisisällöt. Sitten lupaus siirtyi vuoden 2014 loppuun mennessä. Ei vahvistettua suunnitelmaa. Sitten sanoivat tiedekunnasta että viimeistään helmikuun lopussa. Nyt maaliskuun aikana pitäisi tulla. On kuin Sunny Car Centerin Ritaluoma, joka aina lupailee rahoja jonkun kuun loppuun mennessä että rakennustyöt voisivat alkaa.

        No, ei tuo nyt maailmanloppu ole kuitenkaan. Pienet vastoinkäymiset lopulta vain vahvistavat meitä. Joutuu keksimään keinoja selvitä uudesta tilanteesta yms.


    • oikyo2013

      Tulee olemaan kiinnostavaa nähdä, vaikuttaako poolimalli mitenkään tämän vuoden hakijamääriin. Varmasti osa niistä, jotka aikoivat hakea lappiin, hakevat muihin tiedekuntiin poolimallin käyttöönoton seurauksena.

    • Oikikseen2015

      Oikeustieteitä löytyy onneksi etelämpääkin.

    • KolikonToinenPuoli

      Nythän sitä vasta kannattaakin Lappiin hakea, sillä on potentiaalista toivoa entistä helpommasta sisäänpääsystä. Kenties tutkinnon arvostus paranee, kun sen suorittamiseen vaaditaan todellista panostusta, eikä kaikkia tenttejä voi vain luistella läpi. Pitää ainoastaan sietää se, että joutuu olemaan Rollossa muutaman vuoden ja tehdä töitä.

      • MaisterinaRovaniemellä

        Totta, kuitenkin asianajotoimistoissa ja muualla on luultavasti aika pinttyneet käsitykset työkokemuksesta, eikä osata arvostaa jotain luentopäiväkirjaa yhtä paljon, kuin työtä asianajotoimistossa. Vaikka se olisikin ollut todellisuudessa sitä kahvinkeittoa. Muutama (1-2) vuosihan nyt menee vaikka Saharan autiomaassa opiskellen, mutta tässä on nyt vielä auki maisterinkin pakolliset opinnot.. :| No, saavatpahan hakijat pienen lisäjännityksen siitä, kuinka monta vuotta ehdotonta Rovaniemeä heille todellisuudessa pamahtaa.


    • EtelänGona

      EN HAE!

    • Oikkariksi

      Olen kuullut paljon puhetta tästä uudistuksesta. Etenkin siitä, miten se on kohdellut uusia opiskelijoita. Aloittaneille opiskelijoille uudistuksesta ei ilmeisesti kerrottu mitään, mikä on todella kohtuutonta. Osalla opiskelijoista on ollut valmiiksi sitoumuksia, mitkä he ovat tehneet luullessaan pystyvänsä suorittamaan opinnot vanhalla kaavalla.
      Epämääräinen lukujärjestys on ilmeisesti toimitettu muuan viikko ennen opintojen alkua opiskelijoille, missä opiskelijat ovat vasta saaneet kuulla, mitä tuleva syksy tuo tullessaan.
      Miten koulun alettua tiedekunta auttoi aloittavia oikeustieteilijöitä elämänsä sopeuttamisessa uuteen tutkintorakenteeseen?
      Kuulemani mukaan opiskelijoille on tarjottu ainoastaan lykkäystä vuodella. Dekaani ei ole suostunut auttamaan opiskelijoita tai tinkimään, ilmeisesti omasta uudistuksestaan. En tiedä, kuinka asiaa on kärjistetty,mutta opiskelijat ovat kertoneen jopa dekaanin käyttäytyneen epäasiallisella tavalla opiskelijoita kohtaan.
      Oma johtopäätökseni kuulemastani on se, että en hae kyseiseen tiedekuntaan. Murroksessa oleva ja opiskelijoita kohtaan öykkäröivö tiedekunta ei houkuta, varsinkaan etelän tyttöä, joka joutuisi "vangiksi" lappiin läsnäolopakon takia.

      • Jo_oikkari

        Kuulemasi on pitkälti totta. Itselle tämä tutkintorakenne on paska. Se ei sovi kellekkään


      • Hiihii

        Määrittele epäasiallinen kuulopuheiden perusteella


      • Oikkariksi

        Lueppa muita keskusteluja aiheesta ja haastattele opiskelijoita =)


    • ehdotontaRovaniemeä

      Dekaani todella ottaa nokkiinsa poolin arvostelusta. Olen itse sen saanut tuta, ja enää en nimen kanssa sitä uskalla varmuuden vuoksi arvostella.
      Olen yksi ensimmäisen ketjun aivan ensimmäisiä arvostelijoita ja mielestäni pooli on siis täysin susi jo syntyessään. Meininki on niinkuin armeijassa - seuraa ohjeita, älä käytä omia aivoja. Omien lahjakkuuksien mukaan ei voi edetä.

      Sanottavana on tähän loppuun se, että tässä viidennessä poolissa olen havainnut etäistä jouston lisääntymistä. Oikeusinformatiikan pakollisesta 10h luentosarjasta voi nyt olla 2h pois ilman korvaavuuksia. Eipä ole paljon ja nuo luennot menee ainakin itsellä ihan hukkaan, mutta onpahan nyt edes jotain joustoa. Nyt saa olla yhden päivän kuumeessa ilman, että pitää korvata. Mutta! Jos on enemmän pois, niin luennot voi korvata kirjallisella työllä. Eihän tällaisesta voinut alkuvuonna edes uneksia?! Sitä en tiedä, että onko kirjallisen työn laajuus käytännössä sellainen, e.10sivua, ettei käytännössä ole mahdollisuutta olla poissa luennoilta.
      Meneillään olevan poolin toisessa 14h luentosarjassa taas olen ollut kaksi päivää poissa ja kuulemma ei tarvitse korvata. Uskon vasta kun opintopisteet ovat tilillä, mutta olen varovaisen toiveikas :)
      Tämän poolin pienryhmäopetus taas on aivan perseestä. Ei ihan oikeasti jaksa joka vitun poolissa tehdä ryhmätöitä, jotka tässäkin tapauksessa luovat 7 rovaniemen päivää itselleni lisää. Niistä oppii jos mahdollista vielä vähemmän kuin itselle motivoimattomista luennoista ja samalla menee ihan uskomattoman paljon lukuaikaa projektien tekemiseen.

      Summa summarum hääviltä ei näytä vieläkään, mutta edes jotain valoa on tunnelin päässä. Professorien suhtautuminen oppilaisiin vihollisina on hieman vähentynyt ja jossain asiassa saatetaan epähuomiossa mielenhäiriössä jopa aavistuksen joustaa. Yliopistolla järjestettiin mielipidekysely, mutta se ei aiheuttanut mitään reaktioita. Vasta kun netin keskustelut levisivät kampukselle, niin alkoi tapahtua. Dekaanin maine alkoi olla vaakalaudalla ;)

      Odotan innolla ensivuoden poolien sisällön julkistamista - saataisiinko ryhmätöitä pois, pakollisia luentoja pois, lisää joustoa. Lupaan olla nimissä tiedottamassa tilanteen kehittymisestä, niin hyvässä kuin pahassakin. Toivoa on että systeemi menee ensi vuonna parempaan, joten uusien hakijoiden ei vielä kannata heittää pyyhettä kesään. Ensi vuonna ollaan viisaampia.

      • Oikkari144

        Pitää muistaa välillä kehuakin: informaatio-oikeuden luentosarjat ovat ihan järkevästi toteutettu nimenomaan juuri tuon jouston suhteen. Huomaa, että proffakin suhtautuu vähän epäilevästi pooliuudistukseen.

        Kauppaoikeuden poolin olisivat voineet tehdä vähän monimutkaisemmaksi kun ei ole vielä tarpeeksi eri palasia mistä se voisi koostua. Muista tulevista pooleista en osaa sanoa kun ei ole vielä oodiin tullut tietoa niistä, eihän tässä ole kuin 1,5 vuotta ollut aikaa niitä pyöritellä. Suunnitteluhan alkoi vasta äskettäin (2013 syksyllä) niin kyllä tuon ymmärtää. Uusin tieto on, että ensi kuussa tulisi parin poolin tiedot ja OTM -tutkintorakenne viimeistään kesäkuussa, ellei mene kesälomien kanssa päällekäin. Tällöin tieto OTM -rakenteesta lykkääntyy 2015 syksyyn tai vuosille 2016-2017.

        Kohta ei enää tästä sekoilusta riitä pelkkä palautteen antaminen, eduskunnan oikeusasiamies on varmaan kiinnostunut opiskelijoiden oikeusturvaa koskevista asioista.


      • Epäepätoivoinen

        Joku sais kannella jo. Ikinä en ole tuntenut itseäni näin raiskatuksi ja epätoivoiseksi! Dekaani ei kuuntele opiskelijoita ollenkaan. Koko uudistusta varmaan 95% opiskelijoista vastustaa ja silti tiedekunta puhuu opiskelijalähtöisyydestä. Miksi kukaan ei auta meitä. Minä tyhmä luin kuukausia unelmieni opiskelupaikan eteen tietämättä, että koko opiskelupaikkaa ei enään ole. Pelkkä lukiomainen helvetti:'(


    • oikyo2013

      Artikla ry:n KOPO-vastaava Mikko Saarinen kirjoittaa Digesta (1/2015)- lehdessä tutkinnonuudistuksesta. Saarinen aluksi toteaa, että " Oikeustieteen opetuksen tasoa Lapin yliopistossa on kehitettävä". Hän kirjoittaa, aloituspaikkojen lisäykseen viitaten, että "tulevaisuudessa – kaikella todennäköisyydellä – me oikkarit emme voi verhoutua pelkästään tutkintonimikkeemme suojiin, vaan myös me tarvitsemme yleispäteviä oppeja työelämään: ryhmätyötaitoja, projektinhallintataitoja ja niin edelleen".

      http://www.artikla.com/uploads/digestat/Digesta1-2015.pdf

      Toisin sanoen Artikla ry:ssä kannatetaan tätä hullua järjestelmää, eikä tulla tekemään yhtään mitään asian muuttamiseksi!

      • trollidetektori

        Uudistushan on siis tosi hyvä. Kummallista älämälöä. Tsekkasin tuon linkin ja kopohan on ihan tolkuissaan. Ja osaa näemmä pistää kohdilleen tällaisen nettisuunsoiton, joka on siis ihan puolivillaista väkerrystä ja urpojen jorinaa. Joten: antaa ne trollit vaan trollaa ja ihan hyvää mallia turhaan mollaa...Me muut voidaankin sitten keskittyä opiskeluihin ja snadisti tietenkin myös hauskanpitoon...


      • oikyo2013
        trollidetektori kirjoitti:

        Uudistushan on siis tosi hyvä. Kummallista älämälöä. Tsekkasin tuon linkin ja kopohan on ihan tolkuissaan. Ja osaa näemmä pistää kohdilleen tällaisen nettisuunsoiton, joka on siis ihan puolivillaista väkerrystä ja urpojen jorinaa. Joten: antaa ne trollit vaan trollaa ja ihan hyvää mallia turhaan mollaa...Me muut voidaankin sitten keskittyä opiskeluihin ja snadisti tietenkin myös hauskanpitoon...

        Ei KOPO:n kirjoituksessa ole ainuttakaan asia-argumenttia siitä, miksi poolijärjestelmä olisi hyvä asia.


    • EhdotontaRovaniemeä

      Tänään luennon lopuksi varadekaani ilmoitti, että ensi vuonna joustavuutta on enemmän ja esimerkiksi joitain pooleja voi kokonaisuudessaan tenttiä. Nyt alkaa näyttää jo valosammalta loppuopintojen suhteen! :)

      Varadekaani tuntuu oikeasti olevan oppilaiden puolella, kun taas herra dekaani taas omien kokemuksieni mukaan on vakuuttunut omasta erinomaisesta poolisuunnitelmastaan eikä varmasti ikinä myönnä sen olleen virhe. Dekaani muuten on tehnyt tämän poolin vähän niinkuin "itselleen". Tuntuu olevan ns. Auditiivinen henkilö, joka itse oppii esim. Luennoilla ja ryhmätöitä. Kykyä asettua toisten asemaan taas kyseiseltä henkilöltä ei löydy, eikä sen vuoksi varmaan edes tajunnut, että esimerkiksi ryhmätöitä syvästi vihaa suurin osa. Juuri ryhmätyöt olivat se dekaanin kirkkain älynväläys, josta puhui kovasti alkuvuonna :D

      Se mikä tässä nykymeiningissä on parasta, niin vihdoin henkilökunta pääasiassa myöntää dekaania lukuunottamatta, että poolissa oli korjattavaa ja sen mukaisesti on ilmeisesti alettu toimimaan.

      En muista, että milloin maisterin rakenne julkaistiin, mutta suteellisen lähiaikoina kuitenkin.

      Se netissä on hyvä, niin uudet hakijat saa reaaliaikaista tietoa :)

    • oikyo2013
    • oikyo2013
      • Oikkari14

        Niin kauan kuin tutkintorakenteen sisältö ei ole vahvistettu, HOPSia ei voi tehdä eikä siten hakea mm. korvaavuuksia, suorittaa kursseja jne.. Kiva homma kun syksyllä tulee pooliopinnot täyteen yhdessä notaaritutkielman kanssa. Muista opinnoista olen saanut jo korvaavuudet. Pitää venailla melkein vuosi, että pääsee maisteria suorittamaan!

        1 ½ vuotta kohta jauhaneet uudistusta eikä vieläkään ole valmista. 2016 sitten!


      • oikyo
        Oikkari14 kirjoitti:

        Niin kauan kuin tutkintorakenteen sisältö ei ole vahvistettu, HOPSia ei voi tehdä eikä siten hakea mm. korvaavuuksia, suorittaa kursseja jne.. Kiva homma kun syksyllä tulee pooliopinnot täyteen yhdessä notaaritutkielman kanssa. Muista opinnoista olen saanut jo korvaavuudet. Pitää venailla melkein vuosi, että pääsee maisteria suorittamaan!

        1 ½ vuotta kohta jauhaneet uudistusta eikä vieläkään ole valmista. 2016 sitten!

        Voit hakea korvaavuuksia heti opintojen alkaessa. Lapin yliopiston aiemmin hankitun osaamisen (AHOT) tunnustamisjärjestelmän mukaan:

        "Hyväksilukemista on syytä hakea hyvissä ajoin ennen korvattavien opintojen alkamista. Käytännössä kaikki hyväksiluvut kannattaa hakea heti opintojen alkaessa.

        "Päätös hyväksiluvusta on tehtävä pääsääntöisesti kuukauden kuluessa hakemuksen jättämisestä asianmukaisine liitteineen. Kesä heinäkuussa jätettyihin hakemuksiin päätös tehdään pääsääntöisesti elokuun loppuun mennessä."

        http://www.ulapland.fi/loader.aspx?id=4970328f-2ffe-4786-a0e0-f618674b0811


      • Oikkari14
        oikyo kirjoitti:

        Voit hakea korvaavuuksia heti opintojen alkaessa. Lapin yliopiston aiemmin hankitun osaamisen (AHOT) tunnustamisjärjestelmän mukaan:

        "Hyväksilukemista on syytä hakea hyvissä ajoin ennen korvattavien opintojen alkamista. Käytännössä kaikki hyväksiluvut kannattaa hakea heti opintojen alkaessa.

        "Päätös hyväksiluvusta on tehtävä pääsääntöisesti kuukauden kuluessa hakemuksen jättämisestä asianmukaisine liitteineen. Kesä heinäkuussa jätettyihin hakemuksiin päätös tehdään pääsääntöisesti elokuun loppuun mennessä."

        http://www.ulapland.fi/loader.aspx?id=4970328f-2ffe-4786-a0e0-f618674b0811

        Et tainnut ymmärtää. Siis olen hakenut jo 2014 marraskuussa korvaavuuksia, mutta esimerkiksi finanssioikeuden poolin sisältöä ei ole vahvistettu niin korvaavuuspäätöstä ei ole voitu edes tehdä vaikka paperit on ollu yli puoli vuotta sisällä! Kukaan ei ole edes sähköpostilla ottanut yhteyttä tiedusteltuani asiasta. Missä oppilaan oikeusturva? Harjoitteluun pääsy vaatii noin 160 pinnaa tiedekunnan loistavan säännön mukaan, minkä täyttäisin kuluneen vuoden opintojen ja korvaavuuksien pohjalta, mutta en pääse harjoitteluun kun korvaavuudet odottaa poolien valmistumista... :D Kysyin asiaa huhtikuussa, mutta vastausta en ole vielä saanut.


      • oikeusturva
        Oikkari14 kirjoitti:

        Et tainnut ymmärtää. Siis olen hakenut jo 2014 marraskuussa korvaavuuksia, mutta esimerkiksi finanssioikeuden poolin sisältöä ei ole vahvistettu niin korvaavuuspäätöstä ei ole voitu edes tehdä vaikka paperit on ollu yli puoli vuotta sisällä! Kukaan ei ole edes sähköpostilla ottanut yhteyttä tiedusteltuani asiasta. Missä oppilaan oikeusturva? Harjoitteluun pääsy vaatii noin 160 pinnaa tiedekunnan loistavan säännön mukaan, minkä täyttäisin kuluneen vuoden opintojen ja korvaavuuksien pohjalta, mutta en pääse harjoitteluun kun korvaavuudet odottaa poolien valmistumista... :D Kysyin asiaa huhtikuussa, mutta vastausta en ole vielä saanut.

        Tiedekunnan menettely asiassasi on yliopiston sääntöjen ja hallintolain vastaista. Hyväksilukupäätös on tehtävä kuukauden kuluessa ja hallintolaki edellyttää, että sähköpostitiedusteluihin vastataan kohtuullisessa ajassa!


    • hannahu

      Myydään Artiklan etäkurssimateriaalit Lappiin tälle keväälle (sis. muutaman lähipäiväopetuksen yms.) Myydään myös Lapin pääsykoekirjat tälle keväälle!!

      yht. otot. [email protected]

    • Lappiinko

      Voisiko tänä vuonna aloittaneet opiskelijat kertoa kokemuksiaan poolijärjestelmästä? Onko opintojen suorittaminen ollut haasteellista?

      • Oikkari14

        Alla kokemuksia uudesta rakenteesta.
        1. Poolit edelleen melko sekavia. Esim. ONPOOL12(Hyvinvointioikeus). Sisällöltään sellaista sillisalaattia, että heikompaa hirvittää. Täytyy jo nostaa hattua siitä, miten siitä on saatu noin monimutkainen. Ilmeisesti tämä(kin) hirvitys vara-dekaanimme aivoituksia.
        2. Luentoryhmät aivan liian suuria tiloihin nähden. Monet seisovat tai istuvat käytävillä.
        3. Tiedekunnan tiedotus todella ala-arvoista. Tiedekunnalla on kyllä kotisivut, mutta en tiedä miksi sitä ei käytetä. Sähköposteihin tulee pelkästään spammia ja trollausta tiedekunnalta.
        4. Opetushenkilökuntaa ei oikein nappaa. Tämä näkyy luentojen tasossa, sähköposteihin vastaamatta jättämisinä jne.. Muutama hyväkin luennoitsija.
        5. "Vapaa pooli" ei olekaan niin vapaa vaan pakollinen ja opetusta erittäin harvoin. Eli jos haluat joskus valmistua niin parempi olla hereillä. Läsnäolopakko. Tietenkin. Ja muutama tunti opetusta päivässä niin mukavasti saatu tämäkin pooli venytettyä muutamalle viikolla. Vain 5 op.
        6. Et voi vapaasti valita aihetta tutkielmaasi, jos et mahdu notaariseminaariin. (25 per ryhmä) Ei siis merkitystä vaikka olisit aidosti kiinnostunut jostakin tietystä aiheesta. Jos et mahdu niin joudut tekemään aiheen jostakin muusta.
        7. Luennot saattavat kestää mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Esim. jos on ilmoitettu että kestää 6 tuntia kolmena päivänä niin näistä saatetaan pitää kaksi ja toinen vain puoliksi. Harmi, sillä monella menee aikataulut uusiksi tai hotellit on varattu. Kerran kävi niin, että weboodissa oli maininta siitä, että luennot ovat pakollisia ja sitten ilmoitettiin vain ohimennen ettei nää nyt pakollisia ollutkaan. Kivat ilmeet oli niillä jotka oli maksanut satoja euroja hotellihuoneista koko viikolta.

        Tässä nää kevyimmät. Ei kehtaa edes kaikkea laittaa niin ei porukalla mee yöt sekaisin.

        P.S. Uusi kahvila on ihan jees.


    • sdffsdsfdsfdsfd

      Rollossa on kivaa, en koskaan tahdo pois!
      Ulkona on taas valoisa sää ja lämpimät kelitkin alkaa, mikäs meillä tässä!

    • oikikseen2016

      "Et voi vapaasti valita aihetta tutkielmaasi, jos et mahdu notaariseminaariin. (25 per ryhmä) Ei siis merkitystä vaikka olisit aidosti kiinnostunut jostakin tietystä aiheesta. Jos et mahdu niin joudut tekemään aiheen jostakin muusta."

      Tuohan kuulostaa todella erikoiselta. Haen oikikseen ja haluan erikoistua rikosoikeuteen. Mitenkähän tämä kuvio mahtaa olla muissa oikeustieteellisissä? Erit. Turussa tai Joensuussa, joihin hakemisessa olisi sekin etu että on yhteinen valintakoe. Saakohan niissä tehdä tutkielmansa ja erikoistua mihin haluaa?

      • jösseskukaveimunmunat

        Kyseisellä kommentilla tarkoitettiin todennäköisesti sitä, että jos et mahdu rikosoikeuden notaariseminaarin, et saa rikosoikeuden alan sisällä valita sitä aihetta vaan sinulle lätkäistään esim. 1500 luvun munavarkaus rikokset Ruotsi-Suomessa.


      • booli
        jösseskukaveimunmunat kirjoitti:

        Kyseisellä kommentilla tarkoitettiin todennäköisesti sitä, että jos et mahdu rikosoikeuden notaariseminaarin, et saa rikosoikeuden alan sisällä valita sitä aihetta vaan sinulle lätkäistään esim. 1500 luvun munavarkaus rikokset Ruotsi-Suomessa.

        Jos et mahdu rikosoikeuden notaariseminaarin, et voi laatia notaarintyötä lainkaan rikosoikeudesta! Kuka idiootti täällä kirjoittelee...


      • Huohhh

        Hahahha et sinä oikiksessa erikoistu mihinkään. Toki voi olla kiinnostunut rikosoikeudesta, haalia kaikenmaailman siihen liittyvät valinnaiset, kirjottaa notaarin ja gradunkin siitä jos mahtuu seminaariin, mutta ei susta nyt mitään rikosoikeuden juristia valmistu... Työelämässä yleensä vain tulet työskentelemään enemmän jonkun tietyn oikeudenalan parissa ja näitä sitten puhutaan että he ovat erikoistuneita esim juuri rikosoikeuteen. Sama tutkinto kaikilla kuitenkin on, eli ei mene niin kuin lääkiksessä. Toisekseen, ihan sama vaikka teet notaarin ja gradun työoikeudesta niin ei se sua estä työskentelmässä rikosoikeuden parissa.


    • yololaw

      Lievästi sanottuna vituttaa, kun päätin hakea lapin oikikseen. Poolimalli todella ärsyttää.

    • kysyjäykskaks

      Minusta tuo valittaminen on vähän outoa? Onko huono asia, jos opiskelijat halutaan opiskelemaan, eikä käymään töissä ja sitten hätäisesti lukemaan tenttiin edellisenä yönä, kun töiltä ehtii?

      Läsnäolopakko on ainakin itselle tuttua kemiaa opiskelleena (labratyöt). Tuntuu vähän hassulta, että oikislaiset nyt älähtävät kun jopa joutuvat olemaan läsnä jossain! Monessa muussa tiedekunnassa ja oikeastaan kaikissa AMK:ssa läsnäolopakko on ihan arkipäivää. En oikeastaan tiedä muita aloja, kuin juuri oikiksen, kauppiksen ja jotkin humanistiset alat, joilla kirjatentit ovat jokin standardi ja läsnäoloa ei vaadita missään. Lääkäreillekin melkein kaikki opetus on pakollista.

      Tämä nyt oli vaan tämmöinen sivullisen opiskelijan kommentti, mutta laitoin kuitenkin tähän.

      • Fuksi15

        No jos sulle lätkästään 1000 sivua luettavaa ja pari viikkoa aikaa ni kyllä se vituttaa jos aikaa menee hukkaan istumalla turhilla luennoilla. Toki riippuu oppijasta, mutta itse en ainakaan luennoilla opi mitään, varsinkin kun 90% luennoitsijoista on aivan superkuivia. Vaikka luennot olisivatkin hyödyllisiä, niin eivät ne korvaa lukemista kuitenkaan.


    • MyösFuksi2015

      Musitakaa AINA antaa palautetta poolin luennoista. Muuten ei saada muutosta aikaiseksi. Minä ainakin olen syksystä antanut rehellistä ja suoraa palautetta. Osa luennoitsijoista hyviä, osa ala-arvoisia. Paras on se, että luennoitsija lukee heijastamansa tekstin suoraan ja ei edes avaa käsitteitä = minäkin osaan vetää sellaisen luennon, osaan nääs lukea. Ja jos jotain kysyy, vastaa, että en tiedä, katso tenttikirjasta.
      P.S. Olen suorittanut AMK-tutkinnon aikuispuolella töiden ohella. Ei ollut läsnäolopakkoa. Yleensä tein työt itsenäisesti ja palautin Optimaan (myös ryhmätyöt).

    • Vielä kun tämä kehitys etenee, voi yliopistossakin jäädä luokalle.

      Kyllä sitten harmittaa viedä kevättodistusta sukulaisille nähtäväksi kun joutuu suorittamaan kesällä ehdot taikka tuplaamaan kakkosvuoden. Käytöksessä ja huolellisuudessakin olisi parantamisen varaa.

      Jumppatunneilla suomiverkkarijuntti pakottaa pelaamaan polttopalloa, roikkumaan puolapuilla ja köysissäkin pitää kiipeillä.

      Ruokalassa on vuoropäivinä tillilihaa taikka nakkikastiketta. Perunat ovat aina kylmiä ja maistuvat oudolta. Joskus tarjotaan on ohrapuuroa.

      Tunnit alkavat joka aamu tasan kello 8. Kaikkien oppilaiden tulee tällöin olla pulpeteissaan. Professori saapuu yleensä muodikkaasti pari minuuttia myöhässä ja tervehtii luokkaa tullessaan sisään. Luokka ponnahtaa reippaasti ylös ja tervehtii professoria yhteen ääneen. Luvan saatuaan kaikki istuvat ilman turhaa keskustelua.

      Opetus aloitetaan yleensä professorin määräyksellä ottaa tenttikirjat pulpetista esiin ja avaamalla ne sopivasta kohdasta. Seuraavaksi professori yleensä pyytää jotain opiskelijaa lukemaan ääneen seuraavat sata sivua.

      Kolmen vartin jälkeen kello hälyttää ja professori päästää opiskelijat vartin tauolle. Ulos on pakko mennä ellei ole liikaa pakkasta. Ulkona välituntivalvoja pitää huolen, ettei kukaan poistu yliopiston alueelta ilman asianmukaista lupaa.

      Kukin luokka valitsee joukostaan kaksi järjestäjää, joiden tehtäviin kuuluu muun muassa liitutaulun pyyhkiminen ja sienen kastelu.

      Oikeustieteellisessä järjestäjien löytyminen ei ole koskaan ongelma. Suurin osa opiskelijoista suorastaan palvoo professoreita ja pyyhkisi kostealla paljon muutakin kuin vain pelkkää taulua.

      Vaikka luokalle jääminen ja ehtojen saaminen ovat uhka, kehittävät opiskelijat professoreihinsa jonkinlaisen Tukholma-syndroomaa muistuttavan suhteen. Heitä alistetaan, nöyryytetään ja loukataan jatkuvasti, mutta kuitenkin todistusten jakopäivänä suurin osa antaa professorille lahjaksi omenan.

      Voi niitä kyyneleitä ja sitä ristiriitaista helpotusta aina kevään viimeisenä yliopistopäivänä.

    • Bysat

      En voi ymmärtää jatkuvaa kitinää näistä pooleista. Jos ahdistaa pakolliset läsnäolot niin sitten kannattaa hakea jonnekin muualle. Joensuussa ei ole pakollista läsnäoloa kuin seminaarit ja jopa tentit voi tehdä omalla kotipaikkakunnalla. Helsingissä ja Turussakin on melko vapaata opiskella vaikka ei ihan niin rentoa kuin Joensuussa. Eli vaihtoehtoja riittää kyllä. Lopettakaa siis turha narina ja tehkää itse asialle jotain.

      • rytmikassit

        Onko joku täällä jatkuvasti kitissyt pooleista? Alun perin kritiikkiä esittivät poolimallin ensimmäninen vuosikurssi - jä täysin oikeutetusti. Kukaan tänä vuonna aloittanut ei ole valittanut pooleista, joten opiskelijat ovat todennäköisesti tyytyväisiä malliin!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5275
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3287
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1857
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1830
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1531
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1415
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1306
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1297
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1277
    Aihe