Onko tietoisuus illuusio?

Confused324

Mitä se tarkoittaa kun filosofit ja jotkut tiedemiehet väittävät että tietoisuus on illuusio? Eikö tietoisuuden olemassolo ole aika ilmiselvä?

48

120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ggkggkgk

      Tieteen mukaan tietoisuus ei vaikuta käyttäytymiseemme. Havaintomme, tunteemme, ajatuksemme ja päätöksemme eivät vaikuta tekoihimme. Näin ollen tietoisuus on joko illuusio tai todellinen ilmiö, joka ei kuitenkaan vaikuta mihinkään.

      • niinku-sillee

        Ei tietoisuus tietenkään vaikuta niihin päätöksiin, joihin tunnemme sen vaikuttavan, koska asia tulee tietoisuuteen vasta sitten, kun päätös on jo tehty. Totta kai se voi kuitenkin vaikuttaa osaltaan tuleviin asioihin, niinkuin mikä tahansa fysiologinen ilmiö.


      • jotkuttaitavatolla

        Eli voidaan todeta lyhyesti, että olemme zombeja.


    • hkkhkhkhkh

      Höpö höpö. Ei tietoisuus voi vaikuttaa tuleviin asioihin. Fysiikan lait eivät salli moista ihmettä. Aivojen tämänhetkinen tila määrää aivojen tulevat tilat. Aivojen tämänhetkinen tila määräytyy aivojen aikaisemmista tiloista ja viime kädessä alkuräjähdyksestä, jossa kaikki aine syntyi. Näin ollen esimerkiksi perämiehen päätös ohjata lentokone päin Alppeja määräytyi jo alkuräjähdyksessä 14 miljardia vuotta sitten.

      • niiku-sillee

        Maailma on stokastinen, ei deterministinen, niinkuin vielä 1800-luvulla luultiin. Siksi alkuräjähdyksessä ei ole määräytynyt, mitä jatkossa tapahtuu.

        Tietoisuus on sähkökemiallinen prosessi, joten sillä on fysiikallisia seurauksiakin, mutta ei seurauksia MENNEISIIN asioihin, jotka ovat jo johtaneet päätöksiin siinä vaiheessa, kun asia nousee tietoisuuteen. Tahtomuksen tuntemus on myöhästynyt illuusio, sillä seuraukset ovat jo tapahtuneet.

        Sekä fysiikasta että aivojen toiminnasta on netissäkin paljon asiaa.


      • varma-kuin-pukki

        "hkkhkhkh"
        Ei oikein pitäisi puutteellisin tiedoin ruveta väittämään. Kysymysmuoto olisi silloin paikallaan.


      • tiedoton
        niiku-sillee kirjoitti:

        Maailma on stokastinen, ei deterministinen, niinkuin vielä 1800-luvulla luultiin. Siksi alkuräjähdyksessä ei ole määräytynyt, mitä jatkossa tapahtuu.

        Tietoisuus on sähkökemiallinen prosessi, joten sillä on fysiikallisia seurauksiakin, mutta ei seurauksia MENNEISIIN asioihin, jotka ovat jo johtaneet päätöksiin siinä vaiheessa, kun asia nousee tietoisuuteen. Tahtomuksen tuntemus on myöhästynyt illuusio, sillä seuraukset ovat jo tapahtuneet.

        Sekä fysiikasta että aivojen toiminnasta on netissäkin paljon asiaa.

        Alkuräjähdyksessä määräytyi asiat tiettyyn pisteeseen, ennenkuin asioihin on puututtu joidenkin ennalta arvaamattomien tahojen toimesta. Kaiken järjellisen ajattelun perusteella muutokset ovat kovin marginaalisia(hyttysenpaska) , mutta silti osa kokonaisuutta. Tämäkin toki vain silloin, että tietoisuus ei ole illuusiota. Kukaan ei voi sanoa vastausta siihen....on vain mielipiteitä.


      • pyh2015

        Eivät fysiikan lait hallitse maailmaa, ne kuvaavat maailmaa.


    • gkgkgkgkg

      "Tietoisuus on sähkökemiallinen prosessi, joten sillä on fysiikallisia seurauksiakin" - sittenhän tietoisuus etenee sähkökemian determinististen lakien mukaisesti, joten tietoisuus on illuusio, jonka poistaminen maailmasta ei muuttaisi mitään. Siksi alkuräjähdyksessä ON määräytynyt, mitä jatkossa tapahtuu.

      • niinku-sillee

        Sekä kemia että tämän mittakaavan sähköilmiöt selitetään efektiivisillä laeilla. Ne ovat lakeja, jotka kertovat suurten MATERIAERIEN keskimääräisestä käyttäytymisestä. Hiukkastasolla taas puhumme yksittäisten hiukkasten käyttäytymisestä. Makromaailman prosessit ovat lähes kausaalisia. Mitä pienempään systeemiin käymme, sitä enemmän kvanttifysiikan satunnaisuus saattaa poiketa keskimäärästä. Parin atomin kompleksi toimii jo erittäin satunnaisesti.

        Vaikka et olisi kovin matemaattinen ajatustavaltasi, voit kuitenkin nähdä, minkälaiset ovat fyysikkojen loppupäätelmät tutkimuksistaan. Koska "alin taso", kvanttimaailma on satunnaisen, niin täytyy olla myös "ylemmän" tason. Alkurajähdyksessä ei voi määräytyä tapahtumienkulkua, koska tapahtumienkulku on satunnaista.

        Nykyisin tiedon määrä on niin suuri, etteivät kaikki voi hallita asiaa, johon eivät ole nimenomaan paneutueet. Kun aivojen rakenne on suurenluokan rakennetta, ne toimivat lähes kausaalisesti. Aivotutkijat eivät ole kovin perehtyneet hiukkasfysiikkaan, joten joltakin saattaa lipsahtaa ajatus, että KOKO maailma olisi kausaalinen ja siten määräytynyt jo alkuräjähdyksessä. Tämä ei ole kuitenkaan hiukkasfysiikan kanta.

        Siinä olet kuitenkin aivan oikeassa, että mielikuva itse tekemästään päätöksestä, esiintyy kauan sen jälkeen, kun päätös on jo alitajuisesti tehty. Mitään "vapaata tahtoa", fysiikka ei tunne, mutta aivoissa tapahtuva vääräkin kuvitelma on sähkökemiallinen prosessi, jolla voi olla fysikaalisia seurauksia. Samoinhan tietokoneeseen voi syöttää höpötietoa, jolla on fyysisiä seurauksia, mutta höpötietona se pysyy.

        Googlaapa "Heisenbergin epätarkkuusperiaate" ja lue sieltä pari artikkelia. Asia selviää sinulle, mutta saatat saada suuremmankin kiinnostuksen fysiikkaa kohtaan. Kun olet alustavasti perehtynyt fysiikkaan, voit ruveta kaivelemaan biologiaa ja paneutumaan biologian systeemiin ja evoluution mekanismiin. Sinulle avautuu luonnontieteissä ehtymätön, ja takaan, että mielenkiintoinen, tiedonlähde.


    • khkhkhkh

      Esimerkiksi fyysikko Dijgraaf (Hollannin tiedeakatemian presidentti) sanoo että kaikki kvanttimaailman ominaisuudet katoavat uskomattoman nopeasti kun yhdistät muutaman hiukkasen, ja kvanttimaailma ei sovi yhteen lämpimän, monimutkaisen systeemin kuten ihmisaivojen kanssa, ja asian voi todistaa 5 minuutissa kirjekuoren taakse. Siinä sulle todisteet: aivot ovat klassinen systeemi. Siksi alkuräjähdyksessä ON määräytynyt, mitä jatkossa tapahtuu, eikä tietoisuudella voi olla fysikaalisia seurauksia.

      • niiku-sillee

        On olemassa eriäviä teorioita, miksi ns. klassisessa systeemissä ei enää havaita kvantti-ilmiöitä. Ts. asiasta ei vallitse tieteellistä konsensusta. Mutta silti tiedämme, että näin on. Yksi selitysmalli on juuri mainitsemasi. Tästä emme liene eri mieltä.

        Sen sijaan tiedämme, että suuri osa, esimerkiksi avaruussäteily, noudattaa äärimmäisen tarkasti kvanttifysiikan kuvausta, joka on stokastinen, siis satunnainen. Nämä satunnaiset mikroilmiöt vaikuttavat makroilmiöihin mm. aiheuttaen biologisia mutaatioita, jotka siis edelleen ovat satunnaisia. Jos joku mutaatio jääkin tapahtumatta, koko historian kulku on aivan toinen.

        Vaikka aivot olisivat tyystin kausaaliset eikä vain melkein kausaaliset, ei kuitenkaan voisi poistaa sitä, että alkuräjähdyksen ja aivojen synnyn välillä on ollut monia kvantti-ilmiöitä, eikä sitä, että aivot edelleenkin ottavat vastaan kvantti-ilmiöitä, mm. valon muodossa.

        Vaikka emme tiedä, miten tietoisuus on muodostunut, emme ole koskaan törmänneet mihinkään muuhun kuin yhteen substanssiin. Siksi toistaiseksi on syytä pitäytyä ajatuksessa, että aivot ja niiden sisältö, tietoisuuskin, on sähkökemiallinen prosessi. Koska tietoisuus on materiaalinen, sillä on myös materiaalisia seurauksia, mm. oppiminen ja oppimisen käyttäminen. Arkkitehti, jolla on oma tietoisuutensa, suunnittelee erilaisia taloja kuin toinen.

        Hyvää Pääsiäistä sinulle!


    • aivomatoliero

      Filosofit tulee halvaksi kun ne voi elää illuusiolla.

    • Röhönaurua

      On selvää, että tietoisuus ei ole illuusio. Jo tietoisuuden todellisuuden epäileminen edellyttää tietoisuutta, ja tämän luulisi olevan jo pikkulapsellekin selvää: jos jokin ei ole tietoinen, se ei todellakaan epäile. Siksi Dennett ja muut fysikalistit-tietoisuuseliminativistit tekivät itsestään täysiä pellejä muutama vuosikymmen sitten väittämällä, että tietoisuutta ei ole olemassa. Ei voi kuin nauraa röhönaurua siitä, mitä uskonto (fysikalismi) saa jotkut väittämään. Ja he väittävät olevansa jopa tietellisyyden huipentumia. Pellejä koko porukka, jotka eivät erota tiedettä ja satua toisistaan.

    • Satuselityksiä

      On aivan varmaa, että tietoisuus vaikuttaa asioihin. Sellaisetkin töhöt, jotka työkseen väittävät toisin, menevät työpaikoilleen sen tietoisuutensa ohjaamina, eivätkä minkään alkuräjähdyksen tai satunnaisen kvanttisattuman.

    • Tietoisuuden-anomalia

      Tässä on toisenlainen näkemys tietoisuuteen:

      https://www.youtube.com/watch?v=ETynDYINhOY

      Siitä selviää kyllä hyvin, miksi ei ole millään lailla oikeutettua väittää tietoisuuden olevan materiaalinen. Mitään todisteita tietoisuuden materiaalisuudesta ei ole, eikä sille ole olemassa minkäänlaisia luonnontieteellisiä teoreettisia perusteita. Ei ole mitään suuretta, jolla tietoisuudesta voitaisiin puhua, ei kertakaikkiaan mitään. On vain omakohtainen tieto siitä, että tietoisuus on tosiasia.

      Tietoisuus on materialistiselle näkemykselle anomalia, selittämätön ilmiö, ja tulee johtamaan parisataa vuotta vallalla olleen materialistisen maailmankuvan kääntymiseen ylösalaisin. Parhaiten testattu luonnontieteen osa-alue, kvanttimekaniikka, on jo asiasta jyvällä.

    • elämää-vain

      Tietoisuus ei selvästikään ole illuusio, mutta sillä on vahva fysikaalinen/materialistinen perusta. Nykyinen maailmankuva pelkistää tietoisuuden ainoastaan ihmisen ja kenties muiden älyllisten olentojen ominaisuudeksi.
      Tulevaisuus tulee näyttämään, että koska tietoisuus perustuu vain ja ainoastaan fysikaalisiin vuorovaikutuksiin, jotka ovat läsnä kaikkialla luonnossa, tietoisuus on maailmankaikkeudessa universaalia. Tämä havainto, josta kvanttimekaniikka tosiaan taitaa olla jyvällä, tulee johtamaan siihen toteamukseen, että Maya-intiaanit olivat jälleen kerran oikeassa!

      • Kysyvä

        Millä lailla tietoisuus perustuu vain fysikaalisiin vuorovaikutuksiin?


    • hilpertti

      Tietoisuus on siis tietoisuuden kokema illuusio.

    • Vai-että-illuusio

      Mitä ne, jotka sanovat tietoisuutta illuusioksi, tarkoittavat sillä?

      - Sitäkö, että tietoisuutta ei ole olemassa?
      - Vai sitäkö, että tietoisuus on kyllä olemassa, mutta se ei ole sitä, miltä se vaikuttaa? Mutta miltä se sitten vaikuttaa, ja miksi se ei ole sitä miltä se vaikuttaa? Täsmennyksiä siis tarvitaan pelkän papukaijamaisen opitun fraasin toistelun sijasta. (Uskon, että jokainen tietoisuuden kiistäjä on oppinut sen illuusiofraasin jostakin kirjasta tms, johon he menivät uskomaan tietämättä edes mitä sillä tarkoittavat.)
      - Jos tietoisuus on illuusio, niin kelle/mille sellainen illuusio voi syntyä muulle kuin tietoiselle olennolle? Eli eikö tietoisuuden illusorisuus ole suoraan itsensäkumoava väite?

      Illuusiohemmot, kertokaapa.

    • hkkgkhkh

      Tieteen kanta on, että tietoisuus on kyllä olemassa varjona, mutta se ei vaikuta maailman tapahtumiin sen enempää kuin urheiluselostaja vaikuttaa pelituloksiin. Tietoisuus on ikään kuin vasaran varjo, joka kuvittelee iskevänsä naulan puuhun, vaikka vasara (aivot) sen tekee ja varjo (tietoisuus) on pelkkä tarpeeton kylkiäinen.

      • Sokeastiko-vaan

        Miten tuo on tieteen kanta? Kuulostaa paremminkin joidenkin yksittäisten tieteilijöiden filosofiselta kannanotolta. Kyseisen tieteilijän poskien läpätystäkään tuskin pelkästään alkuräjähdyksen jälkikaiut ovat heiluttaneet, tai kvanttisattumat. Vaikka hänen sanomansa onkin päätön, on se silti semantiikansa puolesta sen verran koherentti, että tuskin se on ilman tietoisuuden ohjausta syntynyt.


      • BigBangillä-töihin
        Sokeastiko-vaan kirjoitti:

        Miten tuo on tieteen kanta? Kuulostaa paremminkin joidenkin yksittäisten tieteilijöiden filosofiselta kannanotolta. Kyseisen tieteilijän poskien läpätystäkään tuskin pelkästään alkuräjähdyksen jälkikaiut ovat heiluttaneet, tai kvanttisattumat. Vaikka hänen sanomansa onkin päätön, on se silti semantiikansa puolesta sen verran koherentti, että tuskin se on ilman tietoisuuden ohjausta syntynyt.

        Huvittavia ovat ne tieteilijät, jotka osaavat joka päivä tulla töihin ja siellä töikseen sanoa, että tietoisuudella ei ole mitään vaikutusta mihinkään tapahtumiin.


    • hllhlhlh

      Tietoisuus on ikään kuin nopeusmittari, joka kuvittelee vaikuttavansa moottorin toimintaan ja ohjaavansa autoa, vaikkei se vaikuta yhtään mihinkään. Tieteen kanta!

      • hilpertti

        Ainakin kun mina ajan autoa, nopeusmittari vaikuttaa auton nopeuteen kuljettajan kautta. Jo se, että nopeusmittari on autossa on merkittävä asia. Nopeusmittarin ei tietenkään tarvitse töniä autoa millään lailla vaikuttaakseen. Arvelen, että juuri tässä on tieteen sokea kohta. Luullaan, että vaikuttaakseen olion pitää "töniä" muita olioita ja käyttää tönimiseen energiaa.


    • niiku-sillee

      Kuten edellisestä näkyy, illuusio on aivan liian epämääräinen sana. Kukin antaa sille oman merkityksensä. Mitä ihminen oikeasti näkee, kuvittelee tai muuten ajattelee, tiedottomasti tai tietoisesti, on aivotoimintaa. Aivotoiminta taas on sähkökemiallista.

      • Taikuutta

        Millä lailla tietoisuus on sähkökemiallista aivotoimintaa? Sähkökemiallista aivotoimintaahan voidaan kuvata sähkökemiallisilla yhtälöillä, mutta missään niistä ei tule implikoiduksi tietoisuus.

        Tänne päin näyttäisi siltä, että materialistinen tietoisuuskäsitys implikoi vain tyhjästäsyntymistä eli taikuutta: on alla oleva sähkökemiallinen tila, ja sen päällä oleva tietoinen tila, joka ei ole millään lailla siitä allaolevasta sähkökemiallisesta tilasta pois. Jotain olemassaolevaa (tietoisuus) on syntynyt poistamatta mistään mitään, eli se on syntynyt tyhjästä.


      • al_jabr
        Taikuutta kirjoitti:

        Millä lailla tietoisuus on sähkökemiallista aivotoimintaa? Sähkökemiallista aivotoimintaahan voidaan kuvata sähkökemiallisilla yhtälöillä, mutta missään niistä ei tule implikoiduksi tietoisuus.

        Tänne päin näyttäisi siltä, että materialistinen tietoisuuskäsitys implikoi vain tyhjästäsyntymistä eli taikuutta: on alla oleva sähkökemiallinen tila, ja sen päällä oleva tietoinen tila, joka ei ole millään lailla siitä allaolevasta sähkökemiallisesta tilasta pois. Jotain olemassaolevaa (tietoisuus) on syntynyt poistamatta mistään mitään, eli se on syntynyt tyhjästä.

        Ongelma on siinä, että annat huomaamattasi "tietoisuudelle" sellaisia ominaisuuksia, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Koko käsite on vain puhekielinen, ei tieteellisesti eksakti.


      • Taikuutta
        al_jabr kirjoitti:

        Ongelma on siinä, että annat huomaamattasi "tietoisuudelle" sellaisia ominaisuuksia, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Koko käsite on vain puhekielinen, ei tieteellisesti eksakti.

        Millaisia ominaisuuksia sille annan, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa? Olemassaolonko?


    • al_jabr

      "Tietoisuudesta" ei tatvitse olla kokoselitystä, ennenkuin voimme jo biologian perusteella tehdä siitä merkittäviä päätelmiä. Jos se ei olisi evoluution tulos, se olisi haitallisena mutaationa poistunut populaatiosta. Koska se on niin runsastunut, että se jo kattaa koko populaation, sen tulee olla biologisesti erittäin hyödyllinen, siis tuottaa enemmän jälkeläisiä. Biologinen hyödyllisyys on mahdollinen vain, jos sillä on fyysisiä seurauksia.

      Vaikka emme siis tunne "tietoisuuden" selitystä, on varma, että se edistää runsaiden lisääntymiskykyisten jälkeläisten saamista.

      • Ennakko-oletusjärjestys

        Öh, poistuvatko happi ja hiili haitallisina mutaatioina populaatiosta, vaikka ne eivät ole evoluution tulosta?


      • al_jabr
        Ennakko-oletusjärjestys kirjoitti:

        Öh, poistuvatko happi ja hiili haitallisina mutaatioina populaatiosta, vaikka ne eivät ole evoluution tulosta?

        Haitalliset GEENIT poistuvat vähenemällä loppuun, hyödylliset GEENIT lisääntyvät populaatiossa. Ihan normaalin biologian mukaan.


      • Ennakko-oletusjärjestys

        Tarkoitatko, että tietoisuus on GEENI?


    • kgkgkgkg

      "Biologinen hyödyllisyys on mahdollinen vain, jos sillä on fyysisiä seurauksia." Tuollainen mukamas fysiikan yläpuolella oleva biologia vaan on ristiriidassa fysiikan lakien kanssa.

      • al_jabr

        Fysikaalinen vaikuttaminen on conditio sine qua non biologisessa valinnassa ja evoluutiossa. Biologia redusoituu täysin fysiikkaan.


      • Kieltolait

        Ei se varsinaisesti ole ristiriidassa fysiikan lakien kanssa; fysiikan lait vain eivät puhu siitä mitään. Jos se olisi ristiriidassa fysiikan lakien kanssa, fysiikan lakeihin pitäisi sisältyä olla kieltolause: "Ei ole mitään fysiikan yläpuolella olevia vaikuttajia". Mutta sellaisia kieltolakeja fysiikan lakeihin ei sisälly. Itse asiassa aivan päinvastoin: fysiikkatieteen aksioomiin sisältyy kokeentekijän valinnan vapaus sen suhteen, mitä hän mittaa, missä mittaa ja milloin mittaa. Tuo kieltolaki ei siis sisälly FYSIIKKATIETEEN tuntemiin fysiikan lakeihin, vaan se on vain eräs FYSIKALISMIIN - joka on eräs filosofinen ideologia - sisältyvä dogma.


      • ooooolk

        "kokeentekijän valinnan vapaus sen suhteen, mitä hän mittaa, missä mittaa ja milloin mittaa" - mutta kokeentekijä ei ole vapaa vaan esimerkiksi hänen maantieteellinen sijaintinsa on hänen siihenastisen elämäntaipaleensa tarkoin määräämä, hänen ajatuksensa eivät ole vapaita vaan riippuvaisia esimerkiksi siitä montako tuoppia kaljaa hän on juonut, onko hän terävimmillään vaiko jo hiukan dementoitunut, minkälaiset geenit hänellä on, jne.


      • Ampumatarkkuus
        al_jabr kirjoitti:

        Fysikaalinen vaikuttaminen on conditio sine qua non biologisessa valinnassa ja evoluutiossa. Biologia redusoituu täysin fysiikkaan.

        Tuo tarkoittaa mielestäni lähinnä vain sitä, että tietoisuus on fysikalistille kiusa. Kun se nyt on olemassa. Tietoisuus on fysikalistille korkeintaan turhake. Mitään selittävää roolia sillä ei fysikalistille ole, kaiken muka redusoituessa fysikaalisiin vuorovaikutuksiin.

        On olemassa kahdenlaista fysikalistista liturgiaa tietoisuuden olemassaolon suhteen: eliminativistista ja ei-eliminativistista. Eliminativisti sanoo, että tietoisuutta ei ole olemassa. Väite on naurettava, mutta eliminativisti on sentään rehellinen ja koherentti. Ei-eliminativistit sen sijaan yrittävät samaan aikaan sekä hävittää kakun että säästää sen. He ovat käytännössä tietoisuuden kiistäjän roolissa mutta näennäisesti tietoisuuden myöntäjän roolissa.

        He ovat tietoisuuden kiistäjiä siinä mielessä, että tietoisuudella ei fysikalismissa ole mitään itsenäistä selittävää roolia kaiken selittyessä välttämättä fysikaalisilla vuorovaikutuksilla. He ovat tietoisuuden myöntäjiä (vain) siinä mielessä (ja vain sen takia), että olisi liian noloa väittää ihmisille, että tietoisuutta ei ole olemassa. Tietoisuus on fysikalistille suuri kiusan aihe, ja fysikalisti olisi paljon tyytyväisempi, jos koko tietoisuutta ei olisi olemassa (tosin hän ei voisi silloin olla tyytyväinenkään, ilman tietoisuutta).

        Joka tapauksessa, tietoisuudella ei fysikalistin mukaan ole mitään itsenäistä vaikutusta maailmaan. Mutta fysikalisti, joka niin työkseen väittää, menee kyllä työpaikalleen niin väittämään tasan sen tietoisuutensa ohjaamana, ja hän EI mene sinne alkuräjähdyksen sattumien sinne ampumana. Sen vuoksi tietoisuuden itsenäisen vaikuttamisen kieltävät fysikalistit ovatkin niin hauskoja.


      • LiikeratojenTutkija
        ooooolk kirjoitti:

        "kokeentekijän valinnan vapaus sen suhteen, mitä hän mittaa, missä mittaa ja milloin mittaa" - mutta kokeentekijä ei ole vapaa vaan esimerkiksi hänen maantieteellinen sijaintinsa on hänen siihenastisen elämäntaipaleensa tarkoin määräämä, hänen ajatuksensa eivät ole vapaita vaan riippuvaisia esimerkiksi siitä montako tuoppia kaljaa hän on juonut, onko hän terävimmillään vaiko jo hiukan dementoitunut, minkälaiset geenit hänellä on, jne.

        "mutta kokeentekijä ei ole vapaa vaan esimerkiksi hänen maantieteellinen sijaintinsa..."

        Puhut kuin alkuräjähdyksessä olisi määräytynyt hänelle liikerata. Niin hienostiko alkuräjähdys hänet radalleen sinkautti, että nyt hän menee kauppaan, nyt hän menee töihin, nyt Linnanmäelle, nyt hän istuu stadionilla katselemassa olympialaisia, jossa hänen lisäkseen istuu kymmeniä tuhansia muitakin lihamöykkyjä, jotka alkuräjähdys sinne kuin sattumalta samaan aikaan eri puolilta maailmaa sinkautti, ja olympialaisten ajankohdan ja paikankin alkuräjähdys etukäteen ihmisille ilmoitti. On se eri veitikka se alkuräjähdys.

        Sopimusten teko ja pitäminen perustuu fysikalismissa alkuräjähdyksen onnekkaasti antamalle leukojen, kielen, huulten ja äänihuulten liikkeelle, joissa suullinen sopimus tulee ilmaistuksi, sekä sopimuksen tekotapahtumaa seuraavalle onnekkaalle liikeradalle, joka mahdollistaa (ja samalla tekee välttämättömäksi) sopimuksen pitämisen.


      • cornelia
        Ampumatarkkuus kirjoitti:

        Tuo tarkoittaa mielestäni lähinnä vain sitä, että tietoisuus on fysikalistille kiusa. Kun se nyt on olemassa. Tietoisuus on fysikalistille korkeintaan turhake. Mitään selittävää roolia sillä ei fysikalistille ole, kaiken muka redusoituessa fysikaalisiin vuorovaikutuksiin.

        On olemassa kahdenlaista fysikalistista liturgiaa tietoisuuden olemassaolon suhteen: eliminativistista ja ei-eliminativistista. Eliminativisti sanoo, että tietoisuutta ei ole olemassa. Väite on naurettava, mutta eliminativisti on sentään rehellinen ja koherentti. Ei-eliminativistit sen sijaan yrittävät samaan aikaan sekä hävittää kakun että säästää sen. He ovat käytännössä tietoisuuden kiistäjän roolissa mutta näennäisesti tietoisuuden myöntäjän roolissa.

        He ovat tietoisuuden kiistäjiä siinä mielessä, että tietoisuudella ei fysikalismissa ole mitään itsenäistä selittävää roolia kaiken selittyessä välttämättä fysikaalisilla vuorovaikutuksilla. He ovat tietoisuuden myöntäjiä (vain) siinä mielessä (ja vain sen takia), että olisi liian noloa väittää ihmisille, että tietoisuutta ei ole olemassa. Tietoisuus on fysikalistille suuri kiusan aihe, ja fysikalisti olisi paljon tyytyväisempi, jos koko tietoisuutta ei olisi olemassa (tosin hän ei voisi silloin olla tyytyväinenkään, ilman tietoisuutta).

        Joka tapauksessa, tietoisuudella ei fysikalistin mukaan ole mitään itsenäistä vaikutusta maailmaan. Mutta fysikalisti, joka niin työkseen väittää, menee kyllä työpaikalleen niin väittämään tasan sen tietoisuutensa ohjaamana, ja hän EI mene sinne alkuräjähdyksen sattumien sinne ampumana. Sen vuoksi tietoisuuden itsenäisen vaikuttamisen kieltävät fysikalistit ovatkin niin hauskoja.

        Riippuu mitä ominaisuuksia kukin yhdistää tietoisuuden määritelmään. Joku voi nimittää tapahtumien sivustaseuraajaa tietoisuudeksi, joku toinen ei. Kukaan tuskin kiistää tämän olemassaoloa minkä itsekseen kokee.


      • jgklhll
        Ampumatarkkuus kirjoitti:

        Tuo tarkoittaa mielestäni lähinnä vain sitä, että tietoisuus on fysikalistille kiusa. Kun se nyt on olemassa. Tietoisuus on fysikalistille korkeintaan turhake. Mitään selittävää roolia sillä ei fysikalistille ole, kaiken muka redusoituessa fysikaalisiin vuorovaikutuksiin.

        On olemassa kahdenlaista fysikalistista liturgiaa tietoisuuden olemassaolon suhteen: eliminativistista ja ei-eliminativistista. Eliminativisti sanoo, että tietoisuutta ei ole olemassa. Väite on naurettava, mutta eliminativisti on sentään rehellinen ja koherentti. Ei-eliminativistit sen sijaan yrittävät samaan aikaan sekä hävittää kakun että säästää sen. He ovat käytännössä tietoisuuden kiistäjän roolissa mutta näennäisesti tietoisuuden myöntäjän roolissa.

        He ovat tietoisuuden kiistäjiä siinä mielessä, että tietoisuudella ei fysikalismissa ole mitään itsenäistä selittävää roolia kaiken selittyessä välttämättä fysikaalisilla vuorovaikutuksilla. He ovat tietoisuuden myöntäjiä (vain) siinä mielessä (ja vain sen takia), että olisi liian noloa väittää ihmisille, että tietoisuutta ei ole olemassa. Tietoisuus on fysikalistille suuri kiusan aihe, ja fysikalisti olisi paljon tyytyväisempi, jos koko tietoisuutta ei olisi olemassa (tosin hän ei voisi silloin olla tyytyväinenkään, ilman tietoisuutta).

        Joka tapauksessa, tietoisuudella ei fysikalistin mukaan ole mitään itsenäistä vaikutusta maailmaan. Mutta fysikalisti, joka niin työkseen väittää, menee kyllä työpaikalleen niin väittämään tasan sen tietoisuutensa ohjaamana, ja hän EI mene sinne alkuräjähdyksen sattumien sinne ampumana. Sen vuoksi tietoisuuden itsenäisen vaikuttamisen kieltävät fysikalistit ovatkin niin hauskoja.

        " Mutta fysikalisti, joka niin työkseen väittää, menee kyllä työpaikalleen niin väittämään tasan sen tietoisuutensa ohjaamana, ja hän EI mene sinne alkuräjähdyksen sattumien sinne ampumana." Uskot siis aineettomaan sieluun, joka ohjaa ruumista. Mutta sekä aivotutkijat että fyysikot ovat yhtä mieltä siitä, että aivotoiminta tuottaa ajatuksia ja päätöksiä kuten munuaiset tuottavat virtsaa. Ja kun virtsa on rakossa ja vessanpöntössä, ei se suinkaan ohjaa takaperin munuaisten toimintaa. Tämä tieto on ihan lastentarhatasoa, mutta ei vaan tunnu menevän perille. Ja se aivotoiminta todellakin määräytyy aikaisemmista aivotiloista alkuräjähdyksen sattumien sinne ampumana.


      • Luku-muttei-kirjoitus
        cornelia kirjoitti:

        Riippuu mitä ominaisuuksia kukin yhdistää tietoisuuden määritelmään. Joku voi nimittää tapahtumien sivustaseuraajaa tietoisuudeksi, joku toinen ei. Kukaan tuskin kiistää tämän olemassaoloa minkä itsekseen kokee.

        Jotkut ovat määritelleet olemassaolevan välttämättömäksi ehdoksi sen, että sillä on vaikutuksia tai vähintään kyky vaikuttaa johonkin. Pelkästään sivustaseuraajan asemassa olevalla epifenomenaalisella tietoisuudella sellaista vaikuttamisen kykyä ei ole, ja tuon olemassaolon määritelmän mukaan sellaista tietoisuutta ei siis ole olemassa.


      • Ampumatarkkuus
        jgklhll kirjoitti:

        " Mutta fysikalisti, joka niin työkseen väittää, menee kyllä työpaikalleen niin väittämään tasan sen tietoisuutensa ohjaamana, ja hän EI mene sinne alkuräjähdyksen sattumien sinne ampumana." Uskot siis aineettomaan sieluun, joka ohjaa ruumista. Mutta sekä aivotutkijat että fyysikot ovat yhtä mieltä siitä, että aivotoiminta tuottaa ajatuksia ja päätöksiä kuten munuaiset tuottavat virtsaa. Ja kun virtsa on rakossa ja vessanpöntössä, ei se suinkaan ohjaa takaperin munuaisten toimintaa. Tämä tieto on ihan lastentarhatasoa, mutta ei vaan tunnu menevän perille. Ja se aivotoiminta todellakin määräytyy aikaisemmista aivotiloista alkuräjähdyksen sattumien sinne ampumana.

        "Mutta sekä aivotutkijat että fyysikot ovat yhtä mieltä siitä, että aivotoiminta tuottaa ajatuksia ja päätöksiä kuten munuaiset tuottavat virtsaa. "

        JOTKUT ovat sitä mieltä. Jotkut taas näkevät kulkupelin koneiston toiminnasta syntyvän kyllä mittarilukemia, mutta ne mittarilukemat eivät tee päätöksiä vaan ne saatetaan tiedoksi todelliselle päättäjälle eli kuskille.

        "Ja se aivotoiminta todellakin määräytyy aikaisemmista aivotiloista alkuräjähdyksen sattumien sinne ampumana."

        Kyllä tietysti edellisellä liiketilalla on vaikutuksensa seuraavaan liiketilaan, mutta vaatii todella vahvaa uskoa uskoa siihen, että maailmankaikkeuden hiukkasten sojotus on tälläkin hetkellä sellainen (ja että lisäksi tämän hetken jälkeen tulevat sattumat antavat kontribuution juuri siihen suuntaan), että huomennakin tietoisuuden vaikutusta nihiloiva fysikalisti ajautuu alkuräjähdyksen (ja sattumien) ampumana jälleen töihin kertomaan siitä, kuinka hänet ammuttiin tälle radalle ja että hänen tietoisuudellaan ei ollut osaa eikä arpaa hänen työpaikalle pääsemiseensä. Ei muka ollut, vaikka hän väisti matkalla yhtä hirveä, kolmea jänistä, pysähtyi viisissätoista liikennevaloissa, joutui ajamaan ennestään tuntematonta kiertotietä tietyömaan takia, ajoi poliisia pakoon ylinopeuden takia mistä sai pitkän puhuttelun ja tuntuvat sakot, vaihtoi pakomatkalla rikkoutuneen renkaan huoltoasemalla, jne. Hänen ratansa kun oli jälleen kerran juuri oikein määräytynyt niin, että fysikalisti päätyi tänäänkin työpaikalleen kertomaan, että tietoisuudella ei ole mitään vaikutusta mihinkään.


      • ggkkkkgkg
        Ampumatarkkuus kirjoitti:

        "Mutta sekä aivotutkijat että fyysikot ovat yhtä mieltä siitä, että aivotoiminta tuottaa ajatuksia ja päätöksiä kuten munuaiset tuottavat virtsaa. "

        JOTKUT ovat sitä mieltä. Jotkut taas näkevät kulkupelin koneiston toiminnasta syntyvän kyllä mittarilukemia, mutta ne mittarilukemat eivät tee päätöksiä vaan ne saatetaan tiedoksi todelliselle päättäjälle eli kuskille.

        "Ja se aivotoiminta todellakin määräytyy aikaisemmista aivotiloista alkuräjähdyksen sattumien sinne ampumana."

        Kyllä tietysti edellisellä liiketilalla on vaikutuksensa seuraavaan liiketilaan, mutta vaatii todella vahvaa uskoa uskoa siihen, että maailmankaikkeuden hiukkasten sojotus on tälläkin hetkellä sellainen (ja että lisäksi tämän hetken jälkeen tulevat sattumat antavat kontribuution juuri siihen suuntaan), että huomennakin tietoisuuden vaikutusta nihiloiva fysikalisti ajautuu alkuräjähdyksen (ja sattumien) ampumana jälleen töihin kertomaan siitä, kuinka hänet ammuttiin tälle radalle ja että hänen tietoisuudellaan ei ollut osaa eikä arpaa hänen työpaikalle pääsemiseensä. Ei muka ollut, vaikka hän väisti matkalla yhtä hirveä, kolmea jänistä, pysähtyi viisissätoista liikennevaloissa, joutui ajamaan ennestään tuntematonta kiertotietä tietyömaan takia, ajoi poliisia pakoon ylinopeuden takia mistä sai pitkän puhuttelun ja tuntuvat sakot, vaihtoi pakomatkalla rikkoutuneen renkaan huoltoasemalla, jne. Hänen ratansa kun oli jälleen kerran juuri oikein määräytynyt niin, että fysikalisti päätyi tänäänkin työpaikalleen kertomaan, että tietoisuudella ei ole mitään vaikutusta mihinkään.

        "mittarilukemat eivät tee päätöksiä vaan ne saatetaan tiedoksi todelliselle päättäjälle eli kuskille" - mikä se kuski voisi olla, aineeton sieluko? Jos kuski on sähkökemiallinen prosessi, kuskin vaikuttavuus perustuu kokonaan fysikaalisiin voimiin, mikä tekee tietoisuudesta voimattoman illuusion. Ei täysin voimaton kuski pysty ohjaamaan autoa, päättipä hän mitä hyvänsä.

        Hirven, jänisten, liikennevalojen, poliisin, renkaan jne. fysikaaliset tilat määräytyivät niiden aikaisemmista fysikaalisista tiloista. Miksi sotkea tietoisuutta mukaan, joka voisi vaikuttaa fysikaalisiin tiloihin vain taikuuden, magian, ihmeen, ufologian tai poltergeistin kautta.


      • Ampumatarkkuus
        ggkkkkgkg kirjoitti:

        "mittarilukemat eivät tee päätöksiä vaan ne saatetaan tiedoksi todelliselle päättäjälle eli kuskille" - mikä se kuski voisi olla, aineeton sieluko? Jos kuski on sähkökemiallinen prosessi, kuskin vaikuttavuus perustuu kokonaan fysikaalisiin voimiin, mikä tekee tietoisuudesta voimattoman illuusion. Ei täysin voimaton kuski pysty ohjaamaan autoa, päättipä hän mitä hyvänsä.

        Hirven, jänisten, liikennevalojen, poliisin, renkaan jne. fysikaaliset tilat määräytyivät niiden aikaisemmista fysikaalisista tiloista. Miksi sotkea tietoisuutta mukaan, joka voisi vaikuttaa fysikaalisiin tiloihin vain taikuuden, magian, ihmeen, ufologian tai poltergeistin kautta.

        "mikä se kuski voisi olla, aineeton sieluko?"

        Tietoisuus.

        "Jos kuski on sähkökemiallinen prosessi, kuskin vaikuttavuus perustuu kokonaan fysikaalisiin voimiin, mikä tekee tietoisuudesta voimattoman illuusion. Ei täysin voimaton kuski pysty ohjaamaan autoa, päättipä hän mitä hyvänsä."

        Siksi tietoisuuden onkin oltava immateriaalinen. Arkikokemus toimintamme ohjaamisesta yhdistettynä pieneen järkeilyyn kertoo meille selvästi, että fysikalismi ei voi olla tosi.

        "Hirven, jänisten, liikennevalojen, poliisin, renkaan jne. fysikaaliset tilat määräytyivät niiden aikaisemmista fysikaalisista tiloista."

        Ja silti heppu päätyi töihin aivan samalla tavoin kuin ilman hirviä, jänistä, poliisia jne. Aivan kuin hän olisi itse ohjannut itsensä sinne, alkuräjähdyksen ja sattumien sijasta.

        "Miksi sotkea tietoisuutta mukaan, joka voisi vaikuttaa fysikaalisiin tiloihin vain taikuuden, magian, ihmeen, ufologian tai poltergeistin kautta."

        Tietoisuus on ihme vain materialismissa. Se on ihme materialismissa, vaikkei se edes vaikuttaisi mihinkään. Jos sen materiasta syntyvän tietoisuuden ilmestyminen ei riko luonnonlakeja eli ei ole mistään siellä materian tasolla pois, niin siinä prosessissa syntyy tyhjästä jotakin. Eli tietoisuus on materialismissa joko luonnonlakien vastainen ilmiö tai taikuutta. Vaihtoehdot ovat nämä.


    • htfhtfthf

      Raamatullisesta "sielusta" ei tatvitse olla kokoselitystä, ennenkuin voimme jo biologian perusteella tehdä siitä merkittäviä päätelmiä. Jos se ei olisi evoluution tulos, se olisi haitallisena mutaationa poistunut populaatiosta. Koska se on niin runsastunut, että se jo kattaa koko populaation, sen tulee olla biologisesti erittäin hyödyllinen, siis tuottaa enemmän jälkeläisiä. Biologinen hyödyllisyys on mahdollinen vain, jos sillä on fyysisiä seurauksia.

      Vaikka emme siis tunne raamatullisen "sielun" selitystä, on varma, että se edistää runsaiden lisääntymiskykyisten jälkeläisten saamista. [parodiaa]

      • al_jabr

        Raamatullinen "sielu" on mielikuvituksen tuote.

        Puhuin vain niistä aivoprosesseista, jotka ovat satunnaisesti syntyneitten mutaatioitten ja niiden yleistymisen seurauksena syntyneitä. Mutaation syntyminen ja yleistyminen ovat perin tunnettuja prosesseja biologiassa.

        Eiköhän tältä erää taas riitä. Hyvää pääsiäistä kaikille keskustelijoille!


    • MiksiOlisi

      1. Jos tietoisuus on illuusio, kuka sen illuusion kokee?

      2. Jos tietoisuus on illuusio, mitä on silloin "aito" tietoisuus? Onko kaupassa myytävä cocacola vain illuusio aidosta cocacolasta, eikä aitoa cocacolaa ole edes olemassa?

      Jos epäaito on olemassa, eikä se ole jäljennös alkuperäisestä, eikö se epäaito silloin ole aito ja alkuperäinen? Tietoisuutemme ei siis voi olla väärempää kuin Coca-Cola companyn valmistama limonadi väärennös omasta tuotteesta.

      3. Negaation negaatio reality checkinä. Jos väittämästä voidaan ottaa negaation negaatio se voi olla totta. Vastaavasti jos negaation negaatio antaa loogisesti mahdottoman vastauksen, kyseessä on valhe.

      Väittämä1: Tiedostan olevani olemassa.
      Realisty Check: En tiedä, kun en tiedosta olemassaoloani.

      MAHDOLLINEN! Jos henkilö tietää hän on silloin tietoinen, mikä on totta.

      Väittämä2: En tiedosta olemassaoloani.
      Realisty Check: En tiedä, kun tiedostan olemassaoloni.
      MAHDOTON! Jos henkilö tietäisi, hän olisi tiedoton, mikä tekee väittämästä vain entistä hullumman.

      Kaikki fyysikot ja tiedemiehet, jotka väittävät ettei ihminen ole tietoinen kärsivät autistisesta aivojen kehityshäiriöstä. Autisteilla ei ole lainkaan intuitiota. Kun intuitiivista tunnetta voitaisiin pitää uskona, intuitiivista järkeä voitaisiin kutsua filosofiaksi. Autismiin taipuvaisina fyysikot ja tiedemiehet ovat mielisairauteen asti fanaattisia irrationalisteja puolustaakseen materialismia, eikä heillä ole lainkaan filosofista ymmärrystä.

      Tietoisuus ei ole materian tasolla lainkaan. Tietoisuus on 0-singulariteetissa, millä ei ole lainkaan ulottuvuutta. Jos singulariteettia ei olisi, olisi alkuräjähdyskin mahdotonta, koska fysiikan lakeja ja aikaa ei ollut olemassa. Sielu eli mieli on itseasiassa matemaattinen singulariteetti singulariteetissa.

      Totuus isolla T-kirjaimella ei ole aistien saavutettavissa. Aistit ovat vain tulkintaa singulariteetin luomista sini-aalloista. Empiriinen materialismi on siten tulkintaa Totuudesta, mutta ei selitys Totuudelle. Totuus ei ole myöskään uskon asia. Uskolla ei ole totuus arvoa.

      Totuus on saavutettevissa vain ja ainoastaan intuitiivisella järjellä eli filosofialla. Vain intuitiivinen järki voi saavuttaa ymmäryksen ei-materialistisesta 0-singulariteetista, kun autistit osaavat laskea yhteen vain hammastikkuja. Koska autistit ovat ennenkaikkea aistivia ja heiltä puuttuu tyystin intuitio, on 0-singulariteetin filosofinen ymmärtäminen heille niin mahdotonta, että he kiistävät siinä jopa oman tietoisuutensa. Mutta autistithan usein ovat eräänlaisia sieluttomia robotteja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5319
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4745
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3016
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1804
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1767
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      110
      1744
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1643
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1581
    Aihe